Het is (eindelijk!) zover: Englert ontvangt Nobelprijs Fysica (+reacties)

Onderzoek & Wetenschap 8/10/2013 15:43:53

Hoog tijd en méér dan verdiend: Prof. em. François Englert van Université Libre de Bruxelles ontvangt als allereerste Belgische fysicus de Nobelprijs in de Fysica.

Lees hieronder verder   
Verwant

Drie jonge Belgische onderzoeksters ontvangen steun van Unesco

Het is (eindelijk!) zover: Englert ontvangt Nobelprijs Fysica (+reacties)

Popfull-experiment: bio-energiegewassen kunnen (nog) niet zonder subsidies

Vlaamse wetenschappers niet akkoord met VS-patent 'designer babies'

VUB claimt 'grensverleggende' ontdekking in metaal nanostructuren

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Eerstelijns onderhoud op industriële tandwielkasten

MGH Servicecenter Antwerpen

dinsdag 23 april 2019

HRC & Robot Safety

Kortrijk

woensdag 24 april 2019

PLC-integratie met Siemens TIA portal

Webinar

woensdag 24 april 2019

Hygiënische stoom voedingsmiddelenindustrie

door Spirax Sarco - Gent

donderdag 25 april 2019

Elimineer overbodige onderhoudskosten

Zwijnaarde (Gent)

donderdag 25 april 2019

Quick response manufacturing

Zwijnaarde (Gent)

donderdag 25 april 2019

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Keuze van de redactie

(18/4) AcademicLabs connecteert Europese en Japanse wetenschappers

(17/4) Energiesector kwetsbaar voor cyberspionage en -sabotage

(15/4) Nieuw proces maakt productie kankermedicijnen efficiënter en duurzamer

(15/4) DEME-dochters halen Duits contract van 197 miljoen euro binnen

(11/4) ALEGrO-hoog­spannings­verbinding via microtunnel onder Albertkanaal en Maas

(10/4) EU-initiatief ontwikkelt blockchain oplossingen en wereldwijde standaarden

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE – De Belgische burgerlijk ingenieur en fysicus François Englert deelt de Nobelprijs met de Brit Peter Higgs, voor zijn baanbrekend werk op het gebied van de theoretische elementaire deeltjesfysica.

Beide onderzoekers voorspelden onafhankelijk van elkaar en via verschillende modellen in 1964 het bestaan van het zogenaamde 'godsdeeltje'. Englert was daarbij samen met zijn overleden collega Robert Brout, net iets sneller. Het bestaan van dit deeltje is essentieel om te kunnen concluderen dat het Standaard Model van de deeltjesfysica tot in de details juist is.

Door een foutieve interpretatie over wie er eerst was, ging de naamgeving een eigen leven leiden als het Higgs-deeltje, tot groot ongenoegen van Englert. Wetenschappers verkiezen overigens de naam 'scalaire boson', die de lading beter dekt.

Onderzoekers trachtten sinds de jaren tachtig het bestaan van het theoretische deeltje te bewijzen, maar dat lukte eerst in 2012 via twee experimenten in de reusachtige Large Hadron Collider-deeltjesversneller van het CERN in Genève.

'De bekroning van Englert is een prachtig sluitstuk op een vijftig jaar lange zoektocht naar de heilige graal van de elementaire deeltjesfysica: het scalaire boson, ook heel vaak het Higgs-boson genoemd', laat een opgetogen Universiteit Antwerpen als eerste in een reactie weten.

De universiteit neemt via zijn onderzoeksgroep Elementaire Deeltjes Fysica - met onder meer de professoren Pierre van Mechelen en Nick van Remortel - sinds de jaren negentig deel aan de experimenten in het CERN.

Prof. van Mechelen: “Dat collega Englert nu de Nobelprijs krijgt, is een geweldig mooie erkenning voor het jarenlange harde werk."

"Natuurlijk willen we hem van harte feliciteren. Voor de onderzoeksgroep Elementaire Deeltjes Fysica betekent dit alvast een stimulans om ons verder vast te bijten in de activiteiten van het CERN.”

