Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Verwant

Contractverlenging voor DEME in Papua-Nieuw-Guinea

FEBEM Awards voor de eerste keer uitgereikt

Havenbedrijf Gent behaalt opnieuw Milieucharter

De Lijn zet in op hybride lijnbussen in Vlaanderen

MAVA AES wordt onderdeel van Witteveen+Bos

Voka en essenscia pleiten voor sneller vergunningstraject en milieuregels

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Actief op zoek naar een nieuwe functie als werknemer of een opdracht als zelfstandige? Meld je aan bij Engineeringnet Techpost
Meest gelezen nieuws

94% met STEM- of ICT-diploma vindt binnen het jaar werk

Nieuwe 2MW energiecentrale voor Gyproc in Antwerpse Haven

Eandis twijfelt over nut verdere uitbouw aardgasdistributie

Egemin integreert divisie Handling Automation in Duitse KION-groep

Saudische miljarden voor Antwerpse haven: goed voor technische leveranciers?

Investering van 35 miljoen euro voor Soudal Turnhout

Agenda

Diepgaande opleiding Maintenance en Asset Management: de enige complete & Nederlandstalige training

Op verschillende locaties in Vlaanderen

van 8/10/2015 tot 27/05/2016

Keuze van de redactie

(25/6) Huawei levert 5G-infrastuctuur voor ’Campus van de toekomst’

(22/6) Verrassende eerste resultaten van Darmflora Project

(17/6) BAM bestelt studie over sluiting van Antwerpse Ring

(16/6) Komeetlander ’Philae’ ontwaakt uit winterslaap (+video)

(10/6) ESA maakt zich klaar voor lancering tweede Copernicus satelliet

(9/6) AT~SEA Technologies gaat ”zeewierboerderijen op textiel” aanbieden

>> Meer blikvangers
Bedrijfspagina's

Verwerkers van groenafval vatbaarder voor medische klachten
Economie 13/06/2013 10:48:50

Ramona Hambach van de Universiteit Antwerpen onderzocht beroepsmatige blootstelling aan chemische stoffen. Blijkt dat verwerkers van groenafval meer risico op medische klachten lopen.

ENGINEERINGNET.BE -- Arbeiders onderschatten geregeld de chemische risico’s op de werkvloer. Ook lage concentraties aan chemische stoffen kunnen nadelige effecten op de gezondheid hebben.

Dat blijkt uit het doctoraat van studente en bedrijfsarts (Mensura Externe Dienst voor Preventie en Bescherming vzw) Ramona Hambach die onder meer de risico’s bij blootstelling aan cadmium, lood en groenafval onderzocht.

“Het doel van de arbeidsgeneeskunde is om de gezondheid van werknemers te beschermen en te bevorderen en zo bij te dragen aan een veilige en gezonde werkomgeving voor iedereen”, legt Hambach uit.

“Uit internationaal onderzoek blijkt echter dat de realiteit vaak anders is. Naar schatting lijden 160 miljoen mensen aan werkgerelateerde ziekten en zijn er gemiddeld 270 miljoen dodelijke en niet-dodelijke arbeidsongevallen per jaar. Ongeveer een kwart van alle erkende beroepsziekten in Europa kunnen toegeschreven worden aan blootstelling aan chemische stoffen. Het aantal chemische stoffen waaraan mensen blootgesteld worden nam de afgelopen 100 jaar trouwens sterk toe.”

Voor haar doctoraatsstudie onderzocht Hambach de risico’s van lage concentraties chemische stoffen zoals cadmium en lood. Ze kwam tot de conclusie dat een blootstelling aan cadmium al vroegtijdige effecten op de nier kan veroorzaken bij concentraties beneden de huidige richtwaarden.

Lood versterkt deze effecten op de nier bovendien. Arbeiders die blootgesteld worden aan cadmium en lood zijn doorgaans werknemers uit de metaalsector, bouwsector of de auto-industrie die geregeld lassen, solderen, galvaniseren, …

Maar ook de verwerking van groenafval houdt risico’s in. Industriële compostering van GFT-afval is een relatief nieuwe en groeiende recyclageactiviteit.

De verwerking resulteert in compost, dat gebruikt wordt voor land-of tuinbouw doeleinden. Tijdens het verwerken van groenafval kunnen micro-organismen en hun celbestanddelen vrijkomen die een negatief effect kunnen veroorzaken op de gezondheid van werknemers.

