Genderongelijkheid in academische wereld?

Economie 22/04/2013 16:59:57

Vrouwen in topfuncties zijn nog steeds schaars. Ook in de academische wereld. In het 200-jarige bestaan van de UGent schopte nog geen enkele vrouw het tot rector of vicerector.

Lees hieronder verder   
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Nieuw in EPLAN Pro Panel 2.9 & Harness ProD 2.9

EPLAN Webinar

vrijdag 21 februari 2020

Workshop Industrial Security

Kortrijk, Wondelgem, Berchem en Diepenbeek

van 25/02/2020 tot 5/03/2020

Elektrisch voertuig: mobiele batterij of extra belasting net?

UGent Campus Kortrijk

dinsdag 25 februari 2020

Verbreed uw basiskennis over stoom

Spirax Sarco Gent en Westerlo

dinsdag 3 maart 2020

Tips & Tricks voor veilige werking stoominstallatie

Spirax Sarco Gent en Brasschaat

woensdag 4 maart 2020

100.000 ingrijpende energetische renovaties per jaar realiseren

(studiedag) Sint-Niklaas

donderdag 5 maart 2020

Keuze van de redactie

(18/2) Aquafin gaat energie leveren uit afvalwater

(17/2) ITMA 2019: Geen schering en inslag - artikel

(12/2) DEME Offshore en Herrenknecht bouwen samen onderzeese boor

(12/2) Winnaars Foreign Investment Trophy 2020 bekend gemaakt

(11/2) Air Products levert technologie voor Amerikaans waterstof tankstation

(10/2) Thor Park Genk wordt eerste Vlaamse regelluwe zone

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Met het decreet van 13 juli 2012 voerde UGent genderquota in waarbij nu per functie een vrouwelijke en mannelijke kandidaat moet worden voorgedragen. De verkiezingen van de kandidaten door het kiescollege zullen plaats vinden op 6 mei 2013.

Op basis hiervan zal de Raad van Bestuur op 8 mei beslissen over de benoeming van rector en vicerector. De voorwaarde tot benoeming is dat de kandidaat een hoogleraar, buitengewoon hoogleraar of gewoon hoogleraar aan de UGent is en de leeftijdsgrens van 66 jaar niet bereikt tijdens het mandaat.

Quota
Anne De Paepe, gewoon hoogleraar aan de UGent en vicerectorkandidaat, heeft een genuanceerde mening over de genderquota: “In de gegeven omstandigheden was dit een duidelijke manier om vanuit de politieke wereld een signaal te geven, maar het is anderzijds zeker wenselijk dat zoiets spontaan kan groeien. Je moet natuurlijk op de eerste plaats kijken naar capaciteit en competentie, wat totaal los staat van geslacht.”

“Het decreet is relatief nieuw en de nadruk op gender zal nog moeten wennen. Ik kan mij voorstellen dat veel vrouwelijke collega’s daar nu niet actief mee bezig zijn, maar binnen vier jaar waarschijnlijk wel", vervolgt zij. Bij de keuze voor een nieuwe rector en vicerector geldt bovendien een ongeschreven regel: het nastreven van evenwicht op diverse vlakken zoals gender, faculteit en geloof.

Implicit bias
Ook aan andere universiteiten blijft de ondervertegenwoordiging van vrouwen een pertinent probleem.

Aan de Katholieke Universiteit Leuven tracht de werkgroep Vrouw en Universiteit daar iets aan te doen. Volgens Anya Topolski, een van de coördinatoren van de werkgroep, blijkt uit cijfers van Europees onderzoek dat in België slechts 12% van de academische topfuncties ingevuld worden door vrouwen. Daarmee is België op twee na het slechtst scorende land in Europa.

“Uit onderzoek van professor Yvonne Benschop van de Radboud Universiteit van Nijmegen blijkt dat, als alles verloopt op het huidige tempo, we nog zeventig jaar moeten wachten op gelijkheid. Onze evolutie verloopt dus veel te traag”, waarschuwt Topolski.

