• 29/11/2013

Student wint energieprijs voor ontwerp en bouw Tesla-turbine op biogas

Energiestudiebureau Encon reikt energieprijs uit aan Master in Industriële Wetenschappen Bob Tielemans van De Nayer. Hij ontwierp en bouwde een Tesla-turbine op biogas.

Trefwoorden: #award, #biogas, #de nayer, #dws, #encon, #energie, #gasmotor, #lessius, #prijs, #techniek, #tesla

Lees verder

research

( Foto: Encon )

ENGINEERINGNET.BE - Jaarlijks reikt energiestudiebureau Encon een energieprijs uit aan de student met het beste eindwerk rond energiebesparing en hernieuwbare energietechnieken voor bedrijven.

Dit jaar gaat de eerste prijs naar Bob Tielemans, Master in de Industriële Wetenschappen aan de Lessius Hogeschool, Campus De Nayer. Hij zocht in zijn eindwerk een oplossing voor een reële uitdaging in de sector van de duurzame energieopwekking.

Biogas, dat onder andere kan worden gewonnen uit organisch afval maar ook uit de vergisting van slib in waterzuiveringsinstallaties en vrij komt op oude stortplaatsen, kan vandaag niet rechtstreeks worden gebruikt om energie op te wekken.

Het biogas moet eerst worden opgewerkt tot aardgas voor het naar een gasmotor kan die er elektriciteit en warmte van maakt. Het opwerken is een duur en complex proces.

Tielemans heeft nu een gasmotor ontwikkeld, in dit geval een zogenaamde Tesla-turbine, waarmee biogas kan worden omgezet zonder dat het eerst wordt opgewerkt.

De jury was vol lof over het eindwerk. Robin Bruninx, voorzitter van de jury: “Bob heeft niet alleen op papier een oplossing gezocht voor de door hem gekozen uitdaging, maar heeft zelf een turbine ontworpen. Sterker nog, hij heeft er zelf één gebouwd én getest!”

De gasmotor moet nog verder worden ontwikkeld, maar de eerste testen blijken alvast veelbelovend. Tielemans is intussen aan de slag bij DWS, fabrikant van gasmotoren en bedrijfspromotor van het eindwerk.

Hij mocht de geldprijs van 2.500 euro en een trofee in ontvangst nemen van Vlaams minister van Energie, Freya Van den Bossche.


(Bert Belmans)

ACHTERGROND
Vijf jonge afgestudeerden stonden deze zomer als finalist met hun eindwerken (‘In welke mate kan een (wind)voorspellingsmodel de MWh-prijs van windturbines beïnvloeden’, over ‘Opportunities for micro-CHPs in the Belgian balancing mechanism: imbalance reduction versus reserve power provision’ tot ‘Onderzoek van de kabelbelasting van productienetten voor windenergie’) in de finale voor een strenge en professionele jury van mensen uit de sector van onder meer Bayer, Agoria, KBC, Vasco, EDF Luminus én de Vlaamse overheid.