Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Verwant

Marc Coucke investeert nu ook in spin-off van imec

Onderzoek UGent: duurzaamheid medicijnen sneller in kaart gebracht

Onderzoek: nieuwe inzichten in strategie tegen alzheimer

Nieuw ziekenhuis AZ Maria Middelares voorziet patiënt-bewakingssystemen

Onderzoek: optimaliseren kandidaat-kankerbehandelingen

Onderzoek naar brein astronauten helpt ook bedlegerige patiënten

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Actief op zoek naar een nieuwe functie als werknemer of een opdracht als zelfstandige? Meld je aan bij Engineeringnet Techpost
Meest gelezen nieuws

Uniek samenwerkingsplatform voor meer laadpalen in de stad

Kaspersky Labs voorspelt APT bedreigingen voor 2015

Water op aarde dan toch niet afkomstig van kometen

Revamping ArcelorMittal Gent: koudwalserij houdt machines up to date - artikel

OVAM en Recupel weerleggen tendentieuze berichtgeving VRT-journaal

Belgische baggeraars slepen monstercontracten binnen voor Suez kanaal

Agenda

Hydraulica niveau 2

Festo Brussel

van 28/04/2015 tot 9/06/2015

Veilig werken aan elektrische installaties BA4/BA5

Festo Brussel of in uw bedrijf

van 15/06/2015 tot 16/06/2015

Keuze van de redactie

(26/5) De Francqui prijs gaat naar wiskundige Stefaan Vaes

(21/5) Nieuw ziekenhuis AZ Maria Middelares voorziet patiënt-bewakingssystemen

(21/5) Koud water uit Indische Oceaan moet Frans departement koelen

(18/5) Eandis twijfelt over nut verdere uitbouw aardgasdistributie

(12/5) Imec en JSR kondigen uitgebreidere samenwerking aan

(7/5) Egemin integreert divisie Handling Automation in Duitse KION-groep

>> Meer blikvangers
Bedrijfspagina's

UZ Leuven ontwikkelt nieuw medicijn tegen ziekte van Crohn
Economie 27/08/2013 12:28:03

Universitair Ziekenhuis Leuven pakt uit met nieuw medicijn - Vedolizumab - tegen de ziekte van Crohn dat al in de loop van 2014 op de Europese markt wordt verwacht.

ENGINEERINGNET -- De laatste 10 jaar is de behandeling van de ziekte van Crohn sterk verbeterd dankzij nieuwe medicijnen. Het nadeel is dat die niet bij alle patiënten aanslaan en soms mettertijd niet meer werken.

Onderzoekers waren wel op het spoor van een nieuwe therapie, maar die bleek onaanvaardbare nevenwerkingen te hebben. Samen met buitenlandse centra zijn onderzoekers van het Universitair Ziekenhuis Leuven er nu in geslaagd om een efficiënt medicijn te ontwikkelen zonder schadelijke bijwerkingen.

De ziekte van Crohn is net zoals colitis ulcerosa een chronische inflammatoire darmziekte (IBD) die – hoewel ze even veel voorkomt – minder bekend is. Vroeger bleef de behandeling van deze ziekte meestal beperkt tot het onderdrukken van de ontsteking, met bijvoorbeeld cortisone. Ook werden stukken darm vaak operatief verwijderd.

Sinds enkele jaren is de focus van de behandeling verschoven. Gastro-enterologe Séverine Vermeire van UZ Leuven in dat verband: “We proberen nu in te grijpen op de mechanismen die aan de basis van de aandoening liggen, om zo ontstekingen te voorkomen. Zo bestaat sinds een tiental jaar een therapie die TNF-alfa blokkeert, een eiwit dat bij iedereen aanwezig is, maar bij IBD-patiënten in te grote hoeveelheden wordt aangemaakt.”

Nadeel van deze therapie is dat ze bij 10 à 20% van de patiënten niet aanslaat. En bij nog eens 30% blijkt ze na verloop van tijd haar efficiëntie te verliezen.

Die groep patiënten zal nu binnen afzienbare tijd geholpen kunnen worden met een nieuw medicijn, Vedolizumab.

Professor Vermeire in dat verband: “Deze medicatie werkt in op de lymfocyten, witte bloedcellen die bij IBD massaal naar de darm trekken en daar ontstekingen triggeren en onderhouden. Al langer gebeurde er onderzoek naar medicatie om die lymfocytenmigratie te blokkeren."

