• 27/12/2013

Fairphone levert eerste ‘eerlijke’ en ‘duurzame’ Smartphone

"Fairphone is gemaakt in eerlijke arbeidsomstandigheden, met traceerbare grondstoffen en aandacht voor ganse levenscyclus" Dat claimt alvast het gelijknamige Nederlandse bedrijf.

Trefwoorden: #coltan, #e-afval, #fairphone, #gsm, #ict, #smartphone

Lees verder

Nieuws

( Foto: Fairphone Printed Circuit Board - PCB )

ENGINEERINGNET.COM -- Na voeding en kleding, ontstaat er ook steeds meer aandacht voor duurzame elektrische en elektronische consumptiegoederen. Afgedankte apparaten creëren een enorm recyclage probleem

In derde wereld landen wordt e-afval gerecycleerd in gevaarlijke omstandigheden. Er is ook heel wat te doen geweest rond de arbeidsomstandigheden in productielanden in Azië. De edele metalen (coltan o.a.) die erin verwerkt worden, komen uit conflictgebieden in Afrika. De context is te vergelijken met de problematiek van bloeddiamanten.

Het Nederlandse Fairphone zag dan ook een markt voor een ‘eerlijke’ en ‘duurzame’ smartphone. Hun smartphone ziet eruit en doet wat je van een smartphone mag verwachten. Het toestel draait op Android 4.2, heeft een Quad core CPU processor, dubbele camera, touch screen en 16GB intern geheugen.

Accessoires zoals headphones zijn apart verkrijgbaar. Ook hier is aan gedacht. En de verpakking is tot een minimum herleid.

De gsm zou vele jaren moeten meegaan. Maar het bedrijft investeert een deel van de opbrengst in veilige, lokale recyclage initiatieven. De opvolger van de Fairphone zou volledig recycleerbaar moeten zijn. Dat is alvast de ambitie.

Het bedrijf kiest voor lange termijn relaties met leveranciers van grondstoffen. Coltan komt niet uit conflictgebieden in Oost Congo maar uit Katanga. Er worden eerlijke prijzen betaald en de traceerbaarheid wordt gegarandeerd. De productie van de smartphone zelf gebeurt in Azië, ook hier is er aandacht voor correcte arbeidsomstandigheden.


Saskia Van Hoyweghen

ACHTERGROND
Fairphone is een Nederlands bedrijf en startte eerder dit jaar met een pre-financieringscampagne. Hiermee werd geld opgehaald bij klanten om een eerste productie van 5000 smartphones op te starten. Ondertussen tekenden 25.000 mensen in. Op 23 december rolden de eerste 11.000 Fairphones van de band.