Studentencoöperatie bewijst haalbaarheid districtverwarming voor stad Eeklo

Economie 15/04/2013 8:25:49

Warmtenetten zijn niet populair in België. Ten onrechte, vindt de studentencoöperatie CORE uit Leuven, dat voor Eeklo een haalbaarheidsstudie mocht uitvoeren. 'Het is wél rendabel'.

Lees hieronder verder   
Verwant

Electrabels biomassacentrale ‘Max Green’ terug opgestart

Factor 4:”Black-out is vermijdbaar door snelle energiebesparingen” (+video)

Infrarood als nieuwe duurzame energiebron?

Electrawinds doet 23 zonne-energieprojecten van de hand

PV-Gum consortium installeert eerste testdak met ingebouwde zonnecellen

Slechts helft bedrijven doet aan energiebeheer in gebouwen

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Gezondheid en veiligheid op het werk (ISO 45001:2018)

Ramada Plaza - Antwerpen

dinsdag 17 december 2019

Bruggenbouw: ontwerp en berekening

Het Ingenieurshuis - Antwerpen

van 19/12/2019 tot 14/05/2020

Essentiële bouwstenen voor een connected gebouw

Hendrik Consciencegebouw - Brussel

dinsdag 14 januari 2020

Mastercourse: ’Data Innovation beyond the Hype’

Sirris, MRC Gent - Zwijnaarde

maandag 27 januari 2020

Machinery safety awareness training

Pilz Academy - Roeselare

dinsdag 28 januari 2020

Postgraduaat in de Vastgoedkunde

Leuven - Kortrijk

van 30/01/2020 tot 1/12/2020

Keuze van de redactie

(12/12) Groei Fanuc Benelux aanleiding tot investering in nieuw bedrijfspand

(11/12) 2X scherper beeld door combinatie microscopie­technieken

(10/12) War for Talent: job in life sciences hoeft niet altijd in R&D te zijn

(9/12) WKK maakt Limburgs tropisch zwembad duurzamer

(4/12) Janssen Pharmaceutica gestart met diepe geothermieboringen

(4/12) Wereldprimeur: koffie roosteren op 100% zonne-energie

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE -- In sommige Europese landen is een warmtenetwerk – ook wel 'districtverwarming' genoemd - de normaalste zaak van de wereld. In de noordelijke landen bijvoorbeeld worden er hele stadswijken mee verwarmd.

Maar niet in België. Er zijn er wel enkele, maar om één of andere reden is het systeem niet populair. Nochtans zijn er thermische bronnen te over die zo'n warmtenet zouden kunnen voeden.

In Eeklo bijvoorbeeld bevindt er zich al een warmtebron, namelijk de afvalverbrandingsinstallatie van IVM, stelt de studentencoöperatie CORE uit Leuven, dat voor de stad Eeklo, IVM, Veneco, Ecopower en REScoop.be een haalbaarheidsstudie mocht uitvoeren.

Bij IVM komt tijdens het afvalverbrandingsproces een gigantische hoeveelheid warmte vrij, die gedeeltelijk wordt omgezet in elektriciteit met een stoomturbine van 7 MWe. "Daarbij gaat er nog 18 MW aan restwarmte verloren in de luchtcondensor die zorgt voor de koeling van de stoomcyclus. Met deze warmte die nu in de lucht wordt geblazen, kan een groot deel van alle gebouwen in Eeklo verwarmd worden", aldus de coöperatie.

Een warmtenet is te vergelijken met een grote centrale verwarmingsinstallatie, een netwerk van buizen dat de warmte die in zulke processen vrijkomt, transporteert naar de gebruikers. Zo'n netwerk kan verschillende vormen aannemen.

In de voorstudie werden twee vormen in detail bekeken en berekend: een antennenetwerk, waarbij de westelijke en zuidelijke zijde van Eeklo van warmte kunnen worden voorzien, en een netwerk in ringstructuur, waarbij ook aan de noordelijke kant warmte kan afgenomen worden.

De kostprijs voor een warmtenet wordt geraamd op 18 en 22 miljoen euro voor respectievelijk het antennenetwerk en ringnetwerk.

