Investeren in Belgisch maakbedrijf steeds minder interessant

Economie 2/10/2013 15:11:09

Investeren in een Belgisch technologiebedrijf is hoe langer hoe minder interessant. Agoria: “Had ons land de Duitse loonkostenevolutie gevolgd, dan hadden we vandaag 30.000 banen meer”.

Lees hieronder verder   
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Env. Management Systems Lead Auditor - ISO 14001

Ramada Plaza - Antwerpen

van 25/11/2019 tot 29/11/2019

Bezoek Atem/Wieland tijdens SPS 2019 in Nürnberg

Hal 9 - stand 340 - Nürnberg messe

van 26/11/2019 tot 28/11/2019

Agoria Academy: Technical Writing 2019

Flow - Gent

van 26/11/2019 tot 28/11/2019

Energy Storage & Distribution

KAVA Congrescentrum, Antwerpen

dinsdag 26 november 2019

Symposium: de toekomst van fabriceren

Antwerp Expo

dinsdag 26 november 2019

Machinery Directive inc. CE marking

Pilz Academy - Gent

woensdag 27 november 2019

Keuze van de redactie

(18/11) Philippe Alboort van ArcelorMittal is Energiemanager van het Jaar

(18/11) Würth Belux installeert zonnedak met 978 zonnepanelen

(14/11) Auto rijdt op brandstof uit zeewier

(13/11) Wetenschappelijk onderzoek krijgt 2 miljoen euro extra subsidie

(6/11) Ontwikkeling drijvend offshore windproject in Schotse wateren

(6/11) Nieuw Belgisch medtech-fonds haalt 20 miljoen euro op

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE – Technologiefederatie Agoria loopt niet hoog op met de schuchtere opleving die zich sinds enkele maanden aftekent. "Geen reden tot juichen want we halen nog lang niet het niveau van een jaar geleden,” aldus CEO Paul Soete. De verwachting is dat de activiteit van de technologiebedrijven dit jaar met 3,5 percent zal dalen.

Uiteraard verdedigt de federatie de standpunten van zijn leden, de sector van de technologiebedrijven. Daar zijn de spelregels wat anders dan in bepaalde andere economische sectoren. Maakbedrijven zijn bijvoorbeeld vrij sterk afhankelijk van het buitenland en vooral de Duitse economie.

Agoria vergelijkt daarom graag de situatie met Duitse ondernemingen. “Doordat de loonkosten in België te snel zijn gestegen, is onze rentabiliteit omlaag gegaan, wat duidelijk gevolgen heeft voor de werkgelegenheid en de investeringen. Als we onze loonkosten zoals Duitsland beter onder controle hadden gehouden, dan hadden we vandaag 30.000 banen meer.”

Om de vinger aan de pols te houden, voerde Agoria bij 719 ondernemingen, met 142.253 werknemers, een studie uit naar hun rentabiliteit in de periode 2007-2012. De conclusie is duidelijk: in 2012 gaat de rentabiliteit opnieuw achteruit en voor 2013 wordt geen stabilisatie verwacht.

Of, met andere woorden: de studie wijst uit dat investeren in een technologiebedrijf in België hoe langer hoe minder rendabel wordt. Een investeerder realiseert dus steeds minder Return-On-Investment. Dat is geen goed nieuws.

Enerzijds omdat beginnende ondernemers wel twee keer zullen nadenken voor ze een technisch of technologisch (productie)bedrijf in de markt zetten, anderzijds omdat buitenlandse firma's ons land links zullen laten liggen als er uitbreidings- of andere investeringsplannen op tafel komen.

De al in België gevestigde technologiebedrijven doen wat ze kunnen, en trachten hun dalende rentabiliteit op te vangen door minder te investeren. Een vicieuze cirkel, want dat staat het economische herstel precies in de weg. Vooral in de deelsectoren Production & Mechatronics en Energy Systems is de terugval van de investeringen naar verluidt onrustwekkend groot.

De oorzaken van de dalende rendementen zijn alom bekend. Er zijn de loonkosten: in tred met de dalende omzetten, stegen die stelselmatig (alleen in 2012 als +3,2%).

