• 23/05/2013

Vlaamse regering ‹tevreden› met 1 miljard investering Total Antwerpen

Vlaams minister-president Peeters reageert tevreden op investeringsprogramma van Total. De Vlaamse regering schuift concern 1 miljoen euro opleidingssteun toe. De keuze van Total voor Antwerpen is dan ook verre van evident.

Trefwoorden: #kris peeters, #peeters, #total, #total antwerpen

Lees verder

Columns

( Foto: Europese Commissie )

ENGINEERINGNET.BE - Minister-president Kris Peeters is naar eigen zeggen 'tevreden'. De Vlaamse overheid investeert voor 1 miljoen euro aan opleidingssteun in Total Antwerpen, en krijgt er bij manier van spreken 1 miljard euro voor terug. Total zelf voorziet nogmaals 21 miljoen voor opleidingen voor zijn personeel.

Via de opleidingssteun geeft de Vlaamse regering alvast een positief signaal aan de life science en chemiesector in België. De sector is op zijn eentje bijvoorbeeld goed voor de helft van de O&O-investeringen in Vlaanderen, maar kreunt onder de te hoge productiekosten.

Die zijn vooral te wijten aan de energiekost, die torenhoog is in vergelijking met de ons omringende landen. Volgens een studie van Deloitte loopt het verschil - naargelang verbruik en regio – voor industriële grootverbruikers zelfs op tot 12 à 45 % (zie leestip onderaan).

Op wereldvlak speelt daar bovenop nog de concurrentie van de VS, waar chemische concerns dankzij het goedkope schaliegas veel goedkoper kunnen produceren. Dat speelt ongetwijfeld een rol wanneer multinationals toekomstgerichte investeringsbeslissingen nemen.

En volgens chemiefederatie Essenscia loopt de loonkosthandicap van de Belgische chemiearbeider op tot 27% vergeleken met die van een Duitse (zie leestip onderaan). De beslissing van Total om voor Antwerpen te kiezen, is dus zeker niet evident.

“De Industrie van de Toekomst focust op innovatie en creëert op duurzame wijze welvaart en werkgelegenheid in Vlaanderen. De investeringen van Total sluiten dan ook aan bij een kantelmoment in de strategie die Total in Vlaanderen moet versterken. Ik kan het ambitieus programma dus enkel maar toejuichen”, aldus minister-president Peeters in een reactie.


(door Bert Belmans, hoofredacteur)

LEESTIP
Total bouwt geïntegreerd petrochemisch platform in Antwerpen om

Industrie: «dure elektriciteitsprijs blokkeert (onze) investeringen»

«Toppositie Belgische chemie is geen verworven recht»