«Google-panne legde géén 40 procent van internet plat» - opinie

Columns & Blogs 20/08/2013 14:20:29

Een korte Google-panne en het wereldwijde internetverkeer zou met 40 procent zijn gedaald? Eerder een obscure Britse internetspecialist die van de gelegenheid misbruik heeft gemaakt...

Lees hieronder verder   
Verwant

Infrabel test drone in strijd tegen kabeldiefstallen

TCS en ENGIE Laborelec beschermen nutsbedrijven tegen cyberaanvallen

Startup Hyperlane breekt internationaal door

Hello motion: veilig beweging bewaken in machines - techniek

Genomineerden voor Agoria e-Gov Awards 2018 bekend

Digitale assistent krijgt 2,5 miljoen euro kapitaalinjectie

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Club onderhoudsmanagers

Mercure Hotel - Roeselare

van 19/03/2018 tot 26/11/2018

Expert in onderhouds­management - modulair programma

Bluepoint Antwerpen

van 19/04/2018 tot 22/11/2018

Inleiding in de machinebouw

Zwijnaarde (Gent)

van 10/09/2018 tot 3/12/2018

Club Logistiek & Supply Chain Managers

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 19/09/2018 tot 30/04/2019

Sales Academy: verbeter uw bedrijfsresultaten

Bluepoint Brussel

van 20/09/2018 tot 22/11/2018

Facility manager: 10 aparte modules

Zwijnaarde (Gent)

van 1/10/2018 tot 27/06/2019

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Meest gelezen nieuws

Haven Gent en Zeeland Seaports fuseren tot North Sea Port

Logistieke oplossingen gezocht voor hoge kosten leeggoed

LRM investeert 250.000 euro in fietsleasing-bedrijf

Vorig jaar 25% meer warmtepompen geïnstalleerd

40% meer ruimte voor groene energie dankzij slimme netten

Ecochem investeert 10 miljoen in uitbreiding Willebroekse fabriek (+video)

Keuze van de redactie

(15/11) Infrabel test drone in strijd tegen kabeldiefstallen

(14/11) Angelique Van Ombergen wint Vlaamse PhD Cup 2018

(12/11) Winnaars European Social Innovation Competition 2018 bekend

(12/11) Polestar evalueert sterkte koolstofvezel

(7/11) Europees project voor ombouw van kolencentrale naar biomassa

(7/11) Snelle energieopslag in machine-aandrijvingen leidt tot lagere kosten

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET - De feiten zijn inmiddels welbekend: een ernstige storing treft de Google-diensten in de nacht van vrijdag 16 augustus op zaterdag 17 augustus (tussen 01:37 en 01:38 om precies te zijn).

De storing, die Google zelf erkende in zijn App Status Dashboard, zorgde dat al zijn producten korte tijd onbeschikbaar waren. Google Search, Gmail, Google Drive, Google Plus, en ga zo maar door, werden getroffen. Om 01:48 ’s ochtends werkte alles weer zoals normaal.

Het is niet de eerste keer dat de Amerikaanse gigant te maken krijgt met een storing, alhoewel het zeldzaam is dat alle Google-diensten tegelijk op hun gat liggen.

Schone schijn?
Het lijkt er echter op dat een obscure Engelse specialist in webstatistieken de storing kaapte om flink de aandacht op zichzelf te vestigen. GoSquared publiceerde een korte blogpost, waarin het beweerde dat de storing had gezorgd voor ‘een globale terugval van het wereldwijde verkeer van 40 procent.’

Om welk ‘verkeer’ gaat het nu exact? Volgens de begeleidende tekst bij de grafiek gaat het om ‘wereldwijde pageviews per minuut’, ofwel het aantal bezichtigde webpagina’s per minuut. Het gaat, met andere woorden, om het webverkeer en dan meer specifiek om het webverkeer van de klanten van GoSquared.

Kleine vis
Naar mijn weten is dit Engelse bedrijf niet een van de meest vooraanstaande bedrijven in zijn sector: de analyse is dus losgelaten op een kleine groep, voornamelijk angelsaksische, websites. Het gaat dus wat ver de 40 procent daling in dat webverkeer representatief te stellen voor het ‘globale verkeer.’

