• 24/05/2013
  • |     BB

Gouverneur Jan Briers reikt 20 logistieke 'Lean and Green'-awards uit

Vlaams Instituut voor de Logistiek kent aan 20 logistieke bedrijven 'Lean and Green'-award toe. De twintig verbinden zich tot CO2-reductie van minimaal 20% over volgende vijf jaar.

Trefwoorden: #briers, #co2, #ecodriving, #energie, #lean mean, #vil

Lees verder

Nieuws

( Foto: VIL, Jan Briers )

ENGINEERINGNET.BE – Het innovatieplatform Vlaams Instituut voor de Logistiek – of kortweg VIL – reikte gisteren aan 20 bedrijven zijn 'Lean and Green'-award uit. De bedrijven ontvingen hun award uit de handen van de gouverneur van de provincie Oost- Vlaanderen, Jan Briers.

Dat betekent dat deze twintig er zich toe verbinden maatregelen te nemen om over een periode van vijf jaar minstens 20% CO2-reductie te bereiken.

Hun plannen zijn heel divers, gaande van cursussen eco-driving voor chauffeurs, over perfect instellen van aerodynamische spoilers, het uitrusten van magazijnen met zonnepanelen, het reduceren van woon/werk-kilometers met de vrachtwagen, vernieuwing van de vloot, opvolgen van de bandenspanning, een betere planning en beladingsgraad tot modal shift (gebruik van alternatieve vervoersmodi).

Gastheer van de award uitreiking was de Haven van Gent die de aanwezigen inspireerde met haar eigen duurzaamheidsplannen.

De twintig kunnen hun award gebruiken voor branding- en imago-doeleinden, maar er hangen zeker ook commerciële en financiële voordelen aan vast: “Enkel de elektriciteit en de diesel kosten bijvoorbeeld Colfridis jaarlijks meer dan 2 miljoen euro. Deze kosten relatief met 22 % kunnen drukken, maakt een sterk verschil in de rentabiliteit”, beaamt Tom Lokermans, CFO van award winnaar Colfridis.


ACHTERGROND
De winnaars vormen een mooie mix van grote en kleine logistieke dienstverleners en verladers: Ambrogio, Bridgestone Logistics Europe, Coca-Cola Enterprises, Colfridis, European Food Transport, Fiege, Frigologix, Gyproc, HAVI Logistics, Holcim, Makro Cash & Carry, Norbert Dentressangle, Railroads, SITA, TDL Group, Transport Lux, Transport Mervielde, United Biscuits, Van de Poel en Withofs Transport.