2000 euro premie voor aankoop van voertuig op aardgas

Economie 6/01/2014 14:16:23

Naar aanleiding van autosalon voert aardgassector samen met een aantal autoconstructeurs actie om Belgische consument te winnen voor voertuigen op CNG.

Lees hieronder verder   
Verwant

Nemo Link kabel tussen België en Groot-Brittannië ingehuldigd

Groene lening van 160 miljoen euro voor ORES

GoodFuels brengt 100% duurzame stookolie op de markt

SeaMade bereikt Financial Close voor 487 MW offshore windproject

Vlaamse Planningsprijs 2018 voor Energielandschap Denderland

Decathlon gaat in zee met Greenpulse voor vergroening vestigingen

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Club Logistiek & Supply Chain Managers

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 19/09/2018 tot 30/04/2019

Facility manager: 10 aparte modules

Zwijnaarde (Gent)

van 1/10/2018 tot 27/06/2019

Kwaliteitscoördinator

SBM Kortrijk

van 9/10/2018 tot 28/05/2019

Agoria Academy: Technical Writing 2018

Europahotel Gent

van 9/10/2018 tot 10/12/2018

Expert in onderhoudsmanagement

Zwijnaarde (Gent)

van 11/10/2018 tot 25/04/2019

Pijpfitter

SBM Kortrijk

van 11/10/2018 tot 17/01/2019

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Meest gelezen nieuws

Haven Gent en Zeeland Seaports fuseren tot North Sea Port

Logistieke oplossingen gezocht voor hoge kosten leeggoed

LRM investeert 250.000 euro in fietsleasing-bedrijf

Vorig jaar 25% meer warmtepompen geïnstalleerd

40% meer ruimte voor groene energie dankzij slimme netten

Ecochem investeert 10 miljoen in uitbreiding Willebroekse fabriek (+video)

Keuze van de redactie

(7/12) Nemo Link kabel tussen België en Groot-Brittannië ingehuldigd

(6/12) Klinidrones in Antwerpen (+fotoreportage)

(4/12) VUB-onderzoekers ontwikkelen natuurlijke pijnstillende gel

(3/12) SeaMade bereikt Financial Close voor 487 MW offshore windproject

(29/11) Willemen stelt waterdoorlatende asfaltverharding voor

(28/11) Unieke software zorgt voor real-time kwaliteitsinspectie in maakindustrie

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE -- Een premie van € 2000 (BTW inbegrepen) moet de Belgische consument over de streep trekken om een auto op aardgas aan te kopen.

België hinkt achterop op het vlak van CNG voertuigen terwijl het een schone(re) en goedkopere brandstof is. Een auto op CNG is ook veel stiller (tot 75%) en de motor zou duurzamer zijn door de schonere verbranding die niet enkel goed is voor het milieu maar ook voor de motor zelf.

Volgens Febiac telde ons land eind 2010 slechts 81 voertuigen met aandrijving op aardgas. Dat is een symbolisch aantal in verhouding tot de 5.279.110 voertuigen die ons nationaal autobestand telt. In 2012 werden slechts 75 voertuigen of CNG ingeschreven ofwel 0,02% van de nieuwe inschrijvingen.

Op wereldschaal telden we in 2010 ruim 10 miljoen voertuigen op CNG, waarvan meer dan 1,7 miljoen in Argentinië alleen. In West-Europa schat men het aantal CNG- voertuigen op ongeveer 1.600.000 stuks, waarvan bijna 580.000 enkel in Italië.

Duitsland, Noorwegen, Zweden en Frankrijk beschikken eveneens over een aanzienlijk aandeel CNG-wagens. In België hebben Volkswagen, Seat, Skoda, Fiat, Mercedes-Benz, Opel en Iveco een gamma van voertuigen op aardgas ter beschikking.

Deel van het probleem was natuurlijk dat er tot voor kort bijna nergens CNG kon getankt worden. In februari 2011 opende DATS 24 (van de Colruyt groep) het eerste publieke tankstation voor CNG. Ondertussen is het bedrijf marktleider met 15 publieke tankstations waar aardgas kan getankt worden.

Het bedrijf bekijkt CNG als een transitiebrandstof en ambieert om tegen 2015 ook biogas aan te bieden. Groen gas of biogas wordt onder andere geproduceerd uit rioolslib, mest en gft-afval. Gezuiverd groen gas is geschikt voor onmiddellijk gebruik als motorbrandstof. Met biogas wordt de emissie van fijn stof en CO2 nóg meer afgebouwd.

