Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.
Carrièrekansen (meer)
Actief op zoek naar een nieuwe functie als werknemer of een opdracht als zelfstandige? Meld je aan bij Engineeringnet Techpost
Meest gelezen nieuws

DEME laat nieuw ’dual fuel’ multipurpose-schip bouwen

Onderzoek mucoviscidose richt pijlen opnieuw op gentherapie

Armband met slimme functies voor senioren

Site Ecotron Hasselt University krijgt bezoek koningspaar

Formula Electric Belgium behaalt vierde plaats in Tsjechië

Universiteit Gent brouwt bier met afvalwater

Agenda

Expert in Reliability en maintenance engineering

Tramstraat 63 - 9052 Zwijnaarde (Gent)

van 15/10/2016 tot 24/01/2017

Club continu verbeteren

Hotel-restaurant Van Der Valk
Autostrade E-17 - 9810 Nazareth

van 17/10/2016 tot 19/06/2017

Expert in lean en productiemanagement: totaalopleiding

Tramstraat 63 - 9052 Zwijnaarde (Gent)

van 19/10/2016 tot 14/06/2017

Seminarie Energy Storage & Distribution

Elzenveld, Antwerpen

dinsdag 8 november 2016

Hands-on workshop brengt integratie cobots naar uw kmo (Sirris Diepenbeek)

Diepenbeek

donderdag 10 november 2016

Keuze van de redactie

(19/10) EY kroont Vyncke tot ‘Onderneming van het Jaar’ 2016

(18/10) VUB-onderzoeker Mike Mihaylov stelt Bitcoin-techniek voor zonnepanelen voor

(13/10) Instroom van technologiestudenten in hoger onderwijs piekt

(10/10) ENGIE Electrabel engageert zich in een grootschalig milieuproject

(5/10) Rentel start bouw vijfde offshore windproject in Belgische Noordzee

(3/10) VPK neemt Scandinavische verpakkingsgroep Peterson Packaging over

>> Meer blikvangers
Bedrijfspagina's

Vlaamse voedingsbedrijven moeten 'Food Factories of the Future' worden - column
Columns & Blogs 18/04/2013 12:43:55

Bestaand plan voor maakindustrie staat model voor nieuw F3-project om Vlaamse voedingsproducenten om te bouwen tot heuse ‹Food Factories of the Future›. Door Bert Belmans, hoofdredacteur.

ENGINEERINGNET.BE - Flanders’ FOOD, Agoria en Sirris werken momenteel samen aan een traject om de Vlaamse voedingsindustrie te transformeren naar Food Factories of the Future.

Daarvoor wordt het bestaande plan voor de maakindustrie en de machinebouwers – uitgewerkt in het kader van het Nieuw Industrieel Beleid van minister-president Kris Peeters - als leidraad genomen.

Agoria en Sirris lanceerden vroeger al dit 'Made Different'-initiatief, waarmee ze voor de eerste maal de maakindustrie een stappenplan aanreikten om zich om te vormen tot fabrieken van de toekomst. Dat willen dezelfde spelers, in dit geval samen met de competentiepool Flanders' FOOD, nu ook waarmaken voor voedingsbedrijven. Sectorfederatie Fevia Vlaanderen schreef er speciaal een Witboek voor.

De grote lijnen van beide strategische plannen zijn niet zo verschillend. Ook voor de voeding gaat het om de omvorming van het productieapparaat naar World Class Production, de ontwikkeling van Digital Factories en het slim en wendbaar maken van het productiesysteem, ook wel Smart Production genoemd.

Maar er zijn uiteraard sectorale verschillen, bijvoorbeeld qua economisch belang: gemeten naar toegevoegde waarde bekleedt de Vlaamse machinebouwindustrie 'slechts' de zevende plaats, voor de voeding is dat de tweede.

Naar werkgelegenheid is de voedingsmiddelenindustrie zelfs de grootste in Vlaanderen en de sector staat te boek als een van de sterkst groeiende industrietakken.

Inhoudelijk gaat de vergelijking evenmin op: World Class Production heeft in de voeding te maken met andere types van technologieën dan in de maakindustrie of de machinebouw. Zo richt het F3-project zich op milde conservering (minimale wijzigingen van het voedingsproduct), oppervlaktedecontaminatie en reductie van postcontaminatie, bijvoorbeeld bij het versnijden.

Parallellen zijn er wel te trekken op het vlak van de Digital Factory en Smart Production. Zo hebben zowel de voeding en de maaksector af te rekenen met een schaarste aan technisch geschoold personeel, hoge loonkosten en een toenemende complexiteit in de productie die zowel fabrikanten als producenten quasi verplicht om slim te automatiseren, willen ze concurrentieel blijven met het buitenland.

Productiesystemen kunnen en moeten inderdaad flexibeler en intelligenter worden. Dat geldt voor de volledige industrie. In alle industriesectoren zijn er qua veiligheid, traceerbaarheid en online kwaliteitscontrole nog veel mogelijkheden.

Precies daar kunnen Vlaamse ingenieurs het verschil maken: bijvoorbeeld in de voeding is er nog veel ruimte voor automatisering, iets waarin de maakindustrie – denk maar aan de automotive – al veel verder staat.

Maar dat geldt ook - en zelfs nog meer - voor bijvoorbeeld de agrarische en bio-industrie. Van elkaar leren, is dus de boodschap. Of, in politiek getinte terminologie: clusteren. Onder meer de Nederlanders en de Duitsers deden dat ons al voor. Mét succes, overigens.

