Het is (eindelijk!) zover: Englert ontvangt Nobelprijs Fysica (+reacties)

Onderzoek & Wetenschap 8/10/2013 15:43:53

Hoog tijd en méér dan verdiend: Prof. em. François Englert van Université Libre de Bruxelles ontvangt als allereerste Belgische fysicus de Nobelprijs in de Fysica.

Lees hieronder verder   
Verwant

Drie jonge Belgische onderzoeksters ontvangen steun van Unesco

Het is (eindelijk!) zover: Englert ontvangt Nobelprijs Fysica (+reacties)

Popfull-experiment: bio-energiegewassen kunnen (nog) niet zonder subsidies

Vlaamse wetenschappers niet akkoord met VS-patent 'designer babies'

VUB claimt 'grensverleggende' ontdekking in metaal nanostructuren

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Rittal vakseminarie stroomverdeling

Lokeren

donderdag 20 juni 2019

Business Software Event 2019

Mikrocentrum, Veldhoven (NL)

donderdag 20 juni 2019

Aan de slag met de EPLAN-cloudoplossingen

Webinar

vrijdag 21 juni 2019

SENSOR+TEST 2019

Nuremberg (D)

van 25/06/2019 tot 27/06/2019

MindSphere: (R)evolution with the cloud

Webinar Siemens

dinsdag 25 juni 2019

Bouwstenen van geïntegreerd aanwezigheidsbeleid

BluePoint Antwerpen (Agoria Academy)

maandag 9 september 2019

Keuze van de redactie

(18/6) 30% meer bezoekers voor Vision, Robotics & Motion (+fotoreportage)

(18/6) Ontwikkelen methodes voor voorspellen onderhoud met big data algoritmen

(13/6) Machinebouw- en mechatronicalabs voor maakbedrijven klaar voor gebruik

(13/6) 6 bedrijven genomineerd voor Leeuw van de Export 2019

(11/6) DHL Express investeert in distributiecentrum in Roeselare

(11/6) Acht EU-landen krijgen nieuwe supercomputers

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE – De Belgische burgerlijk ingenieur en fysicus François Englert deelt de Nobelprijs met de Brit Peter Higgs, voor zijn baanbrekend werk op het gebied van de theoretische elementaire deeltjesfysica.

Beide onderzoekers voorspelden onafhankelijk van elkaar en via verschillende modellen in 1964 het bestaan van het zogenaamde 'godsdeeltje'. Englert was daarbij samen met zijn overleden collega Robert Brout, net iets sneller. Het bestaan van dit deeltje is essentieel om te kunnen concluderen dat het Standaard Model van de deeltjesfysica tot in de details juist is.

Door een foutieve interpretatie over wie er eerst was, ging de naamgeving een eigen leven leiden als het Higgs-deeltje, tot groot ongenoegen van Englert. Wetenschappers verkiezen overigens de naam 'scalaire boson', die de lading beter dekt.

Onderzoekers trachtten sinds de jaren tachtig het bestaan van het theoretische deeltje te bewijzen, maar dat lukte eerst in 2012 via twee experimenten in de reusachtige Large Hadron Collider-deeltjesversneller van het CERN in Genève.

'De bekroning van Englert is een prachtig sluitstuk op een vijftig jaar lange zoektocht naar de heilige graal van de elementaire deeltjesfysica: het scalaire boson, ook heel vaak het Higgs-boson genoemd', laat een opgetogen Universiteit Antwerpen als eerste in een reactie weten.

De universiteit neemt via zijn onderzoeksgroep Elementaire Deeltjes Fysica - met onder meer de professoren Pierre van Mechelen en Nick van Remortel - sinds de jaren negentig deel aan de experimenten in het CERN.

Prof. van Mechelen: “Dat collega Englert nu de Nobelprijs krijgt, is een geweldig mooie erkenning voor het jarenlange harde werk."

"Natuurlijk willen we hem van harte feliciteren. Voor de onderzoeksgroep Elementaire Deeltjes Fysica betekent dit alvast een stimulans om ons verder vast te bijten in de activiteiten van het CERN.”

