Google doet PR-agentschappen de duvel aan - opinie

Columns & Blogs 13/08/2013 16:00:05

Google wijzigt regeltjes voor webmasters: het wil 'pure' content, iets wat PR-agentschappen nu net niet willen of kunnen leveren. Wacht de PR, na de media, een dolle rit naar zwarte tijden?

Lees hieronder verder   
engineeringnet-tv

Verwant

Atos en Google Cloud lanceren AI lab in Londen

ifm sensoren met open IO-Link bouwsteen voor Industrie 4.0 - advertorial

Haven van Antwerpen organiseerde eerste chainPORT hackathon

Geïntegreerde pc-gebaseerde besturingssystemen - advertorial

Seeq wordt Gold Sponsor bij OSIsoft PI World Barcelona - techniek

Nieuw schakelkastsysteem voor digitale productieketen - advertorial

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Club onderhoudsmanagers

Mercure Hotel - Roeselare

van 19/03/2018 tot 26/11/2018

Expert in onderhouds­management - modulair programma

Bluepoint Antwerpen

van 19/04/2018 tot 22/11/2018

Inleiding in de machinebouw

Zwijnaarde (Gent)

van 10/09/2018 tot 3/12/2018

Hydraulica

SBM Kortrijk

van 12/09/2018 tot 7/11/2018

Club Logistiek & Supply Chain Managers

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 19/09/2018 tot 30/04/2019

Sales Academy: verbeter uw bedrijfsresultaten

Bluepoint Brussel

van 20/09/2018 tot 22/11/2018

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Meest gelezen nieuws

Haven Gent en Zeeland Seaports fuseren tot North Sea Port

Logistieke oplossingen gezocht voor hoge kosten leeggoed

LRM investeert 250.000 euro in fietsleasing-bedrijf

Vorig jaar 25% meer warmtepompen geïnstalleerd

40% meer ruimte voor groene energie dankzij slimme netten

Ecochem investeert 10 miljoen in uitbreiding Willebroekse fabriek (+video)

Keuze van de redactie

(18/10) Crowdfunding voor drie nieuwe waterkrachtcentrales in Wallonië

(17/10) Ardo verkozen tot ‘Onderneming van het Jaar’ 2018

(15/10) Hans Casier wordt nieuwe voorzitter essenscia

(15/10) RWE haalt Nederlandse STEG-centrale van onder het stof

(11/10) Europees consortium demonstreert ondergrondse seizoensopslag zomerwarmte

(10/10) Winnaars van EIT Awards 2018 bekendgemaakt

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET - Google heeft de regels voor webmasters veranderd waar het aankomt op links en sleutelwoorden in persberichten. Het ziet er niet goed uit voor de PR-agentschappen.

Uit de webmaster tools: "Links die zijn bedoeld om de PageRank of de positie van een site in de zoekresultaten van Google te manipuleren, kunnen worden beschouwd als onderdeel van een linkuitwisselingsprogramma en als in strijd met de Richtlijnen voor webmasters van Google. Dit geldt ook voor gedrag waarbij links naar uw site of links van uw site worden gemanipuleerd."

Als je een woord wat vaak herhaalt in een persbericht, zal Google denken dat je probeert om het vol te proppen met sleutelwoorden en denkt het dat je zijn index probeert te manipuleren. Herhaalde woorden zijn een groot zwaailicht. Bijvoorbeeld: "Er zijn veel trouwringen te koop. Voor uw trouwerij moet u de beste ring kiezen. U moet ook bloemen kopen en een trouwjurk.

De meeste persberichten hebben als bedoeling om aandacht te trekken op een bedrijf. Dat is nu tegen de regels. Maar Google wil net niet dat PR-lui de populariteit van een stuk content promoten.

Nu komt het vaak voor dat persberichten sleutelwoorden herhalen en relevante links bevatten. Dat is tegenwoordig een onderdeel van een persbericht dat is opgesteld volgens de regels van de kunst. Heeft Google de oorlog verklaard aan de PR?

De media achterna
Ik heb PR-bedrijven al lang gewaarschuwd voor gelijkaardige verstorende factoren zoals de media het afgelopen decennium hebben meegemaakt. En net als bij de mediabedrijven, wacht voor de PR een dolle rit naar zwarte tijden.

PR -lui hebben gezien hoe verschillende internettechnologieën zich als een boa constrictor rond de mediasector legden: gratis nieuws, advertentienetwerken van Google en de willekeur van Google om massa’s trafiek naar de ene of de andere site te sturen.

En al bij al kwam dat de PR-sector zelfs goed uit, want ze kregen meer kansen om hun ding te doen. Ze waren zelfs zo druk bezig dat ze geen oog hadden voor Googles strijd tegen zoekmachine-optimalisatie en ze hadden al helemaal niet in de gaten dat ze zelf in het vizier kwamen.

Nu moeten ze met de almacht van Google afrekenen. En Google haat elk ander bedrijf dat anderen promoot. Want dat is net waaraan de internetgigant geld verdient.

PR is een vorm van zoekmachine-optimalisatie. En het maakt niet uit dat je dat als PR-medewerker niet snapt, want Google heeft het maar al te goed begrepen.

De oude tijd
Vroeger keek Google gewoon naar links en wie er verwijzingen kreeg en wie niet. Zo bepaalden ze welke sites belangrijk zijn. Met een recent nieuw sorteeralgoritme, kwam de nadruk te liggen op ‘kwaliteit’.

In Google-taal is ‘kwaliteit’ een synoniem voor puurheid. Betaalde links en andere SEO-trucjes tasten die puurheid aan.

