Werkplekleren in de chemie, druppels op een hete plaat - opinie

Columns & Blogs 24/09/2013 14:34:30

Antwerpse laatstejaarsstudenten procestechnologie spenderen 80 procent van studietijd op sites van BASF, Bayer, Evonik en INEOS. Lovenswaardig, maar een druppel op een hete plaat...

Lees hieronder verder   
Verwant

Aangepaste kennis nodig in logistiek sector door digitalisering - column

ENGIE heeft 1.000 openstaande vacatures - uitnodiging

Zal Artificiële Intelligentie rol gaan spelen bij recrutering?

Romeo Lacerda wordt baas bij Mondelēz International West-Europa

Pierre De Muelenaere: ”Een tweede leven” - artikel

Start it @KBC kan uitstekende cijfers voorleggen

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Club Logistiek & Supply Chain Managers

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 19/09/2018 tot 30/04/2019

Facility manager: 10 aparte modules

Zwijnaarde (Gent)

van 1/10/2018 tot 27/06/2019

Kwaliteitscoördinator

SBM Kortrijk

van 9/10/2018 tot 28/05/2019

Expert in onderhoudsmanagement

Zwijnaarde (Gent)

van 11/10/2018 tot 25/04/2019

Club Productiemanagers

Mercure Hotel Roeselare

van 17/10/2018 tot 4/09/2019

Club Continu Verbeteren

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 22/10/2018 tot 11/09/2019

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Keuze van de redactie

(14/2) AB InBev investeert 42 miljoen euro in uitbreiding brouwerij Hoegaarden

(13/2) Plan voor bouw 30 nieuwe mijnenjagers en 1.550 drones

(12/2) Agristo bouwt nieuw automatisch hoogbouwmagazijn

(11/2) Brits verpakkingsbedrijf investeert 15 miljoen euro in België

(6/2) 10 nieuwe Fabrieken van de Toekomst in Vlaanderen

(6/2) P&V Elektrotechniek neemt Bekaert Electric over

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE – De chemiesector in Vlaanderen, en zeker in het Antwerpse, kampt al jaren met een structureel tekort aan technisch geschoold personeel. De situatie is meer dan acuut: volgens de Leuvense professor Luc Sels moeten er alleen in Vlaanderen al jaarlijks 2.000 nieuwe medewerkers aangetrokken worden.

Gewoon om het door de vergrijzing dalende personeelsbestand op peil te houden, zelfs zonder mogelijke (toekomstige) groei mee te rekenen. 2.000 aanwervingen per jaar: dat is het dubbele van vijf jaar geleden.

Vergis u niet: chemieconcerns houden wel degelijk rekening met voldoende lokale 'stock' aan gekwalificeerd personeel, wanneer ze aan de vergadertafel hun globale investeringsplannen bespreken. Om te blijven waar ze zitten (mits bijkomende investeringen in modernisering) of om hun productie bij ons af te bouwen en geld te pompen in de ontluikende economieën van groeilanden of de VS waar de energieprijs drastisch lager ligt.

Dat bleek overigens nog overduidelijk in een recent interview met chemiefederatie essenscia dat verscheen in Engineeringnet Magazine print (voor pc-gebruikers: zie leestips onderaan).

De nood is hoog, maar de oplossingen liggen niet voor het grijpen. Helaas niet. De chemische bedrijven doen wat ze kunnen. Ze trachten het beroep aantrekkelijk te maken, betalen mooie lonen, voorzien in uitdagende opleidingstrajecten, bieden schitterende carrièrekansen.

Maar de instroom is hoe dan ook te laag en kan nooit het niveau bereiken dat de chemische sector nodig heeft. Chemie is niet de enige studierichting. Ook andere sectoren klagen over 'knelpuntberoepen' en gemiste kansen door het tekort aan gekwalificeerd personeel.

Op dit ogenblik zijn er bijvoorbeeld 1.558 nieuwe generatiestudenten ingeschreven voor alle technische richtingen samen (cijfers technologiefederatie Agoria, op 24 september 2013), terwijl alleen de chemie al er op zijn eentje 2.000 nodig heeft. Per jaar dus.

