2000 euro premie voor aankoop van voertuig op aardgas

Economie 6/01/2014 14:16:23

Naar aanleiding van autosalon voert aardgassector samen met een aantal autoconstructeurs actie om Belgische consument te winnen voor voertuigen op CNG.

Lees hieronder verder   
Verwant

Patronale Solar wordt grootste producent van zonne-energie

Antwerps sorteercentrum bpost bedekt met 10.000 m² zonnepanelen

IONITY gaat in zee met SPIE voor implementatie 400 laadstations

Air Products certificeert Europese duurzame waterstof

Boskalis verwerft belangrijk contract voor transport LNG-modules

Nieuwe methode voor berekenen potentieel stedelijke zonne-energie

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Club Logistiek & Supply Chain Managers

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 19/09/2018 tot 30/04/2019

Facility manager: 10 aparte modules

Zwijnaarde (Gent)

van 1/10/2018 tot 27/06/2019

Kwaliteitscoördinator

SBM Kortrijk

van 9/10/2018 tot 28/05/2019

Expert in onderhoudsmanagement

Zwijnaarde (Gent)

van 11/10/2018 tot 25/04/2019

Club Productiemanagers

Mercure Hotel Roeselare

van 17/10/2018 tot 4/09/2019

Club Continu Verbeteren

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 22/10/2018 tot 11/09/2019

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Keuze van de redactie

(14/2) AB InBev investeert 42 miljoen euro in uitbreiding brouwerij Hoegaarden

(13/2) Plan voor bouw 30 nieuwe mijnenjagers en 1.550 drones

(12/2) Agristo bouwt nieuw automatisch hoogbouwmagazijn

(11/2) Brits verpakkingsbedrijf investeert 15 miljoen euro in België

(6/2) 10 nieuwe Fabrieken van de Toekomst in Vlaanderen

(6/2) P&V Elektrotechniek neemt Bekaert Electric over

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE -- Een premie van € 2000 (BTW inbegrepen) moet de Belgische consument over de streep trekken om een auto op aardgas aan te kopen.

België hinkt achterop op het vlak van CNG voertuigen terwijl het een schone(re) en goedkopere brandstof is. Een auto op CNG is ook veel stiller (tot 75%) en de motor zou duurzamer zijn door de schonere verbranding die niet enkel goed is voor het milieu maar ook voor de motor zelf.

Volgens Febiac telde ons land eind 2010 slechts 81 voertuigen met aandrijving op aardgas. Dat is een symbolisch aantal in verhouding tot de 5.279.110 voertuigen die ons nationaal autobestand telt. In 2012 werden slechts 75 voertuigen of CNG ingeschreven ofwel 0,02% van de nieuwe inschrijvingen.

Op wereldschaal telden we in 2010 ruim 10 miljoen voertuigen op CNG, waarvan meer dan 1,7 miljoen in Argentinië alleen. In West-Europa schat men het aantal CNG- voertuigen op ongeveer 1.600.000 stuks, waarvan bijna 580.000 enkel in Italië.

Duitsland, Noorwegen, Zweden en Frankrijk beschikken eveneens over een aanzienlijk aandeel CNG-wagens. In België hebben Volkswagen, Seat, Skoda, Fiat, Mercedes-Benz, Opel en Iveco een gamma van voertuigen op aardgas ter beschikking.

Deel van het probleem was natuurlijk dat er tot voor kort bijna nergens CNG kon getankt worden. In februari 2011 opende DATS 24 (van de Colruyt groep) het eerste publieke tankstation voor CNG. Ondertussen is het bedrijf marktleider met 15 publieke tankstations waar aardgas kan getankt worden.

Het bedrijf bekijkt CNG als een transitiebrandstof en ambieert om tegen 2015 ook biogas aan te bieden. Groen gas of biogas wordt onder andere geproduceerd uit rioolslib, mest en gft-afval. Gezuiverd groen gas is geschikt voor onmiddellijk gebruik als motorbrandstof. Met biogas wordt de emissie van fijn stof en CO2 nóg meer afgebouwd.

