Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Verwant

Van Hool leidt Europees consortium voor waterstofbussen

Smappee slimme energiemonitor wint OVAM Eco Design Award Pro (+video)

Vlaams geld voor 7 duurzame waterprojecten

Genetisch gewijzigde watervlo voor detectie verontreinigd water

VITO onderhandelt met China over (mogelijke) uitrol WEISS-milieusysteem

Europees geld voor Belgisch innovatiecentrum rond recyclage grondstoffen

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Actief op zoek naar een nieuwe functie als werknemer of een opdracht als zelfstandige? Meld je aan bij Engineeringnet Techpost
Meest gelezen nieuws

Uniek samenwerkingsplatform voor meer laadpalen in de stad

Kaspersky Labs voorspelt APT bedreigingen voor 2015

Water op aarde dan toch niet afkomstig van kometen

Revamping ArcelorMittal Gent: koudwalserij houdt machines up to date - artikel

OVAM en Recupel weerleggen tendentieuze berichtgeving VRT-journaal

Belgische baggeraars slepen monstercontracten binnen voor Suez kanaal

Agenda

Diepgaande Opleiding Maintenance en Asset Management in 24 namiddagsessies

Op verschillende locaties in Vlaanderen

van 9/10/2014 tot 30/04/2015

Training Industriële Pneumatica

Lummen

van 2/02/2015 tot 3/02/2015

Gratis seminar over toepassing veldbussen of realtime Ethernet

Antwerpen

woensdag 11 februari 2015

Praktijkgerichte opleiding Hydraulica niveau 1

Oudenaarde

van 2/03/2015 tot 16/03/2015

Keuze van de redactie

(22/1) Van Hool leidt Europees consortium voor waterstofbussen

(19/1) Antwerpse onderzoekers ontdekken oorzaak afnemende ’power’ van batterijen

(14/1) De monitoring van machines met trage lagers - artikel

(12/1) Samenwerkings­akkoord tussen SPIE en Tesla Motors

(7/1) Aantal faillissementen kent grootste daling sinds begin van eeuw

(6/1) Watertruck concept vervoert bodemverbeteraars via binnenvaart

>> Meer blikvangers
Bedrijfspagina's

Verwerkers van groenafval vatbaarder voor medische klachten
Economie 13/06/2013 10:48:50

Ramona Hambach van de Universiteit Antwerpen onderzocht beroepsmatige blootstelling aan chemische stoffen. Blijkt dat verwerkers van groenafval meer risico op medische klachten lopen.

ENGINEERINGNET.BE -- Arbeiders onderschatten geregeld de chemische risico’s op de werkvloer. Ook lage concentraties aan chemische stoffen kunnen nadelige effecten op de gezondheid hebben.

Dat blijkt uit het doctoraat van studente en bedrijfsarts (Mensura Externe Dienst voor Preventie en Bescherming vzw) Ramona Hambach die onder meer de risico’s bij blootstelling aan cadmium, lood en groenafval onderzocht.

“Het doel van de arbeidsgeneeskunde is om de gezondheid van werknemers te beschermen en te bevorderen en zo bij te dragen aan een veilige en gezonde werkomgeving voor iedereen”, legt Hambach uit.

“Uit internationaal onderzoek blijkt echter dat de realiteit vaak anders is. Naar schatting lijden 160 miljoen mensen aan werkgerelateerde ziekten en zijn er gemiddeld 270 miljoen dodelijke en niet-dodelijke arbeidsongevallen per jaar. Ongeveer een kwart van alle erkende beroepsziekten in Europa kunnen toegeschreven worden aan blootstelling aan chemische stoffen. Het aantal chemische stoffen waaraan mensen blootgesteld worden nam de afgelopen 100 jaar trouwens sterk toe.”

Voor haar doctoraatsstudie onderzocht Hambach de risico’s van lage concentraties chemische stoffen zoals cadmium en lood. Ze kwam tot de conclusie dat een blootstelling aan cadmium al vroegtijdige effecten op de nier kan veroorzaken bij concentraties beneden de huidige richtwaarden.

Lood versterkt deze effecten op de nier bovendien. Arbeiders die blootgesteld worden aan cadmium en lood zijn doorgaans werknemers uit de metaalsector, bouwsector of de auto-industrie die geregeld lassen, solderen, galvaniseren, …

Maar ook de verwerking van groenafval houdt risico’s in. Industriële compostering van GFT-afval is een relatief nieuwe en groeiende recyclageactiviteit.

De verwerking resulteert in compost, dat gebruikt wordt voor land-of tuinbouw doeleinden. Tijdens het verwerken van groenafval kunnen micro-organismen en hun celbestanddelen vrijkomen die een negatief effect kunnen veroorzaken op de gezondheid van werknemers.

“Uit ons onderzoek blijkt dat composteerders duidelijk meer klachten hadden van de luchtwegen, maag-darmsysteem en de huid dan niet-blootgestelde werknemers,” zegt Hambach. “Deze klachten zijn waarschijnlijk gerelateerd aan beroepsmatige blootstelling aan organisch stof en tonen de noodzaak van preventiemaatregelen in de compostindustrie aan.”

“De resultaten van dit onderzoek leren ons dat opleidingsprogramma's voor preventieadviseurs veiligheid als bedrijfsartsen aandacht moeten hebben voor onderwerpen zoals luisteren naar, en begrijpen van de perceptie van werknemers. Bovendien moeten deze programma’s het nut van een participatieve aanpak en diverse communicatieve en educatieve vaardigheden erkennen.” << (GL) (bron: Universiteit Antwerpen) (foto: Wikipedia)

 
Registreer voor e-Krant

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

CEO Belgische Start-up Cubigo naar Silicon Valley voor Google bootcamp

Cubigo is door Google uitgeroepen tot één van de vijftien meest beloftevolle start-ups ter wereld. CEO Geert Houben mag daardoor deelnemen aan een exclusieve opleiding in Silicon Valley.

Europese commissie laat veiligheid op cruiseschepen en havens onderzoeken

Arcadis gaat in opdracht van de Europese Commissie samen met Maritime Security Solutions onderzoek doen naar de beveiliging van cruiseschepen en havens.

Statische mengers: continu mengen zonder tank (2) - artikel

In deze bijdrage gaan we verder in op een tweede belangrijke parameter, de zogenaamde Coëfficiënt of Variation, afgekort tot CoV.

Electrabel opent nieuw tankstation voor aardgas bij ILvA in Erembodegem

Electrabel en afvalintercommunale ILvA huldigen in Erembodegem nieuw aardgastankstation in. "Een volle tank kost 20 euro en is goed voor zowat 400 kilometer", aldus Electrabel.

Nieuwe peilboot voor Antwerps Havenbedrijf

In opdracht van het Antwerpse Havenbedrijf bouwt de Nederlandse scheepswerf Made een nieuwe peilboot. De huidige peilboot is al sinds 1980 en voldoet niet meer.

Rittal TS 8: het succesrijkste schakelkastsysteem - techniek

Met de slogan 'Eindelijk oneindige mogelijkheden' bracht Rittal in 1999 het TS 8 schakelkastsysteem op de markt. Het begin van een succesverhaal.

Indaver Impex neemt slibontwateringsactiviteiten Befra Belgium over

Indaver Impex neemt contracten en drie mobiele installaties voor slibontwatering over. Befra gaat zich vanaf nu toespitsen op de verkoop en revisie van pompen.

Heeft u nieuws voor de Engineeringnet bezoekers?

Engineeringnet Magazine

Vacatech Magazine

DOSSIERS

Productietechniek

Eco & Energy

Onderhoud

Procestechniek

HR & Werk