• 18/04/2013

Vlaamse voedingsbedrijven moeten 'Food Factories of the Future' worden

Bestaand plan voor maakindustrie staat model voor nieuw F3-project om Vlaamse voedingsproducenten om te bouwen tot heuse ‹Food Factories of the Future›. Door Bert Belmans, hoofdredacteur.

Trefwoorden: #'Bike Valley, #Agoria, #Digital Factory, #F3-project, #factory of the future, #flanders food, #sirris, #Smart Production, #World Class Production

Lees verder

Columns

ENGINEERINGNET.BE - Flanders’ FOOD, Agoria en Sirris werken momenteel samen aan een traject om de Vlaamse voedingsindustrie te transformeren naar Food Factories of the Future.

Daarvoor wordt het bestaande plan voor de maakindustrie en de machinebouwers – uitgewerkt in het kader van het Nieuw Industrieel Beleid van minister-president Kris Peeters - als leidraad genomen.

Agoria en Sirris lanceerden vroeger al dit 'Made Different'-initiatief, waarmee ze voor de eerste maal de maakindustrie een stappenplan aanreikten om zich om te vormen tot fabrieken van de toekomst. Dat willen dezelfde spelers, in dit geval samen met de competentiepool Flanders' FOOD, nu ook waarmaken voor voedingsbedrijven. Sectorfederatie Fevia Vlaanderen schreef er speciaal een Witboek voor.

De grote lijnen van beide strategische plannen zijn niet zo verschillend. Ook voor de voeding gaat het om de omvorming van het productieapparaat naar World Class Production, de ontwikkeling van Digital Factories en het slim en wendbaar maken van het productiesysteem, ook wel Smart Production genoemd.

Maar er zijn uiteraard sectorale verschillen, bijvoorbeeld qua economisch belang: gemeten naar toegevoegde waarde bekleedt de Vlaamse machinebouwindustrie 'slechts' de zevende plaats, voor de voeding is dat de tweede.

Naar werkgelegenheid is de voedingsmiddelenindustrie zelfs de grootste in Vlaanderen en de sector staat te boek als een van de sterkst groeiende industrietakken.

Inhoudelijk gaat de vergelijking evenmin op: World Class Production heeft in de voeding te maken met andere types van technologieën dan in de maakindustrie of de machinebouw. Zo richt het F3-project zich op milde conservering (minimale wijzigingen van het voedingsproduct), oppervlaktedecontaminatie en reductie van postcontaminatie, bijvoorbeeld bij het versnijden.

Parallellen zijn er wel te trekken op het vlak van de Digital Factory en Smart Production. Zo hebben zowel de voeding en de maaksector af te rekenen met een schaarste aan technisch geschoold personeel, hoge loonkosten en een toenemende complexiteit in de productie die zowel fabrikanten als producenten quasi verplicht om slim te automatiseren, willen ze concurrentieel blijven met het buitenland.

Productiesystemen kunnen en moeten inderdaad flexibeler en intelligenter worden. Dat geldt voor de volledige industrie. In alle industriesectoren zijn er qua veiligheid, traceerbaarheid en online kwaliteitscontrole nog veel mogelijkheden.

Precies daar kunnen Vlaamse ingenieurs het verschil maken: bijvoorbeeld in de voeding is er nog veel ruimte voor automatisering, iets waarin de maakindustrie – denk maar aan de automotive – al veel verder staat.

Maar dat geldt ook - en zelfs nog meer - voor bijvoorbeeld de agrarische en bio-industrie. Van elkaar leren, is dus de boodschap. Of, in politiek getinte terminologie: clusteren. Onder meer de Nederlanders en de Duitsers deden dat ons al voor. Mét succes, overigens.

En niet te vergeten: in Vlaanderen timmeren intussen ook enkele Limburgse bedrijven enthousiast verder aan hun interpretatie van open innovatie. Ze hebben er een eigen cluster voor opgericht: 'Bike Valley'.


(door Bert Belmans, hoofdredacteur)

HET PLAN
Concreet zal het F3-project in 60 bedrijven technologiescans uitvoeren, voor 50 bedrijven experimenten uitvoeren en technologisch advies verlenen en voor 20 bedrijven transformatieplannen opstellen. Het is de bedoeling dat 10 bedrijven tijdens of kort na afloop van het project nieuwe technologie incorporeren. Deze succesverhalen moeten inspirerend werken voor de verdere transformatie van de voedingssector.

DE KICK-OFF
Voor wie al meteen enthousiast aan de slag wil: het kick-off event is eerst op woensdag 5 juni 2013 gepland.


LEESTIPS

Kris Peeters: 'Fabriek van de Toekomst is een groot visionair project'

Nieuw Limburgs onderzoekscentrum 'Bike Valley' voor de wielersector

Advies aan hightech-bedrijven: "Ga voor de agro werken" - artikel

Smart farming: moet de veehouder een productiemanager worden? - artikel