• 09/10/2013

Industrie-KMO Belven: "Vlaamse industrie heeft nog wél toekomst"

Alle doemberichten over onze tanende industrie ten spijt, zijn er nog kmo's die het tegendeel bewijzen: het industriële Belven in Mechelen pompte net 5 miljoen in zijn expansie.

Trefwoorden: #afsluiter, #economie, #filter, #geert van mechelen, #klep, #kogelklep, #kris peeter, #schuifafsluiter, #terugslagklep, #vlinderklep

Lees verder

Nieuws

( Foto: Belven, Geert Van Mechelen )

ENGINEERINGNET.BE – Het familiebedrijf Belven in Mechelen bewijst dat productie van industriële afsluiters en kleppen in het hogekostenland België wel degelijk mogelijk is. Mits een goed doordachte en realistische groeistrategie. 'Waar een wil is, is een weg'.

De firma nam een gloednieuw gebouw in gebruik dat zijn expansie moet ondersteunen. Dat gebeurde in aanwezigheid van Vlaams minister-president Kris Peeters.

Belven, in 1974 als Belgium Ventiel opgericht door Robert Van Keilegom, is nog steeds een familiebedrijf. Het houdt zijn onderzoek, ontwikkeling, assemblage en kwaliteitscontrole bewust in Vlaanderen, maar heeft in het buitenland verschillende vestigingen die over een lokale stock beschikken om snel te kunnen uitleveren.

Zo zijn er intussen vestigingen in Hongkong, China en Rusland en wil vanaf 2014 ook graag voet aan wal zetten in het Midden-Oosten, meldt Managing Director Geert Van Mechelen. Samen met zijn vrouw Leen Van Keilegom, zijn schoonzus Els Van Keilegom en schoonbroer Marc Goos staat hij in voor het dagelijks bestuur.

“We zijn ervan overtuigd”, zegt Van Mechelen, “dat we alle troeven in handen hebben om ons wereldwijd te profileren als geprivilegieerde partner in onze nichemarkt."

"Maar we hoeden ons ervoor te willen lopen voor we kunnen gaan. Buitenlandse expansie is enkel mogelijk als je er kan terugvallen op lokale partners die doordrongen zijn van onze klantgerichte bedrijfsfilosofie."

Belven is met afsluiters actief in een zeer gespecialiseerde nichemarkt: de chemische en waterverwerkende industrie, de bouw, de procesindustrie en in tankopslag.

Het produceert specifiek kogel- en vlinderkleppen, filters, terugslagkleppen en schuifafsluiters en is al sinds 1996 ISO-gecertificeerd. De productie beantwoordt naar verluidt volledig aan de Duitse, Amerikaanse en Japanse industrienormen en -standaarden.

De nieuwbouw – goed voor een investering van om en bij 5 miljoen – is voorzien op groei. Het biedt plaats aan 65 mensen – nu zijn er 38 in dienst – en biedt niet alleen alle functionele aspecten, maar ook sfeerelementen die voor een aangename werkomgeving zorgen met onder meer een fitnessruimte en een kleurrijke recreatieruimte.

In de opslagruimte zijn er een nieuwe testbank en zwenkarmen om grotere stukken makkelijker te kunnen behandelen.


(Bert Belmans)