De terugverdientijden zijn voor beide cases zowat gelijk en liggen op ongeveer 11 jaar. De levensduur van moderne warmtenetten wordt op 40 tot 60 jaar geschat.

In de visie van CORE kunnen zowel particulieren als bedrijven zich aansluiten op het warmtenet. Het aantal afnemers bepaalt mee de rendabiliteit van het project, zodra meer dan 20% van de restwarmte wordt afgenomen, wordt het warmtenet levensvatbaar.

CORE ziet de coöperatieve ondernemingsvorm overigens 'als ideale model voor dit project waarbij de warmteklanten mee participeren door een stukje mee te investeren in het warmtenet en daardoor inspraak bekomen en meedelen in de winst.' << (BB) (foto: CORE)

ACHTERGROND
Het project kan volgens CORE een aantrekkelijk financieel voordeel opleveren voor zowel de investeerders als voor de consument, maar ook het milieu vaart er zéér wel bij.
Voor de investeerders is het een interessante en vooral een redelijk veilige belegging. Uit de sensitiviteitsanalyse blijkt immers dat enkel indien de gasprijs constant blijft gedurende de komende 40 jaar de rentabiliteit niet gegarandeerd is.

De consument die de warmte afneemt heeft als groot voordeel dat hij niet meer onderhevig is aan het grillige gedrag van de fossiele brandstofprijzen.
De winst voor het milieu is gigantisch en loopt op tot een reductie van 14 000 tot 16 000 ton CO2 per jaar voor respectievelijk de antenne- en de ringstructuur. In vergelijking met bestaande Belgische warmtenetten heeft het warmtenet hier een grotere dichtheid van afnemers. <<

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Ontwikkeling nieuwe biologische oppervlakte-actieve stoffen

Het Frans-Belgische onderzoeksteam ValBran produceert oppervlakte-actieve stoffen met een hoge toegevoegde waarde uit zemelen, het omhulsel van tarwekorrels, voor onder meer Ecover.

ERC Consolidator Grant voor ontwikkeling nieuwe generatie kwantumcomputers

Clement Merckling, principal member of technical staff bij imec, krijgt van de Europese Research Council een prestigieuze Consolidator Grant voor de uitwerking van zijn project NOTICE.

Primeur: BAM past kunstmatige intelligentie toe bij betonverharding

Converge analyseerde een grote hoeveelheid data over betonverharding om een systeem te bouwen dat kunstmatige intelligentie inzet om het verhardingsproces van beton te voorspellen.

Slimme hekwerken beschermen Haven Oostende

Het Europese project PASSAnT lanceerde onlangs een nieuwe beveiligingstool voor havens: slimme hekwerken met sensoren die moeten voorkomen dat onbevoegden havens binnendringen.

Stefan De Poorter wordt nieuwe Service Manager bij Rittal Belgium

De 49-jarige Stefan De Poorter is kersvers Service Manager. Zijn volledige loopbaan speelde zich af binnen het service verhaal. Het Rittal Service Team begint aan een nieuw hoofdstuk.

2 miljoen euro voor AI- en digitaliseringsprojecten bij hogescholen

Er komen zes nieuwe projecten bij hogescholen met specifieke aandacht voor toepassingen van AI bij ondernemingen en non-profitorganisaties, die zelf hier niet actief onderzoek naar doen.

Wervingsactiviteit eerste kwartaal 2020 stabiliseert

Uit de nieuwe ManpowerGroup Barometer blijkt dat de wervingsactiviteit op de arbeidsmarkt positief zal blijven in het eerste kwartaal van 2020. 7% plant aanwervingen en 2% afdankingen.

3DExperience Lab verwelkomt 15 nieuwe deelnemers

Tijdens een event in Parijs werden de 15 nieuwe startups en scale-ups bekendgemaakt, die zullen deelnemen aan het 3DExperience Lab, het innovatieprogramma van Dassault Systèmes.

Opra Turbines levert OP16 gasturbine voor offshore platform

Opra Turbines meldt dat het een order heeft ondertekend met Spirit Energy om één OP16-3B gasturbine generatorset te leveren voor het Markham J6A offshore platform. De gasturbine vervangt de bestaande Dresser Rand KG2-3C gasturbine. Deze nieuwe turbine heeft een ultralage emissie en is veel energiezuiniger. >>

Partners