Nieuw lichtlaboratorium van VUB-onderzoeksgroep BPhot is wereldtop (+video)

Onderzoek & Wetenschap 2/10/2013 11:56:06

Dit is Belgisch. Nieuw fotonicalab in Gooik bevestigt status van professor Hugo Thienpont en team als wereldtop in lichtonderzoek. En het moet prototypes betaalbaar maken voor Vlaamse KMOs.

Lees hieronder verder   
Verwant

Onderzoek: Zwaartekracht beschrijven, zonder zwaartekracht

Autoruiten en zonnepanelen gaan zichzelf reinigen

KU Leuven-onderzoekers stap dichter bij nieuwe generatie zonnepanelen

Synthetische huid laat robots zweten

3 miljoen euro Europese steun voor onderzoek naar zelfhelende robots

Nieuwe campus voor VLIZ en ILVO op Oosteroever Oostende

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Waterstof Dagen

RNSYC - Oostende

van 26/08/2019 tot 30/08/2019

Robots-Cobots: vriend op het werk, vriend in huis

UAntwerpen Campus Groenenborger

donderdag 5 september 2019

Bouwstenen geïntegreerd aanwezigheidsbeleid

BluePoint Antwerpen (Agoria Academy)

maandag 9 september 2019

Rittal vakseminarie industriële systeemkasten

Laakdal

donderdag 12 september 2019

EMO Hannover

Messegelände - Hannover (D)

van 16/09/2019 tot 21/09/2019

Eerstelijns onderhoud op industriële tandwielkasten

MGH Servicecenter Machelen

dinsdag 17 september 2019

Keuze van de redactie

(19/8) VUB en ULB starten proefproject met zelfrijdende shuttlebus

(19/8) Primeur: Nederlandse waterstofwagen verslaat benzine racewagens

(12/8) Indaver scoort Schots afvalenergiecontract van 400 miljoen euro

(6/8) Masterproeffilmpje bezorgt ingenieur job bij Amazon

(15/7) Onderzoekers verhogen energiecapaciteit uit zonnepanelen

(3/7) Onthulling eerste hyperloopsysteem in Europa (+video)

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE -- Bij monde van prof Hugo Thienpont maakte de Vrije Universiteit Brussel eerder al bekend een Europese toppositie te claimen in het onderzoek naar nieuwe lichttoepassingen – fotonica - zoals lasers en LED’s.

Thienpont wil de Vlaamse maakindustrie naar eigen zeggen meer slagkracht geven, en vooral hightech wetenschapsonderzoek toegankelijker maken voor KMOs. Die ontwikkelen, afgeschrikt door de te hoge prijzen van technische prototypes, nog te weinig initiatieven. BPhot maakte eerder al werk van de ‘popularisering’ van fotonica, door eind vorig jaar een speciale leerkit voor scholen te ontwikkelen.

Het nieuwe fotonicalab in Gooik moet daar verandering in brengen. Het laboratorium van zijn onderzoeksgroep, B-Phot, heeft een gloednieuw lichtlab laten bouwen in een volledig gerenoveerd 'wetenschappelijk' gebouw.

Dat was nodig was omdat voor de beoogde apparatuur een zeer speciale ruimte nodig was: een 2.000m² grote, temperatuursgestabiliseerde, trilling- en stofvrije omgeving. In het lab staat zelfs apparatuur die uniek is in de wereld. Eentje ervan werd speciaal met een Boeing ingevlogen vanuit de Verenigde Staten.

Het is de bedoeling dat technische KMOs in het lab prototypes laten maken waarmee ze direct aan de slag kunnen. Dat kan alles zijn wat met licht en lasertechnologie te maken heeft, bijvoorbeeld microlenzen, optische vezelhouders, microvloeistofkanaaltjes en andere componenten, die bovendien op één plastic substraat kunnen geïntegreerd worden.

Op die manier ontstaan bijvoorbeeld 'labs-on-chips' of 'optofluidic componenten' en kunnen functionaliteiten gerealiseerd worden op een kleine oppervlakte, die anders een – peperdure - labo-infrastructuur zouden vergen.

