• 27/11/2013

VUB-onderzoekers verschuiven focus van videocompressie naar 3D-projectie

Na algoritmen voor beeld- en videocompressie spitst beeldverwerkingsgroep IRIS van VUB zich toe op holografische televisie. Toponderzoek, goed van EU-subsidie van 2 miljoen euro.

Trefwoorden: #3d projectie, #beeldvorming, #Daubechies, #holografie, #iris, #jpeg, #mpeg, #onderzoek, #research, #schelkens, #technologie, #vub

Lees verder

research

ENGINEERINGNET.BE - Prof. dr. ir. Peter Schelkens van de Vrije Universiteit Brussel ontvangt van de Europese Research Council een stevige financiering voor zijn toponderzoek naar holografische beeldvorming.

Schelkens heeft de ambitie nieuwe digitale signaalvoorstellingen voor holografische televisie te ontwikkelen. Daarmee wil hij dezelfde weg bewandelen als zijn onderzoeksgroep IRIS voordien deed met beeld- en videocompressie-algoritmen: door de VUB-researchers ontwikkelde technologie werd meermaals geïntegreerd in de internationale JPEG- en MPEG-standaarden.

Nu richt de VUB zijn pijlen dus op holografie, met de steun van Europa. 3D-projectie is een complexe technologie: voor de berekening van hologrammen – die overigens als sinds 1948 bestaan – is vandaag de kracht van supercomputers nodig. En om de complexe data nog eens tot bij de consument te brengen, moeten ze daarenboven ook over een netwerk verstuurd worden. Daar leent de huidige technologie zich niet toe, zeker niet indien men een goede visuele kwaliteit wil behouden.

Om deze flessenhalzen te reduceren wil Schelkens een formule ontwikkelen waarmee de hoeveelheid data gereduceerd wordt. Hij ziet heil in de 'wavelet'-theorie, geformuleerd door de wereldvermaarde wiskundige en VUB-alumnus Ingrid Daubechies.

Wavelets zijn krachtige wiskundige tools om signalen te analyseren en compact te beschrijven. Omdat hun werking ook nauw aansluit bij de wijze waarop onze hersenen visuele signalen verwerken, zijn wavelets enorm populair in de digitale beeldverwerking.

Bovendien zullen in dit project holografische codeerarchitecturen ontworpen worden die deze bandbreedteproblemen zullen opvangen. Tegelijkertijd zullen verbeterde modellen van het menselijk visueel systeem ontwikkeld worden die toelaten om de impact van reconstructiefouten bij visualisatie te minimaliseren.

Het onderzoek van Schelkens moet niet alleen een significante impact hebben op de verdere ontwikkeling van holografische televisie, maar ook op nieuwe toepassingen in het domein van medische beeldvorming, bio-fotonica, life sciences en telecommunicatie.

Schelkens: "Pas recente ontwikkelingen in de fotonica, micro-elektronica en computer engineering bieden het vooruitzicht dat 3D-projecties mogelijk worden. Waarschijnlijk leidt dat in het volgende decennium tot holografische televisie met aanvaardbare visuele kwaliteit."

ACHTERGROND
De IRIS-onderzoeksgroep waartoe Schelkens behoort, maakt deel uit van het departement Elektronica en Informatica (ETRO) van de VUB. Peter Schelkens is tevens verbonden aan iMinds.