• 05/08/2013

Toerentalgeregelde waterkracht alternatief voor aardgascentrales? (+video)

eStorage-consortium gaat onderzoeken hoe energieproducenten investeringen in nieuwe stand-by plants kunnen vermijden via toerentalgeregelde pompen en turbines in waterkrachtcentrales.

Trefwoorden: #alstom, #Cheylas, #DNV Kema, #edf, #elia, #eStorage, #kema, #psp, #waterkracht

Lees verder

Techniek

( Foto: eStorage, EDF-centrale Cheylas )

ENGINEERINGNET.BE – Eind vorig jaar heeft Europa een subsidie van 13,3 miljoen euro toegekend aan een groep bedrijven om te achterhalen in welke mate variabele snelheidstechnologie in waterkrachtcentrales kan bijdragen tot 'een betere integratie van hernieuwbare energie in het bestaande elektriciteitsnet'.

Variabele snelheidstechnologie betekent dat het vermogen van de pomp kan variëren in pompmodus, in plaats van 'in vaste stappen' te verlopen. Dat is belangrijk, want via frequentiegeregelde pompen en turbines kan het afgeleverde vermogen van een waterkrachtcentrale zowel in productie- als pompmodus geregeld worden, met andere woorden 24 uur per dag. Bij pompen en turbines met vast toerental kan dat enkel in de productiemodus.

De bedoeling van het eStorage-project is precies om de balancering van het bestaande elektriciteitsnet te verbeteren, zonder te moeten investeren in bijvoorbeeld dure (aard)gascentrales – momenteel een hot item in de Belgische politiek.

Dergelijke stand-by centrales moeten bijspringen wanneer stroomtekorten dreigen. De elektriciteitsproducenten staan alles behalve te popelen om daar in te investeren, wegens onrendabel, maar zien zich door de overheden verplicht voldoende productiecapaciteit aan te houden om de bevoorrading te allen tijde te verzekeren.

Dat elektriciteitsproducenten en andere belanghebbenden op zoek gaan naar goedkopere alternatieven, is dus logisch. Bovendien worden waterbassins algemeen erkend als één van de meest efficiënte methodes om energie op te slaan (die kan gebruikt worden om het net op capaciteit te houden). Ook in België – niet rijk aan waterkracht – circuleren plannen om voor de kust een stand-by bassin aan te leggen.

De zes consortiumleden zijn dan ook ofwel bedrijven die actief zijn in de energiesector (Alstom, EDF en Elia), ofwel consultancybedrijven (Algoé en DNV Kema), en een universitair onderzoekscentrum (Imperial College London).

De hoeksteen van het eStorage-project zal de upgrade van de pompen in een waterkrachtcentrale van EDF (Cheylas) naar exemplaren met frequentieregeling. Le Cheylas is een zogenaamde 'Pumped Storage Hydroelectric Plant' of PSP-plant die uitgerust is met pompen met vast toerental.

Eenmaal de aanpassing voltooid, moet de vermogensknop van de waterkrachtcentrale met tot 70MW kunnen teruggedraaid worden, waardoor verschillende honderden megawatts afkomstig van (intermitterende) hernieuwbare bronnen voorrang krijgen op het net.

'Dit testproject zal bewijzen dat een aanzienlijk deel van de Europese waterkrachtcentrales kan opgewaardeerd worden naar variabele snelheid, waardoor op het hele Europese net tot 10GW van regelbare capaciteit ontstaat. Dat is een flink stuk minder milieubelastend en alleszins goedkoper dan nieuwe centrales bouwen', aldus de zes in een mededeling.


(Bert Belmans)

Video: