Nieuw lichtlaboratorium van VUB-onderzoeksgroep BPhot is wereldtop (+video)

Onderzoek & Wetenschap 2/10/2013 11:56:06

Dit is Belgisch. Nieuw fotonicalab in Gooik bevestigt status van professor Hugo Thienpont en team als wereldtop in lichtonderzoek. En het moet prototypes betaalbaar maken voor Vlaamse KMOs.

Lees hieronder verder   
Verwant

Brugse campus opent labo voor onderzoek naar kunststoffen

Spintronica als energiezuinig alternatief voor gewone micro-elektronica

Inventarisatie wereldwijde schade aan belangrijke voedselgewassen

Methode om stroboscopisch effect van LED’s onzichtbaar te maken

1,6 miljoen euro voor onderzoek naar sociale eiwit-netwerken

lnPulse versnelt ontwikkeling Europese fotonica-productie

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Club Logistiek & Supply Chain Managers

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 19/09/2018 tot 30/04/2019

Facility manager: 10 aparte modules

Zwijnaarde (Gent)

van 1/10/2018 tot 27/06/2019

Kwaliteitscoördinator

SBM Kortrijk

van 9/10/2018 tot 28/05/2019

Expert in onderhoudsmanagement

Zwijnaarde (Gent)

van 11/10/2018 tot 25/04/2019

Club Productiemanagers

Mercure Hotel Roeselare

van 17/10/2018 tot 4/09/2019

Club Continu Verbeteren

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 22/10/2018 tot 11/09/2019

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Keuze van de redactie

(14/2) AB InBev investeert 42 miljoen euro in uitbreiding brouwerij Hoegaarden

(13/2) Plan voor bouw 30 nieuwe mijnenjagers en 1.550 drones

(12/2) Agristo bouwt nieuw automatisch hoogbouwmagazijn

(11/2) Brits verpakkingsbedrijf investeert 15 miljoen euro in België

(6/2) 10 nieuwe Fabrieken van de Toekomst in Vlaanderen

(6/2) P&V Elektrotechniek neemt Bekaert Electric over

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE -- Bij monde van prof Hugo Thienpont maakte de Vrije Universiteit Brussel eerder al bekend een Europese toppositie te claimen in het onderzoek naar nieuwe lichttoepassingen – fotonica - zoals lasers en LED’s.

Thienpont wil de Vlaamse maakindustrie naar eigen zeggen meer slagkracht geven, en vooral hightech wetenschapsonderzoek toegankelijker maken voor KMOs. Die ontwikkelen, afgeschrikt door de te hoge prijzen van technische prototypes, nog te weinig initiatieven. BPhot maakte eerder al werk van de ‘popularisering’ van fotonica, door eind vorig jaar een speciale leerkit voor scholen te ontwikkelen.

Het nieuwe fotonicalab in Gooik moet daar verandering in brengen. Het laboratorium van zijn onderzoeksgroep, B-Phot, heeft een gloednieuw lichtlab laten bouwen in een volledig gerenoveerd 'wetenschappelijk' gebouw.

Dat was nodig was omdat voor de beoogde apparatuur een zeer speciale ruimte nodig was: een 2.000m² grote, temperatuursgestabiliseerde, trilling- en stofvrije omgeving. In het lab staat zelfs apparatuur die uniek is in de wereld. Eentje ervan werd speciaal met een Boeing ingevlogen vanuit de Verenigde Staten.

Het is de bedoeling dat technische KMOs in het lab prototypes laten maken waarmee ze direct aan de slag kunnen. Dat kan alles zijn wat met licht en lasertechnologie te maken heeft, bijvoorbeeld microlenzen, optische vezelhouders, microvloeistofkanaaltjes en andere componenten, die bovendien op één plastic substraat kunnen geïntegreerd worden.

Op die manier ontstaan bijvoorbeeld 'labs-on-chips' of 'optofluidic componenten' en kunnen functionaliteiten gerealiseerd worden op een kleine oppervlakte, die anders een – peperdure - labo-infrastructuur zouden vergen.