Nadelen van een auto op CNG:

  • Het energierendement van aardgas is geringer dan van benzine of diesel. Ter vergelijking, 1 liter diesel is goed voor ongeveer 10 kWh chemische energie terwijl CNG slechts 2,0 kWh per liter haalt.
  • Een ander nadeel van samengeperst aardgas is de meerkost die de aanschaf van een auto op CNG met zich brengt. Die hogere kostprijs is het gevolg van de montage van een speciale tank en van de ontwikkeling van een stevigere voertuigstructuur. De premie neemt die meerprijs grotendeels weg.
  • Het beperkt aantal publieke tankstations waar CNG kan getankt worden.


De actie loopt nog tot 28 februari 2014 en is cumuleerbaar met de acties van de constructeurs. Fiat verdriedubbelt zelfs de premie. De brochure met alle voorwaarden kan je hier downloaden. << (Saskia Van Hoyweghen) (foto: Wikipedia (Arpanjolly))

ACHTERGROND
CNG betekent letterlijk ‘samengeperst natuurlijk gas’ en is eenvoudigweg de samengeperste variant van het aardgas dat we kennen voor huishoudelijk gebruik. Aardgas voor voertuigen (CNG – Compressed Natural Gas) wordt geproduceerd door aardgas te comprimeren tot 250 of 300 bar.

Het gecomprimeerde gas is 20 tot 30% goedkoper en beter voor de leefomgeving (door de sterk verlaagde CO2 uitstoot en quasi geen uitstoot van fijn stof). CNG moet niet verward worden met LPG (Liquefied Petroleum Gas), een mengsel van propaan en butaan. <<

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

5 miljoen euro uit Interreg 2 Seas-fonds voor provincie Antwerpen

Europa investeert via het Interreg 2 Seas-fonds 5 miljoen euro in 9 nieuwe projecten in de provincie Antwerpen. 5 projecten rond sociale thema’s en 4 rond duurzame energie en klimaatadaptie.

Plan voor bouw 30 nieuwe mijnenjagers en 1.550 drones

Belgium Naval & Robotics heeft een samenwerkingsplan gepresenteerd dat over een periode van 20 jaar 4 miljard euro omzet in België genereert met ruim 2,1 miljard toegevoegde waarde.

Antwerps sorteercentrum bpost bedekt met 10.000 m² zonnepanelen

De 3.700 fotovoltaïsche panelen met capaciteit van 1 megawatt werden geïnstalleerd door ENGIE Fabricom. bpost heeft nu in totaal 33.000 m² zonnepalen op zijn verschillende Belgische gebouwen

Zal Artificiële Intelligentie rol gaan spelen bij recrutering?

Wervingsbureau Michael Page analyseerde tijdens een onderzoek de technologieën en tendensen die de werkomgeving en competenties van morgen zullen bepalen en er een impact op zullen hebben.

Brugse campus opent labo voor onderzoek naar kunststoffen

In het laboratorium ‘Nieuwe Materialen’ kunnen studenten en wetenschappers onderzoek doen naar nieuwe kunststoffen, om bedrijven te helpen het hoofd te bieden aan ecologische uitdagingen.

IONITY gaat in zee met SPIE voor implementatie 400 laadstations

SPIE sleept een contract met IONITY in de wacht gesleept om de implementatie te ondersteunen van 400 hoog vermogen-laadstations voor elektrische voertuigen in heel Europa tegen 2020.

België en ESA akkoord over grondstation in Redu

De ministerraad keurt een voorontwerp van wet goed, dat instemt met het akkoord tussen België en het Europees Ruimteagentschap (ESA) over het centrum van ESA in Redu.

M+R: grootste Benelux-event voor procesinstrumentatie - uitnodiging

M+R is uitgegroeid tot het Benelux-event voor procesinstrumentatie in het hart van de grootste Europese (petro)chemiecluster nl. Antwerpen. Bezoek de beurs van 27-28 maart in Antwerp Expo.

Rexroth hydraulisch aggregaat bespaart ruimte en energie

De nieuwe CytroBox hydraulische krachtbron van Bosch Rexroth biedt met zijn intelligente, energie-efficiënte modulaire ontwerp een oplossing voor het middelmatige vermogensbereik van 7,5 tot 30 kW. Door IoT-technologieën te integreren, effent het ook de weg voor implementatie van Industry 4.0-concepten. <<

Partners