Ik weet niet of de titel van hun blogpost met opzet zo vaag is, maar het weerhield een groot aantal publicaties er niet van om groot uit te pakken met het nieuws. De Britse krant The Daily Mail sprak zelfs over een ‘internetapocalyps’.

Zakenmagazine Forbes maakte het misschien nog wel het bontst, met de bewering dat ‘Google momenteel 40 procent van het internet is.’ Het maakt daarbij geen enkel onderscheid meer tussen webverkeer en internetverkeer. E-mailuitwisselingen, p2p-verkeer en de talloze andere applicaties en diensten die het internet gebruiken, worden op een grote hoop gegooid, met de conclusie dat Google 40 procent van al dat internetverkeer uitmaakt.

Het is niet eerlijk om Forbes als zondebok aan te wijzen, want veel andere publicaties maakten exact dezelfde fout, zij het in minder sterke bewoordingen.

Ondanks de grote overdrijving is deze panne desondanks een goede herinnering dat het webverkeer steeds meer in handen is van een steeds kleiner groepje sleutelbedrijven, zoals Google, Facebook, Twitter en Wikipedia. We moeten ons daarbij afvragen of de gemiddelde internetgebruiker wel baat heeft bij deze situatie. << (bron: ZDNet, Door Pierre Col) (foto: Google)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Solar@Sea start eerste praktijktest voor offshore solar system

In de haven van Den Helder is een drijvend dunne-film solarsysteem te water gelaten, waarop de invloed van algengroei, vervuiling, zoutafzetting en weersinvloeden zal worden geanalyseerd.

TCS en ENGIE Laborelec beschermen nutsbedrijven tegen cyberaanvallen

Tata Consultancy Services (TCS), een internationale aanbieder van IT-diensten, consultancy en IT-oplossingen voor bedrijven, gaat samenwerken met onderzoekscentrum ENGIE Laborelec.

Vlaams Actieplan Asbestafbouw pakt 2,3 miljoen ton asbest aan

De Vlaamse regering heeft 27,2 miljoen euro vrijgemaakt voor 2018 en 2019 ten behoeve van asbestverwijdering in scholen, woningen en andere gebouwen, en asbestinzameling op recyclageparken.

CEBIT 2019: d!talk bespreekt de toekomst van digitale transformatie - uitnodiging

Topconferenties concentreren zich op de sleuteltechnologieën en gebruikersindustrieën. Een initiële groep sprekers heeft al bevestigd. De universiteit Hannover ontwikkelt het d!talk-design.

Onderzoek naar elektronen in 1,58 dimensies

Het is bekend dat elektronen zich heel anders gedragen in drie dimensies (kubus), twee dimensies (vlak) of één dimensie (draad), maar wat gebeurt er als elektronen in 1,58 dimensies leven?

Startup Hyperlane breekt internationaal door

De Hasseltse startup heeft een partnership gesloten met het Amerikaanse Pixel & Tonic (Craft CMS). Het bedrijf koos voor Hyperlane als een van hun drie geprefereerde hosting partners.

Uniflex UWT 2.2 buisoprolsysteem nu met regelbare snelheid - techniek

Uniflex, de fabrikant van felsmachines uit het Duitse Karben, heeft een nieuwe functionaliteit toegevoegd aan het al goed bekende gemotoriseerde buisoprolsysteem UWT 2.

1 op de 5 bedrijven vorig jaar slachtoffer van fraude

Uit een studie van het adviesbureau BDO België blijkt dat 20% van onze bedrijven vorig jaar te maken kreeg met fraudeurs. De schade bedroeg gemiddeld 150.000 euro per incident.

Kontron introduceert nieuwe ZINC CUBE SKD

De nieuwe ZINC CUBE SKD Embedded Server van Kontron is bij uitstek geschikt als compacte server voor industriële toepassingen dankzij zijn hoge prestaties, zijn grote geheugen en zijn robuuste ontwerp, dat een hoge weerstand biedt tegen schokken en trillingen. Hij is verkrijgbaar met krachtige Intel Xeon D-2100-processors. >>

Partners