Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.
Verwant

De Watergroep bouwt Surinaams waterproductiecentrum

Terbekehof bedrijventerrein zet in op energie-onafhankelijkheid

OVAM en Antwerpen werken samen aan een duurzame stad

Vlaams-Nederlands onderzoek naar verbetering proceswaterzuivering

OVAM Ecodesign Awards Pro 2015 uitgereikt

L’Oréal: duurzaam innoveren vereist volgehouden inspanning - artikel

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Actief op zoek naar een nieuwe functie als werknemer of een opdracht als zelfstandige? Meld je aan bij Engineeringnet Techpost
Meest gelezen nieuws

DEME laat nieuw ’dual fuel’ multipurpose-schip bouwen

Onderzoek mucoviscidose richt pijlen opnieuw op gentherapie

Armband met slimme functies voor senioren

Site Ecotron Hasselt University krijgt bezoek koningspaar

Formula Electric Belgium behaalt vierde plaats in Tsjechië

Universiteit Gent brouwt bier met afvalwater

Agenda

Diepgaande opleiding Maintenance en Asset Management: de enige complete & Nederlandstalige training

Op verschillende locaties in Vlaanderen

van 8/10/2015 tot 27/05/2016

Opleiding Shutdown en Turnaround Management 2015-2016

Praktijkgericht leer- en verbetertraject van 8 sessies voor een (nog) beter verloop van de volgende Turnaround in uw bedrijf. Op locatie bij Evonik Antwerpen.

van 10/12/2015 tot 17/03/2016

Keuze van de redactie

(4/2) Onderzoek: trager licht maakt internet sneller

(1/2) Maleisische Elite Advanced Technologies kiest België als Europese basis

(27/1) Slimme netten kunnen de uitstoot van CO2 sterk terugdringen

(25/1) Resultaten Limburgs seismisch onderzoek diepe geothermie

(21/1) VDL Bus Roeselare haalt belangrijke bestelling elektrische bussen binnen

(18/1) InBev investeert 49,8 miljoen euro in brouwerij van Jupille

>> Meer blikvangers
Bedrijfspagina's

Verwerkers van groenafval vatbaarder voor medische klachten
Economie 13/06/2013 10:48:50

Ramona Hambach van de Universiteit Antwerpen onderzocht beroepsmatige blootstelling aan chemische stoffen. Blijkt dat verwerkers van groenafval meer risico op medische klachten lopen.

ENGINEERINGNET.BE -- Arbeiders onderschatten geregeld de chemische risico’s op de werkvloer. Ook lage concentraties aan chemische stoffen kunnen nadelige effecten op de gezondheid hebben.

Dat blijkt uit het doctoraat van studente en bedrijfsarts (Mensura Externe Dienst voor Preventie en Bescherming vzw) Ramona Hambach die onder meer de risico’s bij blootstelling aan cadmium, lood en groenafval onderzocht.

“Het doel van de arbeidsgeneeskunde is om de gezondheid van werknemers te beschermen en te bevorderen en zo bij te dragen aan een veilige en gezonde werkomgeving voor iedereen”, legt Hambach uit.

“Uit internationaal onderzoek blijkt echter dat de realiteit vaak anders is. Naar schatting lijden 160 miljoen mensen aan werkgerelateerde ziekten en zijn er gemiddeld 270 miljoen dodelijke en niet-dodelijke arbeidsongevallen per jaar. Ongeveer een kwart van alle erkende beroepsziekten in Europa kunnen toegeschreven worden aan blootstelling aan chemische stoffen. Het aantal chemische stoffen waaraan mensen blootgesteld worden nam de afgelopen 100 jaar trouwens sterk toe.”

Voor haar doctoraatsstudie onderzocht Hambach de risico’s van lage concentraties chemische stoffen zoals cadmium en lood. Ze kwam tot de conclusie dat een blootstelling aan cadmium al vroegtijdige effecten op de nier kan veroorzaken bij concentraties beneden de huidige richtwaarden.

Lood versterkt deze effecten op de nier bovendien. Arbeiders die blootgesteld worden aan cadmium en lood zijn doorgaans werknemers uit de metaalsector, bouwsector of de auto-industrie die geregeld lassen, solderen, galvaniseren, …

Maar ook de verwerking van groenafval houdt risico’s in. Industriële compostering van GFT-afval is een relatief nieuwe en groeiende recyclageactiviteit.

De verwerking resulteert in compost, dat gebruikt wordt voor land-of tuinbouw doeleinden. Tijdens het verwerken van groenafval kunnen micro-organismen en hun celbestanddelen vrijkomen die een negatief effect kunnen veroorzaken op de gezondheid van werknemers.