Zo zijn de lichtonderzoekers er bijvoorbeeld onlangs in geslaagd om plastic microchips te maken die via fluorescentie of via verschillende soorten optische spectroscopie de concentratie van gevaarlijke stoffen in oplossing meten.

BPhot is bovendien één van de weinige laboratoria ter wereld die zich toelegt op onderzoek en ontwikkeling van polymeergebaseerde optische componenten, met als unieke pluspunt dat ze in massa kunnen gefabriceerd worden uit hightech plastics die biocompatibel of bioafbreekbaar zijn, en dat in grote aantallen én aan lage kostprijs. << (Bert Belmans) (foto: BPhot)

ACHTERGROND
Fotonica, de wetenschap en technologie van het licht, is één van de belangrijkste onderzoeksdisciplines van de 21ste eeuw met impact op ieders dagelijkse leven. De fotonica-onderzoeksgroep B-Phot, onder leiding van Prof. Hugo Thienpont, staat te boek als toonaangevend in Europa en zelfs in de wereld en legt zich toe op nieuwe lichtbronnen, zoals lasers voor medische toepassingen en LEDs voor energiezuinige verlichting, efficiënte zonne-energiecollectoren, optische lab-on-chips met toepassing in medische diagnose en waterkwaliteitscontrole, optische datacommunicatie op een chip, en 3-dimensionale beeldschermen. <<


Video:


LEESTIP:
100 Vlaamse scholen krijgen experimenteerkit over fotonica (+video)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Buitenlands toptalent in IT naar Vlaanderen halen

Vlaamse bedrijven kampen met openstaande vacatures in IT. Het PALIM-project leidt 60 Marokkaanse IT'ers in Marokko op, waarvan er 30 in aanmerking komen voor vacatures in België.

Projectsourcingkantoor Bonache kiest voor verjonging

Het management van Bonach wordt jonger en vrouwelijker nu Robine Martin en Femke Lintelo er voor kozen om medezaakvoerder en aandeelhouder te worden, naast oprichter Dirk Verbeeck.

PortXchange moet digitale scheepvaart-app wereldwijd beschikbaar maken

PortXchange is erop gericht de efficiëntie van havenaanlopen te vergroten en de CO2-uitstoot van en tussen havens te verminderen, onder meer door de digitale scheepvaart-app Pronto.

Indaver scoort Schots afvalenergiecontract van 400 miljoen euro

Indaver en Acciona gaan samen een afvalenergiecentrale exploiteren in het Noordoosten van Schotland. Het NESS-energieproject zal jaarlijks 150.000 ton huishoudelijk afval verwerken.

Zuinigste wagens bekroond in Shell Eco-marathon (+fotoreportage)

Dit jaar namen 141 studententeams deel aan de Europese editie van de Shell Eco-marathon, een wedstrijd om zo energiezuinig mogelijke wagens te bouwen.

elobau levert oplossingen voor agrarische sector - praktijkcase

Steketee, producent van schoffel- en grond­bewerkings­machines, was op zoek naar betrouwbare hoeksensoren die geschikt zijn voor de landbouw en mobiele automatisering, en niet te duur zijn.

Forse daling CO2-uitstoot van bedrijfswagens

Bedrijfswagens stoten momenteel 17% minder CO2 uit dan zeven jaar geleden, aldus hr-dienstverlener Acerta op basis van haar data voor meer dan 40.000 werkgevers.

Nieuw groot onderzoeksprogramma via ALMA-telescoop

Rychard Bouwens van de Leidse Sterrewacht is de eerste Nederlandse wetenschapper die een ‘Large Program’ mag uitvoeren met de geavanceerde ALMA-telescoop, die in Chili opgesteld staat.

Kontron lanceert COM Express Compact Type 6 met nieuwste Intel processoren

Kontron heeft nieuwe COM Express Compact Type 6 modules, die de 8ste generatie Intel-processoren bevatten, toegevoegd aan zijn gamma. De processoren verbruiken slechts 15 Watt. De nieuwe modules laten tot 24 GB DDR4-geheugen toe en zijn optioneel voor het eerst beschikbaar in Compact-formaat met snelle NVMe SSD. >>

Partners