Nieuwe Strategisch Onderzoekscentrum Maakindustrie komt in Limburg

Onderzoek & Wetenschap 16/07/2013 14:11:41

De kogel is door de kerk: Vlaamse regering beslist Strategisch Onderzoekscentrum voor maakindustrie op te richten. Het centrum krijgt zijn hoofdzetel in Limburg.

Lees hieronder verder   
Carrièrekansen (meer)
Agenda

PNOZmulti Programming

Pilz Academy - Gent

donderdag 14 november 2019

Ingenieursdebat: Implementatie Industrie 4.0

Ingenieurshuis - Antwerpen

maandag 18 november 2019

Inzicht in lastechniek

Het Ingenieurshuis - Antwerpen

van 18/11/2019 tot 16/12/2019

Kwaliteitsmanagement

Europahotel - Gent

dinsdag 19 november 2019

Seminarie: Ethiek van techniek

Koninklijke Militaire School - Brussel

dinsdag 19 november 2019

Welding Week 2019

Flanders Expo Gent

van 19/11/2019 tot 21/11/2019

Keuze van de redactie

(6/11) Ontwikkeling drijvend offshore windproject in Schotse wateren

(6/11) Nieuw Belgisch medtech-fonds haalt 20 miljoen euro op

(5/11) Jaguar Land Rover verwerkt elektronica in interieur-onderdelen

(31/10) Digitalisering topprioriteit voor Nederlandse en Belgische bedrijven

(29/10) Opening recyclingbedrijf in Haven Oostende

(29/10) AB InBev organiseert grootste deel haventransport per trein

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE – Het langverwachte SOC - Strategisch Onderzoekscentrum – voor de maakindustrie komt er (eindelijk). Het voorstel van minister van Innovatie Ingrid Lieten voor de oprichting en budgettering is vandaag door de Vlaamse regering goedgekeurd. Voor 2014 wordt nu meteen 8,4 miljoen euro extra vrijgemaakt, bovenop de 7 miljoen reguliere middelen die reeds waren voorzien.

Zoals verwacht zullen de voornaamste onderdelen van het SOC in Limburg uitgebouwd worden. Na de aangekondigde sluiting van Ford Genk staan initiatieven om het Limburgse economische weefsel te versterken hoog op het actielijstje van de Vlaamse regering – ondanks het feit dat het zwaartepunt van de maakindustrie zich in andere Vlaamse regio's bevindt.

De bedoeling van het luik 'SOC maakindustrie' is in de toekomst alle stakeholders in Vlaanderen – bedrijven, onderzoekscentra en universiteiten - samen te laten werken om onderzoek specifiek voor de maakindustrie te verrichten. Dat gebeurt dus vanuit de Limburgse regio, en daarom wordt de onderzoeksinfrastructuur daar uitgebouwd.

Zo komt er onder meer een coördinatiecel om alle Vlaams onderzoek te begeleiden en worden de onderzoekscluster Mechatronics & Vehicle Technology in Lommel en de Advanced Manufacturing cluster in Diepenbeek (als demonstratieplaats) versterkt.

Voor de research zullen er in totaal drie grote uitvalsbasissen zijn, elk met een eigen specialisatie: Lommel voor innovatie in de voertuigindustrie, Diepenbeek inzake precisie-manufacturing en Leuven voor alles wat met mechatronica en bijvoorbeeld 3D printing te maken heeft.

De lokale onderwijsinstituten, zoals UHasselt, KHLIM, Xios Hogeschool, PHL, enz. krijgen er opleidingen bij die specifiek aan de maakindustrie gerelateerd zijn, en daar bovenop komen er komen innovatiestages voor industrieel ingenieurs.

Doorstroming van de onderzoeksresultaten zal naar verluidt via het Made Different-programma gebeuren, dat 'nauw moet samenwerken met het coördinatiecentrum'. In dat opzet – concreet: om op termijn 500 kleine en grote bedrijven te laten doorgroeien tot echte fabrieken van de toekomst - speelt technologiefederatie Agoria een belangrijke rol. Made Different is binnen de federatie al opgestart en wordt naar verluidt 'de komende maanden verder uitgebreid'.

