Verbrekings-vergoeding bij veranderen van telecom- of energieleverancier - column

Columns & Blogs 30/10/2013 15:01:41

Er is sinds enige tijd al wat te doen over de nieuwe regels in verband met het sneller en gemakkelijker overstappen naar een andere energie- en/of telefonieleverancier.

Lees hieronder verder   
Verwant

Kennis van Japans vereist bij brand op schip...

Polestar evalueert sterkte koolstofvezel

Siemens demonstreert eerste autonome tram in Potsdam

Virtual reality applicatie meet gevaarherkenning bij fietsers

Duaal leren in chemiesector wint steeds meer aan populariteit

Limburgs lab stoomt maakbedrijven klaar voor de toekomst

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Club Logistiek & Supply Chain Managers

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 19/09/2018 tot 30/04/2019

Facility manager: 10 aparte modules

Zwijnaarde (Gent)

van 1/10/2018 tot 27/06/2019

Kwaliteitscoördinator

SBM Kortrijk

van 9/10/2018 tot 28/05/2019

Expert in onderhoudsmanagement

Zwijnaarde (Gent)

van 11/10/2018 tot 25/04/2019

Club Productiemanagers

Mercure Hotel Roeselare

van 17/10/2018 tot 4/09/2019

Club Continu Verbeteren

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 22/10/2018 tot 11/09/2019

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Meest gelezen nieuws

Haven Gent en Zeeland Seaports fuseren tot North Sea Port

Logistieke oplossingen gezocht voor hoge kosten leeggoed

LRM investeert 250.000 euro in fietsleasing-bedrijf

Vorig jaar 25% meer warmtepompen geïnstalleerd

40% meer ruimte voor groene energie dankzij slimme netten

Ecochem investeert 10 miljoen in uitbreiding Willebroekse fabriek (+video)

Keuze van de redactie

(17/1) Aldi bouwt duurzaamste Belgisch distributiecentrum

(16/1) INEOS gaat 3 miljard euro investeren in Antwerpse haven

(15/1) België blijft Europees leider op gebied van celtherapie

(14/1) Warmtenet krijgt slimme warmtecontrollers

(10/1) Magnetische steigerankers ontwikkeld voor slim en veilig onderhoud

(9/1) Nederlands-Vlaams initiatief voor hergebruik van aluminiumslib

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE -- Hoe zit dit alles nu precies in elkaar? Zijn deze nieuwe regels ook van toepassing voor zelfstandigen (bedrijfsleiders, aannemers, enz…)?

Sinds 1 oktober 2012 is de nieuwe Telecomwet van toepassing. Er werden enkele wijzigingen aangebracht op het gebied van telefonie, nl:

  1. Er moet geen opzegvergoeding (verbrekingsvergoeding) meer betaald worden indien u uw telefooncontract (of uw gsm, internet en televisieabonnement) opzegt na verloop van 6 maanden.

  2. Zegt de particulier zijn abonnement toch op binnen de eerste 6 maanden van de looptijd van zijn telefooncontract, dan mag de leverancier slechts een vergoeding opleggen die niet hoger is dan de abonnementskosten die nog verschuldigd zijn tot het einde van deze 6 maanden. Dit houdt in dat 6 maanden abonnementsgeld het maximum is dat de operator mag aanrekenen aan de consument.

  3. De opzegging kan vanaf nu ook eenvoudiger, nl. per gewone brief, per email, via de website en zelfs per sms. We merken wel op dat een mondelinge opzeg via de telefoon echter niet voldoende zal zijn. Een opzegreden moet evenmin gegeven worden door de abonnee. De schorsing van het contract gaat in vanaf het moment dat de abonnee te kennen geeft dat hij zijn contract wenst op te zeggen en de operator van zijn kant moet hiertoe zo snel mogelijk het nodige doen. Hij moet bovendien zijn abonnee hiervan een schriftelijke bevestiging toesturen;

  4. Wordt een contract van bepaalde duur verlengd, dan zal de abonnee telkens zijn handtekening moeten plaatsen (dit kan ook via email gebeuren).

Wat indien uw contract bepaalt dat u gedurende een bepaalde tijd klant móet blijven?
Door de nieuwe regels is het mogelijk om zelfs in een dergelijk geval eerder naar een andere telefoonleverancier over te stappen en zonder een verbrekingsvergoeding te moeten betalen.

Opgelet: de abonnee moet wel minstens 6 maanden het contract hebben nageleefd.

