• 22/05/2013
  • |     BB

Eerste beelden: Proba-V richt zijn ogen op de Aarde

Een week na lancering van de Proba-V satelliet kwamen eerste ruwe beelden vanuit het Vegetation Instrument aan in grondstation van Redu. Een emotioneel moment, zegt ingenieur Jorg Versluys.

Trefwoorden: #esa, #oip, #proba, #proba-V, #Vegetation Instrument

Lees verder

Nieuws

( Foto: OIP/ESA )

ENGINEERINGNET.BE - “Het eerste beeld biedt ons de kans om een glimp op te vangen van de verwachte prestatie van ons instrument”, stelt Jorg Versluys, OIP Vegetation Instrument’s systeemingenieur bij constructeur OIP in Oudenaarde.

“Het binnenhalen van het eerste beeld na de lancering is een intens en emotioneel moment, aangezien je tot dan nog altijd geen idee hebt of alles nog naar behoren functioneert. Dit allereerste beeld genomen met het Vegetation Instrument vanuit de ruimte toont de Golf van Biskaje met de Bretoense kustlijn nabij de Franse stad Nantes."

"Er is nog heel wat werk voor de boeg gedurende de inbedrijfsstellingsfase om de volledige kwaliteit en prestatie van het instrument tijdens de vlucht de bewijzen, maar desondanks kan men al stellen dat op basis van het eerste beeld de resultaten veelbelovend zijn”.

Proba-V, de Belgische minisatelliet ter grootte van een wasmachine, die in de nacht van 6 op 7 mei 2013 succesvol werd gelanceerd vanop de lanceerbasis in Kourou, heeft als missie de vegetatie op aarde continu te monitoren. Al na 40 minuten na de lancering legde de kunstmaan contact met verschillende grondstations, waaronder het mission control center in het Belgische Redu.

De eerste foto's zijn nog 'ruw', en niet geometrisch en radiometrisch gecorrigeerd. Daarvoor is naar verluidt eerst een intensieve kalibratie nodig, die direct van start gaat. De afgewerkte beelden, die een resolutie hebben van 1/3 km en 1 km, zullen van grote waarde zijn voor de studie van de versnelde klimaatverandering en ‘global change' in het algemeen. Eens de camera volledig operationeel is, zullen alle beelden verwerkt, gearchiveerd en verdeeld worden door Vito in Mol.

Verwacht wordt dat de Proba-V het 2,5 jaar zal uithouden in de ruimte, maar optimisten gewagen nu al van 5 jaar. Op Mars hielden (en houdt een van de) de Rovers het ook veel langer uit dan hun bouwers ooit voor mogelijk hielden.


FOTO
Eerste VNIR-beeld van het Vegetation Instrument: de Bretoense kust nabij de Golf van Biskaje, gezien van op 820km hoogte door de ‘ogen’ van Vegetation Instrument. Commentaar: bekijk de mooie details van de rivieren en de stad Nantes, alsook de scherpe contrasten tussen vegetatie en wolken.

ACHTERGROND
Proba-V werd ontwikkeld in opdracht van Belspo, het Federaal Wetenschapsbeleid, en is volledig gebouwd door een consortium van Belgische bedrijven onder supervisie van ESA, het Europese ruimtevaartagentschap.