'Bovendien', zo meldt Agoria in een persmededeling, 'zal het onderzoekscentrum ook de bestaande activiteiten van Flanders’ DRIVE (voertuigindustrie), FMTC (mechatronica) en de manufacturingafdeling van Sirris (collectief technologisch centrum van de Agoriasector) integreren.

"Dat zal de SOC maakindustrie een vliegende start geven”, zegt Wilson De Pril, directeur-generaal van Agoria Vlaanderen."Het onderzoekscentrum moet Vlaamse bedrijven in meerdere sectoren ondersteunen met industrieel onderzoek naar productontwikkeling en productietechnologie en -processen. << (Bert Belmans) (foto: Alfa Laval)

ACHTERGROND
Het SOC maakt deel uit het SALK-plan, wat staat voor 'Strategisch Actieplan Limburg in het Kwadraat'. Dat plan, opgesteld door een expertengroep onder leiding van prof H. Daems, stelt op termijn 10.000 nieuwe Limburgse jobs in het vooruitzicht als compensatie voor het verlies aan jobs als gevolg van de sluiting van Ford Genk.
De oprichting van het SOC maakindustrie is daarbij één van de vele acties: er zijn ook plannen op het vlak van Energyville; Zorginnovatie, bio- en medische technologie; vrijetijdseconomie; logistiek en mobiliteit; bouw; 'creatieve economie', ICT en digitale media; landbouw. <<


LEESTIP:
Vlaamse maakindustrie is aan broodnodige makeover toe – opinie

Made Different-plan: hoe stoom je 550 maakbedrijven klaar voor verandering?

AANVERWANT
Vlaamse voedingsbedrijven moeten 'Food Factories of the Future' worden - column
<<

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Jaguar Land Rover verwerkt elektronica in interieur-onderdelen

Ingenieurs van Jaguar Land Rover hebben een revolutionaire technologie voor auto-interieurs gepresenteerd, waarmee het de elektronische printplaat direct in het onderdeel verwerkt.

Vopak vergroot opslag van chemicaliën in Antwerpse haven

Het bedrijf investeert in 50.000 cbm nieuwe roestvrijstalen capaciteit, ofwel 8 tanks, voor de opslag van chemicaliën in de haven van Antwerpen aan de Vopak Terminal Linkeroever.

Belgian Boiler Company pakt uit met unieke troeven - advertorial

Belgian Boiler Company (BBC) verdeelt sinds januari 2019 ook de grotere Bosch warmwaterketels en de oververhit waterketels vanaf 2,5 MW en hoger in de Belgische markt.

Al 11% meer faillissementen dan vorig jaar

Uit de nieuwste Graydon barometer faillissementen blijkt dat er in eerste tien maanden van 2019 reeds 9.832 faillissementen genoteerd werden, ofwel ruim 11% meer dan vorig jaar.

Jan De Nul kiest voor 100% hernieuwbare brandstof

Jan De Nul Group zal zijn onderhoudsbaggerwerken in de Benelux uit gaan voeren met 100% hernieuwbare brandstof. Een nieuwe stap om zijn CO2-uitstoot onmiddellijk en aanzienlijk te reduceren.

UZ Leuven behaalt vier kwaliteitslabels in één keer

Onlangs werd bij UZ Leuven de vierde JCI-visitatie afgesloten, waarbij het ziekenhuis als eerste in Vlaanderen vier verschillende kwaliteitslabels in één keer kreeg.

ISO 45001 - Lead Assessor Occupational Health & Safety

Gezondheid en veiligheid op de werkvloer zijn cruciaal voor de resultaten en reputatie van elke organisatie. Als hoofdauditor werk je mee aan het succes van een ISO 45001-traject.

”Meer samenwerking tussen Vlaanderen en Nederland voor innovatie nodig”

Dat is de boodschap vanuit de eerste Vlaams-Nederlandse Wetenschaps- en Innovatiedag, die onlangs plaatsvond in de Nederlandse ambassade te Brussel.

Carlo Gavazzi lanceert nieuwe I/O-link smart configurator

De SCTL55 is de nieuwe draagbare, zelfaangedreven en gebruiksvriendelijke slimme configurator voor IO-Link-sensoren die gemakkelijke en snelle toegang tot sensorgegevens mogelijk maakt om sensorparameters overal en altijd te beheren. Het 5,5-inch HD-touchscreen biedt toegang tot diagnotische tools. >>

Partners