Verbrekings-vergoeding bij veranderen van telecom- of energieleverancier - column

Columns & Blogs 30/10/2013 15:01:41

Er is sinds enige tijd al wat te doen over de nieuwe regels in verband met het sneller en gemakkelijker overstappen naar een andere energie- en/of telefonieleverancier.

Lees hieronder verder   
Verwant

Renovatie maakt Wilrijks bedrijventerrein duurzaam

“Cobot bezorgt onze werknemers meer controle over hun werk” - artikel

Kennis van Japans vereist bij brand op schip...

Polestar evalueert sterkte koolstofvezel

Siemens demonstreert eerste autonome tram in Potsdam

Virtual reality applicatie meet gevaarherkenning bij fietsers

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Club Logistiek & Supply Chain Managers

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 19/09/2018 tot 30/04/2019

Facility manager: 10 aparte modules

Zwijnaarde (Gent)

van 1/10/2018 tot 27/06/2019

Kwaliteitscoördinator

SBM Kortrijk

van 9/10/2018 tot 28/05/2019

Expert in onderhoudsmanagement

Zwijnaarde (Gent)

van 11/10/2018 tot 25/04/2019

Club Productiemanagers

Mercure Hotel Roeselare

van 17/10/2018 tot 4/09/2019

Club Continu Verbeteren

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 22/10/2018 tot 11/09/2019

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Keuze van de redactie

(21/3) GBM Works test vibro-drillen van monopiles

(20/3) Brussels Airport bekroond als leider EU-project Airport Operations Plan

(18/3) Siemens en Odisee leiden techniekers Volvo Cars op

(18/3) Stoomnet ECLUSE in Antwerpse haven officieel geopend

(14/3) 3D geprint poreus mes snijdt onder druk

(13/3) Fysici blijven hoopvol over nieuwe Japanse superversneller

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE -- Hoe zit dit alles nu precies in elkaar? Zijn deze nieuwe regels ook van toepassing voor zelfstandigen (bedrijfsleiders, aannemers, enz…)?

Sinds 1 oktober 2012 is de nieuwe Telecomwet van toepassing. Er werden enkele wijzigingen aangebracht op het gebied van telefonie, nl:

  1. Er moet geen opzegvergoeding (verbrekingsvergoeding) meer betaald worden indien u uw telefooncontract (of uw gsm, internet en televisieabonnement) opzegt na verloop van 6 maanden.

  2. Zegt de particulier zijn abonnement toch op binnen de eerste 6 maanden van de looptijd van zijn telefooncontract, dan mag de leverancier slechts een vergoeding opleggen die niet hoger is dan de abonnementskosten die nog verschuldigd zijn tot het einde van deze 6 maanden. Dit houdt in dat 6 maanden abonnementsgeld het maximum is dat de operator mag aanrekenen aan de consument.

  3. De opzegging kan vanaf nu ook eenvoudiger, nl. per gewone brief, per email, via de website en zelfs per sms. We merken wel op dat een mondelinge opzeg via de telefoon echter niet voldoende zal zijn. Een opzegreden moet evenmin gegeven worden door de abonnee. De schorsing van het contract gaat in vanaf het moment dat de abonnee te kennen geeft dat hij zijn contract wenst op te zeggen en de operator van zijn kant moet hiertoe zo snel mogelijk het nodige doen. Hij moet bovendien zijn abonnee hiervan een schriftelijke bevestiging toesturen;

  4. Wordt een contract van bepaalde duur verlengd, dan zal de abonnee telkens zijn handtekening moeten plaatsen (dit kan ook via email gebeuren).

Wat indien uw contract bepaalt dat u gedurende een bepaalde tijd klant móet blijven?
Door de nieuwe regels is het mogelijk om zelfs in een dergelijk geval eerder naar een andere telefoonleverancier over te stappen en zonder een verbrekingsvergoeding te moeten betalen.

Opgelet: de abonnee moet wel minstens 6 maanden het contract hebben nageleefd.

Zijn deze regels ook van toepassing voor zelfstandigen?
Inderdaad, het is fout te denken dat alleen de gewone particulier (consument) kan genieten van deze nieuwe regels. Elke zelfstandige, bedrijfsleider, aannemer, enz…kan van deze nieuwe bepalingen genieten. De nieuwe regels gelden dus niet alleen voor uw privé telefoongebruik, maar ook voor die van uw kantoor, dit voor zover u echter niet over meer dan 5 lijnen beschikt.

