2000 euro premie voor aankoop van voertuig op aardgas

Economie 6/01/2014 14:16:23

Naar aanleiding van autosalon voert aardgassector samen met een aantal autoconstructeurs actie om Belgische consument te winnen voor voertuigen op CNG.

Lees hieronder verder   
Verwant

Expertenconsortium lanceert project rond zonnetechnologie op zee

Onderzoekers verhogen energiecapaciteit uit zonnepanelen

Onderzoekshub “Green Energy Park” officieel opgericht

Meer elektriciteit van zonneparken op net mogelijk met slimme regelaar

Proefproject met dynamische verlichting op Veurnse Suikersite

Biogas belangrijke pion in energietransitie - opinie

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Waterstof Dagen

RNSYC - Oostende

van 26/08/2019 tot 30/08/2019

Robots-Cobots: vriend op het werk, vriend in huis

UAntwerpen Campus Groenenborger

donderdag 5 september 2019

Bouwstenen van geïntegreerd aanwezigheidsbeleid

BluePoint Antwerpen (Agoria Academy)

maandag 9 september 2019

Rittal vakseminarie industriële systeemkasten

Laakdal

donderdag 12 september 2019

EMO Hannover

Messegelände - Hannover (D)

van 16/09/2019 tot 21/09/2019

Eerstelijns onderhoud op industriële tandwielkasten

MGH Servicecenter Machelen

dinsdag 17 september 2019

Keuze van de redactie

(1/7) Onderzoek: wagenziekte voorkomen in zelfrijdende auto’s

(1/7) Antwerpen schakelt Arcadis in om klimaatambities waar te maken

(26/6) Port of Antwerp en UAntwerpen leggen innovatieve asfaltweg aan

(26/6) Haven van Oostende organiseert Waterstofdagen

(24/6) Tankopslagbedrijf Standic vestigt zich in Antwerpse haven

(24/6) ENGIE verhoogt vermogen centrale van Coo-Trois-Ponts

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE -- Een premie van € 2000 (BTW inbegrepen) moet de Belgische consument over de streep trekken om een auto op aardgas aan te kopen.

België hinkt achterop op het vlak van CNG voertuigen terwijl het een schone(re) en goedkopere brandstof is. Een auto op CNG is ook veel stiller (tot 75%) en de motor zou duurzamer zijn door de schonere verbranding die niet enkel goed is voor het milieu maar ook voor de motor zelf.

Volgens Febiac telde ons land eind 2010 slechts 81 voertuigen met aandrijving op aardgas. Dat is een symbolisch aantal in verhouding tot de 5.279.110 voertuigen die ons nationaal autobestand telt. In 2012 werden slechts 75 voertuigen of CNG ingeschreven ofwel 0,02% van de nieuwe inschrijvingen.

Op wereldschaal telden we in 2010 ruim 10 miljoen voertuigen op CNG, waarvan meer dan 1,7 miljoen in Argentinië alleen. In West-Europa schat men het aantal CNG- voertuigen op ongeveer 1.600.000 stuks, waarvan bijna 580.000 enkel in Italië.

Duitsland, Noorwegen, Zweden en Frankrijk beschikken eveneens over een aanzienlijk aandeel CNG-wagens. In België hebben Volkswagen, Seat, Skoda, Fiat, Mercedes-Benz, Opel en Iveco een gamma van voertuigen op aardgas ter beschikking.

Deel van het probleem was natuurlijk dat er tot voor kort bijna nergens CNG kon getankt worden. In februari 2011 opende DATS 24 (van de Colruyt groep) het eerste publieke tankstation voor CNG. Ondertussen is het bedrijf marktleider met 15 publieke tankstations waar aardgas kan getankt worden.

Het bedrijf bekijkt CNG als een transitiebrandstof en ambieert om tegen 2015 ook biogas aan te bieden. Groen gas of biogas wordt onder andere geproduceerd uit rioolslib, mest en gft-afval. Gezuiverd groen gas is geschikt voor onmiddellijk gebruik als motorbrandstof. Met biogas wordt de emissie van fijn stof en CO2 nóg meer afgebouwd.