Naast de Universiteit Antwerpen zijn ook onderzoeksgroepen van de UGent, VUB, ULB, UCL en UMons betrokken bij het CMS-experiment. In Gent bijvoorbeeld gaat het om teams onder leiding van dr. Michael Tytgat en prof. Dirk Ryckbosch. << (Bert Belmans) (foto:CERN)

FOTO
François Englert (links) en Peter Higgs (rechts) bij de aankondiging van de ontdekking van hun voorspelde deeltje in juli 2012 bij het CERN laboratorium in Genève. <<


ENKELE REACTIES

Premier Elio Di Rupo: "Deze prestigieuze onderscheiding is een bekroning voor één van onze briljantste landgenoten en van een uitzonderlijke carrière in dienst van de deeltjesfysica.Het is een erkenning voor de Université Libre de Bruxelles en voor heel België. François Englert sluit zich vandaag aan bij een reeks prestigieuze namen, met onder andere de vooraanstaande Belgische wetenschappers Ilya Prigogine, Christian De Duve, Albert Claude, Corneille Heymans et Jules Bordet. Hij voegt zich ook bij de Belgische winnaars van de Nobelprijs voor de Vrede of voor de Literatuur Auguste Beernaert, Henri La Fontaine, pater Dominique Pire en Maurice Maeterlinck."

Op 17 december 2013 viert het FWO zijn 85-jarig bestaan, onder de titel ‘Kennismakers, al 85 jaar zuurstof voor Onderzoek en Ontwikkeling’. Elisabeth Monard, secretaris-generaal van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek-Vlaanderen: “Het FWO is verheugd dat prof. François Englert aanvaard heeft om als keynote spreker tijdens de openingssessie van dit evenement op te treden. Wij zijn dan ook zeer trots dat we hem die dag als Nobelprijswinnaar mogen verwelkomen. Wij zullen hem gepast feliciteren en nog eens extra in de bloemetjes zetten.”

Pieter Timmermans, gedelegeerd bestuurder van het VBO: "Ik hoop oprecht dat deze erkenning een inspiratiebron zal zijn voor alle jongeren in dit land, die ik aanmoedig om de paden der wetenschap te bewandelen. De wetenschappen zijn immers een boeiend domein waaruit ze veel voldoening kunnen halen.

CERN Director General Rolf Heuer: “I’m thrilled that this year’s Nobel Prize has gone to particle physics. The discovery of the Higgs boson at CERN last year, which validates the Brout-Englert-Higgs mechanism, marks the culmination of decades of intellectual effort by many people around the world.” <<

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

essenscia PolyMatters vindt ban op kunststoffen geen goede zaak

De toepassing van de nieuwe Europese richtlijn over Single Use Plastics (SUP) moet zo gebeuren dat de federale en regionale overheden wetgeving en maatregelen maximaal op elkaar afstemmen.

Dassault Systèmes neemt Medidata Solutions over

Het Amerikaanse Medidata levert cloud-oplossingen voor de life sciences-industrie en had vorig jaar een omzet van 564 miljoen euro. Dassault Systèmes betaalt 5,1 miljard euro voor de overname.

Artificiële intelligentie: Vlaamse, Waalse en nationale initiatieven

Agoria wil met haar Artificial Intelligence Adoption Focus Group de adoptie van Artificiële Intelligentie bij lidbedrijven bevorderen en de Belgische AI-sector meer visibiliteit geven.

Kempische bedrijven investeren 3,8 miljoen euro in diepe geothermie

Drie gerenommeerde industriële families uit de Kempen met name Lauwers van Profel, Swerts van Soudal en Tormans hebben hebben HITA opgericht om diepe geothermie een kans te geven.

Machinebouw- en mechatronicalabs voor maakbedrijven klaar voor gebruik

Deze applicatielabs openen: ‘Smart Assembly & Production’ en ‘Smart Production Organisation’ op UGent Campus Kortrijk en het Augmented & Virtual Reality Technlogielab van Howest in Kortrijk.

Siemens implementeert testen voor ’Connected en Automated Driving’

Streetwise, de real-world scenario database van TNO voor geautomatiseerd rijden, is vanaf heden te gebruiken in Siemens simulatieomgeving Simcenter Prescan.

Wereldprimeur: Jan De Nul stelt als eerste baggeraar CO2-reductie doelen op

Jaarlijks komt er 15% minder CO2 vrij bij onder­houds­bagger­werken in de kustjachthaven van Nieuwpoort. Tegen 2022 gaat het om 15% minder CO2 bij 80% van de Vlaamse onder­houds­bagger­contracten.

6 bedrijven genomineerd voor Leeuw van de Export 2019

Dit jaar wordt al voor de 18de keer de Leeuw van de Export uitgereikt door Flanders Investment & Trade (FIT). Na een eerste juryronde werden onlangs zes bedrijven genomineerd.

Flexibele Ethernet-kabels CC-Link IE Field certificaat

CAT5e of CAT6 kabels zijn onmisbaar voor de implementatie van Industrie 4.0 in de automatisering. igus heeft haar flexibele Ethernet-kabels CFBUS.045 en CFBUS.049 doorontwikkeld, voor het gebruik in kabelrupsen. De nieuwe kabels zijn nu getest door onafhankelijke instituten en verkregen het certificaat voor CC-Link IE protocollen.

Partners