• 02/09/2013

Technologiebarometer: veel belangstelling voor technische studierichtingen

Aantal inschrijvingen voor technologische studierichtingen in hoger onderwijs na twee weken op koers. Decaan Koen Eneman van Groep T Leuven: "Echt grote instroom kunnen we niet verwerken."

Trefwoorden: #agoria, #engineeringnet, #technologiebarometer

Lees verder

Opleiding

( Foto: Agoria )

ENGINEERINGNET.BE - Na twee weken inschrijvingen voor het hoger onderwijs hebben 3.642 studenten zich ingeschreven voor de richtingen ICT, professionele bachelor technologie, master industriële wetenschappen & technologie en ingenieurswetenschappen.

Dat is iets meer dan de helft dan het totale aantal inschrijvingen van vorig jaar: toen eindigde de teller op 7.091. Vorig jaar stond de barometer na één week op 2.217, een stijging van bijna 36% vergeleken met het jaar voordien (1.635). Dit jaar wordt de eerste telling eerst na de tweede inschrijvingsweek vrijgegeven.

Voor 'hoera'-kreten is het alleszins nog te vroeg. Veel hangt af van het inschrijvingsgedrag - 'we hebben nog wel wat tijd' - van de studenten, zelfs nadat ze definitief hun keuze hebben gemaakt. Ondanks de 36% stijging na één week in 2012 was het aantal technologiestudenten aan het einde van de rit ongeveer hetzelfde als het jaar voordien: 7.091 vergeleken met 6.905 in 2011.

Maar voldoende interesse bij het begin van de inschrijvingen doet wel het beste verhopen, namelijk dat de breuk met de dalende trend zich consolideert en structureel is. Géén toevallige samenloop van omstandigheden of een eendagsvlieg dus. Tot voor twee jaar ging het aantal technologiestudenten al bijna twee decennia onafgebroken naar omlaag.

Agoria hoopt alvast op een toename met 10 procent. “We schatten dat er nu jaarlijks een 800-tal ingenieurs te weinig afstudeert om te voldoen aan de vraag van de arbeidsmarkt. Maar op termijn zouden we eigenlijk minstens 9.000 technologiestudenten op jaarbasis moeten hebben,” zegt Wilson De Pril, directeur-generaal van Agoria Vlaanderen.

Niet klaar voor grote toeloop
Overigens, een écht grote toeloop zou de onderwijsinstellingen met gigantische moeilijkheden opzadelen. In een interview verklaart Prof. Dr. Ir. Koen Eneman, decaan van de Groep T- Engineering School in Leuven aan Engineeringnet Magazine (september 2013): “Wanneer de inschrijvingen zouden verdubbelen, hebben we een groot probleem. Want we beschikken gewoonweg niet over de infrastructuur en mankracht om een grote groei kwaliteitsvol op te vangen. En de situatie zal er niet op verbeteren want door de integratie van de academische hogeschoolopleidingen in de universiteit is er een verschuiving van de budgetten, waarbij de nadruk meer op onderzoek komt te liggen. De voor onderwijs beschikbare werkingsmiddelen verminderen dus."


(Bert Belmans)

Hoe werkt de barometer?
Technologiefederatie volgt met de barometer dagelijks de evolutie van de inschrijvingen voor technologierichtingen aan het hoger onderwijs. Elke dag brengen de Vlaamse onderwijsinstellingen hun cijfers in. Het gaat om de universiteiten KULeuven, UA, UGent, UHasselt en de hogescholen VUBArtesis-Plantijn, Arteveldehogeschool campus Mariakerke, Erasmushogeschool Brussel, Groep T, Hogeschool Gent, HoWest, HUB, KaHo Sint-Lieven, Karel de Grote-Hogeschool, KATHO & KHBO (samen VIVES), Thomas More (Antwerpen, Mechelen en Kempen), KHLeuven, KHLIM, PHL en XIOS Hogeschool Limburg (samen PXL Hogeschool). Ook op Engineeringnet kunt u het verloop volgen.