Monsanto krijgt patent op klassiek veredelde broccoli

Economie 11/07/2013 12:20:03

Het Europees Patent Bureau (EPO) heeft opnieuw een aanvraag goedgekeurd voor een patent op een klassiek veredeld gewas.

Lees hieronder verder   
Verwant

ArcelorMittal en Dow willen CO2 en CO uit staalgas afscheiden

Interreg-project New-C-Land zet in op productie biomassa

Vervoer passagiers Brussels Airport voortaan met elektrische bussen

Start Interreg project Circular Biobased Construction Industry

Umicore gaat batterijcellen uit Formule E recycleren

Carrefour vervangt niet-gerecycleerde verpakkingen

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Club Logistiek & Supply Chain Managers

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 19/09/2018 tot 30/04/2019

Facility manager: 10 aparte modules

Zwijnaarde (Gent)

van 1/10/2018 tot 27/06/2019

Kwaliteitscoördinator

SBM Kortrijk

van 9/10/2018 tot 28/05/2019

Expert in onderhoudsmanagement

Zwijnaarde (Gent)

van 11/10/2018 tot 25/04/2019

Club Productiemanagers

Mercure Hotel Roeselare

van 17/10/2018 tot 4/09/2019

Club Continu Verbeteren

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 22/10/2018 tot 11/09/2019

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Keuze van de redactie

(21/3) GBM Works test vibro-drillen van monopiles

(20/3) Brussels Airport bekroond als leider EU-project Airport Operations Plan

(18/3) Siemens en Odisee leiden techniekers Volvo Cars op

(18/3) Stoomnet ECLUSE in Antwerpse haven officieel geopend

(14/3) 3D geprint poreus mes snijdt onder druk

(13/3) Fysici blijven hoopvol over nieuwe Japanse superversneller

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET -- For English translation click here - Het Amerikaanse bedrijf Monsanto, bekend van de omstreden onkruidverdelger Roundup, heeft een patent gekregen op klassiek veredeld broccoliplanten, -zaden en de 'afgesneden broccoli hoofden'.

Dit is niet de eerste keer dat een octrooi c.q. patent wordt verleend op eigenschappen van klassiek veredelde planten. Zo werd op 8 mei nog een octrooi verleend aan Syngenta voor een klassiek veredelde rode peper met insectenresistentie.

Inmiddels zijn er ook octrooien aangevraagd op andere klassiek veredelde gewassen zoals tomaat en meloen. Momenteel zijn er al 900 octrooien op dieren en 1.800 octrooien op planten verleend en zijn er duizenden in voorbereiding.

Vanuit verschillende organisaties is felle kritiek geleverd op het verlenen van dit soort patenten en octrooien. Niet alleen het Europese en het Duitse parlement, maar ook tal van milieuorganisaties en verenigingen van biologische telers hebben hun zorg over deze ontwikkeling geuit.

Critici stellen dat het in veel gevallen gaat op het verlenen van een octrooi op eigenschappen die gewoon in de natuur voorkomen. Zij vinden het maatschappelijk onaanvaardbaar dat één bedrijf hiervan eigenaar kan worden.

Door het verlenen van octrooien krijgen grote bedrijven als Monsanto, Dupont en Syngenta steeds meer controle op de wereldwijde zaad- en voedselproductie. Boeren betalen hoge prijzen voor dit zaad.

Kleinere, conventionele of biologische, zaadbedrijven mogen geoctrooieerde zaden en planten niet meer gebruiken voor de ontwikkeling van nieuwe rassen en worden zo uit de markt gedrukt. Dit leidt tot een afname van de biodiversiteit.

Geoctrooieerde planten kunnen op natuurlijke wijze kruisen met andere planten, waarna de octrooihouder de boer kan aanklagen voor octrooi inbreuk. Monsanto is hier al actief mee bezig.

In Nederland bijvoorbeeld voert onder meer Bionext campagne tegen het verlenen van octrooien onder de noemer: 'Hart voor biodiversiteit, geen octrooi op leven'.

Deze vereniging van biologische boeren en tuinders wil dat deze patentering zo snel mogelijk een halt wordt toegeroepen.

Middel daartoe is onder meer het dichten van mazen in de wet zodat dit soort octrooien niet meer verleend kunnen worden. << (LH) (foto: Bionext)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Interreg-project New-C-Land zet in op productie biomassa

Het doel is om ongebruikte of marginale gronden tussen Wallonië, West-Vlaanderen en Noord-Frankrijk in kaart te brengen en te beplanten met non-food-gewassen voor de productie van biomassa.

Bacteriën zorgen voor minder broeikasgassen

Anammoxbacteriën verslinden stikstofmonoxide wat voorkomt dat andere bacteriën deze stof omzetten naar broeikasgas distikstofmonoxide, aldus onderzoek van onder meer de Radboud Universiteit.

Priority Software verwerft Optimize Group - bedrijfsnieuws

Door de acquisitie van ‘Optimize Group’ kan Priority Software haar aanwezigheid in West- Europa versterken en zo het snelgroeiende klantenbestand in deze regio nog beter van dienst zijn.

VUB-leerstoel gefinancierd door 4 ingenieursbedrijven (+fotoreportage)

Vrijdag tekenden de VUB, de ULB en de vier grote ingenieursbedrijven een akkoord voor de financiering van de nieuwe leerstoel Infrastructuur Assetmanagement en Levenscyclus Planning.

Automation 2019, samen met Empack en Logistics & Distribution

Na het succes van 2017 vinden Empack, Automation en Logistics & Distribution in 2019 opnieuw gelijktijdig plaats op 3 en 4 april 2019 in de Brabanthallen in ’s-Hertogenbosch (Nederland).

Chemie- en farma goed voor recordbedrag aan buitenlandse investeringen

Buitenlandse ondernemingen uit de sector van de chemie, kunststoffen en life sciences hebben vorig jaar een recordbedrag van meer dan 2 miljard euro in Vlaanderen geïnvesteerd.

11 nieuwe projecten uit Europees BENEFIC-programma goedgekeurd

In het kader van het Europese BENEFIC-programma werden 11 nieuwe projecten goedgekeurd. Het gaat om 53 laad- en tankpunten voor elektrische wagens, taxi’s, bussen en binnenvaartschepen.

ifm is uw partner voor de automatisering van morgen - advertorial

Sinds de oprichting in 1969 heeft ifm zijn stempel gedrukt op de industriële automatisering met nieuwe ontwikkelingen in sensoren, besturingssystemen en andere industriële systemen.

Passen digitalisering en brownfield-faciliteiten bij elkaar

De huidige automatiseringssystemen verminderen ongeplande downtime door bewaking van de systeemstatus en via conditiebewaking of voorspellend onderhoud. Maar wat met brownfield-installaties met legacy-apparatuur? Kunnen deze geïntegreerd worden en aan de eisen van de moderne productie voldoen? >>

Partners