• 22/07/2013

Vlaams ingenieursbureau claimt wereldprimeur in zonnetechnologie

Ingenieursbureau Ilumen claimt wereldprimeur te hebben met zelf ontwikkelde PID-box. Die zou Potential Induced Degradation bij zonnepanelen de wereld uithelpen.

Trefwoorden: #ilumen, #installateur, #pid, #pid box, #Potential Induced Degradation

Lees verder

Techniek

ENGINEERINGNET.BE – Het ingenieursbureau Ilumen in Tessenderlo beweert een oplossing gevonden te hebben voor de Potential Induced Degradation (PID) van zonnepanelen. PID slaat op het snelle rendementsverlies dat zonnepanelen treft hoe langer ze operationeel zijn.

"Afhankelijk van de kwaliteit van de panelen gaat het rendement vaak pijlsnel achteruit, soms al na 2 jaar", stelt Ismaël Ben-Al-Lal van Ilumen. "Een aantal panelen halen dan soms maar 20 procent van de normale opbrengst. Daardoor wordt de terugverdientijd van de installatie natuurlijk sterk verlengd, waardoor de eigenaars ontgoocheld zijn.”

Het ingenieursbureau heeft naar eigen zeggen nu als eerste bedrijf ter wereld een systeem ontworpen waarmee de opbrengst van zonnepanelen altijd constant blijft. Bovendien is elke box uitgerust met GPRS-communicatie zodat de installatie op ieder moment van op afstand door het bureau kan gecontroleerd worden.

Ben-Al-Lal: “Waar tot dusver de vervanging van de geïnfecteerde panelen de enige oplossing was, hebben wij het Ei van Colombus gevonden. Onze box kan panelen regenereren en tevens preventief PID voorkomen. Dit zonder de omvormer aan te passen en zonder verlies van opbrengst.”

Volgens Ilumen kan de aansluiting op hun box een paneel op 10 dagen tijd helemaal op originele sterkte brengen. Hoe dat in zijn werk gaat, wordt er – om voor de hand liggende redenen – niet bij verteld…


(Bert Belmans) ( foto: Ilumen)

OP DE FOTO
Verloop van een project waar één string PID had alvorens het implementeren van Ilumen's oplossing.

ACHTERGROND
Ilumen is naar eigen zeggen 'een ingenieursbureau dat werd opgericht op vraag van een aantal gerenommeerde installateurs in België'. Gelezen op de website: 'Het grote probleem in de sector van de zonne-energie is dat er heel wat cowboys op de markt gekomen zijn wanneer ze merkten dat de markt explodeerde. Deze cowboys gebruikten doorgaans materialen van een lagere waarde en plaatsten tal van installaties zonder er zelf kennis van te hebben. Inmiddels zijn heel wat van deze installateurs failliet gegaan'.
'Ilumen voerde een marktonderzoek uit en hieruit bleek dat 4 op de 10 installaties in België ondermaats presteren. Het gemiddeld gezin dat zonnepanelen heeft, heeft hier echter weinig of geen kennis van en weet dus heel vaak zelfs niet dat er een probleem is'.