• 26/11/2013

Fusion Road Show op bezoek in Universiteit Antwerpen

Onlangs ontving de Universiteit Antwerpen meer dan 3500 scholieren en leerkrachten in 6 sessies van de Fusieshow: Plasma’s. Fusie! Energie?

Trefwoorden: #DIFFER, #Fusion Road Show, #ITER, #kernfusie

Lees verder

Techniek

( Foto: Universiteit Antwerpen )

ENGINEERINGNET.BE -- Deze interactieve show vermengt de wetenschap van kernfusie met technieken uit het theater. Live demonstraties en participatie van het publiek verduidelijken op een speelse manier de principes van het baanbrekende onderzoek naar kernfusie.

De fusieshow schetst het energieprobleem en de nakende schaarste van fossiele brandstoffen. Kernfusie kan hier in de toekomst een oplossing voor bieden omdat het veel energie kan vrijmaken uit atoomkernen en bijna geen radioactief afval nalaat, in tegenstelling tot de huidige methode van kernfissie of kernsplijting.

Cruciaal voor kernfusie zijn twee vormen van waterstof (de isotopen deuterium en tritium, die in grote hoeveelheden op aarde aanwezig zijn of gemaakt kunnen worden), een enorm hoge temperatuur (150 miljoen graden) en een sterk magnetisch veld.

Deuterium en tritium worden in een fusiecentrale in een reusachtig torusvormig vat opgewarmd tot een zodanig heet plasma zodat versmelting of fusie van deuteriumkernen en tritiumkernen tot heliumkernen plaatsvindt waarbij ook neutronen met een grote bewegingsenergie wegvliegen.

Men wil in de toekomstige fusiereactor ITER meer energie vrijmaken vanuit de atoomkernen dan nodig was om de omstandigheden te creëren waarin fusie mogelijk is. Tijdens de show ontwerpt het publiek - hierbij geholpen door de presentator - zelf een virtuele fusiecentrale, naar het voorbeeld van de kernfusiereactor bij uitstek, de zon.

De show, ook ‘The Fusion Road Show’ genoemd, is het geesteskind van prof. Niek Lopes Cardozo van de Nederalndse Technische Universiteit Eindhoven. De voorstellingen aan de Universiteit Antwerpen werden gegeven door Gieljan De Vries en Arian Visser van het Dutch Institute for Fundamental Energy Research (DIFFER) in Nieuwegein, Nederland, en Hjalmar Mulders van het departement Kernfusie van de Technische Universiteit Eindhoven.

Aansluitend aan de shows konden de jongeren nog een sessie volgen met Christian Dierick van ITER-Belgium of kiezen voor een verdiepingssessie “Vraag het de expert” met prof. Jef Ongena, die bij de kernfusiereactor JET in het Engelse Culham werkt.


(Guy Leysen)