Werkplekleren in de chemie, druppels op een hete plaat - opinie

Columns & Blogs 24/09/2013 14:34:30

Antwerpse laatstejaarsstudenten procestechnologie spenderen 80 procent van studietijd op sites van BASF, Bayer, Evonik en INEOS. Lovenswaardig, maar een druppel op een hete plaat...

Lees hieronder verder   
Verwant

Programma Navingo Career Event is compleet

Knelpuntsectoren zoeken 18.200 hooggeschoolde profielen

Dave Engel wordt Business Development Manager bij Phi Data

Hein Dirix: nieuwe baas bij Spie

Ontwikkel vaardigheden tijdens het Navingo Career Event

Tom Debusschere wordt CEO van Urban Crop Solutions

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Advanced Engineering

Flanders Expo Gent

van 22/05/2019 tot 23/05/2019

Practical training: EN ISO13849-1

Pilz Zonhoven

woensdag 22 mei 2019

Navingo Career Event

RDM Rotterdam – Onderzeebootloods

donderdag 23 mei 2019

COMSOL Day

imec - Leuven

donderdag 23 mei 2019

Electrical Safety in industrial installations

Pilz Zonhoven

dinsdag 4 juni 2019

Ceci n'est pas un congres

Brussels Expo

dinsdag 4 juni 2019

Keuze van de redactie

(15/5) Volvo Car Gent gaat batterijen elektrische wagens produceren

(15/5) Farma- en biotechsector plant eigen opleidingscentrum

(13/5) Vlaanderen investeert 8 miljoen euro in alternatieven voor vrachtvervoer

(13/5) Knelpuntsectoren zoeken 18.200 hooggeschoolde profielen

(9/5) Primeur: Posetron gaat ‘Nearly Off Grid’

(9/5) Imec bluetooth sleutel voorkomt autodiefstal

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE – De chemiesector in Vlaanderen, en zeker in het Antwerpse, kampt al jaren met een structureel tekort aan technisch geschoold personeel. De situatie is meer dan acuut: volgens de Leuvense professor Luc Sels moeten er alleen in Vlaanderen al jaarlijks 2.000 nieuwe medewerkers aangetrokken worden.

Gewoon om het door de vergrijzing dalende personeelsbestand op peil te houden, zelfs zonder mogelijke (toekomstige) groei mee te rekenen. 2.000 aanwervingen per jaar: dat is het dubbele van vijf jaar geleden.

Vergis u niet: chemieconcerns houden wel degelijk rekening met voldoende lokale 'stock' aan gekwalificeerd personeel, wanneer ze aan de vergadertafel hun globale investeringsplannen bespreken. Om te blijven waar ze zitten (mits bijkomende investeringen in modernisering) of om hun productie bij ons af te bouwen en geld te pompen in de ontluikende economieën van groeilanden of de VS waar de energieprijs drastisch lager ligt.

Dat bleek overigens nog overduidelijk in een recent interview met chemiefederatie essenscia dat verscheen in Engineeringnet Magazine print (voor pc-gebruikers: zie leestips onderaan).

De nood is hoog, maar de oplossingen liggen niet voor het grijpen. Helaas niet. De chemische bedrijven doen wat ze kunnen. Ze trachten het beroep aantrekkelijk te maken, betalen mooie lonen, voorzien in uitdagende opleidingstrajecten, bieden schitterende carrièrekansen.

Maar de instroom is hoe dan ook te laag en kan nooit het niveau bereiken dat de chemische sector nodig heeft. Chemie is niet de enige studierichting. Ook andere sectoren klagen over 'knelpuntberoepen' en gemiste kansen door het tekort aan gekwalificeerd personeel.

Op dit ogenblik zijn er bijvoorbeeld 1.558 nieuwe generatiestudenten ingeschreven voor alle technische richtingen samen (cijfers technologiefederatie Agoria, op 24 september 2013), terwijl alleen de chemie al er op zijn eentje 2.000 nodig heeft. Per jaar dus.

