• 07/05/2013
  • |     BB

Optisch technologie voor Belgische Proba-satelliet stamt uit Oudenaarde

‹Dit is Belgisch› De Proba-satelliet heeft technologie van OIP in Oudenaarde aan boord: «Vooral de kleine dimensies van het Vegetatie Instrument stelde ons voor technische uitdagingen.»

Trefwoorden: #amos, #belspo, #esa, #oip, #proba, #qinitiq, #ruimte, #xenics

Lees verder

Nieuws

( Foto: OIP )

ENGINEERINGNET.BE – Nu de Proba-V satelliet in een baan rond de aarde is, pakken diverse Belgische bedrijven – meer dan terecht – uit met hun staaltjes van hoogtechnologische ontwikkeling die aan boord van het het ruimtetuig zijn.

Zo bouwde het Vlaamse OIP het nieuwe Vegetatie Instrument. 'Een uitdaging', laat de firma weten 'het instrument moest veel kleiner zijn dan zijn voorganger die op de Spot-V satelliet gemonteerd is'.

OIP kreeg in 2009 het contract toegewezen door QinetiQ Space voor de ontwikkeling, productie en installatie van het instrument. Het project werd uitgevoerd voor ESA en gefinancieerd door BELSPO.

Het bedrijf diende naar eigen zeggen verschillende technische uitdagingen aan te gaan om het instrument op de kleine Proba-satelliet te kunnen integreren. Het optische instrument bestaat uit drie multispectrale camera's, elk met twee detectoren om de aarde in vier golflengtes te scannen.

Hiervoor werd gebruik gemaakt van de recentste technologieën in spiegelproductie (AMOS), en infrarooddetectoren (Xenics). Bovendien heeft het instrument een veel hogere resolutie van 350m in vergelijking met de vroegere 1000m.

Omdat het elektrisch vermogen op de Proba-satelliet zeer beperkt is, ontwikkelde OIP ook speciale elektronica voor het uitlezen van de zes detectoren, de dataverwerking en de beeldcompressie, met een vermogensbeheer zodanig dat het gemiddeld verbruik slechts 21 Watt is, het equivalent van een spaarlamp.

Eveneens wegens energiebesparing werd de actieve thermische controle van het vroegere Spot-Végétation instrument vervangen door een passief thermo-mechanisch ontwerp.

De temperatuurstabiliteit wordt hiermee in essentie bereikt door een radiator die warmte uitwisselt met de altijd zichtbare aarde in combinatie met een instrument dat volledig thermisch geïsoleerd is van de rest van de satelliet.

OIP werkte reeds vroeger samen met QinetiQ Space: het bedrijf was ook aanwezig op de Proba-1 satelliet (2001) met een hoge resolutie- en een breedbeeldcamera, en op de Proba-2 (2009) met de SWAP Focal Plane Assembly.


ACHTERGROND
OIP werd in 1919 in Gent opgericht als ' Optique et Instruments de Précision' en was sindsdien altijd een pionier in nieuwe elektro-optische technologieën, met hoofdactiviteiten in de defensiemarkt, en sinds de vroege 1980 ook in de ruimtevaart, met instrumenten aan boord van Spacelab, XMM, Cluster II, Ariane V, Mars-Express, Venus-Express, Integral, Rosetta, Envisat, Meteosat MSG, Herschel-Planck, EXOMARS, de Proba-missies.


Dossier: Belgische minisatelliet Proba V in baan om aarde.
Een opsteker voor de Belgische ruimtevaartsbedrijven. De nieuwe Proba V kunstmaan van QinetiQ Space is vanaf de lanceerbasis in Kourou succesvol de ruimte ingeschoten (foto: QinetiQ).

Lees over de Belgische ruimtevaarttechnologie in ons dossier:
Belgische Proba V-kunstmaan: wist je dat…

Belgische satelliet gaat wereldwijde vegetatie in kaart te brengen

Optisch technologie voor Belgische Proba-satelliet stamt uit Oudenaarde

En ook…
Qinetiq Space ontwikkelt nieuw dockingmechanisme voor ISS-ruimtestation

Spacebel mag minisatelliet aan Vietnam leveren