• 02/10/2013

Nieuw lichtlaboratorium van VUB-onderzoeksgroep BPhot is wereldtop (+video)

Dit is Belgisch. Nieuw fotonicalab in Gooik bevestigt status van professor Hugo Thienpont en team als wereldtop in lichtonderzoek. En het moet prototypes betaalbaar maken voor Vlaamse KMOs.

Trefwoorden: #Bphot, #fotonica, #lab a chip, #laser, #lichtlab, #onderzoek, #optisch, #research, #techniek, #technologie, #thienpont, #vub, #wetenschap

Lees verder

research

( Foto: BPhot )

ENGINEERINGNET.BE -- Bij monde van prof Hugo Thienpont maakte de Vrije Universiteit Brussel eerder al bekend een Europese toppositie te claimen in het onderzoek naar nieuwe lichttoepassingen – fotonica - zoals lasers en LED’s.

Thienpont wil de Vlaamse maakindustrie naar eigen zeggen meer slagkracht geven, en vooral hightech wetenschapsonderzoek toegankelijker maken voor KMOs. Die ontwikkelen, afgeschrikt door de te hoge prijzen van technische prototypes, nog te weinig initiatieven. BPhot maakte eerder al werk van de ‘popularisering’ van fotonica, door eind vorig jaar een speciale leerkit voor scholen te ontwikkelen.

Het nieuwe fotonicalab in Gooik moet daar verandering in brengen. Het laboratorium van zijn onderzoeksgroep, B-Phot, heeft een gloednieuw lichtlab laten bouwen in een volledig gerenoveerd 'wetenschappelijk' gebouw.

Dat was nodig was omdat voor de beoogde apparatuur een zeer speciale ruimte nodig was: een 2.000m² grote, temperatuursgestabiliseerde, trilling- en stofvrije omgeving. In het lab staat zelfs apparatuur die uniek is in de wereld. Eentje ervan werd speciaal met een Boeing ingevlogen vanuit de Verenigde Staten.

Het is de bedoeling dat technische KMOs in het lab prototypes laten maken waarmee ze direct aan de slag kunnen. Dat kan alles zijn wat met licht en lasertechnologie te maken heeft, bijvoorbeeld microlenzen, optische vezelhouders, microvloeistofkanaaltjes en andere componenten, die bovendien op één plastic substraat kunnen geïntegreerd worden.

Op die manier ontstaan bijvoorbeeld 'labs-on-chips' of 'optofluidic componenten' en kunnen functionaliteiten gerealiseerd worden op een kleine oppervlakte, die anders een – peperdure - labo-infrastructuur zouden vergen.

Zo zijn de lichtonderzoekers er bijvoorbeeld onlangs in geslaagd om plastic microchips te maken die via fluorescentie of via verschillende soorten optische spectroscopie de concentratie van gevaarlijke stoffen in oplossing meten.

BPhot is bovendien één van de weinige laboratoria ter wereld die zich toelegt op onderzoek en ontwikkeling van polymeergebaseerde optische componenten, met als unieke pluspunt dat ze in massa kunnen gefabriceerd worden uit hightech plastics die biocompatibel of bioafbreekbaar zijn, en dat in grote aantallen én aan lage kostprijs.


(Bert Belmans)

ACHTERGROND
Fotonica, de wetenschap en technologie van het licht, is één van de belangrijkste onderzoeksdisciplines van de 21ste eeuw met impact op ieders dagelijkse leven. De fotonica-onderzoeksgroep B-Phot, onder leiding van Prof. Hugo Thienpont, staat te boek als toonaangevend in Europa en zelfs in de wereld en legt zich toe op nieuwe lichtbronnen, zoals lasers voor medische toepassingen en LEDs voor energiezuinige verlichting, efficiënte zonne-energiecollectoren, optische lab-on-chips met toepassing in medische diagnose en waterkwaliteitscontrole, optische datacommunicatie op een chip, en 3-dimensionale beeldschermen.


Video: