Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.
Carrièrekansen (meer)
Actief op zoek naar een nieuwe functie als werknemer of een opdracht als zelfstandige? Meld je aan bij Engineeringnet Techpost
Meest gelezen nieuws

Onderzoek mucoviscidose richt pijlen opnieuw op gentherapie

Armband met slimme functies voor senioren

Site Ecotron Hasselt University krijgt bezoek koningspaar

Formula Electric Belgium behaalt vierde plaats in Tsjechië

Universiteit Gent brouwt bier met afvalwater

Onderzoek: blokkeren PHD1 zorgt voor verminderde chemoresistentie

Agenda

Diepgaande opleiding Maintenance en Asset Management: de enige complete & Nederlandstalige training

Op verschillende locaties in Vlaanderen

van 8/10/2015 tot 27/05/2016

3D-printing voor de maakindustrie - seminarie

Op verschillende locaties: Vives Kortrijk, Luik (bezoek Sirris-Labo), Brugge (bezoek Raytech)

van 12/11/2015 tot 3/12/2015

De eerste stappen van een medical devices startup

Antwerpen

donderdag 26 november 2015

Opleiding Shutdown en Turnaround Management 2015-2016

Praktijkgericht leer- en verbetertraject van 8 sessies voor een (nog) beter verloop van de volgende Turnaround in uw bedrijf. Op locatie bij Evonik Antwerpen.

van 10/12/2015 tot 17/03/2016

Keuze van de redactie

(23/11) Nieuw Europees onderzoeksnetwerk gaat broeikasgassen meten

(19/11) IE4-motoren:asynchrone technologie bereikt grenzen - artikel

(17/11) Management buy-out: Maintenance Partners opnieuw in Belgische handen

(10/11) UGent scant ondergrond Westhoek op zoek naar WO I-munitie - artikel

(3/11) Lancering informatiecampagne kilometerheffing langs autosnelwegen

(29/10) Rosetta ontdekt zuurstofgas in een komeetatmosfeer

>> Meer blikvangers
Bedrijfspagina's

Vlaamse voedingsbedrijven moeten 'Food Factories of the Future' worden - column
Columns & Blogs 18/04/2013 12:43:55

Bestaand plan voor maakindustrie staat model voor nieuw F3-project om Vlaamse voedingsproducenten om te bouwen tot heuse ‹Food Factories of the Future›. Door Bert Belmans, hoofdredacteur.

ENGINEERINGNET.BE - Flanders’ FOOD, Agoria en Sirris werken momenteel samen aan een traject om de Vlaamse voedingsindustrie te transformeren naar Food Factories of the Future.

Daarvoor wordt het bestaande plan voor de maakindustrie en de machinebouwers – uitgewerkt in het kader van het Nieuw Industrieel Beleid van minister-president Kris Peeters - als leidraad genomen.

Agoria en Sirris lanceerden vroeger al dit 'Made Different'-initiatief, waarmee ze voor de eerste maal de maakindustrie een stappenplan aanreikten om zich om te vormen tot fabrieken van de toekomst. Dat willen dezelfde spelers, in dit geval samen met de competentiepool Flanders' FOOD, nu ook waarmaken voor voedingsbedrijven. Sectorfederatie Fevia Vlaanderen schreef er speciaal een Witboek voor.

De grote lijnen van beide strategische plannen zijn niet zo verschillend. Ook voor de voeding gaat het om de omvorming van het productieapparaat naar World Class Production, de ontwikkeling van Digital Factories en het slim en wendbaar maken van het productiesysteem, ook wel Smart Production genoemd.

Maar er zijn uiteraard sectorale verschillen, bijvoorbeeld qua economisch belang: gemeten naar toegevoegde waarde bekleedt de Vlaamse machinebouwindustrie 'slechts' de zevende plaats, voor de voeding is dat de tweede.

Naar werkgelegenheid is de voedingsmiddelenindustrie zelfs de grootste in Vlaanderen en de sector staat te boek als een van de sterkst groeiende industrietakken.

Inhoudelijk gaat de vergelijking evenmin op: World Class Production heeft in de voeding te maken met andere types van technologieën dan in de maakindustrie of de machinebouw. Zo richt het F3-project zich op milde conservering (minimale wijzigingen van het voedingsproduct), oppervlaktedecontaminatie en reductie van postcontaminatie, bijvoorbeeld bij het versnijden.

Parallellen zijn er wel te trekken op het vlak van de Digital Factory en Smart Production. Zo hebben zowel de voeding en de maaksector af te rekenen met een schaarste aan technisch geschoold personeel, hoge loonkosten en een toenemende complexiteit in de productie die zowel fabrikanten als producenten quasi verplicht om slim te automatiseren, willen ze concurrentieel blijven met het buitenland.

Productiesystemen kunnen en moeten inderdaad flexibeler en intelligenter worden. Dat geldt voor de volledige industrie. In alle industriesectoren zijn er qua veiligheid, traceerbaarheid en online kwaliteitscontrole nog veel mogelijkheden.

Precies daar kunnen Vlaamse ingenieurs het verschil maken: bijvoorbeeld in de voeding is er nog veel ruimte voor automatisering, iets waarin de maakindustrie – denk maar aan de automotive – al veel verder staat.

Maar dat geldt ook - en zelfs nog meer - voor bijvoorbeeld de agrarische en bio-industrie. Van elkaar leren, is dus de boodschap. Of, in politiek getinte terminologie: clusteren. Onder meer de Nederlanders en de Duitsers deden dat ons al voor. Mét succes, overigens.

En niet te vergeten: in Vlaanderen timmeren intussen ook enkele Limburgse bedrijven enthousiast verder aan hun interpretatie van open innovatie. Ze hebben er een eigen cluster voor opgericht: 'Bike Valley'. << (door Bert Belmans, hoofdredacteur)

HET PLAN
Concreet zal het F3-project in 60 bedrijven technologiescans uitvoeren, voor 50 bedrijven experimenten uitvoeren en technologisch advies verlenen en voor 20 bedrijven transformatieplannen opstellen. Het is de bedoeling dat 10 bedrijven tijdens of kort na afloop van het project nieuwe technologie incorporeren. Deze succesverhalen moeten inspirerend werken voor de verdere transformatie van de voedingssector.

DE KICK-OFF
Voor wie al meteen enthousiast aan de slag wil: het kick-off event is eerst op woensdag 5 juni 2013 gepland. <<


LEESTIPS

Kris Peeters: 'Fabriek van de Toekomst is een groot visionair project'

Nieuw Limburgs onderzoekscentrum 'Bike Valley' voor de wielersector

Advies aan hightech-bedrijven: "Ga voor de agro werken" - artikel

Smart farming: moet de veehouder een productiemanager worden? - artikel <<

 
Registreer voor e-Krant

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

IE4-motoren:asynchrone technologie bereikt grenzen - artikel

Sinds het besluit van de Europese politiek om het energieverbruik van elektrische aandrijfsystemen te verlagen, hebben motorproducenten aan het ontwerp van hun motoren gewerkt.

Datacenter KU Leuven krijgt supercomputer

De nieuwe Tier 1 supercomputer zal vanaf midden 2016 beschikbaar zijn. Dit project zal gefinancierd worden vanuit de Herculesstichting van de Vlaamse Overheid.

Winnaars Deloitte Technology Fast 50 bekend gemaakt

Het Waalse bedrijf X-RIS, gevestigd in Ans, werd dit jaar uitgeroepen tot winnaar van de Deloitte Technology Fast 50. De Rising Star-award 2015 werd gewonnen door Domobios.

Efficiënter werken en kosten besparen met RFID - techniek

Wilt u de kwaliteitscontrole van uw productieproces versnellen? Wilt u meer transparantie in uw logistiek proces? Dan is het zinvol om een RFID-oplossing te overwegen.

Nieuwe Belgische vestiging voor PharmaMar

PharmaMar gaat in Brussel een nieuwe dochteronderneming openen. Hiermee wil het bedrijf zijn positie in Europa, een van de belangrijkste markten op het gebied van oncologie, verstevigen.

Over KPI’s: in kleine stapjes meer zicht op het productieproces - column

Met Kritische Prestatie Indicatoren (KPI) kan de opbrengst van een productielijn worden verbeterd. In de procesindustrie wordt er veel over gesproken, maar wordt nog maar weinig toegepast.

Project gericht op productie bioplastic uit niet-eetbare biomassa

Het BioConSepT-project richt zich op het produceren van waardevolle chemische bouwstenen uit biomassastromen, die niet uit de voedselketen afkomstig zijn.

RS Components wint drie distributie-awards van Pico Technology - techniek

RS Components domineert jaarlijkse prijsuitreiking van Pico Technology en wint drie prijzen, waaronder 'Distributor of the Year'.

Oostenrijkse Linz bestelt 20 elektrische trambussen bij Van Hool

Van Hool heeft een contract gesloten met Linz AG Linien, de operator van het openbare vervoer in de Oostenrijkse Stad Linz en omgeving, voor de levering van 20 elektrische trambussen.

Alternatieve brandstoffen te duur voor omschakeling in zwaar wegvervoer

Van de huidige lange lijst alternatieve brandstoffen, zijn op korte termijn enkel CNG, LNG en hybride aandrijvingen haalbaar voor zwaar wegvervoer. Vooral de meerprijs belet een doorbraak.

Vlaamse Chemie en life sciences opnieuw op weg naar 1 miljard investeringen

Sectorfederatie essenscia. "Onze bedrijven weten niet alleen de meeste, maar vooral ook de grootste investeringsprojecten naar Vlaanderen te halen. We blijven in koppositie".

Krachtenbundeling tussen UHasselt/BIOMED en BioMediTech

Het UHasselt-onderzoeksinstituut BIOMED en het Finse onderzoekscentrum BioMediTech gaan de krachten bundelen. Hiervoor werd een 'Memorandum of Understanding' getekend.

Robot YuMi blikvanger op nieuwe hoofdkwartier van system integrator intrion

Nieuwe 'cobot, of human collaborative robot YuMi van ABB was blikvanger op officiële inhuldiging van nieuwe hoofdzetel van engineeringbedrijf intrion in Huizingen.

Management buy-out: Maintenance Partners opnieuw in Belgische handen

Vijf directieleden van technisch dienstverlener Maintenance Partners kopen Japanse Mitsubishi Hitachi Power Systems uit. "We verankeren ons bedrijf opnieuw in België".