2000 euro premie voor aankoop van voertuig op aardgas

Economie 6/01/2014 14:16:23

Naar aanleiding van autosalon voert aardgassector samen met een aantal autoconstructeurs actie om Belgische consument te winnen voor voertuigen op CNG.

Lees hieronder verder   
Verwant

Volvo Car Gent gaat batterijen elektrische wagens produceren

Fluoride maakt perovskiet zonnecellen sterker

Jiffy Packaging installeert zonnedak met 1.885 zonnepanelen

Primeur: Posetron gaat ‘Nearly Off Grid’

Windturbines van Norther in recordtempo geïnstalleerd

Elia presenteert nieuwe plannen voor 2020-2030

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Safe design according to A&B standards

Pilz Zonhoven

dinsdag 21 mei 2019

EPLAN Virtual Fair

online sessies

dinsdag 21 mei 2019

Advanced Engineering

Flanders Expo Gent

van 22/05/2019 tot 23/05/2019

Practical training: EN ISO13849-1

Pilz Zonhoven

woensdag 22 mei 2019

Navingo Career Event

RDM Rotterdam – Onderzeebootloods

donderdag 23 mei 2019

COMSOL Day

imec - Leuven

donderdag 23 mei 2019

Keuze van de redactie

(15/5) Volvo Car Gent gaat batterijen elektrische wagens produceren

(15/5) Farma- en biotechsector plant eigen opleidingscentrum

(13/5) Vlaanderen investeert 8 miljoen euro in alternatieven voor vrachtvervoer

(13/5) Knelpuntsectoren zoeken 18.200 hooggeschoolde profielen

(9/5) Primeur: Posetron gaat ‘Nearly Off Grid’

(9/5) Imec bluetooth sleutel voorkomt autodiefstal

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE -- Een premie van € 2000 (BTW inbegrepen) moet de Belgische consument over de streep trekken om een auto op aardgas aan te kopen.

België hinkt achterop op het vlak van CNG voertuigen terwijl het een schone(re) en goedkopere brandstof is. Een auto op CNG is ook veel stiller (tot 75%) en de motor zou duurzamer zijn door de schonere verbranding die niet enkel goed is voor het milieu maar ook voor de motor zelf.

Volgens Febiac telde ons land eind 2010 slechts 81 voertuigen met aandrijving op aardgas. Dat is een symbolisch aantal in verhouding tot de 5.279.110 voertuigen die ons nationaal autobestand telt. In 2012 werden slechts 75 voertuigen of CNG ingeschreven ofwel 0,02% van de nieuwe inschrijvingen.

Op wereldschaal telden we in 2010 ruim 10 miljoen voertuigen op CNG, waarvan meer dan 1,7 miljoen in Argentinië alleen. In West-Europa schat men het aantal CNG- voertuigen op ongeveer 1.600.000 stuks, waarvan bijna 580.000 enkel in Italië.

Duitsland, Noorwegen, Zweden en Frankrijk beschikken eveneens over een aanzienlijk aandeel CNG-wagens. In België hebben Volkswagen, Seat, Skoda, Fiat, Mercedes-Benz, Opel en Iveco een gamma van voertuigen op aardgas ter beschikking.

Deel van het probleem was natuurlijk dat er tot voor kort bijna nergens CNG kon getankt worden. In februari 2011 opende DATS 24 (van de Colruyt groep) het eerste publieke tankstation voor CNG. Ondertussen is het bedrijf marktleider met 15 publieke tankstations waar aardgas kan getankt worden.

Het bedrijf bekijkt CNG als een transitiebrandstof en ambieert om tegen 2015 ook biogas aan te bieden. Groen gas of biogas wordt onder andere geproduceerd uit rioolslib, mest en gft-afval. Gezuiverd groen gas is geschikt voor onmiddellijk gebruik als motorbrandstof. Met biogas wordt de emissie van fijn stof en CO2 nóg meer afgebouwd.

