• 29/08/2013

Agoria: 'index daalt, maar foute berekening telecomindex niet rechtgezet'

De inflatie is in augustus teruggevallen tot 1,0 procent, zo blijkt uit recentste cijfers van FOD Economie. Maar de beruchte 'telecomfout' zit er nog in, aldus Agoria's CEO Paul Soete.

Trefwoorden: #agoria, #ict, #paul soete, #techniek, #telecom

Lees verder

Nieuws

( Foto: Agoria, Paul Soete )

ENGINEERINGNET.BE – Agoria bond enkele weken geleden de politieke wereld de bel aan door op een fout in de indexberekeningen te wijzen.

Maar daar is nog altijd niets aan gedaan, laat de technologiefederatie weten: 'er wordt nog steeds de verkeerde telecomindex gebruikt, hoewel de minister van Economie (redactie: Johan Vande Lanotte, SP.A) heeft toegegeven dat deze deelindex fouten bevat'.

"Onaanvaardbaar, zegt Paul Soete, "De foute telecomindex sinds 2008 kost de bedrijven dit jaar alleen al 1 miljard euro."

De inflatie bedraagt nu nog 1,0 procent, en ook de gezondheidsindex daalt. Zowel energie als voeding werden goedkoper, maar de inflatie bij de diensten blijft hoog.

De meeste voedingsproducten werden deze maand opnieuw goedkoper. Ook de energieprijzen dalen doordat de lagere gas- en elektriciteitsprijs op de Europese markt wordt doorgerekend in de verbruikersprijs.

Agoria: 'Een minpunt is de stijgende onderliggende inflatie. Na de regeringsmaatregelen was die in het begin van het jaar teruggevallen tot 1.1%. Sindsdien is de trend opnieuw stijgend: 2.3% op jaarbasis, wat beduidend meer is dan in onze buurlanden'.


(Bert Belmans)