Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.
Verwant

16 technische studenten ontvangen Cera Award

UZ Gent gebruikt nieuwe techniek voor behandeling buikvlieskanker

Europese subsidie voor Colli-Pee van Novosanis

Studie met preventieve hiv-medicijnen opgestart

Tibo Grandry wint Belgische James Dyson Award 2015

Financieringsronde Biom’Up levert 31,3 miljoen euro op

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Actief op zoek naar een nieuwe functie als werknemer of een opdracht als zelfstandige? Meld je aan bij Engineeringnet Techpost
Meest gelezen nieuws

Site Ecotron Hasselt University krijgt bezoek koningspaar

Formula Electric Belgium behaalt vierde plaats in Tsjechië

Universiteit Gent brouwt bier met afvalwater

Onderzoek: blokkeren PHD1 zorgt voor verminderde chemoresistentie

Total waarschuwt voor frauduleuze e-mails

Onderzoek: uitzaaiing borstkanker afremmen

Agenda

Diepgaande opleiding Maintenance en Asset Management: de enige complete & Nederlandstalige training

Op verschillende locaties in Vlaanderen

van 8/10/2015 tot 27/05/2016

Siemens Integrated Drive Systems Roadshow

Huizingen (start, verkorte sessie) bij Siemens

vrijdag 9 oktober 2015

Smart Grid School - op 3 dagen wegwijs in de slimme energiewereld

Brussel (13-14/10) - Zaventem (15/10)

van 13/10/2015 tot 15/10/2015

Alles wat u moet weten over industriële Flash opslag

Antwerpen

dinsdag 13 oktober 2015

Climatechno 2015 : tweejaarlijkse vakbeurs voor de HVACR-sector I Refrigeration I Ventilation I Heating

Brabanthal Leuven

van 14/10/2015 tot 15/10/2015

Innovation Day over automatisering van de productie van composietstukken

Brussel

donderdag 15 oktober 2015

Keuze van de redactie

(5/10) Bouw eerste publieke waterstof-laadstation opgestart

(1/10) FANC legt Electrabel extra veiligheidseisen voor Doel 1 en 2

(28/9) Jan De Nul en Nobelwind bouwen windpark in Noordzee

(24/9) Agoria: 5 jaar studeren voor industrieel ingenieur? Nee bedankt!

(21/9) Grontmij ontwerpt warmtenet voor eerste Vlaamse geothermiecentrale

(16/9) Bouw diepe geothermiecentrale opgestart

>> Meer blikvangers
Bedrijfspagina's

UZ Leuven ontwikkelt nieuw medicijn tegen ziekte van Crohn
Economie 27/08/2013 12:28:03

Universitair Ziekenhuis Leuven pakt uit met nieuw medicijn - Vedolizumab - tegen de ziekte van Crohn dat al in de loop van 2014 op de Europese markt wordt verwacht.

ENGINEERINGNET -- De laatste 10 jaar is de behandeling van de ziekte van Crohn sterk verbeterd dankzij nieuwe medicijnen. Het nadeel is dat die niet bij alle patiënten aanslaan en soms mettertijd niet meer werken.

Onderzoekers waren wel op het spoor van een nieuwe therapie, maar die bleek onaanvaardbare nevenwerkingen te hebben. Samen met buitenlandse centra zijn onderzoekers van het Universitair Ziekenhuis Leuven er nu in geslaagd om een efficiënt medicijn te ontwikkelen zonder schadelijke bijwerkingen.

De ziekte van Crohn is net zoals colitis ulcerosa een chronische inflammatoire darmziekte (IBD) die – hoewel ze even veel voorkomt – minder bekend is. Vroeger bleef de behandeling van deze ziekte meestal beperkt tot het onderdrukken van de ontsteking, met bijvoorbeeld cortisone. Ook werden stukken darm vaak operatief verwijderd.

Sinds enkele jaren is de focus van de behandeling verschoven. Gastro-enterologe Séverine Vermeire van UZ Leuven in dat verband: “We proberen nu in te grijpen op de mechanismen die aan de basis van de aandoening liggen, om zo ontstekingen te voorkomen. Zo bestaat sinds een tiental jaar een therapie die TNF-alfa blokkeert, een eiwit dat bij iedereen aanwezig is, maar bij IBD-patiënten in te grote hoeveelheden wordt aangemaakt.”

Nadeel van deze therapie is dat ze bij 10 à 20% van de patiënten niet aanslaat. En bij nog eens 30% blijkt ze na verloop van tijd haar efficiëntie te verliezen.

Die groep patiënten zal nu binnen afzienbare tijd geholpen kunnen worden met een nieuw medicijn, Vedolizumab.

Professor Vermeire in dat verband: “Deze medicatie werkt in op de lymfocyten, witte bloedcellen die bij IBD massaal naar de darm trekken en daar ontstekingen triggeren en onderhouden. Al langer gebeurde er onderzoek naar medicatie om die lymfocytenmigratie te blokkeren."

