• 07/10/2013

VIL wil distributie e-commerce producten terug naar Vlaanderen halen

Vlaams Instituut voor de Logistiek wil distributie van via e-shops bestelde producten terug naar België halen. Nu is dat grotendeels in handen van buitenlandse firma’s.

Trefwoorden: #e-commerce, #e-fulfillment, #e-shop, #ict, #Logistiek, #technologie, #vil, #Vlaams Instituut voor de Logistiek

Lees verder

Nieuws

( Foto: VIL )

ENGINEERINGNET.BE -- Het VIL - Vlaams Instituut voor de Logistiek – gaat samen met 14 bedrijven onderzoeken hoe de levering van via e-commerce sites bestelde goederen terug in handen van Vlaamse en Belgische distributeurs kan komen. In het logistieke jargon heet dat: e-fulfillment centra.

Vandaag is het zo dat zelfs webshops die onder een .be domein opereren de levering van bestelde producten voor het overgrote deel in handen geven van buitenlandse e-fulfillment-centra, terwijl de infrastructuur nochtans evengoed in ons land aanwezig is.

Bovendien liggen er nog groeikansen voor Vlaamse distributiebedrijven, aldus VIL: de Europese e-commerce groeit nog steeds, in 2012 zelfs met bijna 20%, 'en die trend zet zich nog steeds door, ook in Vlaanderen'.

Het VIL wil in eerste instantie mogelijk geïnteresseerde spelers uit de distributiesector samenbrengen om overleg te plegen, en vond gehoor bij veertien logistieke dienstverleners. Uiteraard heeft het project een naam: ‘VIL 4 e-boost’.

Het overleg heeft een dubbel doel: e-commerce distributie voor Belgische sites terug naar hier halen en bekijken hoe onze distributiebedrijven zelf ook een rol kunnen spelen op Europees vlak. De rollen omkeren dus. Het project loopt nog tot juni 2015.

“Met het project willen we nieuwe concepten aanleveren om internationaal e-fulfillment vanuit Vlaanderen op efficiënte wijze te organiseren en hierdoor concurrentieel te zijn ten opzichte van buitenlandse locaties”, verduidelijkt Dirk De Vylder, Program Manager bij het VIL.


(Bert Belmans)

ACHTERGROND
De veertien deelnemers zijn een mix van kleine en grote logistieke dienstverleners, verladers, real estate en regionale besturen: bpost, Colruyt, Federal Mogul, Goodman, Groep Heylen, Katoen Natie, ODTH, Procter & Gamble, Plus Logistics, POM Antwerpen, Post NL, Stad Antwerpen, Unigro en Yusen Logistics Benelux. Het VIL kan binnen dit project rekenen op de steun van Flanders Investment & Trade, Comeos en BeCommerce.

FOTO
Deelnemers kick-off meeting op 4 oktober 2013.