«Google-panne legde géén 40 procent van internet plat» - opinie

Columns & Blogs 20/08/2013 14:20:29

Een korte Google-panne en het wereldwijde internetverkeer zou met 40 procent zijn gedaald? Eerder een obscure Britse internetspecialist die van de gelegenheid misbruik heeft gemaakt...

Lees hieronder verder   
Verwant

SPIE ICS gaat voor Internet of Things

Bouw apps zonder programmeren met innovatieve VUB tool

Rockwell's Studio 5000 versnelt inbedrijfstelling van machines - techniek

Startup Aerosint brengt 3D-printen naar next level - artikel

Rittal ‘Automation Next Level’ op Indumation 2019 - techniek

Controllers en energiemetingen hand in hand - advertorial

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Club Logistiek & Supply Chain Managers

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 19/09/2018 tot 30/04/2019

Facility manager: 10 aparte modules

Zwijnaarde (Gent)

van 1/10/2018 tot 27/06/2019

Kwaliteitscoördinator

SBM Kortrijk

van 9/10/2018 tot 28/05/2019

Expert in onderhoudsmanagement

Zwijnaarde (Gent)

van 11/10/2018 tot 25/04/2019

Club Productiemanagers

Mercure Hotel Roeselare

van 17/10/2018 tot 4/09/2019

Club Continu Verbeteren

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 22/10/2018 tot 11/09/2019

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Meest gelezen nieuws

Haven Gent en Zeeland Seaports fuseren tot North Sea Port

Logistieke oplossingen gezocht voor hoge kosten leeggoed

LRM investeert 250.000 euro in fietsleasing-bedrijf

Vorig jaar 25% meer warmtepompen geïnstalleerd

40% meer ruimte voor groene energie dankzij slimme netten

Ecochem investeert 10 miljoen in uitbreiding Willebroekse fabriek (+video)

Keuze van de redactie

(17/1) Aldi bouwt duurzaamste Belgisch distributiecentrum

(16/1) INEOS gaat 3 miljard euro investeren in Antwerpse haven

(15/1) België blijft Europees leider op gebied van celtherapie

(14/1) Warmtenet krijgt slimme warmtecontrollers

(10/1) Magnetische steigerankers ontwikkeld voor slim en veilig onderhoud

(9/1) Nederlands-Vlaams initiatief voor hergebruik van aluminiumslib

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET - De feiten zijn inmiddels welbekend: een ernstige storing treft de Google-diensten in de nacht van vrijdag 16 augustus op zaterdag 17 augustus (tussen 01:37 en 01:38 om precies te zijn).

De storing, die Google zelf erkende in zijn App Status Dashboard, zorgde dat al zijn producten korte tijd onbeschikbaar waren. Google Search, Gmail, Google Drive, Google Plus, en ga zo maar door, werden getroffen. Om 01:48 ’s ochtends werkte alles weer zoals normaal.

Het is niet de eerste keer dat de Amerikaanse gigant te maken krijgt met een storing, alhoewel het zeldzaam is dat alle Google-diensten tegelijk op hun gat liggen.

Schone schijn?
Het lijkt er echter op dat een obscure Engelse specialist in webstatistieken de storing kaapte om flink de aandacht op zichzelf te vestigen. GoSquared publiceerde een korte blogpost, waarin het beweerde dat de storing had gezorgd voor ‘een globale terugval van het wereldwijde verkeer van 40 procent.’

Om welk ‘verkeer’ gaat het nu exact? Volgens de begeleidende tekst bij de grafiek gaat het om ‘wereldwijde pageviews per minuut’, ofwel het aantal bezichtigde webpagina’s per minuut. Het gaat, met andere woorden, om het webverkeer en dan meer specifiek om het webverkeer van de klanten van GoSquared.

Kleine vis
Naar mijn weten is dit Engelse bedrijf niet een van de meest vooraanstaande bedrijven in zijn sector: de analyse is dus losgelaten op een kleine groep, voornamelijk angelsaksische, websites. Het gaat dus wat ver de 40 procent daling in dat webverkeer representatief te stellen voor het ‘globale verkeer.’

Ik weet niet of de titel van hun blogpost met opzet zo vaag is, maar het weerhield een groot aantal publicaties er niet van om groot uit te pakken met het nieuws. De Britse krant The Daily Mail sprak zelfs over een ‘internetapocalyps’.

Zakenmagazine Forbes maakte het misschien nog wel het bontst, met de bewering dat ‘Google momenteel 40 procent van het internet is.’ Het maakt daarbij geen enkel onderscheid meer tussen webverkeer en internetverkeer. E-mailuitwisselingen, p2p-verkeer en de talloze andere applicaties en diensten die het internet gebruiken, worden op een grote hoop gegooid, met de conclusie dat Google 40 procent van al dat internetverkeer uitmaakt.

Het is niet eerlijk om Forbes als zondebok aan te wijzen, want veel andere publicaties maakten exact dezelfde fout, zij het in minder sterke bewoordingen.

Ondanks de grote overdrijving is deze panne desondanks een goede herinnering dat het webverkeer steeds meer in handen is van een steeds kleiner groepje sleutelbedrijven, zoals Google, Facebook, Twitter en Wikipedia. We moeten ons daarbij afvragen of de gemiddelde internetgebruiker wel baat heeft bij deze situatie. << (bron: ZDNet, Door Pierre Col) (foto: Google)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Pionier en gangmaker in expatland - artikel

15 jaar geleden was het expatgebeuren bij Bekaert Group vooral een zaak van HQ: Belgen werden uitgestuurd naar het buitenland. Vandaag is de mix aan nationaliteiten en bestemmingen totaal.

DHL Express bezorgt pakjes met de fiets

Na Antwerpen, is nu Gent aan de beurt om van pakjes te worden voorzien door de cubicycle. Dit is een elektrische cargofiets met speciale container, die tot 125 kilo goederen kan vervoeren.

INEOS gaat 3 miljard euro investeren in Antwerpse haven

INEOS heeft voor de haven van Antwerpen gekozen als locatie voor een mega-investering van 3 miljard euro, goed voor 400 nieuwe jobs. De investering zal gebeuren op de site in Lillo.

VIL wil logistieke hub in zorgsector uitbouwen

VIL lanceert het project ‘Zorghubs’ om de mogelijkheden te onderzoeken van een zorghub, waar logistieke activiteiten op een centrale locatie geconsolideerd en geoptimaliseerd worden.

Nieuw chemisch productieproces vermindert uitstoot kooldioxide

Scheikundige van de Nederlandse Universiteit Utrecht zet kobalt in als katalysator voor productie van chemicaliën uit aardgas, hetgeen tot bijna nul kooldioxide-uitstoot leidt.

5 goede redenen om Indumation 2019 te bezoeken - uitnodiging

Op 6, 7 en 8 februari komt Indumation.be 2019 er opnieuw aan in Kortrijk Xpo. Dit is dit de snelst groeiende vakbeurs voor de automatisering, digitalisering en optimalisering van de Benelux.

‘Lichtpistool’ meet stijfheid van bloedvaten

Imec,de Universiteit Gent, Medtronic en hun partners hebben een klinische haalbaarheidsstudie afgerond voor een prototype van een medisch toestel dat de stijfheid van bloedvaten kan meten.

Inschrijving tweede editie van acceleratieprogramma BEyond geopend

Initiatiefnemer Pulse Foundation zorgt ervoor dat in acceleratieprogramma BEyond ambitieuze tech scale-ups uit België ondersteuning krijgen van Belgische en internationale topondernemers.

Partners