"Maar de werkbare medicijnen bleken tot nu toe onaanvaardbare risico’s in te houden, omdat niet alleen de migratie naar de darm maar ook naar bijvoorbeeld de hersenen werd geblokkeerd, met vaak ernstige hersenaandoeningen tot gevolg. Met het nieuwe medicijn zijn we erin geslaagd om de migratie selectief te blokkeren.”

Verwacht wordt dat Vedolizumab in de loop van 2014 beschikbaar komt op de Europese markt. De Leuvense IBD-specialisten onderzoek ook of bijvoorbeeld stoelgangtransplantatie en stamceltransplantatie nuttig zijn bij patiënten die niet reageren op andere behandelingen. << (Bert Belmans) (foto: www.freedigitalphotos.net)


LEESTIP:

Bestrijding darmkanker en Crohn komt stapje dichterbij

Studie: belang van balans tussen gezonde afweer en ontstaan van darmziekten

 

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Eerste multimodale project WDPort of Ghent voor Distrilog Group

Twee jaar na de lancering van het multimodale project WDPort of Ghent, wordt aan het Kluizendok van start gegaan met de realisatie van een project van 20.000 m² voor de Distrilog Group.

Bouw eerste publieke waterstof-laadstation opgestart

Vlaams minister voor Energie Annemie Turtelboom heeft in Zaventem de eerste steen gelegd van een waterstoflaadstation. Air Liquide bouwt dit op een terrein van Toyota Motor Europe.

Windturbine maakt hoofdkantoor DEME stuk energie-onafhankelijker

Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom heeft een kleinschalige XANT windturbine ingehuldigd op het bedrijfsterrein van bagger- en milieugroep DEME.

Johnson Controls en Hitachi richten samen HVAC-bedrijf op (update)

Oprichting joint venture 'Johnson Controls-Hitachi Air Conditioning' is definitief, melden beide partijen. Daardoor ontstaat een nieuwe HVAC-aanbieder met 14.000 werknemers.

Electronicaproducent Melexis is aantrekkelijkste werkgever in Limburg

Melexis is afgetekend de meest aantrekkelijke werkgever in de regio Belgisch Limburg. Dat besluit Randstad op basis van een onderzoek bij 1.700 respondenten.

Reactoren Doel 3 en Tihange 2 zeker nog tot 1 januari offline

Electrabel past planning aan met betrekking tot de onbeschikbaarheid van twee nucleaire reactoren Doel 3 en Tihange 2. "Zeker nog tot 1 januari, afhankelijk van de beslissing van FANC".

FANC legt Electrabel extra veiligheidseisen voor Doel 1 en 2

"Electrabel is in staat is om veilige langetermijn uitbating van Doel 1 en 2 te verzekeren", aldus Belgische nucleaire agentschap FANC. Wel wordt de exploitatievergunning verstrengd.

Climatechno 2015: vakbeurs voor de HVACR-sector - invitatie

Voor deze editie van Climatechno heeft de organisatie een bijzonder sterk ondersteunend programma uitgewerkt, waardoor een beursbezoek dubbel zo interessant wordt.

Rederij CMA CGM optimaliseert containertransport

Rederij CMA CGM gaat vanaf deze maand het transport van haar containers van en naar Belgische en Nederlandse zeehavens optimaliseren.

Overname van Grontmij door Sweco afgerond

Op 1 juni 2015 kondigde Sweco aan Grontmij te willen overnemen. Midden september werd het bod definitief aanvaard en is de overname nu een feit.

Agoria verwacht 10.000 extra jobs in technologiebedrijven

Technologiefederatie Agoria verwacht een groei en jobcreatie van 1,5% dit jaar en mogelijk kan dit volgend jaar oplopen tot 3%. Dit zal de komende 5 jaar leiden tot 10.000 extra jobs.

Haal uw voordeel uit geïntegreerde aandrijftreinen - invitatie

Boeiende toepassingen, fascinerende presentaties, innoverende systemen: de 'Siemens IDS Roadshow' doet dit najaar Vlaanderen aan en houdt ongetwijfeld ook halt in uw buurt.

Van Moer Group investeert in haven van Gent

Logistieke dienstverlener Van Moer Group gaat investeren in de haven van Gent. Hiermee zet het bedrijf voor het eerst voet aan wal in de Gentse haven.

Technicum wordt ’Handigste Klas van Limburg’

7 scholen hebben het in deze wedstrijd in 5 verschillende kennis- en behendigheidsproeven tegen elkaar opgenomen. Technicum werd uiteindelijk verkozen tot 'Handigste Klas van Limburg.

DOSSIERS

Productietechniek

Eco & Energy

Onderhoud

Procestechniek

HR & Werk