Ook voor oude contracten?
Ja! De wetsbepalingen zijn van toepassing sinds de nieuwe wet (1 oktober 2012). Dit betekent dat de contracten die na die datum werden afgesloten onder toepassing van deze nieuwe wet vallen, zo ook de oude contracten, welke al in voege waren vóór de wet van 1 oktober.

Ook voor uw energieleverancier?
Ook de zogenaamde Elektriciteitswet en de Gaswet maakten een einde aan de verplichting tot het betalen van een verbrekingsvergoeding die moest betaald worden indien de consument veranderde van energieleverancier. Dit houdt in dat elke particulier die van energieleverancier wenst te veranderen, dit gewoon kan doen ongeacht of zijn contract werd afgesloten voor een bepaalde of een onbepaalde duurtijd.

Er wordt hier slechts één voorwaarde door de nieuwe wet vooropgesteld en dat is dat de consument een opzegtermijn van ten minste één maand moet respecteren. Verder is het ook zo dat de consument zelf niets moet doen: het is zijn nieuwe energieleverancier die het oude contract opzegt en verder alles in orde brengt.

Van toepassing op zelfstandigen?
Ja, niet alleen de gewone consument kan genieten van deze nieuwe bepalingen maar ook de zelfstandigen. Maar hier is wel een beperking voorzien: het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van deze zelfstandige mag niet hoger zijn dan 50.000 kWh, het gasverbruik 100.000 kWh.
Ligt het verbruik boven deze grenzen, dan blijft alles bij het oude, t.t.z. dat hij dan nog steeds een verbrekingsvergoeding moet betalen indien hij zijn contract vroegtijdig wenst te beëindigen. <<

Als zelfstandig juriste verzorgt Solange Tastenoye algemene juridische dienstverlening voor bedrijven, particulieren en zelfstandigen en verenigingen. Haar specialisatie is burgerlijk recht. <<

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Interreg-project New-C-Land zet in op productie biomassa

Het doel is om ongebruikte of marginale gronden tussen Wallonië, West-Vlaanderen en Noord-Frankrijk in kaart te brengen en te beplanten met non-food-gewassen voor de productie van biomassa.

Bacteriën zorgen voor minder broeikasgassen

Anammoxbacteriën verslinden stikstofmonoxide wat voorkomt dat andere bacteriën deze stof omzetten naar broeikasgas distikstofmonoxide, aldus onderzoek van onder meer de Radboud Universiteit.

Priority Software verwerft Optimize Group - bedrijfsnieuws

Door de acquisitie van ‘Optimize Group’ kan Priority Software haar aanwezigheid in West- Europa versterken en zo het snelgroeiende klantenbestand in deze regio nog beter van dienst zijn.

VUB-leerstoel gefinancierd door 4 ingenieursbedrijven (+fotoreportage)

Vrijdag tekenden de VUB, de ULB en de vier grote ingenieursbedrijven een akkoord voor de financiering van de nieuwe leerstoel Infrastructuur Assetmanagement en Levenscyclus Planning.

Automation 2019, samen met Empack en Logistics & Distribution

Na het succes van 2017 vinden Empack, Automation en Logistics & Distribution in 2019 opnieuw gelijktijdig plaats op 3 en 4 april 2019 in de Brabanthallen in ’s-Hertogenbosch (Nederland).

Chemie- en farma goed voor recordbedrag aan buitenlandse investeringen

Buitenlandse ondernemingen uit de sector van de chemie, kunststoffen en life sciences hebben vorig jaar een recordbedrag van meer dan 2 miljard euro in Vlaanderen geïnvesteerd.

11 nieuwe projecten uit Europees BENEFIC-programma goedgekeurd

In het kader van het Europese BENEFIC-programma werden 11 nieuwe projecten goedgekeurd. Het gaat om 53 laad- en tankpunten voor elektrische wagens, taxi’s, bussen en binnenvaartschepen.

ifm is uw partner voor de automatisering van morgen - advertorial

Sinds de oprichting in 1969 heeft ifm zijn stempel gedrukt op de industriële automatisering met nieuwe ontwikkelingen in sensoren, besturingssystemen en andere industriële systemen.

Passen digitalisering en brownfield-faciliteiten bij elkaar

De huidige automatiseringssystemen verminderen ongeplande downtime door bewaking van de systeemstatus en via conditiebewaking of voorspellend onderhoud. Maar wat met brownfield-installaties met legacy-apparatuur? Kunnen deze geïntegreerd worden en aan de eisen van de moderne productie voldoen? >>

Partners