• 04/06/2013
  • |     BB

Belg: "iedereen moet langer aan de slag, behalve ikzelf" (+video)

De Belg verwacht eindeloopbaanbeleid voor wie langer wil werken, maar 38% zegt zelf carrément ‹nee›. 'Genoeg gewerkt op mijn 61ste". Toch groeit bewustzijn dat er 'iets' moet gebeuren.

Trefwoorden: #Delta Lloyd, #Delta Lloyd Life, #NIMBY, #osha, #pensioen

Lees verder

HR

ENGINEERINGNET.BE -Uit een peiling van de pensioenverzekeraar Delta Lloyd Life blijkt dat de Belg het steeds minder ziet zitten om te werken tot de wettelijke pensioenleeftijd van 65 jaar.

'38% van de ondervraagden zegt carrément ‘nee', laat de verzekeraar weten. Dat percentage is met 5% gestegen t.o.v. 2012.

Daar staat tegenover dat 3 op 5 van de ondervraagden wel vindt dat elk bedrijf een aangepast beleid voor oudere werknemers moet hebben. Maar niet voor hem- of haarzelf dus. De Belg wil niet langer werken dan 61 jaar.

Niet minder dan de helft van de Belgen vindt dat wie aan de leeftijd van 61 jaar met pensioen gaat ‘genoeg gewerkt’ heeft. En 83% is niet bereid zelf in te leveren op loon aan het einde van de loopbaan. NIMBY dus, Not In My BackYard.

Wie langer dan zijn 65ste zou moeten werken, wordt in toenemende mate als ‘pechvogel’ beschouwd. 38% van de ondervraagde Belgen vindt dat vervroegd pensioen niet meer van deze tijd is. Dat percentage ligt in de lijn met 2012. Wie dan weer voor zijn 55ste het arbeidscircuit verlaat als gepensioneerde, krijgt zelfs de stempel ‘profiteur’.

Ook maatregelen om aan de pensioenleeftijd te sleutelen oogsten geen bijval. "Dat het voor senioren moeilijker is om aan het idee te wennen dat ze zullen moeten werken tot aan hun 65ste, dat hadden we wel verwacht”, stelt de woordvoerder Annelore Van Herreweghe van Delta Lloyd Life. “Ze hebben een lange periode meegemaakt waar het wél kon om vroeger te stoppen met werken." Een verworven recht, dus.

Van Herreweghe: 'In 2012 sprak de Belg zich op ongeveer dezelfde manier uit. De leeftijdsgrens die de Belg zelf voor ogen houdt, schuift niet op, ondanks het feit dat de wettelijke vastgelegde pensioenleeftijd inmiddels 65 jaar bedraagt. Wel keuren meer Belgen het te vroeg met pensioen gaan (voor je 55ste) duidelijker af. De awareness dat men langer zal moeten werken neemt dus toch wel toe."

Het pensioenbewustzijn is aangescherpt, maar vooraleer de Belg bereid is zelf bijkomende inspanningen te leveren, stelt hij duidelijke eisen, meent de verzekeraar: 'maak werk van een eindeloopbaanbeleid en verzeker mij dat er nog centen voor mijn pensioen zullen zijn. Met andere woorden: stem het arbeidsmarktbeleid en het pensioenbeleid maximaal op elkaar af'.

Overigens blijkt uit ander onderzoek van het Europese EU-OSHA (zie leestip onderaan) dat slecht 3 op 10 van de Belgische werknemers vindt 60-plussers 'minder productief' zijn dan andere – en jongere – collega's.


(video: Delta Lloyd Life/YouTube, foto: Danfoss)

ACHTERGROND
Het marktonderzoek is uitgevoerd in april 2013 peilde via het onafhankelijke onderzoeksbureau 365.ANALYTICS. Dat bureau ondervroef 1.427 Belgen over de vragen of 'dé pensioenleeftijd goed ingeburgerd is' en 'of er wel werk wordt gemaakt van een eindeloopbaanbeleid'.

Enkele resultaten:
- 1 op 2 Belgen vindt dat hij genoeg gewerkt heeft aan 61 jaar
- 38% wil niet tot 65 jaar werken (stijging van 5% t.o.v. 2012)
- 38% vindt dat vervroegd pensioen niet meer van deze tijd is (gelijk t.o.v. 2012)
- 32% van de ondervraagden kijkt uit naar zijn pensioen (stijging van 7% t.o.v. 2012); hoofdzakelijk om te genieten (64%) en om rustig te leven zonder tijdsdruk (51%)
- Als stimulansen om langer te werken denkt de Belg vooral aan verhoogde flexibiliteit binnen de job en financiële stimuli
- 63% verwacht een eindeloopbaanbeleid van werkgevers, terwijl slechts 10% van de werkgevers hier werk zou van maken, volgens de respondenten
- 83% van de Belgen is niet bereid in te leveren op loon aan het einde van zijn loopbaan
- Raken aan de pensioenleeftijd is not done en onbelangrijk volgens de Belg.


Video: