• 12/09/2013

Zeven UGent-studenten ontwikkelen bacteriën voor iGEM-jamboree

Studenten van Universiteit Gent nemen dit jaar aan deel aan iGem-jamboree in Lyon met techniek die resistentie tegen antibiotica in bacteriën verlaagt.

Trefwoorden: #bacterie, #ED Frosti, #iGem, #International Genetically Engineered Machine, #mit, #Universiteit Gent, #wetenschap

Lees verder

research

( Foto: UGent )

ENGINEERINGNET.BE - Zeven UGent-studenten wijdden in de zomer van 2013 hun vrije tijd aan de wetenschap door bacteriële systemen te ontwikkelen met een nieuwe toegevoegde functie.

Daarmee willen ze midden oktober deelnemen aan de Europese iGEM-jamboree in Lyon. iGEM - International Genetically Engineered Machine - is een prestigieuze internationale competitie waarin universiteiten het tegen elkaar opnemen om het beste project rond synthetische biologie te verwezenlijken.

Synthetische biologie is een multidisciplinaire wetenschapstak waar biologie en ingenieurswetenschappen elkaar ontmoeten. Door DNA te wijzigen, herontwerpt men levende systemen waardoor deze nieuwe functies krijgen.

In 2011 viel bijvoorbeeld ED Frosti in de prijzen op de iGEM-competitie. ED Frosti is een bacterie die ijs kan smelten en water kan bevriezen bij bepaalde signalen. Deze bacterie kan nuttig toegepast worden om ijsbanen snel en energetisch gunstig aan te leggen.

Dit jaar gaat voor het eerst een team van de Universiteit Gent de iGEM-uitdaging aan. De studenten optimaliseren een bestaande techniek die de opbrengst van biochemische producten kan verhogen, maar het nadeel heeft dat het resistentie tegen antibiotica in bacteriën introduceert.

Deze resistentie zullen de studenten trachten te verminderen en te vervangen door een nieuw systeem waardoor in de toekomst het gebruik van antibiotica minder noodzakelijk wordt.


(Bert Belmans)

ACHTERGROND
De iGEM-competitie - International Genetically Engineered Machine - ontstond 10 jaar geleden aan het MIT in Boston als een zomercursus. Ondertussen is iGEM uitgegroeid tot een competitie met niet minder dan 223 deelnemende teams van over de hele wereld.