“Uit ons onderzoek blijkt dat composteerders duidelijk meer klachten hadden van de luchtwegen, maag-darmsysteem en de huid dan niet-blootgestelde werknemers,” zegt Hambach. “Deze klachten zijn waarschijnlijk gerelateerd aan beroepsmatige blootstelling aan organisch stof en tonen de noodzaak van preventiemaatregelen in de compostindustrie aan.”

“De resultaten van dit onderzoek leren ons dat opleidingsprogramma's voor preventieadviseurs veiligheid als bedrijfsartsen aandacht moeten hebben voor onderwerpen zoals luisteren naar, en begrijpen van de perceptie van werknemers. Bovendien moeten deze programma’s het nut van een participatieve aanpak en diverse communicatieve en educatieve vaardigheden erkennen.” << (GL) (bron: Universiteit Antwerpen) (foto: Wikipedia)

 
Registreer voor e-Krant

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

FWO-steun aan 413 onderzoekers toegekend

De Raad van Bestuur van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen (FWO) heeft voor het volgend academiejaar nieuwe mandaten toegekend. 413 onderzoekers krijgen FWO-steun.

VIB en VUB lanceren vandaag nieuwe bio-tech spin-off

Vrije Universiteit Brussel en VIB maakten vandaag de oprichting bekend van Confo Therapeutics. In een eerste closing werd al meteen 3 miljoen euro opgehaald.

Nieuwe Simatic S7-1200-CPU’s nu verkrijgbaar bij RS Components - techniek

De nieuwe Simatic S7-1200-CPU maakt het populaire PLC-platform sneller, flexibeler en failsafe-ready. Voor nieuwe designs wordt deze sterk aanbevolen.

Biotech biedt duurzaam alternatief voor antibiotica in veeteelt

Kenniscentrum Amcra maakte gisteren bekend dat het antibiotica-gebruik vorig jaar opnieuw licht gestegen gestegen is. De Belgische biotech-sector werkt nochtans aan alternatieve veevoeders.

Logistieke sector klaar voor e-commerce, overheid hinkt achterop

De logistieke sector in Vlaanderen is klaar om gelijke tred te houden met de forse groei van de e-commerce. Deze ‘e-boost’ kan de Vlaamse economie toegevoegde waarde en groei bieden.

Ingenieurs aanwerven: stellen werkgevers te hoge eisen? - artikel

In de aanloop naar de Dag van de Ingenieur organiseerde USG Engineering een rondetafelgesprek met een aantal tenoren uit de HR-sector.

Hasseltse stadsbibliotheek wordt energie-efficiënter

EDF Luminus, ATS en de stad Hasselt hebben een pilootproject gerealiseerd om de energieprestatie van de stedelijke bibliotheek te verbeteren.

Nieuwe zoeksoftware voor videoarchieven

De AXES tool is het resultaat van een onderzoeksproject van iMinds - KULeuven. Met deze zoeksoftware wordt het zoeken in videoarchieven vele malen sneller en gebruiksvriendelijker.

VIL lanceert project ’Drones in de Logistiek’

Met dit project wil het Vlaamse Instituut voor de Logistiek (VIL) samen met een aantal bedrijven meer duidelijkheid verschaffen over de praktische toepassing van drones in de logistiek.

Staat uw bedrijf ook bol van de «olifantenpaadjes»? - column

Een olifantenpad is een niet-officieel fiets- of wandelpad dat in de loop van de tijd wordt gecreëerd. Meestal ontstaat het om een deel van de officiële route of een hindernis af te snijden.

Nieuwe operatietechniek voor voorkamerfibrillatie in primeur in Hasselt

Het Hartcentrum Hasselt van het Jessa Ziekenhuis is het eerste Belgische centrum dat een nieuwe revolutionaire katheterisatie-techniek aanbiedt voor de behandeling van voorkamerfibrillatie.

Samenwerking DEME en Windreich in ontwikkeling offshore windproject

DEME en Windreich bundelen krachten voor ontwikkeling van offshore windproject ‘Merkur Offshore’ (voorheen MEG I).

Verrassende eerste resultaten van Darmflora Project

?Anderhalf jaar na de start van de grootschalige inzameling van stoelgangstalen bij de Vlaamse bevolking, zijn de eerste, verrrassende resultaten van het Darmflora Project bekend.

Techniekonderwijs: school kan interesse voor techniek aanwakkeren

In zijn onderzoek kwam Dr. Jan Ardies (UAntwerpen) tot deze conclusie: laat jongeren ontwerpen en experimenteren en schotel ze geen theorie over techniek voor.

DOSSIERS

Productietechniek

Eco & Energy

Onderhoud

Procestechniek

HR & Werk