De enige piste die nog enigszins soelaas biedt, bestaat erin méér meisjes te verleiden tot technische studies. Die groep is nog redelijk braakliggend terrein voor technische richtingen. Alle federaties zetten dan ook de zeilen bij om meer vrouwelijk talent naar het hogere technisch onderwijs te sluizen.

Een andere is – hoe controversieel ook en verre van ideaal – buitenlands talent naar onze contreien te brengen. Of erin slagen lokaal talent van buitenlandse origine bij ons volledige technische opleidingstrajecten te laten doorlopen. Slagen we daar niet in, dan zal de chemische industrie zelf de stap zetten: verkassen naar waar het talent zich wél bevindt en bij voorkeur dicht bij jonge, ontluikende afzetmarkten.

In dat opzicht is het proefproject 'Avogadro', waarmee de Antwerpse chemie nu van start gaat, lovenswaardig. Want het brengt verlichting. Althans een beetje, en op korte termijn. 'De vraag naar een opleiding op maat, met afgestudeerden die onmiddellijk aan de slag kunnen, is erg groot', stellen de initiatiefnemers.

De formule: zes laatstejaarsstudenten Karel de Grote en AP Hogeschool spenderen 80 procent van studietijd op werkvloer bij BASF, Bayer, Evonik en INEOS. Ze volgen een bachelor procestechnologie op school en brengen vier dagen op vijf door op de plant van de chemiebedrijven.

“De zes jongeren gaan in de vier bedrijven aan de slag als procesoperator, het knelpuntberoep bij uitstek in de sector. De jongeren worden begeleid door coaches van de bedrijven en maken op een unieke manier kennis met het beroep procesoperator. Dichter bij de praktijk kunnen ze niet komen”, zegt Pascale Segers, coördinator van Talentenfabriek.

"Het is de bedoeling dat ze daar leren wat ze normaal op school zouden opsteken. Aan hun examens verandert niets. Ze moeten net hetzelfde kennen als hun collega-studenten”, voeft Imanol Michelena, projectleider van de Karel de Grote Hogeschool, er aan toe.

De belangrijkste verdienste van 'Avogadro' zal dus zijn dat het de kwaliteit van het onderwijs een boost geeft. Want uiteraard vertegenwoordigt efficiënter en prima opgeleid personeel een meerwaarde voor de chemiebedrijven.

Maar dan nog: klassiek krijgen nieuw medewerkers zo'n opleiding op de plant zelf, meteen nadat ze aangeworven zijn. Met werkplekleren wordt dat voor een deel doorgeschoven naar het laatste jaar van de bacheloropleiding.

En zeg nu zelf: het gaat om 6 (zes!) studenten. Een extra nulletje achter de '6' zou meer dan welgekomen geweest zijn, zelfs voor een proefproject. Maar die mening zullen alle betrokken stakeholders ongetwijfeld met mij delen. << (door Bert Belmans, hoofdredacteur)

REACTIE ESSENSCIA
"Dat klopt", repliceert essenscia-woordvoerder Frans Beckx in een telefonische reactie, "maar het gaat om een proefproject, dat als verdienste heeft dat het vandaag al verschillende stakeholders, waaronder vier chemiebedrijven en twee hogescholen, bij elkaar heeft gebracht. We zijn klein begonnen, maar als de resultaten goed zijn, hopen we als sector dit in de bachelorsopleiding te kunnen verankeren. En de studenten doen dit vrijwillig. Niet alle jongeren komen in aanmerking voor werkplekleren, dat toch wel een grote inspanning van hun kant vereist.'

Het model blijkt overigens geïnspireerd op het Duitse 'duaal leren'. Daar kan werkplekleren al vanaf het secundair onderwijs. "We zijn als sector voorstander om dat ook bij ons in te voeren", aldus Beckx, "maar dat is in ons land onmogelijk doordat het jongeren onder 18 jaar bij wet verboden is op een chemische plant aan de slag gaan."

