• 06/05/2013

ICT, de motor van het digitale tijdperk

Telegeneeskunde, slimme energienetwerken, digitale overheid, intelligente mobiliteit,… ICT maakt radicaal vernieuwende oplossingen voor grote maatschappelijke problemen mogelijk.

Trefwoorden: #agoria, #digitaal tijdperk, #ICT, #innovatie

Lees verder

Columns

ENGINEERINGNET.BE -- Bovendien biedt de digitalisering ook groeimogelijkheden. Maar het mes snijdt aan twee kanten. Als IT-bedrijf blijft u namelijk alleen succesvol als u erin slaagt om geregeld met weer nieuwe, nog innovatievere oplossingen voor de dag te komen. Hoe pakt u die uitdaging best aan? En welke hulplijnen bestaan er?

De ICT-sector is één van de meest kennisintensieve bedrijfssectoren in ons land. Hoewel ze ‘slechts’ 2% van het aantal werknemers in onze economie vertegenwoordigt, is de sector goed voor 20% van alle O&O-inspanningen, wat neerkomt op een jaarlijkse investering van ongeveer 663 miljoen euro. Cijfers die ook in de komende jaren naar boven toe kunnen aangepast worden.

Producten die vroeger totaal niet ICT-gerelateerd waren, krijgen nu steeds vaker wel een ICT-component of worden zelfs de motor van innovatie. In het bijzonder software wordt vandaag door verschillende markten als het meest innovatieve element voor hun productontwikkeling gezien.

En die situatie creëert een enorm groeipotentieel voor de software(product)ontwikkelaars, die in toenemende mate hun traditionele relatie met andere businesspartners (B2B) of gebruikers (B2C) vervangen door een relatie met businesspartners en eindgebruikers samen (B2B2C).

ICT-innovatie: een wereld op zich
In tegenstelling tot klassieke producten zijn ICT en met name software ‘ongrijpbaar’ en niet gebonden aan een fysieke locatie. Dat unieke kenmerk draagt bij tot de toenemende internationalisering van de O&O-activiteiten van veel software(product)bouwers.

Het betekent onder meer dat deze bedrijven samenwerken met kennisinstellingen en businesspartners van over de hele wereld. In sommige bedrijven gaat die internationalisering van O&O echter zo ver, dat onderzoeksafdelingen worden gedelokaliseerd naar elders in Europa of Azië. Die tendens is een onvermijdelijk gevolg van het structurele tekort aan digitale experten in ons land.De ICT-sector heeft dan ook dringend nood aan een grotere instroom en een duurzaam behoud van talent.

De overheid speelt een belangrijke ondersteunende rol bij innovatieactiviteiten. Subsidies bevorderen de doorgroei van kmo’s in de sector tot internationale spelers. Ze geven extra ademruimte aan innoverende bedrijven om te experimenteren en om keuzes te maken over welke ideeën ze al dan niet verder zullen uitwerken.

Een andere goede overheidsmaatregel is de gedeeltelijke vrijstelling van de bedrijfsvoorheffing voor onderzoekers, want daardoor wordt de kostprijs per onderzoeker in België concurrentiëler in vergelijking met die in andere Europese landen.

Maar ook indirecte vormen van ondersteuning, zoals de toekenning van overheidscontracten via openbare aanbestedingen, zijn erg belangrijk. Die vormen immers gegeerde referenties die bedrijven, zekere de kmo’s, kunnen helpen om internationaal door te breken.

Agoria’s nieuwe ‘Expertisecentrum Innovatie’ is ook voor ICT
Het 'Agoria ICT Innovatieplatform' ontwikkelt samen met en ten behoeve van de leden van de federatie een visie op ICT-innovatie. Voor 2013 staat een Witboek van de ICT-sector op de agenda.

Tijdens de sensibiliseringssessies voor innovatie die Agoria geregeld organiseert, kunnen ICT-bedrijven samen met innovators uit andere sectoren strategische partners ontmoeten, inspiratie opdoen over hoe ze in hun eigen organisatie een innovatiecultuur kunnen stimuleren, nagaan hoe ze hun innovatiestrategie kunnen ondersteunen via subsidies en fiscale maatregelen en praktijkgerichte ervaring opdoen.

Agoria biedt ook een nieuw programma voor collectieve of individuele coaching van software(product)bouwers aan. In samenwerking met Sirris, het kenniscentrum van de technologische industrie, worden de opdrachtgevers collectief of individueel begeleid bij het inzetten van nieuwe technologieën en businessconcepten in producten en diensten.

Ten slotte brengt Agoria via diverse kanalen ICT-bedrijven samen rond specifieke innovatiegerelateerde thema’s, onder meer als Belgische sectorale normalisatieoperator voor ICT, rond de Europese ‘Digitale Agenda voor Europa’ en de oprichting van een Smart Cities Community (www.agoria.be/smartcities). Deze community verenigt alle stakeholders, waaronder veel ICT-bedrijven, die betrokken willen worden bij de uitbouw van de ‘slimme’ stad van morgen.

Innovatie en ICT bieden groeimogelijkheden, tijd om aan de slag te gaan.


ACHTERGROND
Ir Jos Pinte studeerde af aan de Katholieke Universiteit Leuven en is Algemeen Directeur van Agoria, verantwoordelijk voor ‘Mechatronica’. Hij bekleedt tevens de functie van Algemeen Directeur bij de kennisinstelling Sirris.