Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.
Verwant

FANC onderzocht bestralingsincident bij Bruker microCT

ImevaX gebruikt Vax-id van Novosanis voor Fase 1 vaccinstudie

VIB-onderzoekers ontdekken nieuwe piste in de strijd tegen kanker

Novosanis ontvangt VLAIO-subsidie van 250.000 euro

Nieuwe, goedkope en snelle test voor genetische diagnose bloedziekten

Gentse onderzoekers stellen controversieel hiv-onderzoek voor

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Actief op zoek naar een nieuwe functie als werknemer of een opdracht als zelfstandige? Meld je aan bij Engineeringnet Techpost
Meest gelezen nieuws

DEME laat nieuw ’dual fuel’ multipurpose-schip bouwen

Onderzoek mucoviscidose richt pijlen opnieuw op gentherapie

Armband met slimme functies voor senioren

Site Ecotron Hasselt University krijgt bezoek koningspaar

Formula Electric Belgium behaalt vierde plaats in Tsjechië

Universiteit Gent brouwt bier met afvalwater

Agenda

KNX-netwerkbijeenkomst over innovatieve internetkoppelingen

Thomas More hogeschool St. Katelijne-Waver

donderdag 8 september 2016

Agoria Academy:
Opleiding Technical Writing & DITA

Europa hotel - Gordunakaai 59 - 9000 Gent

van 8/09/2016 tot 20/09/2016

Studiemiddag Onderhoud & herstelling van poedercoatings (VOM)

Locatie: Steenokkerzeel

dinsdag 13 september 2016

Dag van de Industrie - Mens en technologie in de productieomgeving van morgen.

Barco (new Campus!)
Beneluxpark 21 - 8500 Kortrijk

vrijdag 16 september 2016

Dag van de Industrie

Barco Coordination Center
President Kennedypark 35 - 8500 Kortrijk

vrijdag 16 september 2016

Informatienamiddag over ATEX en IECEx:
Voor een explosieveilige productieomgeving

ALM - Filip Williotstraat 9 - 2600 Berchem

dinsdag 27 september 2016

Keuze van de redactie

(30/8) Havenbedrijf Antwerpen in beroep tegen kabeltracé windmolenpark Borssele

(24/8) No More Ransom project bestrijdt WildFire ransomware

(22/8) Gents bio-ingenieur zet broeikasgas om in bruikbare grondstof

(18/8) Meer zuurstof naar tumoren nieuwe piste in strijd tegen kanker

(11/8) Colruyt Group sorteert en recycleert 82% van zijn bedrijfsafval

(8/8) ENGIE en Powerdale gaan publieke laadpalen in Luxemburg leveren

>> Meer blikvangers
Bedrijfspagina's

UZ Leuven ontwikkelt nieuw medicijn tegen ziekte van Crohn
Economie 27/08/2013 12:28:03

Universitair Ziekenhuis Leuven pakt uit met nieuw medicijn - Vedolizumab - tegen de ziekte van Crohn dat al in de loop van 2014 op de Europese markt wordt verwacht.

ENGINEERINGNET -- De laatste 10 jaar is de behandeling van de ziekte van Crohn sterk verbeterd dankzij nieuwe medicijnen. Het nadeel is dat die niet bij alle patiënten aanslaan en soms mettertijd niet meer werken.

Onderzoekers waren wel op het spoor van een nieuwe therapie, maar die bleek onaanvaardbare nevenwerkingen te hebben. Samen met buitenlandse centra zijn onderzoekers van het Universitair Ziekenhuis Leuven er nu in geslaagd om een efficiënt medicijn te ontwikkelen zonder schadelijke bijwerkingen.

De ziekte van Crohn is net zoals colitis ulcerosa een chronische inflammatoire darmziekte (IBD) die – hoewel ze even veel voorkomt – minder bekend is. Vroeger bleef de behandeling van deze ziekte meestal beperkt tot het onderdrukken van de ontsteking, met bijvoorbeeld cortisone. Ook werden stukken darm vaak operatief verwijderd.

Sinds enkele jaren is de focus van de behandeling verschoven. Gastro-enterologe Séverine Vermeire van UZ Leuven in dat verband: “We proberen nu in te grijpen op de mechanismen die aan de basis van de aandoening liggen, om zo ontstekingen te voorkomen. Zo bestaat sinds een tiental jaar een therapie die TNF-alfa blokkeert, een eiwit dat bij iedereen aanwezig is, maar bij IBD-patiënten in te grote hoeveelheden wordt aangemaakt.”

Nadeel van deze therapie is dat ze bij 10 à 20% van de patiënten niet aanslaat. En bij nog eens 30% blijkt ze na verloop van tijd haar efficiëntie te verliezen.

Die groep patiënten zal nu binnen afzienbare tijd geholpen kunnen worden met een nieuw medicijn, Vedolizumab.

Professor Vermeire in dat verband: “Deze medicatie werkt in op de lymfocyten, witte bloedcellen die bij IBD massaal naar de darm trekken en daar ontstekingen triggeren en onderhouden. Al langer gebeurde er onderzoek naar medicatie om die lymfocytenmigratie te blokkeren."

"Maar de werkbare medicijnen bleken tot nu toe onaanvaardbare risico’s in te houden, omdat niet alleen de migratie naar de darm maar ook naar bijvoorbeeld de hersenen werd geblokkeerd, met vaak ernstige hersenaandoeningen tot gevolg. Met het nieuwe medicijn zijn we erin geslaagd om de migratie selectief te blokkeren.”

