OPLEIDINGEN VACATECH JOBS
Zoek een job
Meest gelezen nieuws

(21/8) Electrabel: materiaalproeven Doel 3 en Tihange 2 vorderen wél goed

(13/8) Mechelse snacksfabriek van Kellogg produceert welgeteld nul percent afval

(13/8) Malariageneesmiddel vermindert uitzaaiingen bij kanker

(11/8) Spectaculair tanktransport over Antwerpse Scheldelaan naar raffinaderij

(30/7) Studenten bouwen verbeterde drone die pakketten levert (+video)

(4/7) Belgian Eco Energy plant grote biomassacentrale in Gentse haven

Agenda

Master Class Creating Value During Business Conflict Resolution

Kasteel Tivoli - Mechelen

van 17/09/2014 tot 3/10/2014

Sirris Masterclass: Design for additive manufacturing

Gent (dag 1 & 2) en Seraing (dag 3)

van 30/09/2014 tot 1/10/2014

World of Technology & Science 2014
Technologie vakbeurs

Jaarbeurs Utrecht, Nederland Hal 7 t/m 11

van 30/09/2014 tot 3/10/2014

Workshop Evernote: onthoud alles !

Ingenieurshuis Antwerpen

woensdag 1 oktober 2014

BEMAS Studiesessie: Gebruik van proces- en sensordata analyse om betrouwbaarheid en performantie te verhogen

Eriks Technology Center in Hoboken (met Horia Orenstein)

woensdag 1 oktober 2014

Nationale WKK-ontmoetingsdag

Salons Waerboom in Groot-Bijgaarden

donderdag 2 oktober 2014

Meer >>

Keuze van de redactie

(24/9) Tessenderlo Group plant bouw nieuwe fabriek voor calciumchloride in Ham

(22/9) Aantal starters in Wallonië in vrije val

(22/9) NASA’s ruimtesonde MAVEN in baan rond Mars (+video)

(18/9) Kleine aanpassingen interieur maken lijnbus aantrekkelijker

(15/9) FANC stelt voorwaarden aan langer openhouden Doel 1 en 2

(12/9) 10 startups voor acceleratorprogramma Telenet Idealabs bekend gemaakt

>> Meer blikvangers
Bedrijven bloggen...
Op uw website

Vlaamse voedingsbedrijven moeten 'Food Factories of the Future' worden - column
<Columns & BLOGS> 18/04/2013 12:43:55

Bestaand plan voor maakindustrie staat model voor nieuw F3-project om Vlaamse voedingsproducenten om te bouwen tot heuse ‹Food Factories of the Future›. Door Bert Belmans, hoofdredacteur.

ENGINEERINGNET.BE - Flanders’ FOOD, Agoria en Sirris werken momenteel samen aan een traject om de Vlaamse voedingsindustrie te transformeren naar Food Factories of the Future.

Daarvoor wordt het bestaande plan voor de maakindustrie en de machinebouwers – uitgewerkt in het kader van het Nieuw Industrieel Beleid van minister-president Kris Peeters - als leidraad genomen.

Agoria en Sirris lanceerden vroeger al dit 'Made Different'-initiatief, waarmee ze voor de eerste maal de maakindustrie een stappenplan aanreikten om zich om te vormen tot fabrieken van de toekomst. Dat willen dezelfde spelers, in dit geval samen met de competentiepool Flanders' FOOD, nu ook waarmaken voor voedingsbedrijven. Sectorfederatie Fevia Vlaanderen schreef er speciaal een Witboek voor.

De grote lijnen van beide strategische plannen zijn niet zo verschillend. Ook voor de voeding gaat het om de omvorming van het productieapparaat naar World Class Production, de ontwikkeling van Digital Factories en het slim en wendbaar maken van het productiesysteem, ook wel Smart Production genoemd.

Maar er zijn uiteraard sectorale verschillen, bijvoorbeeld qua economisch belang: gemeten naar toegevoegde waarde bekleedt de Vlaamse machinebouwindustrie 'slechts' de zevende plaats, voor de voeding is dat de tweede.

Naar werkgelegenheid is de voedingsmiddelenindustrie zelfs de grootste in Vlaanderen en de sector staat te boek als een van de sterkst groeiende industrietakken.

Inhoudelijk gaat de vergelijking evenmin op: World Class Production heeft in de voeding te maken met andere types van technologieën dan in de maakindustrie of de machinebouw. Zo richt het F3-project zich op milde conservering (minimale wijzigingen van het voedingsproduct), oppervlaktedecontaminatie en reductie van postcontaminatie, bijvoorbeeld bij het versnijden.