Er is de hoge belastingdruk: onder andere als gevolg van de maatregelen rond de notionele interestaftrek zal deze aan de rentabiliteit blijven knagen, met directe gevolgen voor de werkgelegenheid.

Er is de afhankelijkheid van de export en de internationale conjunctuur die niet van aard is om ondersteuning te bieden: de internationale handel is sinds eind 2011 aanzienlijk gekrompen. Vooral de sector Materials Technology heeft bijzonder sterk te lijden onder deze situatie.

Er zijn de directe gevolgen van 'onvoorziene' omstandigheden: de sluiting van Ford Genk, waarvan de sector Transport Systems & Solutions het eerste slachtoffer is, maar die ook heel wat onderaannemers in de metaalverwerking onder druk zet. Er was de de strenge winter waardoor de technische systemen voor de bouw minder afzet vonden.

Maar er zijn ook deelsectoren die er niet op achteruit gaan: Information & Communication Technology (ICT) en Contracting bijvoorbeeld. Dat laat zich grotendeels verklaren door het feit dat steeds meer klanten hun projecten outsourcen. Ook de sectoren vliegtuigbouw, veiligheid en defensie doet het ‘structureel’ goed.

… en 2014?
Verschillende indicatoren zoals het ondernemersvertrouwen wijzen op een schuchtere opleving tijdens de laatste twee maanden. 'Het is verre van indrukwekkend, maar verschillende indicatoren gaan wel dezelfde richting uit', stelt Agoria.

Ook de productie- en de exportcijfers lijken hun dieptepunt bereikt te hebben in het eerste trimester.'Maar het is nog volkomen voorbarig om van een echte heropleving te spreken', stelt de federatie. 'We kunnen hoogstens stellen dat er zich een technisch herstel aftekent'.

Of, anders gezegd: vertrekkende van een erg zwak niveau van het eerste semester van 2013, is de kans vrij groot dat het in 2014 beter zal gaan dan in 2013, maar het is weinig waarschijnlijk dat we opnieuw het niveau van 2012 halen. << (Bert Belmans) (foto: Siemens)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

MultiMechanics overgenomen door Siemens

Siemens blijft op overnamepad. Het bedrijf heeft onlangs software-ontwikkelaar MultiMechanics overgenomen en voegt nu ook materiaalmodellering toe aan zijn al uitgebreid gamma.

Besix onderzoekt Egyptisch ”Waste to Energy” project

Joint venture van Besix en Orascom Construction hebben met het Egyptische New Urban Communities Authority (NUCA) een MoU voor een "Waste to Energy" project in Egypte ondertekend.

Philippe Alboort van ArcelorMittal is Energiemanager van het Jaar

Tijdens het Energik Energy Manager of The Year-event werden 3 prijzen uitgereikt: 'Junior Energy Manager of the Year', 'Academic Energy Manager of the Year' en 'Energy Manager of the Year'.

Energieopslag- en distributie in het Vlaamse Regeerakkoord

Energie-expert Ronnie Belmans (EnergyVille) neemt sprekers en deelnemers mee in de energiekansen, uitdagingen en visies alsook de nieuwe ontwikkelingen in een markt met verschillende spelers

Würth Belux installeert zonnedak met 978 zonnepanelen

Insaver, een dochterbedrijf van Luminus gespecialiseerd in zonnepanelen en isolatie, voerde de installatie uit. Zij plaatsen 978 zonnepanelen op het dak van Würth Belux in Turnhout.

Elysia wint zesde editie Deloitte’s Technology Fast 50

Na het Fast 50 Business Forum, event rond innovatie en technologie voor de Belgische disruptor community, werd tijdens een award-uitreiking bekend gemaakt dat Elysia de Fast 50 aanvoerde.

3 stappen voor de communicatie tijdens CMMS-implementatie - whitepaper

Voor, tijdens én na de implementatie van een CMMS is interne communicatie een belangrijke factor. Voor zowel het creëren van draagvlak als het vergaren van informatie.

Nanomaterialen inzetten voor behandeling van ziektes

Doel is om een op licht gebaseerde evenknie te ontwikkelen van PET/CT of PET/MRI-scans voor het maken van moleculaire en structurele afbeeldingen gerelateerd aan diverse aandoeningen.

Partners