Monsanto krijgt patent op klassiek veredelde broccoli

Economie 11/07/2013 12:20:03

Het Europees Patent Bureau (EPO) heeft opnieuw een aanvraag goedgekeurd voor een patent op een klassiek veredeld gewas.

Lees hieronder verder   
Verwant

Wereldprimeur: Jan De Nul stelt als eerste baggeraar CO2-reductie doelen op

MIVB test zelfrijdende pendelbusjes

Van Hool stelt eerste op waterstof aangedreven trambus voor

1,36 miljoen euro voor iFLUX’ unieke grondwater technologie

Jan De Nul Group laat nieuw ‘groen’ baggerschip te water

Toepassing HR-glas bespaart 30% energie

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Rittal vakseminarie stroomverdeling

Lokeren

donderdag 20 juni 2019

Business Software Event 2019

Mikrocentrum, Veldhoven (NL)

donderdag 20 juni 2019

Aan de slag met de EPLAN-cloudoplossingen

Webinar

vrijdag 21 juni 2019

SENSOR+TEST 2019

Nuremberg (D)

van 25/06/2019 tot 27/06/2019

MindSphere: (R)evolution with the cloud

Webinar Siemens

dinsdag 25 juni 2019

Bouwstenen van geïntegreerd aanwezigheidsbeleid

BluePoint Antwerpen (Agoria Academy)

maandag 9 september 2019

Keuze van de redactie

(18/6) 30% meer bezoekers voor Vision, Robotics & Motion (+fotoreportage)

(18/6) Ontwikkelen methodes voor voorspellen onderhoud met big data algoritmen

(13/6) Machinebouw- en mechatronicalabs voor maakbedrijven klaar voor gebruik

(13/6) 6 bedrijven genomineerd voor Leeuw van de Export 2019

(11/6) DHL Express investeert in distributiecentrum in Roeselare

(11/6) Acht EU-landen krijgen nieuwe supercomputers

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET -- For English translation click here - Het Amerikaanse bedrijf Monsanto, bekend van de omstreden onkruidverdelger Roundup, heeft een patent gekregen op klassiek veredeld broccoliplanten, -zaden en de 'afgesneden broccoli hoofden'.

Dit is niet de eerste keer dat een octrooi c.q. patent wordt verleend op eigenschappen van klassiek veredelde planten. Zo werd op 8 mei nog een octrooi verleend aan Syngenta voor een klassiek veredelde rode peper met insectenresistentie.

Inmiddels zijn er ook octrooien aangevraagd op andere klassiek veredelde gewassen zoals tomaat en meloen. Momenteel zijn er al 900 octrooien op dieren en 1.800 octrooien op planten verleend en zijn er duizenden in voorbereiding.

Vanuit verschillende organisaties is felle kritiek geleverd op het verlenen van dit soort patenten en octrooien. Niet alleen het Europese en het Duitse parlement, maar ook tal van milieuorganisaties en verenigingen van biologische telers hebben hun zorg over deze ontwikkeling geuit.

Critici stellen dat het in veel gevallen gaat op het verlenen van een octrooi op eigenschappen die gewoon in de natuur voorkomen. Zij vinden het maatschappelijk onaanvaardbaar dat één bedrijf hiervan eigenaar kan worden.

Door het verlenen van octrooien krijgen grote bedrijven als Monsanto, Dupont en Syngenta steeds meer controle op de wereldwijde zaad- en voedselproductie. Boeren betalen hoge prijzen voor dit zaad.

Kleinere, conventionele of biologische, zaadbedrijven mogen geoctrooieerde zaden en planten niet meer gebruiken voor de ontwikkeling van nieuwe rassen en worden zo uit de markt gedrukt. Dit leidt tot een afname van de biodiversiteit.

Geoctrooieerde planten kunnen op natuurlijke wijze kruisen met andere planten, waarna de octrooihouder de boer kan aanklagen voor octrooi inbreuk. Monsanto is hier al actief mee bezig.

In Nederland bijvoorbeeld voert onder meer Bionext campagne tegen het verlenen van octrooien onder de noemer: 'Hart voor biodiversiteit, geen octrooi op leven'.

Deze vereniging van biologische boeren en tuinders wil dat deze patentering zo snel mogelijk een halt wordt toegeroepen.

Middel daartoe is onder meer het dichten van mazen in de wet zodat dit soort octrooien niet meer verleend kunnen worden. << (LH) (foto: Bionext)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

essenscia PolyMatters vindt ban op kunststoffen geen goede zaak

De toepassing van de nieuwe Europese richtlijn over Single Use Plastics (SUP) moet zo gebeuren dat de federale en regionale overheden wetgeving en maatregelen maximaal op elkaar afstemmen.

Dassault Systèmes neemt Medidata Solutions over

Het Amerikaanse Medidata levert cloud-oplossingen voor de life sciences-industrie en had vorig jaar een omzet van 564 miljoen euro. Dassault Systèmes betaalt 5,1 miljard euro voor de overname.

Artificiële intelligentie: Vlaamse, Waalse en nationale initiatieven

Agoria wil met haar Artificial Intelligence Adoption Focus Group de adoptie van Artificiële Intelligentie bij lidbedrijven bevorderen en de Belgische AI-sector meer visibiliteit geven.

Kempische bedrijven investeren 3,8 miljoen euro in diepe geothermie

Drie gerenommeerde industriële families uit de Kempen met name Lauwers van Profel, Swerts van Soudal en Tormans hebben hebben HITA opgericht om diepe geothermie een kans te geven.

Machinebouw- en mechatronicalabs voor maakbedrijven klaar voor gebruik

Deze applicatielabs openen: ‘Smart Assembly & Production’ en ‘Smart Production Organisation’ op UGent Campus Kortrijk en het Augmented & Virtual Reality Technlogielab van Howest in Kortrijk.

Siemens implementeert testen voor ’Connected en Automated Driving’

Streetwise, de real-world scenario database van TNO voor geautomatiseerd rijden, is vanaf heden te gebruiken in Siemens simulatieomgeving Simcenter Prescan.

Wereldprimeur: Jan De Nul stelt als eerste baggeraar CO2-reductie doelen op

Jaarlijks komt er 15% minder CO2 vrij bij onder­houds­bagger­werken in de kustjachthaven van Nieuwpoort. Tegen 2022 gaat het om 15% minder CO2 bij 80% van de Vlaamse onder­houds­bagger­contracten.

6 bedrijven genomineerd voor Leeuw van de Export 2019

Dit jaar wordt al voor de 18de keer de Leeuw van de Export uitgereikt door Flanders Investment & Trade (FIT). Na een eerste juryronde werden onlangs zes bedrijven genomineerd.

Flexibele Ethernet-kabels CC-Link IE Field certificaat

CAT5e of CAT6 kabels zijn onmisbaar voor de implementatie van Industrie 4.0 in de automatisering. igus heeft haar flexibele Ethernet-kabels CFBUS.045 en CFBUS.049 doorontwikkeld, voor het gebruik in kabelrupsen. De nieuwe kabels zijn nu getest door onafhankelijke instituten en verkregen het certificaat voor CC-Link IE protocollen.

Partners