“Één van de grote redenen van ondervertegenwoordiging is ‘implicit bias’: zowel mannen als vrouwen zien vrouwen onbewust op een andere manier, zeker in academische instellingen. Het is dus een kwestie van perceptie, maar ook een kwestie van structuur en het nemen van structurele maatregelen”, aldus Topolski.

Andere sectoren
Ondervertegenwoordiging van de vrouw op hoger niveau is een probleem dat zich ook in andere sectoren blijft voordoen.

Uit cijfers van het IGVM van 2011 zien we dat er zo ‘n 25% te weinig vrouwelijke leidinggevenden zijn in vergelijking met hun aandeel in de totale tewerkstelling. In het onderwijs, de culturele sector en in de financiële sector is er zelfs een tekort van meer dan 30% vrouwelijke leidinggevenden. (bron: StampMedia, Laura Lefever) (foto: Ugent, Hilde Christiaens, afscheidsfeest door de UGent-studenten georganiseerd voor de huidige rector Paul Van Cauwenberghe)

UPDATE
Dit jaar zijn bij de zeven kandidaten voor het rector- en vicerectorschap van de UGent twee vrouwen: gewoon hoogleraar Anne De Paepe (1955), doctor in de Genees-, Heel- en Verloskunde, en gewoon hoogleraar ir Lieva Van Langenhove, Burgerlijk Ingenieur der Textielnijverheid.

LEESTIP
Vijf van zeven kandidaten voor (vice)rectorschap UGent zijn ingenieur <<Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Aquafin gaat energie leveren uit afvalwater

Aquafin leverde al energie van de zonnepanelen op hun sites aan via Bolt. Nu gaan ze ook hun energie, opgewekt uit het teveel aan zuiveringsslib, lokaal aanbieden via dezelfde partner.

Daan Schalck wordt enige CEO van North Sea Port

Naar aanleiding van eerder gemaakte afspraken zal Jan Lagasse eind augustus zijn mandaat als co-CEO van North Sea Port afronden, waardoor Daan Schalck de leiding alleen op zich zal nemen.

Asset Performance 4.0: ontdek het programma

Van 10 t.e.m. 12 juni 2020 organiseert BEMAS de eerste editie van de Asset Performance 4.0 Conferentie en Beurs. 3 leerrijke dagen met workshops, boeiende presentaties en 40 bedrijven.

ITMA 2019: Geen schering en inslag - artikel

Een van de mooiere beurzen van het voorbije jaar was ongetwijfeld de vierjaarlijkse textieltechnologiebeurs Itma, waarop Belgen met hun technologie nog steeds het verschil maken.

Nieuw kennis- en netwerkevent Materials+Eurofinish+Surface

Materials + Eurofinish + Surface biedt op 3-4 juni in het NH Koningshof te Veldhoven een overzicht van de laatste ontwikkelingen binnen de gehele keten; van grondstof tot gerealiseerd product.

Sabca onder nieuwe vleugels

Sabca, Société Anonyme Belge de Constructions Aéronautiques, stond al even in het uitstalraam. Onlangs kwam een en ander in een stroomversnelling.

Belgische textielinnovaties vallen in de prijzen (+fotoreportage)

Begin deze week heeft de Textirama Foundation, samengesteld uit Belgische textielondernemers, de allereerste innovatie-awards in de textiel uitgereikt aan textielinnovaties uit eigen land.

Nieuwe nanosensor detecteert kanker-biomarkers in druppel bloed

Universiteit Twente en Wageningen Universiteit ontwikkelden een nanosensor voor nauwkeurige detectie van biomarkers voor kanker: van 10 tot een miljoen deeltjes per microliter.

speedigus service: slijtvaste maatwerk-onderdelen

Om altijd snel de juiste glijlageroplossingen te kunnen leveren en te installeren, heeft igus meer dan 12.000 verschillende iglidur glijlagertypen gemaakt van tribo-polymeren in voorraad. Daarnaast produceert igus maatwerkcomponenten. Dit wordt bepaald door de motion plastics specialist op basis van de benodigde aantallen.

Partners