Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.
Verwant

Nieuwe Belgische vestiging voor PharmaMar

Onderzoek mucoviscidose richt pijlen opnieuw op gentherapie

Maggie De Block bestelt praktijkgerichte klinische studies

Genetische manipulatie witte bloedcellen in strijd tegen leukemie

UGent, UZ Gent en Janssen Pharmaceutica slaan handen in elkaar

UZ Leuven neemt superscanner in gebruik

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Actief op zoek naar een nieuwe functie als werknemer of een opdracht als zelfstandige? Meld je aan bij Engineeringnet Techpost
Meest gelezen nieuws

Onderzoek mucoviscidose richt pijlen opnieuw op gentherapie

Armband met slimme functies voor senioren

Site Ecotron Hasselt University krijgt bezoek koningspaar

Formula Electric Belgium behaalt vierde plaats in Tsjechië

Universiteit Gent brouwt bier met afvalwater

Onderzoek: blokkeren PHD1 zorgt voor verminderde chemoresistentie

Agenda

Diepgaande opleiding Maintenance en Asset Management: de enige complete & Nederlandstalige training

Op verschillende locaties in Vlaanderen

van 8/10/2015 tot 27/05/2016

3D-printing voor de maakindustrie - seminarie

Op verschillende locaties: Vives Kortrijk, Luik (bezoek Sirris-Labo), Brugge (bezoek Raytech)

van 12/11/2015 tot 3/12/2015

Opleiding Shutdown en Turnaround Management 2015-2016

Praktijkgericht leer- en verbetertraject van 8 sessies voor een (nog) beter verloop van de volgende Turnaround in uw bedrijf. Op locatie bij Evonik Antwerpen.

van 10/12/2015 tot 17/03/2016

Keuze van de redactie

(26/11) Ingenieursstudent Sander Vaeck wint Energieprijs 2015

(23/11) Hoe is dat zo ... als Vlaams ingenieur in Nederland? - artikel

(23/11) Nieuw Europees onderzoeksnetwerk gaat broeikasgassen meten

(19/11) IE4-motoren:asynchrone technologie bereikt grenzen - artikel

(17/11) Management buy-out: Maintenance Partners opnieuw in Belgische handen

(10/11) UGent scant ondergrond Westhoek op zoek naar WO I-munitie - artikel

>> Meer blikvangers
Bedrijfspagina's

UZ Leuven ontwikkelt nieuw medicijn tegen ziekte van Crohn
Economie 27/08/2013 12:28:03

Universitair Ziekenhuis Leuven pakt uit met nieuw medicijn - Vedolizumab - tegen de ziekte van Crohn dat al in de loop van 2014 op de Europese markt wordt verwacht.

ENGINEERINGNET -- De laatste 10 jaar is de behandeling van de ziekte van Crohn sterk verbeterd dankzij nieuwe medicijnen. Het nadeel is dat die niet bij alle patiënten aanslaan en soms mettertijd niet meer werken.

Onderzoekers waren wel op het spoor van een nieuwe therapie, maar die bleek onaanvaardbare nevenwerkingen te hebben. Samen met buitenlandse centra zijn onderzoekers van het Universitair Ziekenhuis Leuven er nu in geslaagd om een efficiënt medicijn te ontwikkelen zonder schadelijke bijwerkingen.

De ziekte van Crohn is net zoals colitis ulcerosa een chronische inflammatoire darmziekte (IBD) die – hoewel ze even veel voorkomt – minder bekend is. Vroeger bleef de behandeling van deze ziekte meestal beperkt tot het onderdrukken van de ontsteking, met bijvoorbeeld cortisone. Ook werden stukken darm vaak operatief verwijderd.

Sinds enkele jaren is de focus van de behandeling verschoven. Gastro-enterologe Séverine Vermeire van UZ Leuven in dat verband: “We proberen nu in te grijpen op de mechanismen die aan de basis van de aandoening liggen, om zo ontstekingen te voorkomen. Zo bestaat sinds een tiental jaar een therapie die TNF-alfa blokkeert, een eiwit dat bij iedereen aanwezig is, maar bij IBD-patiënten in te grote hoeveelheden wordt aangemaakt.”

Nadeel van deze therapie is dat ze bij 10 à 20% van de patiënten niet aanslaat. En bij nog eens 30% blijkt ze na verloop van tijd haar efficiëntie te verliezen.

Die groep patiënten zal nu binnen afzienbare tijd geholpen kunnen worden met een nieuw medicijn, Vedolizumab.

Professor Vermeire in dat verband: “Deze medicatie werkt in op de lymfocyten, witte bloedcellen die bij IBD massaal naar de darm trekken en daar ontstekingen triggeren en onderhouden. Al langer gebeurde er onderzoek naar medicatie om die lymfocytenmigratie te blokkeren."

