‹Hoe kom je aan baan zonder ervaring en aan ervaring zonder baan?› - column

Columns & Blogs 11/06/2013 10:52:00

Wat is het nut van studentencompetities? Antwoord: het is een mooi voorbeeld van projectgebaseerd leren, met inbreng van het bedrijfsleven. Door Paul Lambrechts, Mathworks.

Lees hieronder verder   
Verwant

Wijzigingen aan top van Sweco Group

Pionier en gangmaker in expatland - artikel

Yves Van Ingelgem: ”Multi-disciplinair engineeren...” - artikel

Aantal faillissementen daalde lichtjes in 2018

Werkgevers zijn optimistisch voor start van 2019

Universiteit Antwerpen en Randstad Young Talents slaan handen in elkaar

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Club Logistiek & Supply Chain Managers

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 19/09/2018 tot 30/04/2019

Facility manager: 10 aparte modules

Zwijnaarde (Gent)

van 1/10/2018 tot 27/06/2019

Kwaliteitscoördinator

SBM Kortrijk

van 9/10/2018 tot 28/05/2019

Expert in onderhoudsmanagement

Zwijnaarde (Gent)

van 11/10/2018 tot 25/04/2019

Club Productiemanagers

Mercure Hotel Roeselare

van 17/10/2018 tot 4/09/2019

Club Continu Verbeteren

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 22/10/2018 tot 11/09/2019

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Meest gelezen nieuws

Haven Gent en Zeeland Seaports fuseren tot North Sea Port

Logistieke oplossingen gezocht voor hoge kosten leeggoed

LRM investeert 250.000 euro in fietsleasing-bedrijf

Vorig jaar 25% meer warmtepompen geïnstalleerd

40% meer ruimte voor groene energie dankzij slimme netten

Ecochem investeert 10 miljoen in uitbreiding Willebroekse fabriek (+video)

Keuze van de redactie

(17/1) Aldi bouwt duurzaamste Belgisch distributiecentrum

(16/1) INEOS gaat 3 miljard euro investeren in Antwerpse haven

(15/1) België blijft Europees leider op gebied van celtherapie

(14/1) Warmtenet krijgt slimme warmtecontrollers

(10/1) Magnetische steigerankers ontwikkeld voor slim en veilig onderhoud

(9/1) Nederlands-Vlaams initiatief voor hergebruik van aluminiumslib

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET - Toen ik afstudeerde van mijn studie werktuigbouwkunde was projectgebaseerd leren niet bepaald standaard. Studeren was veelal een individuele bezigheid en je kennis werd getoetst door middel van - wederom individueel afgelegde - examens, schriftelijk of mondeling.

Echter het feit dat ik tijdens mijn studie ervaring heb mogen opdoen in het bedrijfsleven heeft me zeker geholpen om een beter inzicht te krijgen in het verschil tussen 'weten' en 'iets daadwerkelijk werkend te maken'.

Levensechte projecten nabootsen
Omdat universiteiten zich bewust werden dat praktijkervaring zeer belangrijk is, en ook gedreven door het bedrijfsleven, zijn ze begonnen met het ontwikkelen van projectgebaseerd leren.

Hierin worden levensechte projecten nagebootst die studenten normaal pas tegenkomen in hun eerste baan en krijgen ze de mogelijkheid de theorie in praktijk te brengen. Daarnaast ontwikkelen ze ook hun niet-technische vaardigheden die belangrijk zijn in een toekomstige carrière zoals samenwerken, projectmanagement, marketing en budgetbeheer.

Om het projectgebaseerd leren nog echter en nog leuker te maken kun je je als student aanmelden voor een studentencompetitie of er zelf een opzetten met zoveel mogelijk universiteiten uit zoveel mogelijk landen als mogelijk.

Hierdoor creëer je een ‘echte’ competitie in een internationale setting; je krijgt de kans om jouw universiteit te vertegenwoordigen, de voldoening van samen een doel bereiken en het besef dat wat je in de collegebanken hebt geleerd er echt toe doet.

Sponsoring door het bedrijfsleven
Sponsoring door het bedrijfsleven maakt het voor de studenten mogelijk om met marktconforme tools te werken, en ontwikkelmethode te gebruiken die goed aansluiten bij de praktijk. Faculteiten krijgen zo de kans om met professionals uit het bedrijfsleven een waardevolle discussie op te starten en op de hoogte te blijven van de nieuwste processen en tools in productiescenario’s. Dit helpt hen weer verder in het ontwikkelen van hun curricula, voor nu en de toekomst.

Omgekeerd leren de sponsoren van de studentencompetities. Voor sommige bedrijven is het een gelegenheid om hun producten in een snel veranderende, competitieve omgeving toe te passen.

Voor andere bedrijven biedt het de mogelijkheid om toekomstige engineers kennis te laten maken met hun bedrijf en de producten om zo talent aan te trekken voor de toekomst.

