Eurekaprijs voor Wageningse professor Marcel Dicke (+video)

Economie 8/10/2013 10:04:54

Professor Dicke van de Nederlandse Wageningen University ontvangt deze oeuvreprijs voor zijn publicaties over onder meer eetbare insecten.

Lees hieronder verder   
Verwant

UHasselt en Qatar University gaan samenwerken

Universiteit van Vlaanderen officieel gestart

UGent wint prestigieuze award

VUB reikt eredoctoraten uit aan grensoverschrijdende wetenschappers

VUB en Japanse universiteit gaan studenten uitwisselen

Twee UHasselt-studenten mobiliteitswetenschappen slepen prijs in de wacht

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Mangement training: Arming your company against cyber attacks

Bluepoint - Brussel

donderdag 21 november 2019

Ontwerp en berekening van houtconstructies

Het Ingenieurshuis - Antwerpen

van 22/11/2019 tot 13/12/2019

Env. Management Systems Lead Auditor - ISO 14001

Ramada Plaza - Antwerpen

van 25/11/2019 tot 29/11/2019

Agoria Academy: Technical Writing 2019

Flow - Gent

van 26/11/2019 tot 28/11/2019

Energy Storage & Distribution

KAVA Congrescentrum, Antwerpen

dinsdag 26 november 2019

Bezoek Atem/Wieland tijdens SPS 2019 in Nürnberg

Hal 9 - stand 340 - Nürnberg messe

van 26/11/2019 tot 28/11/2019

Keuze van de redactie

(18/11) Philippe Alboort van ArcelorMittal is Energiemanager van het Jaar

(18/11) Würth Belux installeert zonnedak met 978 zonnepanelen

(14/11) Auto rijdt op brandstof uit zeewier

(13/11) Wetenschappelijk onderzoek krijgt 2 miljoen euro extra subsidie

(6/11) Ontwikkeling drijvend offshore windproject in Schotse wateren

(6/11) Nieuw Belgisch medtech-fonds haalt 20 miljoen euro op

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET -- Marcel Dicke combineert wetenschappelijk onderzoek, zoals naar planten die in reactie op vraat geuren produceren die de vijanden van de planteneters aantrekken, met het schrijven van boeken die voor een breed publiek toegankelijk zijn.

Dicke schreef onder meer 'Het Insectenkookboek', samen met professor Arnold van Huis en kookdocent Henk van Gurp. Dit rijk geïllustreerde boek over insecten als nieuwe, duurzame dierlijke eiwitbron wordt door Columbia University Press in de Verenigde Staten in februari 2014 in het Engels uitgebracht.

Zijn pleidooi voor insecten op onze menukaart presenteerde hij in 2009 bij TEDx Amsterdam en in 2010 bij TED Global in Oxford op enthousiaste en bevlogen manier.

Andere boeken van zijn hand zijn 'Blij met een dooie mug' waarin hij de verbinding van insecten met ons dagelijks leven beschrijft. Samen met zijn team produceerde hij het 'Insectenkwartet' en het boek 'Muggenzifters en mierenneukers'.

De Eurekaprijs voor wetenschapscommunicatie 2013 werd toegekend aan het slot van de Vakconferentie voor wetenschapscommunicatie, vlak voor de start van het Weekend van de Wetenschap.

Dicke ontving in 2007 al de Spinozapremie voor zijn wetenschappelijk werk. Hij leidde het team van Wageningen University dat in 2006 de eerste Academische Jaarprijs won. Hiermee organiseerde zijn team het wetenschapsfestival 'Wageningen-City of Insects' dat meer dan 20.000 bezoekers trok en wereldwijde belangstelling van media kreeg.

Zijn vele activiteiten om het belang van insecten voor de wereld duidelijk te maken, onder het motto ‘zonder insecten geen leven op aarde’, hebben hem de bijnaam 'de Insectenambassadeur' opgeleverd.

Als leider van de leerstoelgroep Entomologie wist hij een breed en enthousiast team van entomologen om zich heen te formeren.

Dit team doet onder meer baanbrekend onderzoek naar actuele medische thema’s waarbij insecten een rol spelen, zoals malariamuggen, knutten en teken die de ziekte van Lyme kunnen verspreiden. << (Lydia Heida) (foto: Wageningen University)


Video:

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

3 stappen voor de communicatie tijdens CMMS-implementatie - whitepaper

Voor, tijdens én na de implementatie van een CMMS is interne communicatie een belangrijke factor. Voor zowel het creëren van draagvlak als het vergaren van informatie.

Nanomaterialen inzetten voor behandeling van ziektes

Doel is om een op licht gebaseerde evenknie te ontwikkelen van PET/CT of PET/MRI-scans voor het maken van moleculaire en structurele afbeeldingen gerelateerd aan diverse aandoeningen.

Start bouw nieuw centrum voor insecten- en plantenonderzoek

SymBIOnt is het nieuwe centrum voor insecten- en plantenonderzoek van KU Leuven in Geel, waarvoor een investering van 3,4 miljoen euro beschikbaar is.

Siemens heeft Amerikaanse softwareontwikkelaar overgenomen

Door de overname van Atlas 3D, ontwikkelaar van software die werkt met DMLS*-printers (Direct Metal Laser Sintering), breidt Siemens zijn additive manufacturing-portfolio verder uit.

VIL lanceert blockchain­applicatie voor track-&-trace en e-documenten

In het project ‘Blockchain in Supply Chains’ heeft VIL de mogelijkheden en uitdagingen van block­chain­techno­logie in de logistieke ketens in kaart gebracht.

UNamur en SCK•CEN testen weerstand raderdieren in ISS

Dit najaar sturen UNamur en het SCK•CEN een experiment naar het International Space Station (ISS). Voor dat experiment werd hardware ontwikkeld om autonoom raderdieren in leven te houden.

Auto rijdt op brandstof uit zeewier

Het Europese project MacroFuels, waar ook de van oorsprong Belgische multinational SIOEN Industries aan deelneemt, is er in geslaagd om brandstof uit zeewier te maken.

Finale inspectie van LaRa voor missie naar Mars pakt goed uit

Het Belgische instrument LaRa, ofwel Lander Radioscience, is goedgekeurd voor integratie in het Kazachok-platform van de ExoMars 2020-missie.

Partners