• 17/12/2013

Ford toeleverancier Autoneum investeert in turnaround productie

Autoneum Belgium, een door sluiting van Ford Genk getroffen toeleverancier, werkt businessplan uit inclusief investeringen in nieuw type productie op basis van kunststof.

Trefwoorden: #autoneum, #banen, #economie, #ford genk, #investering, #limburg, #tpo

Lees verder

Nieuws

( Foto: Autoneum )

ENGINEERINGNET.BE – Autoneum Belgium, behorende tot de gelijknamige Zwitserse groep, werd in 1992 opgericht als toeleverancier van Ford Genk onder de naam 'Rieter Automotive'.

In Limburg fabriceert de onderneming vloertapijten, binnenbekleding, isolerende kofferpanelen en bekledingen van de motorruimte voor personenwagens.

De aangekondigde sluiting van de Genkse autofabriek blijft niet zonder gevolgen voor de fabriek in Limburg. Zo zal de vestiging naar verluidt 54% van zijn activiteiten verliezen, wat neerkomt op een omzetdaling met niet minder dan 30 miljoen euro.

Om dat verlies op te vangen, werkt de firma aan een omschakeling: het wil nieuwe klanten aantrekken door zijn productie te diversifiëren en panelen te gaan bouwen op basis van thermoplastische polyolefine kunststof (TPO) in de plaats van op basis van textiel.

Volgens het businessplan zullen de subsidiabele investeringen 12,9 miljoen euro bedragen en de opleidingen van de werknemers die hiermee verband houden 2,5 miljoen euro. De Vlaamse regering kent alvast 1.287.500 euro investeringssteun en 631.000 opleidingssteun toe.

'Dit plan moet zorgen voor het openhouden van een van de Ford Genk toeleveranciers, en het redden van 200 banen', aldus een mededeling van Vlaams minister-president Kris Peeters.

'Autoneum Belgium verwacht dat door de realisatie van het programma de tewerkstelling zal kunnen toenemen van 209 tot 220 voltijdse equivalenten'.

De internationale groep maakte eerder dit jaar al plannen bekend om een fabriek te sluiten in Frankrijk en de productie over te brengen naar Genk of Polen.


(Bert Belmans)

ACHTERGROND
Het beursgenoteerde Autoneum is de wereldwijd opererend producent van akoestische en thermische systemen voor motorvoertuigen. Het bedrijf telt meer dan 9.500 medewerkers op ongeveer 45 locaties in meer dan 20 landen. In 2012 wist de groep zijn omzet met 13,4% te verhogen, tot omgerekend 1,562 miljard euro bij een nettowinst van 23,5 miljoen.