Vlaamse regering ‹tevreden› met 1 miljard investering Total Antwerpen - opinie

Columns & Blogs 23/05/2013 13:26:51

Vlaams minister-president Peeters reageert tevreden op investeringsprogramma van Total. De Vlaamse regering schuift concern 1 miljoen euro opleidingssteun toe. De keuze van Total voor Antwerpen is dan ook verre van evident.

Lees hieronder verder   
Verwant

Howest haalt 1 miljoen euro TETRA-subsidies binnen

100 miljoen euro Vlaams geld voor meer en ambitieuzer ondernemerschap

Nieuwe buitenlandse investeringen in Vlaanderen fors gestegen in 2015

Rekenhof: ’bijsturing programma Innovatief Aanbesteden nodig’

22 Vlaamse bedrijven op Poolse economische missie

Antwerp-ITCCO erkend als volwaardig CIFAL-opleidingscentrum

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Club Logistiek & Supply Chain Managers

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 19/09/2018 tot 30/04/2019

Facility manager: 10 aparte modules

Zwijnaarde (Gent)

van 1/10/2018 tot 27/06/2019

Kwaliteitscoördinator

SBM Kortrijk

van 9/10/2018 tot 28/05/2019

Expert in onderhoudsmanagement

Zwijnaarde (Gent)

van 11/10/2018 tot 25/04/2019

Club Productiemanagers

Mercure Hotel Roeselare

van 17/10/2018 tot 4/09/2019

Club Continu Verbeteren

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 22/10/2018 tot 11/09/2019

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Keuze van de redactie

(14/2) AB InBev investeert 42 miljoen euro in uitbreiding brouwerij Hoegaarden

(13/2) Plan voor bouw 30 nieuwe mijnenjagers en 1.550 drones

(12/2) Agristo bouwt nieuw automatisch hoogbouwmagazijn

(11/2) Brits verpakkingsbedrijf investeert 15 miljoen euro in België

(6/2) 10 nieuwe Fabrieken van de Toekomst in Vlaanderen

(6/2) P&V Elektrotechniek neemt Bekaert Electric over

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Minister-president Kris Peeters is naar eigen zeggen 'tevreden'. De Vlaamse overheid investeert voor 1 miljoen euro aan opleidingssteun in Total Antwerpen, en krijgt er bij manier van spreken 1 miljard euro voor terug. Total zelf voorziet nogmaals 21 miljoen voor opleidingen voor zijn personeel.

Via de opleidingssteun geeft de Vlaamse regering alvast een positief signaal aan de life science en chemiesector in België. De sector is op zijn eentje bijvoorbeeld goed voor de helft van de O&O-investeringen in Vlaanderen, maar kreunt onder de te hoge productiekosten.

Die zijn vooral te wijten aan de energiekost, die torenhoog is in vergelijking met de ons omringende landen. Volgens een studie van Deloitte loopt het verschil - naargelang verbruik en regio – voor industriële grootverbruikers zelfs op tot 12 à 45 % (zie leestip onderaan).

Op wereldvlak speelt daar bovenop nog de concurrentie van de VS, waar chemische concerns dankzij het goedkope schaliegas veel goedkoper kunnen produceren. Dat speelt ongetwijfeld een rol wanneer multinationals toekomstgerichte investeringsbeslissingen nemen.

En volgens chemiefederatie Essenscia loopt de loonkosthandicap van de Belgische chemiearbeider op tot 27% vergeleken met die van een Duitse (zie leestip onderaan). De beslissing van Total om voor Antwerpen te kiezen, is dus zeker niet evident.

“De Industrie van de Toekomst focust op innovatie en creëert op duurzame wijze welvaart en werkgelegenheid in Vlaanderen. De investeringen van Total sluiten dan ook aan bij een kantelmoment in de strategie die Total in Vlaanderen moet versterken. Ik kan het ambitieus programma dus enkel maar toejuichen”, aldus minister-president Peeters in een reactie. << (door Bert Belmans, hoofredacteur) (foto: Europese Commissie)


LEESTIP
Total bouwt geïntegreerd petrochemisch platform in Antwerpen om

Industrie: «dure elektriciteitsprijs blokkeert (onze) investeringen»

«Toppositie Belgische chemie is geen verworven recht»

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

5 miljoen euro uit Interreg 2 Seas-fonds voor provincie Antwerpen

Europa investeert via het Interreg 2 Seas-fonds 5 miljoen euro in 9 nieuwe projecten in de provincie Antwerpen. 5 projecten rond sociale thema’s en 4 rond duurzame energie en klimaatadaptie.

Plan voor bouw 30 nieuwe mijnenjagers en 1.550 drones

Belgium Naval & Robotics heeft een samenwerkingsplan gepresenteerd dat over een periode van 20 jaar 4 miljard euro omzet in België genereert met ruim 2,1 miljard toegevoegde waarde.

Antwerps sorteercentrum bpost bedekt met 10.000 m² zonnepanelen

De 3.700 fotovoltaïsche panelen met capaciteit van 1 megawatt werden geïnstalleerd door ENGIE Fabricom. bpost heeft nu in totaal 33.000 m² zonnepalen op zijn verschillende Belgische gebouwen

Zal Artificiële Intelligentie rol gaan spelen bij recrutering?

Wervingsbureau Michael Page analyseerde tijdens een onderzoek de technologieën en tendensen die de werkomgeving en competenties van morgen zullen bepalen en er een impact op zullen hebben.

Brugse campus opent labo voor onderzoek naar kunststoffen

In het laboratorium ‘Nieuwe Materialen’ kunnen studenten en wetenschappers onderzoek doen naar nieuwe kunststoffen, om bedrijven te helpen het hoofd te bieden aan ecologische uitdagingen.

IONITY gaat in zee met SPIE voor implementatie 400 laadstations

SPIE sleept een contract met IONITY in de wacht gesleept om de implementatie te ondersteunen van 400 hoog vermogen-laadstations voor elektrische voertuigen in heel Europa tegen 2020.

België en ESA akkoord over grondstation in Redu

De ministerraad keurt een voorontwerp van wet goed, dat instemt met het akkoord tussen België en het Europees Ruimteagentschap (ESA) over het centrum van ESA in Redu.

M+R: grootste Benelux-event voor procesinstrumentatie - uitnodiging

M+R is uitgegroeid tot het Benelux-event voor procesinstrumentatie in het hart van de grootste Europese (petro)chemiecluster nl. Antwerpen. Bezoek de beurs van 27-28 maart in Antwerp Expo.

Rexroth hydraulisch aggregaat bespaart ruimte en energie

De nieuwe CytroBox hydraulische krachtbron van Bosch Rexroth biedt met zijn intelligente, energie-efficiënte modulaire ontwerp een oplossing voor het middelmatige vermogensbereik van 7,5 tot 30 kW. Door IoT-technologieën te integreren, effent het ook de weg voor implementatie van Industry 4.0-concepten. <<

Partners