Nadelen van een auto op CNG:

  • Het energierendement van aardgas is geringer dan van benzine of diesel. Ter vergelijking, 1 liter diesel is goed voor ongeveer 10 kWh chemische energie terwijl CNG slechts 2,0 kWh per liter haalt.
  • Een ander nadeel van samengeperst aardgas is de meerkost die de aanschaf van een auto op CNG met zich brengt. Die hogere kostprijs is het gevolg van de montage van een speciale tank en van de ontwikkeling van een stevigere voertuigstructuur. De premie neemt die meerprijs grotendeels weg.
  • Het beperkt aantal publieke tankstations waar CNG kan getankt worden.


De actie loopt nog tot 28 februari 2014 en is cumuleerbaar met de acties van de constructeurs. Fiat verdriedubbelt zelfs de premie. De brochure met alle voorwaarden kan je hier downloaden. << (Saskia Van Hoyweghen) (foto: Wikipedia (Arpanjolly))

ACHTERGROND
CNG betekent letterlijk ‘samengeperst natuurlijk gas’ en is eenvoudigweg de samengeperste variant van het aardgas dat we kennen voor huishoudelijk gebruik. Aardgas voor voertuigen (CNG – Compressed Natural Gas) wordt geproduceerd door aardgas te comprimeren tot 250 of 300 bar.

Het gecomprimeerde gas is 20 tot 30% goedkoper en beter voor de leefomgeving (door de sterk verlaagde CO2 uitstoot en quasi geen uitstoot van fijn stof). CNG moet niet verward worden met LPG (Liquefied Petroleum Gas), een mengsel van propaan en butaan. <<

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

UHasselt opent regionaal academisch innovatielab Relab

Wetenschappelijke expertise in revalidatiewetenschappen, zoals de nieuwste technologische meet- en behandelmethodes, wordt ingezet om patiënten met complexe revalidatie­problemen te helpen.

CECIMO zet nieuw comité Additive Manufacturing op

CECIMO besliste om naast de constructeurs van klassieke, verspanende machines voortaan ook de gehele waardenketen van de additieve maakindustrie te vertegenwoordigen.

Techniekacademie bereikt steeds meer leerlingen met STEM-interesse

De Techniekacademie wordt al sinds 2013 georganiseerd en sinds september wordt dit project ook gesteund door Logi-technic uit Wevelgem, dat hiervoor 17 techniekmentoren afvaardigt.

GoodFuels brengt 100% duurzame stookolie op de markt

Deze stookolie heeft een ultra lage CO2- en zwaveluitstoot en biedt de grote scheepvaart een alternatief voor vervuilende stookolie, waarmee emissies snel en betaalbaar zijn terug te brengen.

KU Leuven verstevigt samenwerking met Janssen Pharmaceutica

Deze samenwerking is er op gericht om oplossingen te vinden voor een aantal van de meest complexe medische uitdagingen en medische innovaties sneller bij de patiënt te brengen.

Worden banden voortaan geproduceerd met paardenbloemen?

Onderzoekers van ILVO slaagden erin de teelt van de rubberpaardenbloem succesvol op te schalen en samen met bedrijven stappen te zetten naar de ontwikkeling van een lokale rubberproductie.

Los 9 identificatie-uitdagingen in uw productieafdeling op - techniek

Producten en componenten hebben vaak meerdere verschillende identificatievereisten. Afhankelijk van hun grootte, hun specificaties en de omgeving, zijn diverse identificatieoplossingen nodig

VUB-onderzoekers ontwikkelen natuurlijke pijnstillende gel

Charlotte Martin en Steven Ballet (VUB) zijn er in geslaagd om een gel te ontwikkelen waarmee natuurlijke pijnstillers op een minimaal-invasieve manier bij de mens kunnen toegediend worden.

ABB onthult nieuwste upgrade naar DCS Freelance

Freelance van ABB is een kosteneffectieve DCS-oplossing (Distributed Control System) voor procesindustrieën. Het combineert de voordelen van een DCS met PLC's en wordt onder ander gekenmerkt door gebruiksgemak, schaalbaarheid, flexibiliteit en betrouwbaarheid. Freelance 2019 is de nieuwste versie van de DCS. >>

Partners