VIL wil logistieke loonhandicap terugdringen via ’best practices’-project

Economie 19/11/2013 14:25:54

Vlaams Instituut voor de Logistiek gaat met dertien bedrijven 'best practice' productiviteitstool uitwerken om materieel en personeel beter in te zetten. Dat moet loonhandicap terugdringen.

Lees hieronder verder   
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Ingenieursdebat: Implementatie Industrie 4.0

Ingenieurshuis - Antwerpen

maandag 18 november 2019

Inzicht in lastechniek

Het Ingenieurshuis - Antwerpen

van 18/11/2019 tot 16/12/2019

Kwaliteitsmanagement

Europahotel - Gent

dinsdag 19 november 2019

Seminarie: Ethiek van techniek

Koninklijke Militaire School - Brussel

dinsdag 19 november 2019

Welding Week 2019

Flanders Expo Gent

van 19/11/2019 tot 21/11/2019

ie-net-lezing futurist Richard van Hooijdonk

Congrescentrum Ter Elst - Edegem

woensdag 20 november 2019

Keuze van de redactie

(14/11) Auto rijdt op brandstof uit zeewier

(13/11) Wetenschappelijk onderzoek krijgt 2 miljoen euro extra subsidie

(6/11) Ontwikkeling drijvend offshore windproject in Schotse wateren

(6/11) Nieuw Belgisch medtech-fonds haalt 20 miljoen euro op

(5/11) Jaguar Land Rover verwerkt elektronica in interieur-onderdelen

(31/10) Digitalisering topprioriteit voor Nederlandse en Belgische bedrijven

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE – De hoge loonhandicap ten opzichte van onze buurlanden – om nog niet te spreken over de rest van de wereld - maakt dat bedrijven op zoek gaan naar instrumenten om hun productiviteit nog verder op te drijven.

Zo liet bijvoorbeeld het onderzoekscentrum Flanders' Drive enkele dagen geleden nog weten samen met onder meer Volvo Car Gent een methodologie ontwikkeld te hebben om de productie in de voertuig- en maakindustrie beter te organiseren (voor pc- en tabletgebruikers: zie leestip onderaan).

Op een ander aspect van het productiegebeuren, de logistieke keten, neemt nu het Vlaams Instituut voor de Logistiek ook een initiatief: het brengt 13 bedrijven samen binnen het project 'Dyplor', wat staat voor ‘Dynamische planning van logistieke resources’.

Net als Flanders' Drive, wil VIL het onderste uit de kan halen om de kosten van in dit geval het logistieke gebeuren te drukken of 'optimaliseren', zoals dat officieel heet.

De bedoeling is dat het samen met de projectdeelnemers een methodologie uitwerkt die bedrijven daarna kunnen toepassen om hun materieel en personeel beter in te zetten en dit op basis van bestaande (software)systemen. "Want een productief magazijn zorgt voor een vermindering van de kosten", zo stelt het instituut.

Daarvoor zal het VIL een nieuw model ontwikkelen, dat vervolgens bij twee van de deelnemende bedrijven zal proefdraaien.

Het VIL in een mededeling: "De hoge loonkosten in Vlaanderen maken een verhoogde productiviteit door optimale inzet van personeel en materieel extra noodzakelijk om competitief te blijven. Ons project kan daar toe bijdragen door een beter inzicht in fysieke stromen."

Dat diverse organisaties op zoek gaan naar methodes voor kostenbesparing, wijst erop dat de druk van de loonkost op de bedrijven hoog is. Projecten zoals deze kunnen daar slechts voor een deeltje beterschap in brengen.

Of, zoals de Vlaamse regering al vroeger liet weten bij de voorstelling van zijn ViA-plan: 'We botsen stilaan op de grenzen van onze productiviteit'. << (Bert Belmans) (foto: VIL)

ACHTERGROND
Dertien deelnemers, een mix van kleine en grote verladers en logistieke dienstverleners, werken mee aan het project: Borealis Polymers, Coeck Betonfabriek, DCM, Deceuninck, Fiege, Frigologix, Group Gheys, Haven Genk, Infrabel, Java, Magazijnen Hendrickx, Ontex en Still. De resultaten worden voorgesteld in het voorjaar van 2015.

FOTO
Deelnemers Kick-off meeting 14 november 2013. <<


LEESTIPS

Flanders’ Drive presenteert productiemethode voor maakindustrie (+video)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Toepassing TPC in spuitgietproduct werkt - techniek

Het Nederlandse spuitgietbedrijf Alligator Plastics slaagde erin om een voorgevormde geometrie uit TPC in een matrijs te omspuiten. De toepassing van TPC’s in een spuitgietproduct werkt dus.

VUB-onderzoekers ontwikkelen nieuwe generatie optische computers

De onderzoeksgroep Applied Physics van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) heeft een nieuwe generatie optische computers ontwikkeld, de zogenaamde Coherent Ising machines.

Gerecycleerd materiaal te weinig gebruikt bij productie nieuwe producten

Uit een studie over hoe ver de Belgische kunststofindustrie staat in de circulaire economie blijkt dat de recyclage van kunststoffen in België sinds 2006 met 54% gestegen is.

DP World verlaagt CO2-voetafdruk door inzet hybride containerliften

Onlangs kwamen 10 van in totaal 19 nieuwe hybride straddle carriers aan op de Antwerp Gateway terminal van DP World. De aankoop maakt deel uit van een investering van 197 miljoen euro.

Rittal shelter solutions veroveren de markt - techniek

Rittal Belgium vierde onlangs de levering van de 500ste AAC-shelter aan een tevreden klant. De shelters beschermen apparatuur en installaties tegen externe factoren en bieden vele voordelen.

Bijzondere supergeleider dankzij vrij hangende laagjes

Supergeleiding verdwijnt bij blootstelling van het materiaal aan een sterk magneetveld. Rijksuniversiteit Groningen ontdekte dat de zogeheten Ising supergeleiding daar tegen is beschermd.

Leuven’s onderzoek ontrafelt hoe ziekenhuisbacterie hartklep infecteert

Onderzoekers van het Centrum voor Moleculaire en Vasculaire Biologie (KU Leuven) en UZ Leuven kunnen nu verklaren hoe de ziekenhuisbacterie zich aan een hartklep vasthecht.

Nieuwe pilootfabriek helpt productiebedrijven bij digitalisering

In Hasselt en Luik kunnen voortaan in een realistisch nagebouwde industriële omgeving, samen met specialisten van Sirris, hun eigen ‘productielijn van de toekomst’ gebouwd en getest worden.

Carlo Gavazzi lanceert nieuwe I/O-link smart configurator

De SCTL55 is de nieuwe draagbare, zelfaangedreven en gebruiksvriendelijke slimme configurator voor IO-Link-sensoren die gemakkelijke en snelle toegang tot sensorgegevens mogelijk maakt om sensorparameters overal en altijd te beheren. Het 5,5-inch HD-touchscreen biedt toegang tot diagnotische tools. >>

Partners