En niet te vergeten: in Vlaanderen timmeren intussen ook enkele Limburgse bedrijven enthousiast verder aan hun interpretatie van open innovatie. Ze hebben er een eigen cluster voor opgericht: 'Bike Valley'. << (door Bert Belmans, hoofdredacteur)

HET PLAN
Concreet zal het F3-project in 60 bedrijven technologiescans uitvoeren, voor 50 bedrijven experimenten uitvoeren en technologisch advies verlenen en voor 20 bedrijven transformatieplannen opstellen. Het is de bedoeling dat 10 bedrijven tijdens of kort na afloop van het project nieuwe technologie incorporeren. Deze succesverhalen moeten inspirerend werken voor de verdere transformatie van de voedingssector.

DE KICK-OFF
Voor wie al meteen enthousiast aan de slag wil: het kick-off event is eerst op woensdag 5 juni 2013 gepland. <<


LEESTIPS

Kris Peeters: 'Fabriek van de Toekomst is een groot visionair project'

Nieuw Limburgs onderzoekscentrum 'Bike Valley' voor de wielersector

Advies aan hightech-bedrijven: "Ga voor de agro werken" - artikel

Smart farming: moet de veehouder een productiemanager worden? - artikel <<

 
Registreer voor e-Krant

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

HP’s Jet Fusion 3D volumeprinter: knuppel in het 3D-hoenderhok? - artikel

HP bouwt in een recordtijd machines om zijn 3D printtechnologie door te drukken. Het steunt daarbij op zijn decennialange ervaring met 2D inktjet om nu ook het verschil te maken in 3D.

Rittal lanceert uitbreiding van Ri4Power systeem 185 mm - techniek

Het nieuwe railsysteem, Ri4Power 185 mm, van Rittal biedt de ideale voorwaarden voor een compacte en veilige systeemopbouw voor stroomverdelingen.

Vanaf 24 oktober werken aan de ring van Aalst - verkeer

Vanaf maandag 24 oktober voert nutsmaatschappij Farys gedurende 4 weken werken uit op het kruispunt van de Boudewijnlaan (R41) en de Gentsesteenweg (N9).

Kies de winnaar van eerste Sustainability Award van Antwerpse haven

Op 16 november zal bekend gemaakt worden wie de allereerste Sustainability Award van de Antwerpse havengemeenschap in de wacht sleept. Er zijn vier genomineerden.

Maersk produceert 4.000 nieuwe geïntegreerde koelcontainers voor Seatrade

Seatrade kiest Maersk Container Industry als de hoofdleverancier voor haar vloot van koelcontainers. De 4.000 nieuwe Star Cool-reefers zullen worden uitgerust met de nieuwste technologieën.

EY kroont Vyncke tot ‘Onderneming van het Jaar’ 2016

Vyncke uit Harelbeke is de ‘Onderneming van het Jaar’ 2016. Het bedrijf haalde het in de finale van Boma International (Antwerpen), Gemaco Group (Mechelen) en LVD Group (Gullegem).

Goederenoverslag van haven van Gent op hoogste peil ooit

Voor de eerste negen maanden van 2016 zit de goederenoverslag van de Gentse haven op het hoogst peil ooit. Volgens Havenbedrijf Gent is vooral dit te danken aan de overslag via zeevaart.

Winnaars eerste ‘Flanders Cleantech Internationalisation Awards’ bekend

Op de i-SUP2016– conferentie hebben FCA en FIT de eerste ‘Flanders Cleantech Internationalisation Awards’ uitgereikt aan iLumen, FRX Polymers en Harsonic.

KU Leuven installeert grootse supercomputer in Vlaanderen

De KUL zal deze supercomputer de volgende 4 jaar hosten. Die behoort tot de 200 snelste computers ter wereld en biedt tal van mogelijkheden voor onderzoek dat complex rekenwerk vereist.

UGent-studenten bestrijden waterschaarste met zelfgemaakte dop

Voor een ontwerpwedstrijd hebben UGent-studenten een structuur (combinatie van 3D-printing en biotechnologie) ontwikkeld die water uit de lucht kan halen om waterschaarste te bestrijden.

Valves: the bar for measurement technology is being raised - invitation

The trend will make itself felt during the Valve World Expo 2016 in Dusseldorf, especially in the day and age of Industry 4.0: sophisticated measurement technology is in demand as a basis for valve automation.

VUB-onderzoeker Mike Mihaylov stelt Bitcoin-techniek voor zonnepanelen voor

Het Scanergy-project van de VUB stelt voor om een munteenheid in te voeren, de NRGcoin, die gebruikers in staat stelt onderling groene energie te verhandelen zonder tussenkomst van derden.

GSK wint essenscia Innovation Award 2016 met kandidaat-vaccin tegen zona

GlaxoSmithKline wint de essenscia Innovation Award 2016 (prijs voor industriële innovatie in België) met een kandidaat-vaccin tegen zona met opmerkelijke testresultaten bij oudere patiënten.

5 nachten onderhoudswerken op Woluwelaan (R22) in Zaventem - verkeer

Het Agentschap Wegen en Verkeer voert van vannacht tot en met 24 oktober 2016 onderhoudswerken uit op de Woluwelaan (R22) in Zaventem. Er wordt gewerkt op verschillende locaties.

DOSSIERS

Productietechniek

Eco & Energy

Onderhoud

Procestechniek

HR & Werk