Zo zijn de lichtonderzoekers er bijvoorbeeld onlangs in geslaagd om plastic microchips te maken die via fluorescentie of via verschillende soorten optische spectroscopie de concentratie van gevaarlijke stoffen in oplossing meten.

BPhot is bovendien één van de weinige laboratoria ter wereld die zich toelegt op onderzoek en ontwikkeling van polymeergebaseerde optische componenten, met als unieke pluspunt dat ze in massa kunnen gefabriceerd worden uit hightech plastics die biocompatibel of bioafbreekbaar zijn, en dat in grote aantallen én aan lage kostprijs. << (Bert Belmans) (foto: BPhot)

ACHTERGROND
Fotonica, de wetenschap en technologie van het licht, is één van de belangrijkste onderzoeksdisciplines van de 21ste eeuw met impact op ieders dagelijkse leven. De fotonica-onderzoeksgroep B-Phot, onder leiding van Prof. Hugo Thienpont, staat te boek als toonaangevend in Europa en zelfs in de wereld en legt zich toe op nieuwe lichtbronnen, zoals lasers voor medische toepassingen en LEDs voor energiezuinige verlichting, efficiënte zonne-energiecollectoren, optische lab-on-chips met toepassing in medische diagnose en waterkwaliteitscontrole, optische datacommunicatie op een chip, en 3-dimensionale beeldschermen. <<


Video:


LEESTIP:
100 Vlaamse scholen krijgen experimenteerkit over fotonica (+video)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

AB InBev investeert 42 miljoen euro in uitbreiding brouwerij Hoegaarden

AB InBev toont haar plannen om over de komende 2 jaar 42 miljoen euro investeren in de uitbreiding van haar bottelarij in Hoegaarden, waar er nood was aan capaciteitsuitbreiding.

Prinses Elisabethbasis in Antarctica CO2-neutraal

Group VHC breidde de energievoorziening van de basis uit met zonne- en windenergie, vernieuwde het batterijsysteem en plaatste op buitenlocaties batterijsystemen voor onderzoeksapparatuur.

Wieland Electric breidt productreeks HMI-ECO uit - techniek

Met deze nieuwe productreeks HMI-ECO heeft Wieland Electric drie belangrijke artikelen aan zijn gamma toegevoegd. De versies worden gemaakt in de afmetingen 4,3” - 7” - 10”.

Trends in automatisering binnen de verpakkingsindustrie - column

Malte Schlüter, Mitsubishi Electric, bespreekt in deze column vier belangrijke trends die momenteel van invloed zijn op de verpakkingsindustrie en die de toekomst vorm zullen geven.

Jan De Nul haalt Australische baggeropdracht binnen

De opdracht omvat het creëren van een veilige en duurzame toegang tot de Australische haven Port Hedland, als deel van een groter plan om groei van deze haven op lange termijn te ondersteunen.

Patronale Solar wordt grootste producent van zonne-energie

De Belgische Independent Power Producer (IPP) van zonne-energie, Patronale Solar, heeft de overname afgerond van de Belgische PV-parken (een 100-tal) van het Nederlandse Sunrock.

3D-geprint tumormodel toont interactie met immuuncellen

De Universiteit Twente heeft een 3D-biogeprint minimodel van het brein ontwikkeld, om de interactie tussen cellen van het immuunsysteem en die van hersentumoren te onderzoeken.

5 miljoen euro uit Interreg 2 Seas-fonds voor provincie Antwerpen

Europa investeert via het Interreg 2 Seas-fonds 5 miljoen euro in 9 nieuwe projecten in de provincie Antwerpen. 5 projecten rond sociale thema’s en 4 rond duurzame energie en klimaatadaptie.

Nieuwe Benelux vestiging voor BLM Group

Met de oprichting van BLM Group Benelux heeft BLM Group (wereldwijde partner voor de buisbewerkings-industrie) een eigen verkoop- en servicevestiging voor de Benelux in gebruik genomen. Dit zijn de adresgegevens van deze nieuwe vestiging: Doornhoek 3776, NL-5465 TA Veghel, tel: +31 (0) 413 745 040, email: mail@blmgroup.nl >>

Partners