Nadelen van een auto op CNG:

  • Het energierendement van aardgas is geringer dan van benzine of diesel. Ter vergelijking, 1 liter diesel is goed voor ongeveer 10 kWh chemische energie terwijl CNG slechts 2,0 kWh per liter haalt.
  • Een ander nadeel van samengeperst aardgas is de meerkost die de aanschaf van een auto op CNG met zich brengt. Die hogere kostprijs is het gevolg van de montage van een speciale tank en van de ontwikkeling van een stevigere voertuigstructuur. De premie neemt die meerprijs grotendeels weg.
  • Het beperkt aantal publieke tankstations waar CNG kan getankt worden.


De actie loopt nog tot 28 februari 2014 en is cumuleerbaar met de acties van de constructeurs. Fiat verdriedubbelt zelfs de premie. De brochure met alle voorwaarden kan je hier downloaden. << (Saskia Van Hoyweghen) (foto: Wikipedia (Arpanjolly))

ACHTERGROND
CNG betekent letterlijk ‘samengeperst natuurlijk gas’ en is eenvoudigweg de samengeperste variant van het aardgas dat we kennen voor huishoudelijk gebruik. Aardgas voor voertuigen (CNG – Compressed Natural Gas) wordt geproduceerd door aardgas te comprimeren tot 250 of 300 bar.

Het gecomprimeerde gas is 20 tot 30% goedkoper en beter voor de leefomgeving (door de sterk verlaagde CO2 uitstoot en quasi geen uitstoot van fijn stof). CNG moet niet verward worden met LPG (Liquefied Petroleum Gas), een mengsel van propaan en butaan. <<

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Zelfrijdende shuttlebus getest op Brussels Airport

De komende dagen maakt de shuttle van constructeur 2getthere naast de terminal enkele demonstratieritten zonder reizigers aan boord. Hierbij wordt de technologie getest in een reële omgeving.

Oprichting Flanders Future Techfund goedgekeurd

De Vlaamse Regering heeft onlangs de ontwerpstatuten van dit nieuwe Flanders Future Techfund (FFTF) goedgekeurd en trekt nu 75 miljoen euro uit voor de oprichting ervan.

Novares Venture Capital verwerft minderheidsbelang in Quad Industries

De investering is gericht op het ontwikkelen van nieuwe systemen met intuïtieve, intelligente interfaces voor het interieur van auto's.

Universiteit van Brescia kiest Helmholz Benelux als partner

CSMT is een onderdeel van de Universiteit van Brescia, heeft een revolutionaire diagnose-tool voor Profinet ontwikkeld en wordt sinds kort vertegenwoordigd door Helmholz Benelux.

Engineeringnet Magazine 146 onlangs verschenen

Het nieuwste nummer van Engineeringnet Magazine is reeds bij zijn abonnees aangekomen en over drie weken zal deze editie ook online consulteerbaar worden via onze kanalen.

Jiffy Packaging installeert zonnedak met 1.885 zonnepanelen

Luminus installeerde in samenwerking met dochter Dauvister 1.885 zonnepanelen op het dak van Jiffy Packaging in Wellen. Goed voor een groot zonnedak van 5.400 vierkante meter.

Imec’s slimme radar maakt intuïtieve mens-machine interactie mogelijk

Imec ontwikkelde een prototype van een compacte 140GHz radar die zeer fijne bewegingen kan herkennen en die kan gebruikt worden als ondersteuning van intuïtieve mens-machine interacties.

Bouw van een ’nieuwe generatie’ waterstofproductie-eenheid gestart

Air Liquide is onlangs van start gegaan met de bouw van een "nieuwe generatie" waterstofproductie-eenheid in de Covestro-productievestiging in de haven van Antwerpen.

Schneider Electric breidt UPS-productlijn uit met Galaxy VS

Schneider Electric introduceert de Galaxy VS. Deze zeer efficiënte, modulaire, driefase Uninterruptible Power Supply (UPS) met capaciteiten van 10-100 kW is eenvoudig te installeren. De UPS is ontwikkeld om aan de kritieke vermogensvereisten in IT-, commerciële of industriële omgevingen te voldoen. >>

Partners