«Google-panne legde géén 40 procent van internet plat» - opinie

Columns & Blogs 20/08/2013 14:20:29

Een korte Google-panne en het wereldwijde internetverkeer zou met 40 procent zijn gedaald? Eerder een obscure Britse internetspecialist die van de gelegenheid misbruik heeft gemaakt...

Lees hieronder verder   
Verwant

Drones uitschakelen: korte reactietijd maakt verschil - artikel

Virtual reality voor innovatieve gezondheidstoepassingen

Energiesector kwetsbaar voor cyberspionage en -sabotage

Internetinfrastructuur moet het hebben van de democratie - artikel

Vulniveau opvolgen met Industrial Internet of Things - techniek

Seeq breidt integratie en samenwerking met Siemens uit - techniek

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

HRC & Robot Safety

Kortrijk

woensdag 24 april 2019

PLC-integratie met Siemens TIA portal

Webinar

woensdag 24 april 2019

Hygiënische stoom voedingsmiddelenindustrie

door Spirax Sarco - Gent

donderdag 25 april 2019

Elimineer overbodige onderhoudskosten

Zwijnaarde (Gent)

donderdag 25 april 2019

Quick response manufacturing

Zwijnaarde (Gent)

donderdag 25 april 2019

Avondlezing Françoise Chombar (CEO Melexis)

VIA Don Bosco - Brussel

donderdag 25 april 2019

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Keuze van de redactie

(18/4) AcademicLabs connecteert Europese en Japanse wetenschappers

(17/4) Energiesector kwetsbaar voor cyberspionage en -sabotage

(15/4) Nieuw proces maakt productie kankermedicijnen efficiënter en duurzamer

(15/4) DEME-dochters halen Duits contract van 197 miljoen euro binnen

(11/4) ALEGrO-hoog­spannings­verbinding via microtunnel onder Albertkanaal en Maas

(10/4) EU-initiatief ontwikkelt blockchain oplossingen en wereldwijde standaarden

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET - De feiten zijn inmiddels welbekend: een ernstige storing treft de Google-diensten in de nacht van vrijdag 16 augustus op zaterdag 17 augustus (tussen 01:37 en 01:38 om precies te zijn).

De storing, die Google zelf erkende in zijn App Status Dashboard, zorgde dat al zijn producten korte tijd onbeschikbaar waren. Google Search, Gmail, Google Drive, Google Plus, en ga zo maar door, werden getroffen. Om 01:48 ’s ochtends werkte alles weer zoals normaal.

Het is niet de eerste keer dat de Amerikaanse gigant te maken krijgt met een storing, alhoewel het zeldzaam is dat alle Google-diensten tegelijk op hun gat liggen.

Schone schijn?
Het lijkt er echter op dat een obscure Engelse specialist in webstatistieken de storing kaapte om flink de aandacht op zichzelf te vestigen. GoSquared publiceerde een korte blogpost, waarin het beweerde dat de storing had gezorgd voor ‘een globale terugval van het wereldwijde verkeer van 40 procent.’

Om welk ‘verkeer’ gaat het nu exact? Volgens de begeleidende tekst bij de grafiek gaat het om ‘wereldwijde pageviews per minuut’, ofwel het aantal bezichtigde webpagina’s per minuut. Het gaat, met andere woorden, om het webverkeer en dan meer specifiek om het webverkeer van de klanten van GoSquared.

Kleine vis
Naar mijn weten is dit Engelse bedrijf niet een van de meest vooraanstaande bedrijven in zijn sector: de analyse is dus losgelaten op een kleine groep, voornamelijk angelsaksische, websites. Het gaat dus wat ver de 40 procent daling in dat webverkeer representatief te stellen voor het ‘globale verkeer.’

Ik weet niet of de titel van hun blogpost met opzet zo vaag is, maar het weerhield een groot aantal publicaties er niet van om groot uit te pakken met het nieuws. De Britse krant The Daily Mail sprak zelfs over een ‘internetapocalyps’.

Zakenmagazine Forbes maakte het misschien nog wel het bontst, met de bewering dat ‘Google momenteel 40 procent van het internet is.’ Het maakt daarbij geen enkel onderscheid meer tussen webverkeer en internetverkeer. E-mailuitwisselingen, p2p-verkeer en de talloze andere applicaties en diensten die het internet gebruiken, worden op een grote hoop gegooid, met de conclusie dat Google 40 procent van al dat internetverkeer uitmaakt.

Het is niet eerlijk om Forbes als zondebok aan te wijzen, want veel andere publicaties maakten exact dezelfde fout, zij het in minder sterke bewoordingen.

Ondanks de grote overdrijving is deze panne desondanks een goede herinnering dat het webverkeer steeds meer in handen is van een steeds kleiner groepje sleutelbedrijven, zoals Google, Facebook, Twitter en Wikipedia. We moeten ons daarbij afvragen of de gemiddelde internetgebruiker wel baat heeft bij deze situatie. << (bron: ZDNet, Door Pierre Col) (foto: Google)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Vrouwelijke ingenieurs bezig aan een inhaaloperatie - artikel

Vrouw en ingenieur in één adem noemen, het is nog steeds niet evident. Slechts 20% ingenieurs, die in 2014 afstudeerden, is een vrouw. Slechts de helft oefent het beroep ook effectief uit.

Maak kennis met 8 gerenommeerde bedrijven actief in de stoomwereld

Tijdens de Stoomtechniekdag (8 mei) kan men kennis maken met 8 gerenommeerde bedrijven actief in de stoomwereld: Armstrong, BBC, Deconinck-Wanson, E-on, Merford, Spie, Spirax Sarco en Veolia.

AcademicLabs connecteert Europese en Japanse wetenschappers

De EU-Japan Technology Transfer Helpdesk van het EU-Japan Centre for Industrial Cooperation lanceert samenwerking met Gentse start-up AcademicLabs voor realisatie R&D-intensieve organisaties

Botsende zwarte gaten spotten met Heisenbergs onzekerheid

Het beroemde onzekerheidsprincipe dat Werner Heisenberg, een quantumtheorie-pionier, ooit formuleerde wordt gebruikt om metingen van zwaarte­krachts­golf­detectoren nog nauwkeuriger te maken.

Energie-efficiëntere warmtenetten door slimme controller

Het H2020 STORM project werd onlangs afgesloten. Binnen dit project werd een innovatieve warmtenetwerk controller ontwikkeld, gebaseerd op zelflerende algoritmes en succesvol getest.

UZ Gent test exoskelet in operatiezaal

Het UZ Gent gebruikt als eerste Belgisch ziekenhuis een exoskelet in de zorg. Dit hulpmiddel werd door de werkgroep ergonomie ingevoerd bij de instrumentisten in het operatiecomplex.

Energiesector kwetsbaar voor cyberspionage en -sabotage

Uit een onderzoeksrapport van F-Secure blijkt dat energiebedrijven gebruik blijven maken van verouderde technologie. Dergelijke gebrekkige beveiligingsmechanismen spelen hackers in de kaart.

Lichtgevoelige schakelaar controleert bacteriën

De Rijksuniversiteit Groningen heeft een door licht gecontroleerde schakelaar ingebouwd in een molecuul waarmee bacteriën informatie uitwisselen, voor de behandeling van ernstige infecties.

Partners