• 17/12/2013

Belgische technologie monitort globale vegetatie

Philippe Courard, staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid, ondertekende onlangs het hand-over contract voor PROBA-V met VITO. De microsatelliet monitort dagelijks de wereldwijde vegetatie.

Trefwoorden: #Belgische ruimtevaart, #ESA, #PROBA-V, #vegetatie monitoring

Lees verder

Techniek

( Foto: VITO, vlnr staatssecretarisPhilippe Courard en afgevaardigd bestuurder bz, VITO, Dirk Fransaer )

ENGINEERINGNET.BE -- Het contract ter waarde van 13,6 miljoen EUR draagt de verantwoordelijkheid van de operationele fase van de microsatelliet PROBA-V formeel over aan VITO.

Dit houdt in dat PROBA-V voortaan instaat voor de dagelijkse opvolging van de globale vegetatie voor wereldwijde gebruikers.

“PROBA-V bewijst eens te meer hoe de Belgische ruimtevaartindustrie, onder supervisie van ESA (European Space Agency), verschillende technologische uitdagingen heeft geïdentificeerd in een korte tijdsspanne. Dit indrukwekkend resultaat, gerealiseerd door een Belgisch consortium duidt aan waarom het Federaal Wetenschapsbeleid blijft investeren in spitstechnologie en reeds de mogelijkheden bestudeert voor een opvolger voor de PROBA-V”, aldus staatssecretaris Courard.

De microsatelliet en haar beelden van hoge kwaliteit (zoals bewezen in de testfase) zijn het resultaat van een samenwerking op het vlak van onderzoek en ontwikkeling van verschillende Belgische bedrijven en VITO, met de ondersteuning van Belspo en ESA.

De resultaten van vandaag openen nieuwe horizonten voor satellietbouw, sensorontwikkeling en data- en beeldverwerking. VITO heeft wereldwijd erkende expertise in zowel sensorontwikkeling als data- en beeldverwerking.


(Saskia Van Hoyweghen)