• 21/05/2013
  • |     BB

Overname Duitse Kiesling markeert belangrijk wapenfeit voor Rittal

Door acquisitie van engineeringbureau beheerst sturing- en schakelkastenbouwer Rittal thans de volledige productieketen, van ontwerp tot eigen constructie. Een belangrijk wapenfeit.

Trefwoorden: #atlas copco, #kabel, #kiesling, #machine, #rittal, #schakel

Lees verder

Techniek

( Foto: Rittal )

ENGINEERINGNET - Het familiebedrijf Kiesling Maschinentechnik in het Duitse Dietzenbach wordt onderdeel van Rittal International. Dat markeert een belangrijk wapenfeit voor Rittal: voor het eerst heeft het bedrijf nu alle schakels van de bouwketen van sturingskasten zelf in handen: van ontwerp tot engineering en fabricage.

Het beheersen van de volledige 'supply chain' wordt hoe langer hoe belangrijker. Veel kasten worden namelijk op maat van de afnemer ontworpen en gebouwd, en wie in zijn productieketen niet afhankelijk is van toeleveranciers, kan zijn klanten betere garanties aanbieden inzake levertermijnen (en kostprijzen) én flexibeler produceren.

Maar anderzijds koopt Rittal zich ook een stuk nieuwe kennis én een sterk geautomatiseerd machinepark in. “Kiesling brengt nieuw innovatiepotentieel in onze ondernemingsgroep,” aldus Dr. Thomas Steffen, zaakvoerder R&D bij Rittal.

Qua automatisering beschikt Kiesling bijvoorbeeld over een robotgestuurd bekabelingscenter - overigens een ontwikkeling van het Vlaamse P&V Elektrotechniek en Atos - dat de tijdrovende manuele bekabeling van montageplaten vervangt en volautomatisch voor norm- en veiligheidsconforme aansluitingen zorgt.

Daarmee kunnen alle mechanische fases bij de productie van schakelkasten - zoals boren, schroefdraad snijden en frezen van uitsnijdingen - in één bewerking worden uitgevoerd.

Dat het Kiesling-machinepark zo sterk geautomatiseerd is, heeft te maken met zijn bedrijfscultuur die vanaf het begin (1970) sterk engineeringgericht was. Een bedrijf met veel ingenieurs die ruimte kregen en krijgen om productieoplossingen te ontwikkelen, dus. Niet zo ongewoon in de Duitse context.

Het overnamebedrag werd niet vrijgegeven.


OP DE FOTO
Van links naar rechts: Dr. Thomas Steffen, Rolf von Kiesling, Jens von Kiesling en Friedhelm Loh.