• 01/07/2013

Nederlandse voetbalrobots tweede op robot-WK in Eindhoven

Het robotvoetbalteam Tech United van TU Eindhoven is er op het WK RoboCup 2013 in Eindhoven niet in geslaagd de wereldtitel robotvoetbal te verlengen.

Trefwoorden: #Eindhoven, #RoboCup, #robots, #TU/e, #TU Eindhoven, #wereldkampioenschap, #zorgrobot

Lees verder

Techniek

( Foto: Tech United )

ENGINEERINGNET -- Vijf dagen lang was Eindhoven volledig in de ban van robots. RoboCup 2013 slaagde er in om een record aantal van 40.000 bezoekers aan te trekken.

Tijdens RoboCup 2013 streden 2500 deelnemers uit 40 landen met allerlei soorten voetbalrobots, zorgrobots, reddingsrobots en dansrobots om de wereldtitel in 15 verschillende competities.

In de zogeheten Middle Size League, ook wel de ‘koningsklasse’ van het WK RoboCup genoemd vanwege het spectaculaire robotvoetbal, verdedigde Tech United de wereldtitel. Het Eindhovense team speelde een zeer sterk toernooi en wist zonder tegentreffer de finale te behalen.

Tegenstander in de finale was het Chinese team ‘Water’ dat twee jaar geleden de wereldtitel veroverde. In de zinderende finale moesten de Eindhovense robots het na verlenging met 2-3 afleggen tegen het Chinese team ‘Water’ uit Beijing.

De zorgrobot van de TU Eindhoven, AMIGO, haalde een fraaie derde plek in de competitie voor zorgrobots, de @Home league.

Hierin streden zorgrobots met elkaar in het uitvoeren van alledaagse huishoudelijke opdrachten, zoals het opnemen van verbale bestellingen voor drankjes en deze vervolgens op de juiste plaats serveren. De robots moesten hiervoor mensen kunnen verstaan, herkennen en volgen, en ze moesten het juiste drankje kunnen pakken tussen een hoop andere objecten.

De wandelende 'humanoid'-robot TUlip uit Eindhoven, pakte de vierde plaats in de Humanoid-categorie.

Het doel van RoboCup is het aanjagen van de ontwikkeling van robottechnologie ten behoeve van onze vergrijzende samenleving.

RoboCup heeft daarvoor een doel geformuleerd: in 2050 moet een team van voetbalrobots de menselijke wereldkampioen voetbal kunnen verslaan.

Doordat de deelnemende onderzoekers na de toernooien telkens alle nieuwe kennis met elkaar delen, gaat de technologie snel vooruit.


(GL)