• 08/10/2013

Robotica betaalbaar voor kleinere bedrijven

Het EU-project ‘Factory in a Day’ ontwikkelt een flexibel, leasebaar en goedkoop roboticasysteem dat binnen 24 uur operationeel is.

Trefwoorden: #Robotica, #robottechnologie, #TU Delft Robotics Institute, #‘Factory in a Day’, #‘Robots that Work’

Lees verder

Nieuws

( Foto: ERA )

ENGINEERINGNET -- Het midden- en kleinbedrijf in Europa maakt zelden gebruik van geavanceerde robottechnologie.

Processen als het verpakken en controleren van fruit, het polijsten van staalvormen en het vullen van verfspuitmachines worden meestal handmatig uitgevoerd.

Dat komt doordat er geen robot of geautomatiseerd proces is dat deze taken net zo efficiënt uitvoert als de mens.

Nu is het installeren van een roboticasysteem nog erg duur en het duurt ook vele weken tot maanden. De seizoensgevoelige bedrijven in het MKB produceren meestal maar kleine partijen, waardoor dergelijke investeringen meestal onrendabel zijn.

Bovendien bieden deze systemen niet de flexibiliteit die nodig is om concurrerend te blijven op de wereldmarkt. Vandaar dat het MKB in Europa nauwelijks gebruik maakt van geavanceerde robottechnologie.

Het 'Factory in a Day'-project introduceert een robot die binnen 24 uur operationeel is voor het uitvoeren van een bepaalde taak. Ook leert het personeel hoe het moet samenwerken met de robot om de productie te optimaliseren.

Eerst analyseert een systeemintegrator welke stappen in het proces over te nemen zijn door de robot, zoals eenvoudig en repetitief werk. De menselijke werknemer kan zich richten op flexibele taken die meer nauwkeurigheid vereisen en het oplossen van problemen.

Klantspecifieke hardwareonderdelen worden geproduceerd met een 3D-printer en op de grijpers van de robot geplaatst. Daarna wordt de robot naar de fabriek gebracht en geïnstalleerd. Ook worden eventuele hulpcomponenten, zoals camera's, geïnstalleerd.

Vervolgens wordt de robot via merkloze software verbonden met de machinesoftware, waarna de robot wordt geleerd hoe hij taken als het oppakken van een object moet uitvoeren. De operator staat daarbij in fysiek contact met de robot.

Ook is er een set vooraf gedefinieerde vaardigheden beschikbaar, op dezelfde manier als apps voor smartphones. Zodra de robot operationeel is, kan het personeel worden getraind in het gebruik ervan. Doel is dit binnen 24 uur te realiseren.

Het project ‘Factory in a Day’ maakt deel uit van het onderzoeksthema ‘Robots that Work’, één van de drie hoofdthema's van het TU Delft Robotics Institute. Er is de komende vier jaar 11 miljoen euro beschikbaar voor dit project, waarvan 7,9 miljoen euro afkomstig is van de Europese Unie in het kader van het FP7-programma ‘Factory of the Future’.

Het internationale consortium bestaat uit zestien partners, waaronder de TU Delft, Fraunhofer IPA en IPT, Technische Universität München (Duitsland), de Katholieke Universiteit Leuven (België) en het Centre National de la Recherche Scientifique (Frankrijk).

Verder nemen een aantal Europese bedrijven deel, zoals Factory Control, Unicam Software, PAL Robotics, EMP Tooling Service en Universal Robots. Zij leveren technologische oplossingen of tonen de haalbaarheid van het projectidee aan.

Andere industriële partners zijn Lacquey BV, Materialise NV, Philips Consumer Lifestyle BV, Randstad Nederland BV, Siemens Software en Siemens AG.


(Lydia Heida)