"Maar de werkbare medicijnen bleken tot nu toe onaanvaardbare risico’s in te houden, omdat niet alleen de migratie naar de darm maar ook naar bijvoorbeeld de hersenen werd geblokkeerd, met vaak ernstige hersenaandoeningen tot gevolg. Met het nieuwe medicijn zijn we erin geslaagd om de migratie selectief te blokkeren.”

Verwacht wordt dat Vedolizumab in de loop van 2014 beschikbaar komt op de Europese markt. De Leuvense IBD-specialisten onderzoek ook of bijvoorbeeld stoelgangtransplantatie en stamceltransplantatie nuttig zijn bij patiënten die niet reageren op andere behandelingen. << (Bert Belmans) (foto: www.freedigitalphotos.net)


LEESTIP:

Bestrijding darmkanker en Crohn komt stapje dichterbij

Studie: belang van balans tussen gezonde afweer en ontstaan van darmziekten

 

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

De Francqui prijs gaat naar wiskundige Stefaan Vaes

Professor Stefaan Vaes, Faculteit Wetenschappen - KUL, heeft de Francqui-prijs gewonnen. Dit is de belangrijkste wetenschappelijke onderscheiding in België.

Imog start bouw CNG-tankinstallatie

Op de Imog-site in Harelbeke zijn de werken gestart voor de bouw van een CNG-tankinstallatie. Die moet tegen begin oktober operationeel zijn.

Colruyt opent nieuw distributiecentrum in Henegouwen

Op vrijdag 22 mei huldigde Colruyt Group officieel zijn nieuwe logistieke centrum in Ath/Lessines in. De site kwam er dankzij de steun van de Europese Unie en het Waalse Gewest.

Nieuwe publiek-privé partnerschap voor ontwikkeling onshore projecten

Wind4Flanders is een publiek-privé partnerschap tussen Electrabel en 5 financierings-intercommunales voor de ontwikkeling van onshore projecten in Vlaanderen.

NMBS bespaart door modernisering en renovatie bestaande vloot

In deze tijden van besparingen wil overheidsbedrijf NMBS de kwaliteit van zijn materiaal blijven verbeteren. De renovatie van de bestaande vloot is hier een concreet voorbeeld daarvan.

Tara Oceans expeditie toont belang van plankton aan

Bij de longen van de wereld denkt iedereen spontaan aan het tropisch regenwoud, maar dat doet afbreuk aan onze oceanen. De weelde aan plankton is namelijk onze belangrijkste zuurstofbron.

Engagor overgenomen door Clarabridge

Clarabridge, leverancier van softwareoplossingen voor Customer Experience Management (CEM), heeft Engagor, platform voor realtime webcare en engagement via sociale media, overgenomen.

Nieuw ziekenhuis AZ Maria Middelares voorziet patiënt-bewakingssystemen

Met de patiënt-bewakingssystemen van Philips zullen de artsen van het AZ Maria Middelares ziekenhuis altijd en overal direct toegang tot historische en realtime gegevens van hun patiënten.

GlobalYeast opgericht voor productie hoogwaardige industriële giststammen

VIB en een Braziliaanse investerings- en participatiemaatschappij hebben de oprichting van GlobalYeast aangekondigd. Dit nieuwe bedrijf gaat hoogwaardige industriële giststammen produceren.

Bartel Dewulf meest gebeten ondernemer 2015 regio Aalst

Bartel Dewulf van Belgocatering heeft de Ondernemersaward 2015 gewonnen. Deze award wordt jaarlijks door de HoGent en Odisee uitgereikt aan de meest gebeten ondernemer uit de regio Aalst.

Milieukorting voor fijn stof reductie in Antwerpse haven

De Antwerpse haven geeft vanaf 1 juni 2015 een korting aan zeeschepen, die gebruik maken van alternatieve technologieën en zo bijdragen tot een vermindering van de uitstoot van fijn stof.

Laser-veiligheidsscanners met ethernetaansluiting verkrijgbaar bij RS - techniek

De Omron OS32C-familie, laser-veiligheidsscanners met ethernetaansluiting, maakt configuratie, statusmonitoring en meldingsanalyse mogelijk vanaf het bureaublad.

Koud water uit Indische Oceaan moet Frans departement koelen

Engie, het vroegere GDF Suez, en zijn dochterbedrijf Climespace willen nog dit jaar starten met een project voor de levering van koelte op het eiland Réunion.

FAC-kwaliteitslabel voor alu-gevelbouwers

Ten behoeve van de bouwers van aluminium gevels heeft de Federatie Aluminium Constructeurs (FAC) een update gepubliceerd van haar handboek met richtlijnen over kwaliteitseisen en adviezen.