Ultiem mechatronisch systeem
Studentencompetities - RoboCup is er een schitterende illustratie van - zijn perfecte voorbeelden van projectgebaseerd leren. Studenten van universiteiten over de hele wereld strijden met elkaar in teams om robots te ontwikkelen, elk met uiteenlopende uitdagingen, afhankelijk van de competitie waarin ze deelnemen.

Het uiteindelijke doel is dat tegen 2050 een team van mensachtige robots een aardig partijtje voetbal moeten kunnen spelen met de echte, menselijke, professionals. Een voetballende robot is een ultiem mechatronisch systeem dat snel bewegende en accurate mechanica vereist, alsmede robuuste en krachtige elektronica en innovatieve en betrouwbare software zodat hij snel visuele informatie kan interpreteren en autonoom beslissingen kan nemen over zijn balspel. Momenteel zijn de meeste capabele robots te vinden in de zogenaamde middle sized league met rijdende robots die tot kniehoogte reiken.

Technische Universiteit Eindhoven
Deze league was ook de keuze van de Technische Universiteit Eindhoven toen ze in 2005 besloten om aan RoboCup deel te nemen. Eerst met andere Nederlandse universiteiten, later onder hun eigen team 'Tech United'.

In de jaarlijkse wereldkampioenschappen zijn ze van de vijfde plaats in 2007, naar de tweede plaats gestegen tussen 2008 en 2011 om het in 2012 tot de wereldtitel te redden.

In de tussentijd hebben ze ook een ingang gevonden in de humanoid league en in de RoboCup(at)Home league met als doel autonome servicerobots te ontwikkelen voor het verrichten van huishoudelijke taken.

Oprichter en technisch directeur van Tech United, René van de Molengraft, hield zich vóór het succes van het RoboCup-team al bezig met het opzetten van projectgebaseerd leren.

De RoboCup studentencompetitie is de uitgelezen kans voor studenten om in een engineering-teamverband, en onder begeleiding van de faculteit en hun mentoren, te werken aan geavanceerde robotica-applicaties met de laatste software-ontwikkeltools.

Door deze focus op zowel proces als de technologie zijn de studenten stappen voor op hun medestudenten. En je hoeft geen genie te zijn om te weten dat dit een unieke kans is om waardevolle ervaring op te doen en je carrière een glansrijke start te geven. <<

OVER DE AUTEUR
Paul Lambrechts is senior application engineer bij MathWorks, een ontwikkelaar van rekenkundige software en tevens één van de drie hoofdsponsors van de Robocup-competitie. Het bedrijf werd opgericht in 1984 en telt meer dan 2.800 medewerkers in 15 landen.

ACHTERGROND
RoboCup 2013 wereldkampioenschappen voetballen, van 26 tot 30 juni 2013 in Eindhoven.
Website: www.robocup2013.org <<

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Pionier en gangmaker in expatland - artikel

15 jaar geleden was het expatgebeuren bij Bekaert Group vooral een zaak van HQ: Belgen werden uitgestuurd naar het buitenland. Vandaag is de mix aan nationaliteiten en bestemmingen totaal.

DHL Express bezorgt pakjes met de fiets

Na Antwerpen, is nu Gent aan de beurt om van pakjes te worden voorzien door de cubicycle. Dit is een elektrische cargofiets met speciale container, die tot 125 kilo goederen kan vervoeren.

INEOS gaat 3 miljard euro investeren in Antwerpse haven

INEOS heeft voor de haven van Antwerpen gekozen als locatie voor een mega-investering van 3 miljard euro, goed voor 400 nieuwe jobs. De investering zal gebeuren op de site in Lillo.

VIL wil logistieke hub in zorgsector uitbouwen

VIL lanceert het project ‘Zorghubs’ om de mogelijkheden te onderzoeken van een zorghub, waar logistieke activiteiten op een centrale locatie geconsolideerd en geoptimaliseerd worden.

Nieuw chemisch productieproces vermindert uitstoot kooldioxide

Scheikundige van de Nederlandse Universiteit Utrecht zet kobalt in als katalysator voor productie van chemicaliën uit aardgas, hetgeen tot bijna nul kooldioxide-uitstoot leidt.

5 goede redenen om Indumation 2019 te bezoeken - uitnodiging

Op 6, 7 en 8 februari komt Indumation.be 2019 er opnieuw aan in Kortrijk Xpo. Dit is dit de snelst groeiende vakbeurs voor de automatisering, digitalisering en optimalisering van de Benelux.

‘Lichtpistool’ meet stijfheid van bloedvaten

Imec,de Universiteit Gent, Medtronic en hun partners hebben een klinische haalbaarheidsstudie afgerond voor een prototype van een medisch toestel dat de stijfheid van bloedvaten kan meten.

Inschrijving tweede editie van acceleratieprogramma BEyond geopend

Initiatiefnemer Pulse Foundation zorgt ervoor dat in acceleratieprogramma BEyond ambitieuze tech scale-ups uit België ondersteuning krijgen van Belgische en internationale topondernemers.

Partners