• 22/08/2013

Uw "goede naam" besmeurd in een blog! Wat nu?

Het zal u maar overkomen: een klant besmeurt de naam van uw bedrijf in zijn blog! Wat zegt de wet? Hoe bekijkt de rechter dit in de praktijk?

Trefwoorden: #juridische hulp, #kwaadwillige ruchtbaarmaking, #laster, #recht vrije meningsuiting, #Solange Tastenoye, #strafwetboek

Lees verder

Columns

ENGINEERINGNET.BE -- Ons Strafwetboek voorziet een aantal misdrijven die een aanranding kunnen zijn van de goede naam of de reputatie van personen.

Zo kan er sprake zijn van 'laster'. Laster betekent dat men iemand iets kwaadwillig gaat verwijten, iets dus dat de eer van deze persoon gaat aantasten en dit zonder dat hiervan het bewijs kan geleverd worden (wat nochtans vereist is). Bijvoorbeeld: men verwijt een bedrijfsleider dat hij fraude gepleegd heeft, maar dit kan niet bewezen worden.

Kan er sprake zijn van 'kwaadwillige ruchtbaarmaking'?
Hier gaat het om het verspreiden van juiste informatie, maar met de bedoeling om alleen maar schade te berokkenen. Dit houdt in dat het verspreiden van deze informatie op zich de goede naam van de persoon kan aantasten (bijv. verspreiden dat iemand veroordeeld is geweest).

Het verschil met laster is dat bij de kwaadwillige ruchtbaarmaking het gaat om juiste informatie, of een waar gebeurd feit.

Of iemand zich nu schuldig maakt aan één van deze misdrijven zal in de praktijk door de rechter moeten beoordeeld worden aan de hand van de juiste feiten en omstandigheden.

Het 'recht van vrije meningsuiting'
Het 'recht van vrije meningsuiting' is niet alleen vastgelegd in onze Belgische grondwet, maar ook op internationaal vlak, meer bepaald in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Dit verdrag bepaalt in artikel 10 dat eenieder het recht op vrijheid van meningsuiting heeft. Dit recht omvat de vrijheid een mening te koesteren en de vrijheid om inlichtingen of denkbeelden te ontvangen of te verstrekken, zonder inmenging van enig openbaar gezag en ongeacht grenzen.

Daar de uitoefening van deze vrijheden plichten en verantwoordelijkheden met zich meebrengt, kan zij worden onderworpen aan bepaalde formaliteiten, voorwaarden, beperkingen of sancties, die bij de wet zijn voorzien en die in een democratische samenleving noodzakelijk zijn in het belang van de bescherming van de goede naam of de rechten van anderen, om de verspreiding van vertrouwelijke mededelingen te voorkomen.

Dit recht op vrije meningsuiting houdt dus in dat men in België mag zeggen en schrijven wat men wenst. MAAR… het is wel opletten geblazen, want er zijn ook grenzen aan dit recht van vrije meningsuiting.

Zo kan de rechter oordelen dat deze vrije meningsuiting moet beperkt worden omdat ze de goede naam van iemand anders in het gedrang kan brengen. We illustreren dit aan de hand van een recent praktijkgeval waarover de rechter zich diende uit te spreken.

Een praktijkvoorbeeld
Het tegelbedrijf Janssens heeft tegels geplaatst bij één van haar klanten. Zonder enig probleem of protest gaat de klant over tot het betalen van de factuur. Maar achteraf blijkt dat deze klant in zijn blog de goede naam van de firma Janssens volledig door het slijk haalde.

De firma Janssens zag zich genoodzaakt om hier zo snel mogelijk paal en perk aan te stellen. Het bedrijf in kwestie vroeg aan de rechter dat op de blog, de website en op alle andere plaatsen op het internet, alle teksten die er door deze klant geplaatst waren en waarbij de goede naam van de firma Janssens besmeurd werd, zouden verwijderd worden binnen de drie uur na de betekening van het vonnis en dit onder dwangsom van 100 euro per uur.

Wat beslist de rechter?
De rechter stelt dat indien er problemen waren met de uitgevoerde werken, de klant dit met de firma Janssens had moeten bespreken en de opgestelde factuur had moeten protesteren; wat niet gebeurde!

De klant in kwestie verdedigt zich door beroep te doen op het recht van vrije meningsuiting. Maar de rechter oordeelt dat het grondwettelijk recht van vrije meningsuiting niet onbeperkt is; het kan begrensd worden door het recht van elke rechtspersoon op een goede naam (hier de firma Janssens).

De rechter geeft de firma Janssens volkomen gelijk en volgt haar eisen. De rechter beslist dat de klant binnen de drie uur na de betekening van het vonnis, alle teksten die hij op zijn blog, website en op het internet plaatste dient te verwijderen en dit onder een dwangsom van 100 euro per uur!


Als zelfstandig juriste verzorgt Solange Tastenoye algemene juridische dienstverlening voor bedrijven, particulieren en zelfstandigen en verenigingen. Haar specialisatie is burgerlijk recht.