De enige piste die nog enigszins soelaas biedt, bestaat erin méér meisjes te verleiden tot technische studies. Die groep is nog redelijk braakliggend terrein voor technische richtingen. Alle federaties zetten dan ook de zeilen bij om meer vrouwelijk talent naar het hogere technisch onderwijs te sluizen.

Een andere is – hoe controversieel ook en verre van ideaal – buitenlands talent naar onze contreien te brengen. Of erin slagen lokaal talent van buitenlandse origine bij ons volledige technische opleidingstrajecten te laten doorlopen. Slagen we daar niet in, dan zal de chemische industrie zelf de stap zetten: verkassen naar waar het talent zich wél bevindt en bij voorkeur dicht bij jonge, ontluikende afzetmarkten.

In dat opzicht is het proefproject 'Avogadro', waarmee de Antwerpse chemie nu van start gaat, lovenswaardig. Want het brengt verlichting. Althans een beetje, en op korte termijn. 'De vraag naar een opleiding op maat, met afgestudeerden die onmiddellijk aan de slag kunnen, is erg groot', stellen de initiatiefnemers.

De formule: zes laatstejaarsstudenten Karel de Grote en AP Hogeschool spenderen 80 procent van studietijd op werkvloer bij BASF, Bayer, Evonik en INEOS. Ze volgen een bachelor procestechnologie op school en brengen vier dagen op vijf door op de plant van de chemiebedrijven.

“De zes jongeren gaan in de vier bedrijven aan de slag als procesoperator, het knelpuntberoep bij uitstek in de sector. De jongeren worden begeleid door coaches van de bedrijven en maken op een unieke manier kennis met het beroep procesoperator. Dichter bij de praktijk kunnen ze niet komen”, zegt Pascale Segers, coördinator van Talentenfabriek.

"Het is de bedoeling dat ze daar leren wat ze normaal op school zouden opsteken. Aan hun examens verandert niets. Ze moeten net hetzelfde kennen als hun collega-studenten”, voeft Imanol Michelena, projectleider van de Karel de Grote Hogeschool, er aan toe.

De belangrijkste verdienste van 'Avogadro' zal dus zijn dat het de kwaliteit van het onderwijs een boost geeft. Want uiteraard vertegenwoordigt efficiënter en prima opgeleid personeel een meerwaarde voor de chemiebedrijven.

Maar dan nog: klassiek krijgen nieuw medewerkers zo'n opleiding op de plant zelf, meteen nadat ze aangeworven zijn. Met werkplekleren wordt dat voor een deel doorgeschoven naar het laatste jaar van de bacheloropleiding.

En zeg nu zelf: het gaat om 6 (zes!) studenten. Een extra nulletje achter de '6' zou meer dan welgekomen geweest zijn, zelfs voor een proefproject. Maar die mening zullen alle betrokken stakeholders ongetwijfeld met mij delen. << (door Bert Belmans, hoofdredacteur)

REACTIE ESSENSCIA
"Dat klopt", repliceert essenscia-woordvoerder Frans Beckx in een telefonische reactie, "maar het gaat om een proefproject, dat als verdienste heeft dat het vandaag al verschillende stakeholders, waaronder vier chemiebedrijven en twee hogescholen, bij elkaar heeft gebracht. We zijn klein begonnen, maar als de resultaten goed zijn, hopen we als sector dit in de bachelorsopleiding te kunnen verankeren. En de studenten doen dit vrijwillig. Niet alle jongeren komen in aanmerking voor werkplekleren, dat toch wel een grote inspanning van hun kant vereist.'

Het model blijkt overigens geïnspireerd op het Duitse 'duaal leren'. Daar kan werkplekleren al vanaf het secundair onderwijs. "We zijn als sector voorstander om dat ook bij ons in te voeren", aldus Beckx, "maar dat is in ons land onmogelijk doordat het jongeren onder 18 jaar bij wet verboden is op een chemische plant aan de slag gaan."