“Uit ons onderzoek blijkt dat composteerders duidelijk meer klachten hadden van de luchtwegen, maag-darmsysteem en de huid dan niet-blootgestelde werknemers,” zegt Hambach. “Deze klachten zijn waarschijnlijk gerelateerd aan beroepsmatige blootstelling aan organisch stof en tonen de noodzaak van preventiemaatregelen in de compostindustrie aan.”

“De resultaten van dit onderzoek leren ons dat opleidingsprogramma's voor preventieadviseurs veiligheid als bedrijfsartsen aandacht moeten hebben voor onderwerpen zoals luisteren naar, en begrijpen van de perceptie van werknemers. Bovendien moeten deze programma’s het nut van een participatieve aanpak en diverse communicatieve en educatieve vaardigheden erkennen.” << (GL) (bron: Universiteit Antwerpen) (foto: Wikipedia)

 
Registreer voor e-Krant

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Design ontmoet techniek: WAGO's nieuwe web-panels e!DISPLAY 7300T - techniek

De e!DISPLAY 7300T web-Panels zijn de nieuwe displays van WAGO voor web-gebaseerde toepassingen. De panels hebben een eigentijds design en overtuigende specificaties.

Vermeiren Princeps investeert 500.000 euro in nieuwe installatie

Tijdens de Internationale Susswaren Messe (ISM) in Keulen lanceert Vermeiren Princeps koekjes in een nieuwe verzamelverpakking, waarmee de doorbraak in Zuid-Korea gerealiseerd wordt.

Daling aantal faillissementen zet zich door in 2016

Uit de nieuwe Graydon barometer blijkt dat het aantal failliete ondernemingen blijft dalen in ons land. In januari gingen 775 bedrijven over de kop, terwijl dat er vorig jaar nog 913 waren.

Eerste attesten bedrijfsbeheer voor student-ondernemers uitgereikt

In Gent heeft Vlaams minister van Economie Philippe Muyters de eerste attesten bedrijfsbeheer voor student-ondernemers uitgereikt aan studenten van de HoGent, Arteveldehogeschool en UGent.

Efficiëntiewinst door combinatie ultrasoon + trillingen - artikel

De beheersing van de productiekosten heeft invloed op de werking van het onderhoudsdepartement. De toestand van de machines moet achterhaald worden aan een zo laag mogelijk kost.

SPIE schenkt 100 werkdagen aan goede doelen

Al meer dan tien jaar heeft SPIE Belgium zijn eindejaarsgeschenken vervangen door acties ten voordele van een goed doel. Dit jaar schenkt het 100 werkdagen van zijn eigen medewerkers.

Maleisische Elite Advanced Technologies kiest België als Europese basis

Begin januari vestigde Elite Advanced Technologies zich in het Technologiehuis te Mol. "Maar het is de bedoeling om op termijn ook ergens in Europa een ontwikkelingscentrum te vestigen"

Primeur: UGent zet microalgen in als biologische meststof

Onderzoekers van de Universiteit Gent hebben een manier gevonden om afvalstromen uit meststoffen te recycleren tot biologische meststof. Dit is een internationale primeur.

Febeliec reikt allereerste Energy Award uit

Tijdens het Energy Forum heeft Febeliec de allereerste Febeliec Energy Award uitgereikt voor het project ‘Solar Hydrogen from Air” van KU Leuven onderzoekers.

Aon onderzocht wereldwijde bedrijfsbetrokkenheid in 2015

Uit de studie blijkt dat de bedrijfsbetrokkenheid van werknemers wereldwijd steeg van 61% in 2014 naar 62% in 2015 wat gelijkloopt met de opgetekende economische groei (1%).

Graydon kmo-rapport: kmo’s zijn klaar om te investeren

De belangrijkste conclusie uit het kmo-rapport van Graydon, UNIZO en UCM is dat Belgische kmo’s weer helemaal klaar zijn om te investeren.

iMinds en Studio 100 presenteren technologisch hoogstandje: de ’selvie’

De 'selvie' zal tijdens een K3-show op 9 februari getest worden. Het publiek kan filmpjes van zichzelf doorsturen naar het grote scherm en zo een nieuwe digitale beleving creëren.

Kies de juiste motorsturing om het rendement te verhogen - artikel

Met strengere milieuwetten die en hoge energierekeningen is het voor ingenieurs en designers een hoofdprioriteit geworden om te zorgen voor motoren die zo efficiënt en soepel mogelijk lopen.

Rittal online configurator voor TopTherm koelsysteem - techniek

Dankzij de nieuwe Rittal TopTherm configurator kunnen constructeurs en technische aankopers in de machinebouw voortaan machine- en proceskoelingen eenvoudiger dan ooit plannen.

Technische copywriter nodig?

We zijn gespecialiseerd in het schrijven en begeleiden van nieuwsbrieven, persberichten, white papers, klantengetuigenissen, jaarverslagen, blogs en webcontent over techniek en technologie. Meer info nodig? Stuur vrijblijvend een mailtje naar timesaver@skynet.be