Nieuw lichtlaboratorium van VUB-onderzoeksgroep BPhot is wereldtop (+video)

Onderzoek & Wetenschap 2/10/2013 11:56:06

Dit is Belgisch. Nieuw fotonicalab in Gooik bevestigt status van professor Hugo Thienpont en team als wereldtop in lichtonderzoek. En het moet prototypes betaalbaar maken voor Vlaamse KMOs.

Lees hieronder verder   
Verwant

Oplichtende nanodeeltjes vertonen opvallend gedrag

AcademicLabs connecteert Europese en Japanse wetenschappers

Nieuw gen ontstaat in lab TU Delft onderzoekers

Fraunhofer helpt fotonica-startups opschalen

Wetenschappelijk onderzoek boekt aërodynamische winst paralympiërs

Menselijk brein inspireert tot nanotechnologie in kunstbrein

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Orde & netheid en visueel management

Antwerpen (Cepa)

maandag 29 april 2019

Bouwstenen van geïntegreerd aanwezigheidsbeleid

Zwijnaarde (Agoria Academy)

maandag 6 mei 2019

Safety Engineer Program

Pilz Zonhoven

van 7/05/2019 tot 4/06/2019

Machinery safety awareness training

Pilz Zonhoven

dinsdag 7 mei 2019

Workshops over de IO-Link technologie

Rodebol Events, Communicatiecampus - Gent

dinsdag 7 mei 2019

GDPR en direct marketing

Europahotel - Gent

dinsdag 7 mei 2019

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Keuze van de redactie

(18/4) AcademicLabs connecteert Europese en Japanse wetenschappers

(17/4) Energiesector kwetsbaar voor cyberspionage en -sabotage

(15/4) Nieuw proces maakt productie kankermedicijnen efficiënter en duurzamer

(15/4) DEME-dochters halen Duits contract van 197 miljoen euro binnen

(11/4) ALEGrO-hoog­spannings­verbinding via microtunnel onder Albertkanaal en Maas

(10/4) EU-initiatief ontwikkelt blockchain oplossingen en wereldwijde standaarden

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE -- Bij monde van prof Hugo Thienpont maakte de Vrije Universiteit Brussel eerder al bekend een Europese toppositie te claimen in het onderzoek naar nieuwe lichttoepassingen – fotonica - zoals lasers en LED’s.

Thienpont wil de Vlaamse maakindustrie naar eigen zeggen meer slagkracht geven, en vooral hightech wetenschapsonderzoek toegankelijker maken voor KMOs. Die ontwikkelen, afgeschrikt door de te hoge prijzen van technische prototypes, nog te weinig initiatieven. BPhot maakte eerder al werk van de ‘popularisering’ van fotonica, door eind vorig jaar een speciale leerkit voor scholen te ontwikkelen.

Het nieuwe fotonicalab in Gooik moet daar verandering in brengen. Het laboratorium van zijn onderzoeksgroep, B-Phot, heeft een gloednieuw lichtlab laten bouwen in een volledig gerenoveerd 'wetenschappelijk' gebouw.

Dat was nodig was omdat voor de beoogde apparatuur een zeer speciale ruimte nodig was: een 2.000m² grote, temperatuursgestabiliseerde, trilling- en stofvrije omgeving. In het lab staat zelfs apparatuur die uniek is in de wereld. Eentje ervan werd speciaal met een Boeing ingevlogen vanuit de Verenigde Staten.

Het is de bedoeling dat technische KMOs in het lab prototypes laten maken waarmee ze direct aan de slag kunnen. Dat kan alles zijn wat met licht en lasertechnologie te maken heeft, bijvoorbeeld microlenzen, optische vezelhouders, microvloeistofkanaaltjes en andere componenten, die bovendien op één plastic substraat kunnen geïntegreerd worden.

Op die manier ontstaan bijvoorbeeld 'labs-on-chips' of 'optofluidic componenten' en kunnen functionaliteiten gerealiseerd worden op een kleine oppervlakte, die anders een – peperdure - labo-infrastructuur zouden vergen.