"En vergeet ook niet de meerwaarde voor het onderwijs zelf: werkpleklerende studenten zijn voor de leerkrachten een prima graadmeter om af te toetsen of hun eigen technische kennis nog actueel is. Over de hele lijn komt het alle stakeholders ten goede."

ACHTERGROND
Het Avogadro-project is tot stand gekomen onder impuls van de sociale partners in de sector – werkgeversfederatie essenscia vlaanderen en de Fondsen voor Vorming – en Talentenfabriek, het job- en opleidingspunt voor de sectoren chemie en metaal in de brede Antwerpse regio, in samenwerking met de stad Antwerpen en de VDAB. Zowel de bedrijven als de hogescholen die mee in dit proefproject rond werkplekleren stappen, bevinden zich in het Antwerpse: de Karel de Grote Hogeschool en AP Hogeschool en de bedrijven BASF, Bayer, Evonik en INEOS. <<


LEESTIP:
Chemie bezorgd om "human capital" in België - artikel
«Toppositie Belgische chemie is geen verworven recht»
Studie: Vlaamse chemie moet 2.000 aanwervingen per jaar waarmaken

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Interreg Vlaanderen-Nederland investeert 1,7 miljoen euro in duurzaamheid

Het project GREENER is gericht op de ontwikkeling van een biogebaseerde vervanger voor polyacrylzuur en RESANAT experimenteert met natuurlijke saneringstechnieken op verontreinigde gronden.

Volvo Car Gent gaat batterijen elektrische wagens produceren

Volvo Car Gent is gestart met de bouw van een gloednieuw fabrieksgedeelte, waar batterijen voor elektrische wagens zullen worden samengesteld. Een belangrijke investering voor deze fabriek.

Internationale prijzen voor Antwerpse duurzaamheidsprojecten

Twee Antwerpse duurzaamheidsprojecten zijn bekroond met een prijs op de Guangzhou 2019 World Ports Conference in China, tijdens de eerste IAPH World Ports Sustainability Awards.

Kennametal introduceert nieuwe generatie tangentieel schouderfrezen - techniek

Kennametal kondigt haar nieuwe Mill 4-12KT aan, de volgende generatie tangentiële schouderfrezen, die hoogwaardige oppervlakken produceert voor bijna alle toepassingen in staal en gietijzer.

Farma- en biotechsector plant eigen opleidingscentrum

Het allereerste specifieke opleidingscentrum voor de farma- en biotech-industrie in Vlaanderen, ViTalent, komt op het Wetenschapspark in Niel en zou zijn deuren moeten openen in 2021.

Fluoride maakt perovskiet zonnecellen sterker

Onderzoekers van TU Eindhoven, DIFFER, Universiteit Twente en Peking University hebben ontdekt dat een beschermend fluoride-laagje zonnecellen van perovskiet een stuk stabieler maakt.

Zelfrijdende shuttlebus getest op Brussels Airport

De komende dagen maakt de shuttle van constructeur 2getthere naast de terminal enkele demonstratieritten zonder reizigers aan boord. Hierbij wordt de technologie getest in een reële omgeving.

Oprichting Flanders Future Techfund goedgekeurd

De Vlaamse Regering heeft onlangs de ontwerpstatuten van dit nieuwe Flanders Future Techfund (FFTF) goedgekeurd en trekt nu 75 miljoen euro uit voor de oprichting ervan.

Schneider Electric breidt UPS-productlijn uit met Galaxy VS

Schneider Electric introduceert de Galaxy VS. Deze zeer efficiënte, modulaire, driefase Uninterruptible Power Supply (UPS) met capaciteiten van 10-100 kW is eenvoudig te installeren. De UPS is ontwikkeld om aan de kritieke vermogensvereisten in IT-, commerciële of industriële omgevingen te voldoen. >>

Partners