• 31/10/2013

TUBUS zijn goed voor machines en zenuwen in de metaalverwerking

TUBUS structuurdempers van ACE Stoßdämpfer vermijden in de Luikse fabriek van de Magotteaux-groep in België schade aan de machines en gehoorgangen.

Trefwoorden: #ACE Stoßdämpfer, #kogelrollen, #Magotteaux-groep, #structuurdempers, #TUBUS

Lees verder

Productnieuws

( Foto: ACE Stoßdämpfer GmbH en Magotteaux Liège )

ENGINEERINGNET -- Tot 370 kg zware metaalstaven knallen in vrije val op kogelrollen. Ook al bedraagt de valhoogte slechts 20 cm, toch kan men zich voorstellen met welke krachten dit gepaard gaat en welke achtergrondgeluiden daarbij ontstaan.

Structuurdempers met de naam TUBUS van ACE Stoßdämpfer GmbH zorgen er in de Luikse fabriek van de Magotteaux-groep in België voor dat deze krachten geen schade aan de machines en gehoorgangen veroorzaken.

Het Belgische bedrijf, dat oplossingen aanbiedt voor de slijtage aan machines voor het kleinmaken en malen bij o.a. de grondstofwinning, behoort met zijn verschillende producten tot de wereldmarktleiders.

De toepassingsgebieden van de systemen en dienstverleningen van Magotteaux reiken van mijnbouw tot recyclingindustrie, van kolencentrales tot breekwerkzaamheden – en dit altijd volgens het motto: “Het beste product voor de specifieke toepassing van de klant leveren.”

In dit speciale geval wist men zeker dat met de veerpakketen nog niet het beste product voor de uitrusting van de eigen machines gevonden was. Michel Hampert, de bevoegde projectleider bij Magotteaux, blikt terug: “Het onnodige terugveren en vooral ook de luide beweging van de bewogen en terugstuitende werkstukken na hun val op de kogelrollen schreven wij toe aan de aanvankelijk door ons gekozen dempingsoplossing. De veerpakketten deden hun naam iets te veel eer aan: ze lieten de metaalstaven terugveren. Een directe en eigen oplossing voor dit probleem hadden wij in de fabriek echter niet.”

Daarom werd contact opgenomen met ACE Stoßdämpfer GmbH voor een persoonlijk gesprek. Dit verliep probleemloos, temeer daar het bedrijf een eigen vertegenwoordiging voor de Benelux heeft. De dempingsspecialisten Ralf Küppers en Han Titulaer ontfermden zich nu over de zaak.

TUBUS winnen de vergelijking over de gehele lijn
De vastgestelde technische basisgegevens leidden tot een eerste ontwerp. Na overleg met Michel Hampert werd dan gezamenlijk voor TUBUS-structuurdempers van het type TA 47-20 gekozen. Uit vergelijkbare gevallen wisten de ACE-specialisten dat het copolyester-elastomeer waaruit deze axiaal dempende, ook achteraf nog altijd installeerbare onderdelen worden gemaakt, de veren met een veelvoud overtreffen.

Ook wisten ze dat de integratie ervan in de bestaande constructie in een mum van tijd kon worden gerealiseerd. Voor Michel Hampert was dit de eerste aangename verrassing: “Voor de montage en demontage waren bij de TUBUS slechts vier onderdelen benodigd, bij de veerpakketten waren dat er 12 tot 15. Men kan zich voorstellen welke werkwijze de snelste was.”

De TA-serie van de innovatieve machine-elementen is daarom bijzonder goed geschikt voor het geval in kwestie, omdat deze over een degressieve dempingskarakteristiek beschikken. Dat wil zeggen dat aan het begin van de slag een bijzonder hoge energieopname plaatsvindt.

Tegelijkertijd gaan ze tot meerdere miljoenen lastwisselingen mee, voor een vervanging aan te bevelen is. Omdat ze in vergelijking met hydraulische eindpositiedempingen, bijv. door industriële schokdempers, bovendien ook aanzienlijk goedkoper zijn, was het team van Michel Hampert bij Magotteaux helemaal overtuigd. Ralf Küppers en Han Titulaer wezen erop dat hier dan het beste de TUBUS-structuurdempers konden worden ingezet, omdat het niet om een afstoppen op een absoluut nauwkeurige positie ging.

Omdat het terugstuiten van de metaalstaven, zoals dit tot nu toe plaatsvond, na de inbouw van de TUBUS TA-serie er ook toe leidde dat de vroeger aanzienlijke terugvering sterk verminderd werd, is men tot vandaag zeer tevreden over de oplossing. Bij een buitendiameter van 47 mm en een slaglengte van 20 mm zijn de bereikte waarden van de ingezette TUBUS indrukwekkend. Bij een maximale impactsnelheid van 5 m/s zijn ze in staat 140 Nm/slag op te nemen. In het geval van een toepassing als noodstop verhoogt deze waarde zelfs nog tot 173 Nm/slag.

Zo kan het machine-element van ACE, dat een eigen gewicht van nauwelijks 80 gram heeft, metaalstaven die tot 370 kg wegen, zonder probleem aan. Dit bevestigt ook Michel Hampert: “Zelfs na acht maanden van gebruik hebben wij bij de kogelrollen geen uitval meer gehad.”

Dit geldt overigens in dezelfde mate voor het machinebed. Ook hier zag het er in de tijd van de veerpakketten duidelijk anders uit. Want de machinebelasting resp. de op de machine inwerkende steunkrachten zijn door de constructie met de TUBUS-uitvoering aanzienlijk afgenomen.

De technici hebben intussen nog extra kunststof schijven tussen behuizing en machine aangebracht, om de machine perfect uit te lijnen en zonder uitval te laten lopen. Hiermee is het hoofddoel van de ombouw bereikt.

Het Magotteaux-team meldt echter nog een tweede verheugend hoofdaspect: “Met de TUBUS is de impact van de metaalstaven maar half zo luid meer, of zelfs nóg stiller.”

Zo is er nu in de zijgebouwen niets meer van te horen. Hierdoor kan overal efficiënter, want rustiger worden gewerkt. Michel Hampert is overtuigd van de voordelige, efficiënte oplossing en prijst afsluitend dat er sinds de inbouw van de TUBUS geen beschadigingen van de kogels meer zijn opgetreden, wat tot een langere standtijd en minder onderhoud aan de machine heeft geleid.


Meer informatie:
www.ace-ace.com

Dit gesponsorde tekstBERICHT is een realisatie van:
Küchmedia


Bericht van de redactie: dit is een ingezonden mededeling, die mogelijk niet vrij is van commerciële invloeden. De verantwoordelijkheid voor de verstrekte technische en andere gegevens berust volledig bij de vermelde leverancier of fabrikant.

Wenst u ook een nieuw product in de markt te zetten, uit te pakken met een succesverhaal bij een klant, te inviteren voor een cursus, seminarie of event? Klik hier.