• 01/07/2013

Klimaat beïnvloedt menselijke evolutie

De Nederlandse universiteiten van Leiden en Utrecht boren in Kenia om de invloed van het klimaat op de evolutie van de mens na te gaan.

Trefwoorden: #Grote Slenk, #José Joordens, #Universiteit van Leiden, #Universiteit van Utrecht

Lees verder

Nieuws

( Foto: hspdp.asu.edu )

ENGINEERINGNET -- De archeologe José Joordens neemt deel in het Keniaanse Turkana-bekken aan een uniek internationaal boorproject.

Men wil hierdoor meer te weten komen over het verband tussen de klimaatverandering en de menselijke evolutie. Het is onderdeel van het International Continental Scientific Drilling Program (ICDP). De boringen gaan door in het Oost-Afrikaanse Rift System (Grote Slenk).

Dit gebied is onder de archeologen gekend doordat er in het verleden reeds veel oude menselijke resten zijn gevonden, tot wel 4,5 miljoen jaar oud.

Door de boringen willen de onderzoekers nagaan hoe de menselijke evolutie doorheen de miljoenen jaren is verlopen. Het internationaal onderzoeksteam wil nagaan hoe groot de invloed van het klimaat hier een rol speelde.

Denk bijvoorbeeld aan een grote droogte, waardoor populaties mensachtigen geïsoleerd van elkaar raakten en onder nieuwe omstandigheden moesten overleven, zo konden nieuwe soorten ontstaan.

Met een enorme boor, model appelboor, worden steeds tien meter lange cilinders grond naar boven gehaald, tot op zo’n 400 meter diepte. Die diepte staat voor ongeveer 4,5 miljoen jaar terug in de tijd.

Door de verschillende grondlagen te analyseren ontstaat er een compleet klimaatarchief. Normaal zijn we beperkt tot oude sedimenten die toevallig zijn vrijgekomen, en hebben we dus altijd een suboptimaal losbladerig archief.

Nu kunnen we voor het eerst een compleet klimaatoverzicht krijgen, en die informatie combineren met de inzichten verkregen uit de fossielen, dixit José Joordens. Gezien de huidige klimaatzorgen heeft ons project dus ook maatschappelijk nut.


(LVD)