Zo zijn de lichtonderzoekers er bijvoorbeeld onlangs in geslaagd om plastic microchips te maken die via fluorescentie of via verschillende soorten optische spectroscopie de concentratie van gevaarlijke stoffen in oplossing meten.

BPhot is bovendien één van de weinige laboratoria ter wereld die zich toelegt op onderzoek en ontwikkeling van polymeergebaseerde optische componenten, met als unieke pluspunt dat ze in massa kunnen gefabriceerd worden uit hightech plastics die biocompatibel of bioafbreekbaar zijn, en dat in grote aantallen én aan lage kostprijs. << (Bert Belmans) (foto: BPhot)

ACHTERGROND
Fotonica, de wetenschap en technologie van het licht, is één van de belangrijkste onderzoeksdisciplines van de 21ste eeuw met impact op ieders dagelijkse leven. De fotonica-onderzoeksgroep B-Phot, onder leiding van Prof. Hugo Thienpont, staat te boek als toonaangevend in Europa en zelfs in de wereld en legt zich toe op nieuwe lichtbronnen, zoals lasers voor medische toepassingen en LEDs voor energiezuinige verlichting, efficiënte zonne-energiecollectoren, optische lab-on-chips met toepassing in medische diagnose en waterkwaliteitscontrole, optische datacommunicatie op een chip, en 3-dimensionale beeldschermen. <<


Video:


LEESTIP:
100 Vlaamse scholen krijgen experimenteerkit over fotonica (+video)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Virtual reality voor innovatieve gezondheidstoepassingen

Uit onderzoek van de KU Leuven blijkt dat ouderen open staan voor virtual reality en daarbij weinig last van ongemakken hebben. Dit biedt mogelijkheden voor innovatieve gezondheidstoepassingen.

Oplichtende nanodeeltjes vertonen opvallend gedrag

Door nanodeeltjes te koppelen aan specifieke moleculen krijgen deze interessante nieuwe functies, zoals de onverwachte vorming van clusters. Dit blijkt uit onderzoek van de TU Eindhoven.

Nieuwe methode om sneller opgelopen stralingsdosis te bepalen

Het SCK•CEN werkt aan een methode om sneller en beter de opgelopen stralingsdosis te bepalen en bruikbaar is bij situaties met hoge stralingsblootstelling zonder aanwezig analysemateriaal.

Start EU project rond duurzame teelt zeewier en microalgen

In het project ValgOrize onderzoeken 12 partners uit België, Nederland, Frankrijk en Groot-Brittannië de duurzame teelt van zeewier en microalgen voor voedseltoepassingen in Europa.

ACE lanceert online calculatietool voor trillingsdemping - techniek

ACE Stoßdämpfer zet een nieuwe stap richting verdere digitalisering. Op de website www.ace-ace.de kunnen engineers nu 24 uur per dag dempingsoplossingen op maat berekenen en bestellen.

Vrouwelijke ingenieurs bezig aan een inhaaloperatie - artikel

Vrouw en ingenieur in één adem noemen, het is nog steeds niet evident. Slechts 20% ingenieurs, die in 2014 afstudeerden, is een vrouw. Slechts de helft oefent het beroep ook effectief uit.

Maak kennis met 8 gerenommeerde bedrijven actief in de stoomwereld

Tijdens de Stoomtechniekdag (8 mei) kan men kennis maken met 8 gerenommeerde bedrijven actief in de stoomwereld: Armstrong, BBC, Deconinck-Wanson, E-on, Merford, Spie, Spirax Sarco en Veolia.

AcademicLabs connecteert Europese en Japanse wetenschappers

De EU-Japan Technology Transfer Helpdesk van het EU-Japan Centre for Industrial Cooperation lanceert samenwerking met Gentse start-up AcademicLabs voor realisatie R&D-intensieve organisaties

Partners