Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.
Verwant

Milieuzorg en concurrentiekracht gaan hand in hand

Vlaams Minister Ben Weyts investeert in vergroening binnenvaart

Colruyt Group start testproject voor minder zwerfvuil

Einde van de papierslag door nieuw Vlaams Afvalplan?

Proefproject stad Antwerpen en OVAM in strijd tegen asbest

Onderzoek: ziekenhuiswater zuiveren met rietveld

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Actief op zoek naar een nieuwe functie als werknemer of een opdracht als zelfstandige? Meld je aan bij Engineeringnet Techpost
Meest gelezen nieuws

DEME laat nieuw ’dual fuel’ multipurpose-schip bouwen

Onderzoek mucoviscidose richt pijlen opnieuw op gentherapie

Armband met slimme functies voor senioren

Site Ecotron Hasselt University krijgt bezoek koningspaar

Formula Electric Belgium behaalt vierde plaats in Tsjechië

Universiteit Gent brouwt bier met afvalwater

Agenda

Informatienamiddag over ATEX en IECEx:
Voor een explosieveilige productieomgeving

ALM - Filip Williotstraat 9 - 2600 Berchem

dinsdag 27 september 2016

Gratis toegangskaart vakbeurs Wind Energy Hamburg 2016

Hamburg

van 27/09/2016 tot 30/09/2016

ABISS Software Summit for managers: is your business digitally fit for production?

Locatie: Kortrijk Xpo

donderdag 29 september 2016

Wat doen de top performers anders op het vlak van Reliability Engineering?

Webinar

donderdag 29 september 2016

Opendeur Precision Manufacturing Lab van Sirris

Diepenbeek

vrijdag 30 september 2016

Opleiding Proportionele Hydraulica (niveau 3)

Festo Brussel

van 10/10/2016 tot 18/10/2016

Keuze van de redactie

(22/9) Primeur: Eerste Vlaamse ‘Office on Wheels’ gaat testfase in

(19/9) ENGIE Electrabel stelt 6 nieuwe windparken open voor burgerparticipatie

(15/9) Barry Callebaut neemt chocoladefabriek Mondelēz International in Halle over

(12/9) Zurich ’s werelds duurzaamste stad volgens Sustainable Cities Index

(8/9) Toestel voor het sorteren van afval in horecazaken ontwikkeld

(5/9) Universitair Ziekenhuis Leuven bouwt nieuw oncologiecentrum

>> Meer blikvangers
Bedrijfspagina's

Verwerkers van groenafval vatbaarder voor medische klachten
Economie 13/06/2013 10:48:50

Ramona Hambach van de Universiteit Antwerpen onderzocht beroepsmatige blootstelling aan chemische stoffen. Blijkt dat verwerkers van groenafval meer risico op medische klachten lopen.

ENGINEERINGNET.BE -- Arbeiders onderschatten geregeld de chemische risico’s op de werkvloer. Ook lage concentraties aan chemische stoffen kunnen nadelige effecten op de gezondheid hebben.

Dat blijkt uit het doctoraat van studente en bedrijfsarts (Mensura Externe Dienst voor Preventie en Bescherming vzw) Ramona Hambach die onder meer de risico’s bij blootstelling aan cadmium, lood en groenafval onderzocht.

“Het doel van de arbeidsgeneeskunde is om de gezondheid van werknemers te beschermen en te bevorderen en zo bij te dragen aan een veilige en gezonde werkomgeving voor iedereen”, legt Hambach uit.

“Uit internationaal onderzoek blijkt echter dat de realiteit vaak anders is. Naar schatting lijden 160 miljoen mensen aan werkgerelateerde ziekten en zijn er gemiddeld 270 miljoen dodelijke en niet-dodelijke arbeidsongevallen per jaar. Ongeveer een kwart van alle erkende beroepsziekten in Europa kunnen toegeschreven worden aan blootstelling aan chemische stoffen. Het aantal chemische stoffen waaraan mensen blootgesteld worden nam de afgelopen 100 jaar trouwens sterk toe.”

Voor haar doctoraatsstudie onderzocht Hambach de risico’s van lage concentraties chemische stoffen zoals cadmium en lood. Ze kwam tot de conclusie dat een blootstelling aan cadmium al vroegtijdige effecten op de nier kan veroorzaken bij concentraties beneden de huidige richtwaarden.

Lood versterkt deze effecten op de nier bovendien. Arbeiders die blootgesteld worden aan cadmium en lood zijn doorgaans werknemers uit de metaalsector, bouwsector of de auto-industrie die geregeld lassen, solderen, galvaniseren, …

Maar ook de verwerking van groenafval houdt risico’s in. Industriële compostering van GFT-afval is een relatief nieuwe en groeiende recyclageactiviteit.

De verwerking resulteert in compost, dat gebruikt wordt voor land-of tuinbouw doeleinden. Tijdens het verwerken van groenafval kunnen micro-organismen en hun celbestanddelen vrijkomen die een negatief effect kunnen veroorzaken op de gezondheid van werknemers.

“Uit ons onderzoek blijkt dat composteerders duidelijk meer klachten hadden van de luchtwegen, maag-darmsysteem en de huid dan niet-blootgestelde werknemers,” zegt Hambach. “Deze klachten zijn waarschijnlijk gerelateerd aan beroepsmatige blootstelling aan organisch stof en tonen de noodzaak van preventiemaatregelen in de compostindustrie aan.”