Nu, met nog een nieuwe algoritme (codenaam Penguin), worden meer dan 200 tekens bekeken. Veel daar dan staan op sociale media. Er zijn een pak meer manieren om in ongenade te vallen bij Google.

Google wil vooral signalen van hoge kwaliteit die op natuurlijke wijze geproduceerd zijn door de virale aard van het internet. Google verstaat het natuurlijke gedrag van het internet zeer goed, want daardoor groeiden ze uit tot de beste zoekmachine. Het doet niet aan marketing omdat dat zou betekenen dat ze niet de beste zoekmachine hebben.

Elke keer ik een meeting had met de oprichters en andere toplui van Google, waren ze erg trots dat ze geen marketing nodig hebben. Ze hebben zelfs geen grote marketingbaas en ze betalen niemand om de zoekmachine te promoten.

Google verstond dat het internet een meritocratie is: een plek is waar je het kan maken door je verdiensten alleen. De room komt altijd bovenop de melk te drijven. Behalve als mensen de boel vertroebelen met betaalde promoties.

Google probeert die natuurlijke signalen te vinden die echt viraal succes weerspiegelen. Zo proberen ze het echte belang van een zaak, product, persoon of idee te achterhalen, los van alle promotie.

Laat de zoekmachines zichzelf optimaliseren
Ik heb altijd al het advies gegeven niet in te zitten met links en met zoekmachine-optimalisatie die verder gaat dan enkele basisbeginselen. Concentreer je op je klanten en laat de zoekmachines zichzelf optimaliseren. Als je trucjes probeert zoals links kopen, dan zal Google dat vroeg of laat zien en ontploft het in je gezicht.

En de ontploffing, die is er al, want bedrijven moeten alle moeite van de wereld doen om links te laten verwijderen en laten hun advocaten zelfs brieven sturen. Ze trekken de haren uit hun hoofd uit wanhoop om hun Google-positie terug te winnen.

Optimaliseer voor je klanten en laat hun zoekmachines zichzelf optimaliseren. Dat is alles wat Google wil, zodat ze pure informatie hebben om zich op te baseren om hun algoritme te verfijnen.

Dat is meteen ook waarom Google betaalde promotie van elke soort haat. Het is een artificiële boost in populariteit en schaadt hun index. Eens ze op manipulatie stoten, is de reactie snel en meedogenloos: een verlies aan Google-trafiek heeft al meer dan een bedrijf om zeep geholpen.

Na het persbericht…
Mensen uit de PR reageren dat 'PR-bedrijven méér doen dan persberichten maken en verdelen'. Dat is waar. Maar nu Google op alle plekken uitkijkt voor signalen, is alles aangeschoten wild: gastbijdragen, betaalde columns, betaalde Facebookvrienden of betaalde Twittervolgers. Dit soort signaalverstoring is wat oplichters doen en Google haat het.

In Googles wereld is er geen nood om zijn index te vervuilen met PR en valse signalen. Als je echt een beter product of dienst hebt, zal Google er wel voor zorgen dat het publiek zijn weg vindt

Hoe gaan PR-bedrijven zich daarin in passen? Hoe gaan ze zichzelf heruitvinden? << (bron: ZDNet, Tom Foremski) (foto: Festo)


LEESTIP:
De details van de wijzigingen vind je hier:
Link schemes op Webmaster tools.

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Verpakkingstechniek van Arburg: alles uit één hand - advertorial

In de verpakkingsbranche ligt de nadruk op precisie, reproductie, efficiëntie, lage stukprijzen en korte cyclustijden. Arburg biedt daarom specifieke verpakkingsmachines en -installaties aan

Ardo verkozen tot ‘Onderneming van het Jaar’ 2018

Ardo haalde het in deze 24ste editie van Decospan en Reynaers Group. Daarnaast won Ontoforce de ‘Prijs van de Vlaamse Regering voor de Scale-up van het Jaar’ 2018.

Bernadette Spinoy wordt algemeen directeur van Total Belgium

Total heeft Bernadette Spinoy aangesteld als algemeen directeur en bestuurder van Total Belgium. Zo komt er voor de eerste keer een vrouw aan leiding van deze afdeling van Total.

Wallonië pompt 20 miljoen euro in renovatie stuwdam

Galère (werkmaatschappij van BAM actief in Wallonië en Brussel) heeft in combinatie met Jan De Nul opdracht verworven voor de eerste fase van de renovatie van de Monsin-stuwdam in de Maas.

AirBridgeCargo vestigt Europese vrachthub op Liege Airport

De Russische luchtvaartmaatschappij gaat een vrachtcentrum van 25.000 vierkante meter in gebruik nemen op de luchthaven van Luik, waarvoor een investering nodig is van 25 miljoen euro.

Start publieke raadpleging Federaal Ontwikkelingsplan 2020-2030

Elia heeft de publieke raadpleging over het Federaal Ontwikkelingsplan 2020-2030 opgestart. Het proces loopt tot 15 december 2018. Dit ontwikkelingsplan moet om de 4 jaar opgemaakt worden.

Nieuwe katalysator vermindert ontstaan CO2 in ‘Coal to Liquids’-proces

Onderzoekers uit China en van de TU Eindhoven hebben een nieuw soort ijzerkatalysator ontwikkeld die de CTL-kosten drukken, doordat veel minder syngas naar CO2 wordt omgezet.

Klein maar fijn: JUMO dTRANS T08 en S08 - advertorial

Achter de JUMO dTRANS T08-serie en de JUMO dTRANS S08-serie bevindt zich een omvangrijk portfolio van negen meetomvormers en 13 signaal-scheidingsomzetters.

Partners