• 16/04/2013

Eerste brandstofcelsysteem van Air Liquide op afgelegen plek in België

Air Liquide heeft onlangs het eerste waterstof-brandstofcel systeem opgestart dat in Wemmel energie levert aan telecom antennes van Belgacom.

Trefwoorden: #Air Liquide, #Belgacom, #brandstofcel, #elektriciteit, #elektriciteitsnet, #telecom, #waterstof

Lees verder

Techniek

( Foto: Air Liquide )

ENGINEERINGNET.BE -- Gebieden die niet verbonden zijn met het elektriciteitsnet kregen voorheen een telefoonaansluiting die met energie van een generator aan de praat werd gehouden.

Air Liquide stelt dat hun systeem goedkoper is omdat er minder onderhoud nodig is. Ook vermindert het de CO2-uitstoot met 35 ton per jaar ten opzichte van een generator. Levensduur van het brandstofcel systeem is 12.000 uur. Daarbij is dit systeem ook nog heel stil.

Hoe duurzaam waterstof is, hangt af van de productiewijze. Met het project Blue Hydrogen wil men bewerkstelligen dat voor 2020 minstens de helft van hun waterstof gemaakt wordt zonder CO2 uit te stoten. Het bedrijf gaat uitgestoten CO2 opvangen en opslaan en waterstof produceren met duurzame energie.

Sinds 2010 zijn er wereldwijd meer dan 100 brandstofcel systemen op telecom sites geïnstalleerd. De firma werkt in Engeland hiervoor samen met UPS Systems en in de Verenigde Staten met Plug Power.

Er wordt geschat dat de verschillende waterstof energiemarkten over de hele wereld maar liefst 1 biljoen euro waard zijn. Het bedrijf richt zich met name op speciale voertuigen die op waterstof draaien, zoals heftrucks.

Ook zijn er mogelijkheden om off-grid sites van energie te voorzien, kan hun systeem dienen als back-up voor als elektra uitvalt en is het geschikt voor mobiele energie zoals bij speciale evenementen.


(LH)