“De resultaten van dit onderzoek leren ons dat opleidingsprogramma's voor preventieadviseurs veiligheid als bedrijfsartsen aandacht moeten hebben voor onderwerpen zoals luisteren naar, en begrijpen van de perceptie van werknemers. Bovendien moeten deze programma’s het nut van een participatieve aanpak en diverse communicatieve en educatieve vaardigheden erkennen.” << (GL) (bron: Universiteit Antwerpen) (foto: Wikipedia)

 
Registreer voor e-Krant

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Engelstalige octrooien vanaf 2017 mogelijk in België - interview

Engelstalige octrooiaanvragen worden al sinds jaar en dag door de nationale instanties geaccepteerd in 21 lidstaten van de EU, inclusief Nederland, Frankrijk en Duitsland.

Nieuwe fase in heraanleg op- en afrittencomplex E40 in Aalter - verkeer

De volgende fase van de heraanleg van het op- en afrittencomplex in Aalter start op 26 september. Om de nieuwe op- en afrit richting Gent af te werken, moeten de bestaande op- en afrit dicht

Rittal dakventilatoren met meer luchtdebiet en hogere beschermklasse - techniek

Rittal breidt haar gamma uit met een nieuwe generatie dakventilatoren met meer luchtdebiet en hogere beschermklasse voor een efficiënte koeling van schakelkasten.

Borealis onderzoekt haalbaarheid nieuwe fabriek in Kallo

Borealis gaat de haalbaarheid onderzoeken van een nieuwe propaan-dehydrogenatie-fabriek (PDH). De fabriek zou in de bestaande productievestiging van in het Antwerpse Kallo worden gebouwd.

Hoge Gezondheidsraad publiceert nieuwe uitgave van voedingsaanbevelingen

Sommige richtlijnen blijven ongewijzigd, maar meerdere aanpassingen werden aangebracht om de aanbevelingen in overeenstemming te brengen met de huidige wetenschappelijke kennis.

Push-In Plus-technologie: 60% minder tijd paneelbedrading - whitepaper

Bij het bouwen van een modern bedieningspaneel is het bedraden van de componenten in het paneel bijna altijd de meest tijdrovende klus.

Fusie tussen onderzoeksinstellingen imec en iMinds afgerond

Sinds gisteren is de fusie tussen onderzoeks-instellingen imec en iMinds (aangekondigd in februari) een feit. De notariële akte van de fusie werd officieel ondertekend.

Primeur: Eerste Vlaamse ‘Office on Wheels’ gaat testfase in

Sinds begin september pendelen een 100-tal werknemers van en naar hun vaste werkplek met een gloednieuwe autocar, uitgerust als een echt kantoor op wielen.

ifm electronic demonstreert O3D en O3M Smart Sensors met ToF - techniek

Tijdens Hannover Messe demonsteerde ifm zijn technologie met VR-camera al aan president Obama en kanselier Merkel. De eerste producten met de bewuste technologie zijn intussen op de markt.

Ecocombi stoot 21% minder CO2 uit op het vastgelegde proeftraject

Begin 2015 hebben AB InBev en NinaTrans samen het startschot gegeven voor de allereerste rit van een ecocombi op de Vlaamse wegen in het kader van een proefproject van de Vlaamse overheid.

ESA geeft UHasselt-studenten groen licht voor experiment in stratosfeer

Een UHasselt-team van negen doctorandi en studenten fysica heeft van het European Space Agency (ESA) groen licht gekregen voor een experiment in de stratosfeer.

Preventie van elektrische defecten in staalfabriek - artikel

Onderhoudstechnicus Skip Young wist het aantal ongewenste productieonderbrekingen in Amerikaanse staalfabriek te beperken door een combinatie van inspectie met ultrasoon geluid en infrarood.

HoGent start met bouw van hoogtechnologisch Gebouw T

Op de vroegere site van het textielinstituut aan de Voskenslaan verrijst Gebouw T, een hoogtechnologische en architecturale parel voor de studenten van de faculteit Mens en Welzijn.

Vlaams Minister Ben Weyts investeert in vergroening binnenvaart

Ben Weyts lanceert twee complementaire maatregelen gericht op het vergroenen van de binnenvaart. Milieuvoordelen moeten in concrete maatregelen op het terrein omgezet worden.

Bezoek de 9e editie van Solids Antwerpen

Meer dan 150 exposanten uit de poeder- en bulkindustrie verwelkomen u graag op Solids. Zij geven u een compleet overzicht van innovaties in de be- en verwerking van vaste en droge stoffen. Solids vindt plaats op 19-20 oktober in Antwerp Expo.
Registreer gratis >>

Nauwkeurige analoge EtherCAT meetklem: EL3751

Met de EtherCAT-klem EL3751 presenteert Beckhoff een nieuwe generatie uiterst nauwkeurige meettechniek-IO’s als integraal onderdeel van de regeltechniek. De 24-bits klem meet 10.000 samples per seconde en heeft een meetnaukeurigheid van ± 0,01%.

Are you one of Belgium’s 50 fastest growing companies?

Deloitte’s Technology Fast 50 encourages and promotes 50 entrepreneurial, fast-growing technology companies, opening doors to new opportunities and powerful connections.

Register now and get the recognition you deserve. Real fast. >>

Abiss 2016: summit voor digitaal fitte productiebedrijven

Eerste topevent specifiek voor managers en C-levels over digitaliseren van industriële bedrijfs- en productie­processen. Met 12 learning sessions en beursplatform voor networking met gespecialiseerde software-aanbieders, integratoren en consultants. Klik voor gratis registratie. >>

DOSSIERS

Productietechniek

Eco & Energy

Onderhoud

Procestechniek

HR & Werk