Nadelen van een auto op CNG:

  • Het energierendement van aardgas is geringer dan van benzine of diesel. Ter vergelijking, 1 liter diesel is goed voor ongeveer 10 kWh chemische energie terwijl CNG slechts 2,0 kWh per liter haalt.
  • Een ander nadeel van samengeperst aardgas is de meerkost die de aanschaf van een auto op CNG met zich brengt. Die hogere kostprijs is het gevolg van de montage van een speciale tank en van de ontwikkeling van een stevigere voertuigstructuur. De premie neemt die meerprijs grotendeels weg.
  • Het beperkt aantal publieke tankstations waar CNG kan getankt worden.


De actie loopt nog tot 28 februari 2014 en is cumuleerbaar met de acties van de constructeurs. Fiat verdriedubbelt zelfs de premie. De brochure met alle voorwaarden kan je hier downloaden. << (Saskia Van Hoyweghen) (foto: Wikipedia (Arpanjolly))

ACHTERGROND
CNG betekent letterlijk ‘samengeperst natuurlijk gas’ en is eenvoudigweg de samengeperste variant van het aardgas dat we kennen voor huishoudelijk gebruik. Aardgas voor voertuigen (CNG – Compressed Natural Gas) wordt geproduceerd door aardgas te comprimeren tot 250 of 300 bar.

Het gecomprimeerde gas is 20 tot 30% goedkoper en beter voor de leefomgeving (door de sterk verlaagde CO2 uitstoot en quasi geen uitstoot van fijn stof). CNG moet niet verward worden met LPG (Liquefied Petroleum Gas), een mengsel van propaan en butaan. <<

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Interacties waargenomen tussen Rydbergatomen en gevangen ionen

Natuurkundigen van het Institute of Physics (Universiteit van Amsterdam) hebben aangetoond dat deze twee bouwstenen voor quantumcomputers op een nuttige manier zijn te combineren.

Inliner voor tankcontainers voorkomt schoonmaken en laadrestricties

De plaatsing van een kunststof zak (inliner) in de tankcontainer, voorkomt de stap naar een cleaning station: een grote besparing. Zo'n maagdelijke tank maakt ook laadrestricties overbodig.

Global Sea Mineral Resources kiest voor verantwoord diepzeeonderzoek

Global Sea Mineral Resources (GSR) onderzoekt de ontginning van polymetallische knollen sinds 2012. Hiervoor werken ze samen met wetenschappers van verschillende universiteiten wereldwijd.

Oplosmiddel creëert 2 halfgeleiders uit 1 polymeer

Een internationaal onderzoeksteam ontwikkelde een methode om twee halfgeleiders uit één polymeer te maken, door het oplosmiddel te veranderen waaruit de polymeerfilm gemaakt wordt.

Open IoT-platform moet Waals energienetwerk uitbalanceren

De Waalse energieverdeler ORES doet een beroep op het open IoT-platform MindSphere van Siemens voor haar E-Cloud-project in de economische zone ZAE in Doornik.

Nieuw Europees netwerk stimuleert industriële toepassing lignine

LignoCOST is gericht op de ontwikkeling van een pan-Europees netwerk, dat de totale waardeketen bestrijkt van lignine: van grondstof tot rendabele en duurzame eindproducten.

1,7 miljoen euro extra VLIF-steun voor praktijkonderzoek

Dit bedrag gaat naar tien innovatieve investeringen in praktijkcentra voor land- en tuinbouwonderzoek, zoals het Proefcentrum Hoogstraten, Inagro en het Landbouwcentrum voor Voedergewassen.

Group Machiels neemt meerderheidsparticipatie in Waterleau

Het doel van deze participatie is om cruciale technologie inzake waterzuivering verder te verankeren in België en deze ook wereldwijd te vermarkten, in eerste instantie in Zuid-Amerika.

SIMATIC PCS neo: nieuwe normen voor procesautomatisering

Siemens stelt nieuwe normen in de procesautomatisering en presenteerde op de Hannover Messe 2019 een innovatief, webbased Process Control System voor alle industrieën. SIMATIC PCS neo is gloednieuwe systeemsoftware die bedrijven in de procesindustrie unieke mogelijkheden biedt in het tijdperk van digitalisering. >>

Partners