Parallellen zijn er wel te trekken op het vlak van de Digital Factory en Smart Production. Zo hebben zowel de voeding en de maaksector af te rekenen met een schaarste aan technisch geschoold personeel, hoge loonkosten en een toenemende complexiteit in de productie die zowel fabrikanten als producenten quasi verplicht om slim te automatiseren, willen ze concurrentieel blijven met het buitenland.

Productiesystemen kunnen en moeten inderdaad flexibeler en intelligenter worden. Dat geldt voor de volledige industrie. In alle industriesectoren zijn er qua veiligheid, traceerbaarheid en online kwaliteitscontrole nog veel mogelijkheden.

Precies daar kunnen Vlaamse ingenieurs het verschil maken: bijvoorbeeld in de voeding is er nog veel ruimte voor automatisering, iets waarin de maakindustrie – denk maar aan de automotive – al veel verder staat.

Maar dat geldt ook - en zelfs nog meer - voor bijvoorbeeld de agrarische en bio-industrie. Van elkaar leren, is dus de boodschap. Of, in politiek getinte terminologie: clusteren. Onder meer de Nederlanders en de Duitsers deden dat ons al voor. Mét succes, overigens.

En niet te vergeten: in Vlaanderen timmeren intussen ook enkele Limburgse bedrijven enthousiast verder aan hun interpretatie van open innovatie. Ze hebben er een eigen cluster voor opgericht: 'Bike Valley'. << (door Bert Belmans, hoofdredacteur)

HET PLAN
Concreet zal het F3-project in 60 bedrijven technologiescans uitvoeren, voor 50 bedrijven experimenten uitvoeren en technologisch advies verlenen en voor 20 bedrijven transformatieplannen opstellen. Het is de bedoeling dat 10 bedrijven tijdens of kort na afloop van het project nieuwe technologie incorporeren. Deze succesverhalen moeten inspirerend werken voor de verdere transformatie van de voedingssector.

DE KICK-OFF
Voor wie al meteen enthousiast aan de slag wil: het kick-off event is eerst op woensdag 5 juni 2013 gepland. <<


LEESTIPS

Kris Peeters: 'Fabriek van de Toekomst is een groot visionair project'

Nieuw Limburgs onderzoekscentrum 'Bike Valley' voor de wielersector

Advies aan hightech-bedrijven: "Ga voor de agro werken" - artikel

Smart farming: moet de veehouder een productiemanager worden? - artikel <<

 

Reageer of publiceer aanvullende informatie
recent nieuws

ClozDloop afnemer van honderdste in Vlaanderen ontwikkelde compressor

ClozDloop in Malle is afnemer van de 100ste VSD+ van Atlas Copco, een compressor die door een Vlaams ingenieursteam in Wilrijk is ontwikkeld. "Hij ligt in lijn met ons groene gedachtengoed"

Inschrijvingen voor technologiestudies stijgen met 12%

Agoria, de beroepsfederatie voor de technologische industrie, meldt dat er dit jaar bijna 8000 jongeren een hogere technologische studie aanvatten, 12% meer dan vorig jaar.

UAntwerpen en Genticel werken samen aan therapeutisch HPV-vaccin

De UAntwerpen werkt samen met het Franse biotechbedrijf Genticel aan een therapeutisch HPV-vaccin, dat de progressie van HPV-infectie naar baarmoederhalskanker moet tegengaan.

Nieuwe snellader elektrische auto’s in Brussel

Sinds vorige week kunnen alle bestuurders van elektrische voertuigen hun wagen opladen aan de snellader gelegen aan de voet van de GDF Suez toren in Brussel.

Renault T serie is truck van het jaar

In Hannover ontving Renault gisteren op het IAA salon de 'International Truck of the Year' trofee.

Philips opgesplitst in twee bedrijven

Het electronicaconcern scherpt de strategische focus aan door twee ondernemingen te creëren: op het gebied van Lighting Solutions en op dat van HealthTech.

Genomineerden Deloitte Technology Fast50 2014 gekend

Deloitte heeft de namen van de vijftig technologiebedrijven, die genomineerd werden voor de allereerste Belgische editie van de Deloitte Technology Fast50-competitie, bekend gemaakt.

Heeft u nieuws voor de Engineeringnet bezoekers?

Burgerlijk ingenieurs bouwkunde

Departementshoofd HVAC

Engineeringnet Magazine