• 10/07/2013

Fotonica-specialist Hugo Thienpont onderscheiden met KVAB-award

Professor Hugo Thienpont van de Vrije Universiteit Brussel krijgt een van drie jaarprijzen voor wetenschapscommunicatie van de KVAB.

Trefwoorden: #fotonica, #kvab, #thienpont, #vub, #wetenschap, #wetenschapscommunicatie

Lees verder

research

( Foto: B-phot, Hugo Thienpont )

ENGINEERINGNET.BE - Bij de drie wetenschappers die dit jaar onderscheiden zijn met een jaarprijs voor wetenschapscommunicatie, zit er deze keer ook een techneut: professor Hugo Thienpont. De prijs wordt elk jaar uitgereikt door KVAB, de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten.

In het Atomium presenteerde Thienpont het afgelopen jaar zijn onderzoeksgebied fotonica – de wetenschap van het licht – in een wervelende wetenschapsshow aan een jong publiek.

De jeugdige toeschouwers namen enthousiast deel aan de show die Thienponts team van jonge vorsers verzorgde over de eigenschappen van licht en fotonen, en de schitterende toepassingen van die wetenschap in geneeskunde, energieopwekking, datacommunicatie, beeldschermen en energiezuinige verlichting.

Fotonica, de wetenschap en technologie van het licht, is een zeer brede onderzoeksdiscipline en heeft een impact op ieders dagelijkse leven. Hugo Thienpont leidt de fotonica onderzoeksgroep B-PHOT aan de VUB.

Het is één van de toonaangevende onderzoeksgroepen in de fotonica in Europa. Met haar onderzoek rond nieuwe lichtbronnen, zoals lasers voor medische toepassingen en LEDs voor energiezuinige verlichting, efficiënte zonne-energie-collectoren,optische lab-on-chips met o.a. toepassing in medische diagnose, en 3-dimensionale beeldschermen, overspant B-PHOT de belangrijkste onderzoeksdomeinen van de fotonica.

De twee overige jaarprijzen van de KVAB waren voor Stéphane Symons, filosoof aan het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte van de KU Leuven en Didier Vangeluwe die werkzaam is bij het KBIN als hoofd van de Belgische Ringdienst.

Prof. Johan Braeckman van de Universiteit Gent ontving de loopbaanprijs voor 'zijn talrijke inspanningen om de eigenheden van de wijsbegeerte en de finesses van het wetenschappelijk denken in het algemeen op begrijpelijke wijze naar buiten te brengen'.


(Bert Belmans)

ACHTERGROND
De prijs werd gecreëerd om onderzoekers te steunen die ondanks de beperkingen van hun onderzoeksopdracht toch aan wetenschapscommunicatie wensen te doen. De prijs wil daarom in de eerste plaats van betekenis zijn voor mensen die in het kader van hun wetenschapsbeoefening ook aandacht voor outreach hebben. De prijs is bedoeld voor onderzoekers werkzaam aan universiteiten, hogescholen, onderzoeksinstellingen en bedrijven.