Naast de Universiteit Antwerpen zijn ook onderzoeksgroepen van de UGent, VUB, ULB, UCL en UMons betrokken bij het CMS-experiment. In Gent bijvoorbeeld gaat het om teams onder leiding van dr. Michael Tytgat en prof. Dirk Ryckbosch. << (Bert Belmans) (foto:CERN)

FOTO
François Englert (links) en Peter Higgs (rechts) bij de aankondiging van de ontdekking van hun voorspelde deeltje in juli 2012 bij het CERN laboratorium in Genève. <<


ENKELE REACTIES

Premier Elio Di Rupo: "Deze prestigieuze onderscheiding is een bekroning voor één van onze briljantste landgenoten en van een uitzonderlijke carrière in dienst van de deeltjesfysica.Het is een erkenning voor de Université Libre de Bruxelles en voor heel België. François Englert sluit zich vandaag aan bij een reeks prestigieuze namen, met onder andere de vooraanstaande Belgische wetenschappers Ilya Prigogine, Christian De Duve, Albert Claude, Corneille Heymans et Jules Bordet. Hij voegt zich ook bij de Belgische winnaars van de Nobelprijs voor de Vrede of voor de Literatuur Auguste Beernaert, Henri La Fontaine, pater Dominique Pire en Maurice Maeterlinck."

Op 17 december 2013 viert het FWO zijn 85-jarig bestaan, onder de titel ‘Kennismakers, al 85 jaar zuurstof voor Onderzoek en Ontwikkeling’. Elisabeth Monard, secretaris-generaal van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek-Vlaanderen: “Het FWO is verheugd dat prof. François Englert aanvaard heeft om als keynote spreker tijdens de openingssessie van dit evenement op te treden. Wij zijn dan ook zeer trots dat we hem die dag als Nobelprijswinnaar mogen verwelkomen. Wij zullen hem gepast feliciteren en nog eens extra in de bloemetjes zetten.”

Pieter Timmermans, gedelegeerd bestuurder van het VBO: "Ik hoop oprecht dat deze erkenning een inspiratiebron zal zijn voor alle jongeren in dit land, die ik aanmoedig om de paden der wetenschap te bewandelen. De wetenschappen zijn immers een boeiend domein waaruit ze veel voldoening kunnen halen.

CERN Director General Rolf Heuer: “I’m thrilled that this year’s Nobel Prize has gone to particle physics. The discovery of the Higgs boson at CERN last year, which validates the Brout-Englert-Higgs mechanism, marks the culmination of decades of intellectual effort by many people around the world.” <<

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Geothermie: Hoe diep in de put? - artikel

De voorbije jaren werd in Vlaanderen steevast naar geothermie verwezen als één van de meest beloftevolle types hernieuwbare energie. VITO liet regelmatig positieve berichten horen.

Tuinbouwschool Melle wint STEM-scholenwedstrijd Artcadia

Hun winnende ontwerp ‘Zeeteelt’ is een uitvinding waarbij hexagonale pontons, gemaakt van het afvalplastic uit de oceanen, de basis vormen om aan landbouw op zee te doen.

Waterstofauto als stroombron in duurzaam energiesysteem

TU Delft onderzoekt hoe geparkeerde brandstofcelauto's te gebruiken zijn als elektriciteitscentrale, en hoe het aanbod van energie en de betrouwbaarheid van zo'n systeem zijn te vergroten.

Voedingsmiddelenindustrie vaak nog in eerste fase van digitalisering

Dit blijkt uit een rapport met de belangrijkste resultaten van een onderzoek dat Siemens PLM Software uitvoerde over digitalisering in de voedings­middelen­industrie.

Slimme tattoo krijgt nieuwe functies dankzij intelligente inkt

De Universiteit Twente ontwikkelt een micro-jet injectietechniek die met een dunne en ultrasnelle vloeistofstraal tatoeages zet, die bijvoorbeeld een signaal geven om medicijnen in te nemen.

Emerson organiseerde STEM-Girlsday - techniek

Als vervolg op haar wereldwijde inzet om het STEM-onderwijs en women in STEM te promoten, organiseerde Emerson een “We Love STEM”-evenement onder de vlag van Girlsday.

Internetinfrastructuur moet het hebben van de democratie - artikel

Na de verkiezingen in Congo werd het internet begin dit jaar weken uitgeschakeld. Midden januari ging het internet ook neer in Zimbabwe na onrust over de steile brand­stof­prijs­verhogingen.

Doorzichtig en UV-werend nanopapier als alternatief voor plastic verpakking

De Universiteit Utrecht ontwikkelt het volledig biologische materiaal, bestaande uit enkele nanometers dikke cellulosevezels, samen met Unilever en de Universiteit van Amsterdam.

Schneider Electric heeft nieuw webadres

Om de toegang tot de website te vereenvoudigen en de gebruikerservaring op de digitale kanalen te verbeteren, heeft Schneider Electric, wereldleider in digitale transformatie van energiebeheer en automatisering, zijn webdomein bijgewerkt van www.schneider-electric.be naar www.se.com/be en nieuwe functies werden toegevoegd.

Partners