Verwacht wordt dat Vedolizumab in de loop van 2014 beschikbaar komt op de Europese markt. De Leuvense IBD-specialisten onderzoek ook of bijvoorbeeld stoelgangtransplantatie en stamceltransplantatie nuttig zijn bij patiënten die niet reageren op andere behandelingen. << (Bert Belmans) (foto: www.freedigitalphotos.net)


LEESTIP:

Bestrijding darmkanker en Crohn komt stapje dichterbij

Studie: belang van balans tussen gezonde afweer en ontstaan van darmziekten

 

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Mooi voorbeeld van open innovatie: «Humanoid Open Platform» - artikel

Open ontwikkeling is één van de credo's van de Factory of the Future. Fabrikanten financieren gezamenlijk projecten en delen de opbrengsten, of besteden dit uit aan kennisinstellingen.

Vanaf september hinder op ring Antwerpen (R1) richting Nederland - verkeer

Vanaf maandag 5 september start het AWV met het vernieuwen van de voegvullingen van de Antwerpse ring in de richting van Nederland. De werken worden 's nachts uitgevoerd.

GE en Intel gaan Internet of Things integreren in alle Intel-devices

GE en Intel plannen joint-venture rond cloudgebaseerd besturingssysteem voor GE's industriële internet. "Predix zal op elk device van Intel komen. Klanten dienen het enkel te activeren."

Solvay opent nieuwe Amerikaanse productielijn voor koolstofvezels

Solvay heeft een nieuwe productielijn voor koolstofvezels in zijn Amerikaanse Piedmont Facility geopend. Het verdubbelt hiermee zijn productiecapaciteit.

Emerson Electric neemt Valves & Controls divisie van Pentair over

Zowat gelijktijdig met verkoop van Leroy-Somer en Control Techniques aan Japanse Nidec, neemt Emerson Electric voor 3,15 miljard dollar de Valves & Controls activiteiten van Pentair over.

Bij Ortec Seating Solutions: robot voor éénstuks massaproductie

Producent laat robotinstallatie plaatsen die autonoom gepersonaliseerde orthopedische zit- en ligortheses voor mensen met handicap maakt. "Dit is een mooi voorbeeld van Industrie 4.0".

ENGIE Electrabel gaat zonnepanelen aanbieden

ENGIE Electrabel gaat in samenwerking met partner Sungevity een nieuw PV-aanbod op maat voor particulieren lanceren. Ze mikken op een maximaal rendement van 17%.

Picanol Group realiseert sterkste halfjaar uit zijn geschiedenis

De Picanol Group realiseerde in de eerste jaarhelft van 2016 een geconsolideerde omzet van 329,7 miljoen euro, een stijging van 27% in vergelijking met de eerste jaarhelft van 2015.

FANC onderzocht bestralingsincident bij Bruker microCT

Bij Bruker microCT was er een bestralingsincident, toen tijdens het afstellen van een micro-CT-scanner twee operatoren opmerkten dat de zijdelingse beschermende loodschermen ontbraken.

Over welk M2M-netwerk praten uw machines morgen? - artikel

Het was eind mei groot nieuws in Nederland: het jonge Rotterdamse bedrijfje Aerea rolde een mobiel Sigfox-netwerk «met landelijke dekking» uit voor het Internet of Things.

Dries Buytaert wordt nieuwe alumni-ambassadeur UAntwerpen

De 65 000 alumni van de Universiteit Antwerpen hebben een nieuwe ambassadeur. Michaël Bremans geeft de fakkel door aan Dries Buytaert, sterke man achter Drupal en Acquia.

Onderzoek: ziekenhuiswater zuiveren met rietveld

UGent-studenten hebben met een rietveld proefopstelling gedurende vijf maanden het afvalwater van het Kortrijkse AZ Groeninge gezuiverd.

Aanpassing markeringen tussen luchthaven en Ring rond Brussel - verkeer

Op 25 en 26 augustus worden de wegmarkeringen aan de A201, de verbindingsweg tussen de luchthaven van Zaventem en de Ring rond Brussel aangepast om het verkeer vlotter te laten verlopen.

No More Ransom project bestrijdt WildFire ransomware

Vorige maand zag het No More Ransom project het licht, een online-portal ter bestrijding van ransomware op initiatief van de Nederlandse politie, Europol, Intel Security en Kaspersky Lab.

Nauwkeurige analoge EtherCAT meetklem: EL3751

Met de EtherCAT-klem EL3751 presenteert Beckhoff een nieuwe generatie uiterst nauwkeurige meettechniek-IO’s als integraal onderdeel van de regeltechniek. De 24-bits klem meet 10.000 samples per seconde en heeft een meetnaukeurigheid van ± 0,01%.

Are you one of Belgium’s 50 fastest growing companies?

Deloitte’s Technology Fast 50 encourages and promotes 50 entrepreneurial, fast-growing technology companies, opening doors to new opportunities and powerful connections.

Register now and get the recognition you deserve. Real fast. >>

Abiss 2016: summit voor digitaal fitte productiebedrijven

Eerste topevent specifiek voor managers en C-levels over digitaliseren van industriële bedrijfs- en productie­processen. Met 12 learning sessions en beursplatform voor networking met gespecialiseerde software-aanbieders, integratoren en consultants. Klik voor gratis registratie. >>

DOSSIERS

Productietechniek

Eco & Energy

Onderhoud

Procestechniek

HR & Werk