• 24/06/2013

Transurb Technirail stelt nieuwe cluster voor stads- en spoorvervoer voor

Transurb Technirail bundelt de Belgische ondernemingen uit de sector van het stads- en spoorvervoer samen in de nieuwe cluster, BeMobEx.

Trefwoorden: #BeMobEx, #cluster voor stads- en spoorvervoer, #NMBS, #Transurb Technirail

Lees verder

Nieuws

( Foto: NMBS )

ENGINEERINGNET.BE -- Transurb Technirail, dat Belgische knowhow inzake stads- en spoorvervoer exporteert, vierde onlangs zijn 40ste verjaardag.

Dit was de aanleiding om een nieuwe cluster voor te stellen die, begin 2014, 22 bedrijven uit de sector van het stads- en spoorvervoer zal groeperen.

Het doel van deze cluster is om met een all-in aanbod markten buiten Europa te veroveren met Belgische knowhow.

De voorzitter van Transurb Technirail (dochteronderneming van de NMBS-Holding en de MIVB), Michel Bovy, gaf onlangs in Brussel het startschot voor BeMobEx.

Transurb Technirail werd in 1973 onder de naam Transurb Consult (afgekort TUC) opgericht door de NMBS, MIVB en privéstudiebureaus (50 %). In 1999 kwam het tot een fusie met Technirail. Sinds zijn oprichting heeft Transurb Technirail tal van studies, bouwprojecten en exploitatieprojecten rond openbaar vervoer gerealiseerd op meerdere continenten.

De meest opvallende projecten omvatten onder meer de technische ondersteuning aan SNCZ en ONATRA (Congo) – een project gefinancierd door de Belgische Technische Coöperatie – en de studie over de modernisering van de tram in Hongkong in de jaren ‘70.

In de jaren ‘80 ontwierp en bouwde een Belgisch consortium van ACEC-BN-Tractebel-Transurb de lichte metro van Manilla. Het consortium hielp eveneens bij het opstarten van de exploitatie. De metro was een volledig Belgisch ontwerp.

In het decennium daarop werd TUC RAIL opgericht, waarin Transurb Technirail nog steeds aandelen heeft. In het eerste decennium van deze eeuw heeft Transurb Technirail deelgenomen aan de oprichting van Belgorail. Samen met Besix, Eurostation, Fabricom en Tritel bezorgden ze Kingston (Jamaica) een sleutel-op-de-deur busterminal.

Tweeëntwintig bedrijven hebben een 'Memorandum of Understanding' ondertekend, waarin ze zich engageren om op 1 januari 2014 de cluster 'Bemobex' op te richten.

Deze cluster zal later worden opengesteld voor bedrijven uit de drie gewesten met een competence center in België.


(GL)

De 22 partners van deze cluster zijn:
Anglo Belgian Corporation, AEG-Tranzcom, Alstom Belgium, Belgorail, Besix, CMI, Cofely Fabricom, Delaunoit, De Lijn, De Bonte International, Iemants, ITB-Tradetech, MIVB, NMBS, NMBS-Holding, Prefarails, Seco, SRWT, Tractebel Engineering, Van Hool, VDL en Transurb Technirail.