• 01/10/2013

Wat heeft Open Bedrijvendag 2013 zoal te bieden?

Onze persoonlijke selectie: een reeks bedrijven die op en top vertegenwoordigers zijn van Nieuw Industrieel Beleid van Vlaamse regering, het centrale thema van editie 2013.

Trefwoorden: #arcelormittal, #case new holland, #kris peeters, #nieuw industrieel beleid, #nmbs, #open bedrijvendag, #techniek, #total

Lees verder

Nieuws

( Foto: Open Bedrijvendag )

ENGINEERINGNET.BE -- Dit jaar nemen in totaal 350 firma's deel aan de Open Bedrijvendag, versie Vlaanderen. Voor alle duidelijkheid: de dag gaat door op zondag 6 oktober, van 10u tot 17u.

De inrichters pakken ook dit jaar opnieuw uit met een hele reeks klinkende (bedrijfs)namen, zoals Coca-Cola, La Lorraine Bakery, Total Antwerpen, Case New Holland. Maar er zijn ook nieuwe ontdekkingen zoals Skilpod, Baccarne Design, Broadcast Text,…

Voor wie de technisch-technologische toer op wil gaan, pikten wij er als nieuwssite voor de 'engineering community' in Vlaanderen eigenhandig een aantal deelnemers uit.

Deze ondernemingen en organisaties hebben met elkaar gemeen dat ze innovatie hoog in het vaandel voeren. Vermits ze hun marktaandeel moeten verdedigen in de wereld van techniek, ontwerp en engineering, is het voor de meeste zelfs gewoon hun 'core business'.

Op en top vertegenwoordigers van het Nieuw Industrieel Beleid, het stokpaardje van Vlaams minister-president Kris Peeters dus.

Onze selectie

ArcelorMittal in Gent (staal productie)

A+E Consult in Menen (grondreiniging)

Alvey in Oudenaarde (industrial automation)

Belven in Mechelen (afsluiters)

Case New Holland in Zedelgem (tractor productie)

CG Power Systems in Mechelen (ex-Pauwels Trafo, transformator productie)

Citrique Belge in Tienen (citroenzuur productie)

Faculteit Ingenieurswetenschappen van KULeuven in Heverlee

Fluxys in Herent (aardgascompressiestation Winsele)

Groep T Hogeschool in Leuven

iMinds in Ledeberg (IT-technologie)

diverse Infrabel werkplaatsen (Roeselare, Brugge, Leuven)

Traffic Control Centrum van Infrabel in Brussel

Izen in Lille (duurzame energie)

LVD Company in Gullegem (plaatbewerkingsmachines)

Mitsubishi Electric in Assebroek (warmtepompen)

Studiebureau Boydens in Dilbeek (ingenieursbureau)

Total Antwerpen (chemie)

Voith Industrial Services in Kapellen (engineering)

Opgelet: bij bepaalde van deze firma's is het nodig te reserveren. Kijk dit na op de website van Open Bedrijvendag: www.openbedrijvendag.be/alle-deelnemende-bedrijven-2013

Alternatieve citytrip?
Er zijn deze keer ook zeven steden en gemeenten die zelf acties ondernemen in het kader van de Open Bedrijvendag. Als 'gastgemeente' tonen ze wat hun lokale economie te bieden heeft. In deze gemeenten liggen de open bedrijven op korte afstand van elkaar, waardoor je op één dag meerdere bedrijven kan bezoeken. Vaak gaan ook de deuren van enkele stads- of gemeentediensten open, zoals het containerpark, de politie, de brandweer, de bibliotheek,…

Het gaat om Aalst, Brugge, Mechelen, Meeuwen-Gruitrode, Menen-Wervik, Oudenaarde en Ravels.
Je kan er fietsen, meedoen aan wedstrijden die de bedrijven samen organiseren en meerdere vliegen in één klap slaan zonder te ver te rijden.

Carrossiers bezichtigen
Febelcar zet op zijn beurt de deuren van 20 Vlaamse carrosseriebedrijven open. Je ontmoet je carrossier meestal na een defect, na een aanrijding, na een inbraak of na vandalisme. Op de Open bedrijvendag ontmoet je carrossiers op een andere manier en ervaar hoe zijn als gedreven vaklui je beschadigde wagen perfect kunnenomtoveren tot een nieuwe.

Job zoeken
Veel van de deelnemende bedrijven hebben openstaande vacatures. Heb je zelf interesse in een nieuwe job, dan kun je op de dag de sfeer opsnuiven in een bedrijf, je toekomstige collega's leren kennen. Er zijn zelfs enkele jobdemonstraties. Alles bij elkaar zijn er zowat 100 vacatures.

Met de trein
Wil je toch je grenzen even verleggen en andere provincies verkennen? Denk dan ook even aan het openbaar vervoer. Ook dit jaar zorgt de NMBS weer voor handige links op de bedrijfsprofielen, zodat je je route langs de bedrijven makkelijk kan uitstippelen. Op de site van Open Bedrijvendag vind je hierover meer informatie.


(Bert Belmans)