"En vergeet ook niet de meerwaarde voor het onderwijs zelf: werkpleklerende studenten zijn voor de leerkrachten een prima graadmeter om af te toetsen of hun eigen technische kennis nog actueel is. Over de hele lijn komt het alle stakeholders ten goede."

ACHTERGROND
Het Avogadro-project is tot stand gekomen onder impuls van de sociale partners in de sector – werkgeversfederatie essenscia vlaanderen en de Fondsen voor Vorming – en Talentenfabriek, het job- en opleidingspunt voor de sectoren chemie en metaal in de brede Antwerpse regio, in samenwerking met de stad Antwerpen en de VDAB. Zowel de bedrijven als de hogescholen die mee in dit proefproject rond werkplekleren stappen, bevinden zich in het Antwerpse: de Karel de Grote Hogeschool en AP Hogeschool en de bedrijven BASF, Bayer, Evonik en INEOS. <<


LEESTIP:
Chemie bezorgd om "human capital" in België - artikel
«Toppositie Belgische chemie is geen verworven recht»
Studie: Vlaamse chemie moet 2.000 aanwervingen per jaar waarmaken

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Pay-per-use: aanlokkelijk systeem mits duidelijke afspraken - artikel

Dat digitalisering nieuwe mogelijkheden schept mag duidelijk zijn. Het is zaak het kaf van het koren te onderscheiden. We worden gebombardeerd met blitse termen en concepten.

ATLAS-proefschriftprijs voor Nikhef-postdoc Stefano Manzoni

Postdoc-onderzoeker Stefano Manzoni van het Nederlandse instituut Nikhef ontvangt een ATLAS Thesis Award 2018 voor zijn proefschrift over de massa van het higgsdeeltje.

Carrefour vervangt niet-gerecycleerde verpakkingen

Polystyrenen bakjes en zwarte plastic schaaltjes worden in België niet gesorteerd en gerecycled, vandaar dat Carrefour deze vervangt door ander materiaal, zoals karton en plastic folie.

ENGIE heeft 1.000 openstaande vacatures - uitnodiging

ENGIE wil dit jaar 1.000 nieuwe medewerkers aanwerven. Daarom organiseert het bedrijf op zaterdag 23 februari een speciale Jobday in Wetteren, Antwerpen, Genk en Namen.

AB InBev investeert 42 miljoen euro in uitbreiding brouwerij Hoegaarden

AB InBev toont haar plannen om over de komende 2 jaar 42 miljoen euro investeren in de uitbreiding van haar bottelarij in Hoegaarden, waar er nood was aan capaciteitsuitbreiding.

Prinses Elisabethbasis in Antarctica CO2-neutraal

Group VHC breidde de energievoorziening van de basis uit met zonne- en windenergie, vernieuwde het batterijsysteem en plaatste op buitenlocaties batterijsystemen voor onderzoeksapparatuur.

Wieland Electric breidt productreeks HMI-ECO uit - techniek

Met deze nieuwe productreeks HMI-ECO heeft Wieland Electric drie belangrijke artikelen aan zijn gamma toegevoegd. De versies worden gemaakt in de afmetingen 4,3” - 7” - 10”.

Trends in automatisering binnen de verpakkingsindustrie - column

Malte Schlüter, Mitsubishi Electric, bespreekt in deze column vier belangrijke trends die momenteel van invloed zijn op de verpakkingsindustrie en die de toekomst vorm zullen geven.

Nieuwe Benelux vestiging voor BLM Group

Met de oprichting van BLM Group Benelux heeft BLM Group (wereldwijde partner voor de buisbewerkings-industrie) een eigen verkoop- en servicevestiging voor de Benelux in gebruik genomen. Dit zijn de adresgegevens van deze nieuwe vestiging: Doornhoek 3776, NL-5465 TA Veghel, tel: +31 (0) 413 745 040, email: mail@blmgroup.nl >>

Partners