Zijn deze regels ook van toepassing voor zelfstandigen?
Inderdaad, het is fout te denken dat alleen de gewone particulier (consument) kan genieten van deze nieuwe regels. Elke zelfstandige, bedrijfsleider, aannemer, enz…kan van deze nieuwe bepalingen genieten. De nieuwe regels gelden dus niet alleen voor uw privé telefoongebruik, maar ook voor die van uw kantoor, dit voor zover u echter niet over meer dan 5 lijnen beschikt.

Ook voor oude contracten?
Ja! De wetsbepalingen zijn van toepassing sinds de nieuwe wet (1 oktober 2012). Dit betekent dat de contracten die na die datum werden afgesloten onder toepassing van deze nieuwe wet vallen, zo ook de oude contracten, welke al in voege waren vóór de wet van 1 oktober.

Ook voor uw energieleverancier?
Ook de zogenaamde Elektriciteitswet en de Gaswet maakten een einde aan de verplichting tot het betalen van een verbrekingsvergoeding die moest betaald worden indien de consument veranderde van energieleverancier. Dit houdt in dat elke particulier die van energieleverancier wenst te veranderen, dit gewoon kan doen ongeacht of zijn contract werd afgesloten voor een bepaalde of een onbepaalde duurtijd.

Er wordt hier slechts één voorwaarde door de nieuwe wet vooropgesteld en dat is dat de consument een opzegtermijn van ten minste één maand moet respecteren. Verder is het ook zo dat de consument zelf niets moet doen: het is zijn nieuwe energieleverancier die het oude contract opzegt en verder alles in orde brengt.

Van toepassing op zelfstandigen?
Ja, niet alleen de gewone consument kan genieten van deze nieuwe bepalingen maar ook de zelfstandigen. Maar hier is wel een beperking voorzien: het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van deze zelfstandige mag niet hoger zijn dan 50.000 kWh, het gasverbruik 100.000 kWh.
Ligt het verbruik boven deze grenzen, dan blijft alles bij het oude, t.t.z. dat hij dan nog steeds een verbrekingsvergoeding moet betalen indien hij zijn contract vroegtijdig wenst te beëindigen. <<

Als zelfstandig juriste verzorgt Solange Tastenoye algemene juridische dienstverlening voor bedrijven, particulieren en zelfstandigen en verenigingen. Haar specialisatie is burgerlijk recht. <<

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Wijzigingen aan top van Sweco Group

Sweco Group meldt dat Erwin Malcorps - Managing Director Belgium en Max Joy - Managing Director UK lid worden van het Executive Team. Volledig in lijn met de aangekondigde bedrijfsstrategie.

Opleiding belicht 10 aspecten van facility management - uitnodiging

SBM stelde een 10-delig opleidingsprogramma (Gent of Berchem) samen, waarbij elk van de 10 aspecten van facility management aan bod komt. Iedereen kan zijn eigen traject opstellen.

Aldi bouwt duurzaamste Belgisch distributiecentrum

Begin deze week heeft Aldi in Turnhout en in aanwezigheid van de nieuwe Vlaamse minister van energie Lydia Peeters het duurzaamste industriegebouw in België officieel geopend.

Jan De Nul verdiept Rabnabad-kanaal in Bangladesh

Payra Dredging Company, uit de Jan De Nul Group, heeft een overeenkomst gesloten voor verdiepings- en onderhoudsbaggerwerken in dit kanaal aan de haven van Payra in Bangladesh.

Univercells introduceert baanbrekend vaccin-productieplatform

De Bill & Melinda Gates Foundation subsidieert het bedrijf en partner Batavia Biosciences met 3,5 miljoen euro om hun technologie voor het vervaardigen van poliovaccins op te schalen.

Bosch Rexroth bouwde mee aan grootste kraan ter wereld - techniek

De SGC-250 is de eerste van de derde generatie ring-gebaseerde kranen bij Sarens. Het maximaal lastmoment is 250.000 ton, waarmee een verbazingwekkende 5.000 ton kan worden opgetild.

Pionier en gangmaker in expatland - artikel

15 jaar geleden was het expatgebeuren bij Bekaert Group vooral een zaak van HQ: Belgen werden uitgestuurd naar het buitenland. Vandaag is de mix aan nationaliteiten en bestemmingen totaal.

DHL Express bezorgt pakjes met de fiets

Na Antwerpen, is nu Gent aan de beurt om van pakjes te worden voorzien door de cubicycle. Dit is een elektrische cargofiets met speciale container, die tot 125 kilo goederen kan vervoeren.

Partners