"Maar de werkbare medicijnen bleken tot nu toe onaanvaardbare risico’s in te houden, omdat niet alleen de migratie naar de darm maar ook naar bijvoorbeeld de hersenen werd geblokkeerd, met vaak ernstige hersenaandoeningen tot gevolg. Met het nieuwe medicijn zijn we erin geslaagd om de migratie selectief te blokkeren.”

Verwacht wordt dat Vedolizumab in de loop van 2014 beschikbaar komt op de Europese markt. De Leuvense IBD-specialisten onderzoek ook of bijvoorbeeld stoelgangtransplantatie en stamceltransplantatie nuttig zijn bij patiënten die niet reageren op andere behandelingen. << (Bert Belmans) (foto: www.freedigitalphotos.net)


LEESTIP:

Bestrijding darmkanker en Crohn komt stapje dichterbij

Studie: belang van balans tussen gezonde afweer en ontstaan van darmziekten

 

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Origineel project: ondergrondse «biertransportlijn» - artikel

De kogel is door de kerk: De Halve Maan kreeg de principiële goedkeuring om een ondergrondse leiding aan te leggen om het bier van de brouwerij naar de bottelarij te transporteren.

iStart-programma van iMinds stijgt naar 4de plaats op UBI Global ranking

Het iStart-programma voor startende ondernemers werd door UBI Global verkozen tot nummer 4 in de categorie ‘Top University Business Accelerators’.

Dankzij ACEolator slapen buren van chocolatier weer rustig - techniek

Met behulp van ACE Stoßdämpfer is het gelukt, om de geluidsoverlast tijdens de chocoladeproductie terug te dringen. Het toverwoord is simpel en luidt: trillingsisolatie.

E.ON-centrale: «Scaffolding app scheelt ons een hoop tijd» - artikel

Asset owners ervaren steeds meer druk om onderhoud sneller en kosten-efficiënter te realiseren, ter behoud en versterking van de concurrentiepositie.

Ingenieursstudent Sander Vaeck wint Energieprijs 2015

Sander Vaeck wint de 5e Encon Energieprijs voor zijn thesis, waarin hij onderzoekt welke investeringen in hernieuwbare energie nodig zijn om de doelstellingen van 2050 te halen.

Hoe is het mogelijk? Slecht uitgevoerd onderhoud ! - column

Een kennis bracht onlangs zijn wagen naar een professionele merkonafhankelijke garagehouder voor het uitvoeren van een klein onderhoud. U kent het wel, het klassieke olie verversen, ...

Nu bij RS Components: plugbare hardware modules van Matrix E-Blocks - techniek

De plugbare hardware modules van Matrix E-Blocks en bijbehorende ontwerpomgeving zijn een veelzijdig en gebruiksvriendelijk prototype platform voor studenten en professionals.

Stad Brussel krijgt slimme vuilnisbakken

Vanaf eind november zullen er 18 slimme vuilnisbakken, uitgerust met een fotovoltaïsch paneel, worden geïnstalleerd op de voetgangerszone van de Stad Brussel.

Productie van elektriciteit in Vlaanderen steeds milieuvriendelijker

De NOx- en SO2-uitstoot van de elektriciteits-producenten in Vlaanderen verminderde met liefst 41% en 57% op vijf jaar tijd.

Finalisten Agoriaprijs 2015 bekend gemaakt

Agoria maakte de 3 finalisten van de Agoriaprijs 2015 voor de beste technologiescriptie bekend. Op 17 december raakt bekend wie Jasper Van Hoorick opvolgt als laureaat.

Oerlikon wil Leybold Vacuum verkopen aan Atlas Copco

Oerlikon meldt met Atlas Copco een akkoord bereikt te hebben over de verkoop van Leybold Vacuum. Met de overname is een bedrag gemoeid van omgerekend 484,8 miljoen euro.

Imec levert eerste set slimme Zembro armbanden voor senioren uit

"De initiële set van Zembro bracelets wordt sinds begin november door onze Taiwanese vestiging geleverd aan klanten", meldt het Leuvense onderzoekscentrum imec.

Twaalf chemie- en farmabedrijven ondertekenen Vlaams STEM-charter

Frank Beckx van essenscia vlaanderen: “De sector heeft niet enkel nood aan scheikundige of bio-ingenieurs, maar zoekt ook jong talent met technische vaardigheden".

Nieuw investeringskapitaal redt jobs bij glasfabrikant Ducatt

Drie investeerders, LRM, VF Capital en Noël Essers, brengen 9 miljoen euro kapitaal in voor een herfinanciering bij hoogtechnologische glasfabrikant Ducatt in Lommel.

DOSSIERS

Productietechniek

Eco & Energy

Onderhoud

Procestechniek

HR & Werk