• 25/07/2013

Japanse Sumitomo stapt in Belgische offshore windenergie

Sumitomo investeert in twee Belgische offshore windmolenprojecten van supermarktketen Colruyt: Belwind en Northwind. "En daarbij zal het niet blijven", aldus de Japanners.

Trefwoorden: #Belwind, #Colruyt, #Northwind, #parkwind, #Sumitomo

Lees verder

Nieuws

( Foto: Fabricom, verscheping transformatorstation naar Belwind-windmolenpark )

ENGINEERINGNET.BE -- De Belgische supermarktketen Colruyt verkoopt voor 100 miljoen euro aandelen in zowel Belwind als Northwind aan het Japanse Sumitomo. Belwind is in gebruik sinds eind 2010 en Northwind is momenteel in aanbouw.

Beide projecten - goed voor op termijn 127 windturbines - werden aanvankelijk opgestart door de supermarktketen Colruyt. Het Belwind-project ligt op de Bligh Bank ongeveer 46km van de kust van België en heeft een productiecapaciteit van 165 MW. Het Northwind-project bevindt zich op de Lodewijk Bank, op ongeveer 37km van de Belgische kust en zal genieten van een capaciteit van 216MW.

De kosten van het project voor Belwind 1 waren zowat 650 miljoen euro en die van Northwind worden (momenteel) geraamd op ongeveer 900 miljoen. Dit is een kostenplaatje van 1.550 miljoen euro voor beide windparken.

Concreet verkoopt Parkwind, de holding boven de twee windmolenparken, participaties aan Sumitomo. Daarmee worden de Japanners gelijke partners met Colruyt: ze zullen een belang van 39 procent hebben in Belwind en 33,3 procent in Northwind

Parkwind en Sumitomo hebben daarnaast ook een deal voor projectontwikkeling afgesloten voor het Belwind 2 project, een windpark van 165MW dat naast het bestaande Belwind 1 park komt te liggen.

Sumitomo, dat zich positioneert als een lange termijn belegger, heeft al laten weten dat het niet bij die investeringen zal blijven. Het bedrijf is naar verluidt van plan zijn portfolio wereldwijd uit te breiden, niet alleen in windenergie, maar 'ook in andere sectoren van hernieuwbare energie'.


(LVD)

ACHTERGROND
De interesse van lange termijn beleggers zoals Sumitomo voor offshore windenergie valt niet uit de lucht. De mondiale windenergiemarkt zal naar verwachting verviervoudigen in 2025, 10% daarvan zal komen van offshore-projecten. Voor beleggers is het dan belangrijk de juiste mix van alle vormen van 'duurzame' energie in portefeuille te hebben.
De Belgische projecten zullen wel de eerste in de offshore zijn voor Sumitomo. De onderneming is overigens niet onbeslagen in de materie: het heeft al een uitgebreide ervaring met de exploitatie van windparken in Japan, China en de VS. In juni 2013 is Sumitomo begonnen met de bouw van een van de eerste grootschalige windenergie IPP-projecten in Zuid-Afrika. Momenteel hebben de Japanners een totale opwekkingscapaciteit van 6.129MW onder hun vleugels.